Last news in Fakti

20 Януари, 2019 23:03 3 204 17

Безполезни ли са ваксините против грип?

  • ваксини-
  • грип

За миналия сезон по данни на РЗИ в цялата страна са ваксинирани 12 606 души

Безполезни ли са ваксините против грип? - 1
Снимка: shutterstock

Противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Тяхната ефективност е между 30 и 70%, според това кои щамове са включени в тях, което се определя от служба от СЗО. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в инфекциозна болница в София в ефира на „Здравей, България”.

За миналия сезон по данни на РЗИ в цялата страна са ваксинирани 12 606 души. „Това е нищо и половина”, коментира доц. Мангъров.

Да се каже, че ваксините не действат е както е станало, когато шопът, видял жираф и казал: "Е такова животно няма", обясни още той.

"Ако ефективността на ваксината беше такава, каквато ни се иска – 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма е достатъчно показателен", каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН.

По думите му не е гаранция, че с ваксина грипът се изкарва по-леко. „Може да бъде даже доста по-тежко като изкарване, но факт е, че ефикасност за момента няма, така че това, което може със сигурност да се каже за противогрипните ваксини е, че не са вредни. Няма нещо в противогрипната ваксина, което да предизвика каквато и да е лоша реакция”, увери доц. Чобанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Генералът

    21 2 Отговор
    Е поне са от полза за производителите. Всяко година нови грипове и нови ваксини.
  • 2 НАРРОТИВ

    6 12 Отговор
    ИМА ПОЛЗА.....ПРЕДПАЗВАТ.......И АКО ТЕ ХВАНЕ ГРИПА ГО КАРАШ НА КРАК....ПО-ЛЕКО ОТШУМЯВА...
    ПРОВЕРЕНО...

    Коментиран от #6

  • 3 Ventura

    17 2 Отговор
    Циганин ваксиниран да познавате? Цял ден по кофите и нищо им няма.
    Размножават се като хлебарки. А Българите , я фригидни, я ялови и все
    по- малко раждат! Направете си извод, каква е ползата от ваксината!

    Коментиран от #4

  • 4 Drittes Reich

    5 6 Отговор

    До коментар #3 от "Ventura":

    Да познаваш циганин столетник? Противогрипните ваксини имат ефект. Както всяка една ваксина.
  • 5 636

    11 1 Отговор
    Грипният вирус мутира (изменя се) много бързо и не може да се предвиди как точно ще се измени той в следващата година. Затова ваксините се правят за тези мутации на вируса, които вече са се случили преди. Ако тази година вируса се измени много ваксината няма да е ефективна, ако се измени малко ще го изкараш леко (на крак), ако въобще не се измени ваксината ще е 100% ефективна. И това между другото няма нищо общо с циганите...
  • 6 злобар

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "НАРРОТИВ":

    Караш леко ако е от същият щам но ако е от друг щам тогава ще изкарате много по тежко отколкото неваксинираните . Пиша това от опит.

    Коментиран от #14

  • 7 Аааа

    6 2 Отговор
    При условие , че всяка следваща година се изолира ( изфабрикува се и се пуска в действие ) някой нов / нови щамове грипни , или парагрипни вируси , ефикасността от противогрипната ваксина е почти нулева ...
  • 8 qqqqqq

    4 1 Отговор
    Ако сте чели малко конспирация ще знаете че противогрипните ваксини са за редукция и затъпяване на населението. Така и няма ваксина за испанския грип. Благодарение на това че е мутирал е станал лечим, но цената е 100 милиона човека. Природата си знае работата. Ако на днешно време се появи Испанката, жертвите ще са над милиард.

    Коментиран от #11

  • 9 мислещ

    0 1 Отговор
    Ама моля ви се, не сме в тъмните векове и не сме безмозъчни. Всеки може да сметне 2+2 и да прецени дали си струва да си пълни тялото с коктейл от токсини (Директно попаднали в кръвния поток...тоест, нищо общо с приемането им през устата, така че аргументът за това как ядем боклуци така или иначе, хич, ама хич не е валиден и адекватен, а е чиста проба манипулация), само защото можело, евентуално, да помогне срещу грип. А дори и в статията се признава, че е много вероятно не само да се разболеете, а да е още по-тежко. Та, я да видим какво се получава: Рискуваме здравето ни да се увреди по безброй различни начини, рискуваме дори и от грип да се разболеем по-сериозно (Като резултат от отслабеното и увредено от токсините тяло и имунна система), в замяна на....? Понеже гледам, че дори в статията не са успели да дадат смислен аргумент.
  • 10 доктор Ох боли

    2 0 Отговор
    А защо нашата лекарствена мафия тази година ги достави на двойни цени? И защо нямаше ваксини още в началото на октомври? Големи реклами, а в аптеките - няма! Защо се допуска само една фирма да ги внася? Това пазарна икономика ли е?
  • 11 хдцкйфгх

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "qqqqqq":

    По отношение на "испанския" грип - много подобен на него е т.н. "свински" грип. Предполага се, че той е реконструирана версия на испанския.
  • 12 Вервайте ми! 😀

    3 1 Отговор
    Естествено че има полза, но не за вас, а за богатите фармацевтични компании! 👽
  • 13 онзи

    2 1 Отговор
    Безполезни са, и децата го знаят.
  • 14 ОНЯ СЪЩИЯ

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "злобар":

    КАКЪВТО И ЩАМ ДА Е ,ВИНАГИ ГРИПА МИНАВА ПО-ЛЕКО ,КОГАТО СИ ВАКСИНИРАН....И АЗ ГО КАЗВАМ ОТ ОПИТ...

    Коментиран от #17

  • 15 Drittes Reich

    1 2 Отговор
    Много микробиолози и имунолози! Брей, нация научна, нация техническа! Е нормално е да работите за 600лв. и да мятате мижавите си спестявания през балкона. Родителите ви не е трябвало да ви ваксинират изобщо, да оставят всичко на естествения подбор.
  • 16 чичко

    3 1 Отговор
    Обвиняват нацитата, че избивали хора. Ами сега? Преди да е дошъл "сезонът на настинките", ни съобщават какво ще ни разболее. То като при модата - този сезон на мода е розовото! Само че, за разлика от нацистите, съвременните мъчители изкарват луди пари от нашето здраве.
  • 17 мислещ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ОНЯ СЪЩИЯ":

    Това къде го сънува? Понеже, ако си прочел статията, дори според фармафията е обратното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове