Last news in Fakti

17 Януари, 2019 16:30 1 818 19

ДБ: Решението на съда за Пирин е звучен шамар за популизма

  • демократична българия-
  • пирин-
  • юнеско

Освен отмяна на скандалния акт на правителството, съдебното решение развенча няколко мита

ДБ: Решението на съда за Пирин е звучен шамар за популизма - 1

Демократична България приветства окончателното решение на Върховния административен съд по отмяна на решение на правителството Борисов 3 за Пирин, предизвикало протести през 2018 г.

Ето какво коментираха от Демократична България:

Взетото “на тъмно” и между празниците решение за промяна на Плана за управление на Национален парк Пирин бе еманация на популизма и наглостта на изпълнителната власт, готова да раздава късове от природното богатство на България на анонимни ползватели на концесии, нарушавали многократно разпоредбите на законите в страната ни.

С решението си от 16.01.2019 г. Върховният административен съд валидира всички аргументи на Демократична България и хилядите протестиращи българи по този казус, като в същият момент доказа несъстоятелността на тезите на Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. Оказа се, че компетентността на извънпарламентарната опозиция и природозащитното движение е далеч по-голяма от тази на правните отдели на изпълнителната власт.

Освен отмяна на скандалния акт на правителството, съдебното решение развенча няколко мита, натрапвани от години в България, чрез контролирани от олигархията медии и политици. Задълбоченият прочит на решението ясно показва, че:

– Казусът с Пирин никога не е бил за “втора кабинка”, а за драстично разширение на ски-зоната и свързаната с нея инфраструктура;

– Законът за защитените територии не разрешава в Национални паркове да се строят нови лифтове и ски писти, а единствено да се ремонтират и подменят съществуващите;

– Решението на ЮНЕСКО от 2018 г. по случая с Пирин не разрешава влизане в сила на промените в Плана за управление без екологична оценка, както бе представено от тогавашния вицепремиер и основен лобист на концесионера Валери Симеонов;

– Според европейското и българското законодателство, всяка промяна на планове за управление на защитени територии изисква спазване на процедурите по екологична оценка и оценка за въздействието на Натура 2000;

Демократична България поздравява всички онези будни граждани в страната и зад граница, които отстояваха правовата държава и опазването на природното и културно богатство като основа за устойчиво развитие на страната ни. Сега, на фона на това решение и последвалите коментари от страна на представители на управляващото мнозинство, абсолютно задължителна е оставката на Нено Димов като министър на околната среда и водите, който в продължение на повече от година съзнателното заблуждаваше българското общество по казуса Пирин, както и заради цялостната му работа като министър.

Тази оставка трябва да бъде внесена незабавно в Народното събрание от премиера Борисов. В противен случай цялата отговорност за беззаконието по казуса Пирин пада върху министър председателя. Настояваме правителството да упражни всичките си правомощия по отношение на концесионера в Национален парк Пирин, за да го принуди да ползва единствено разрешените му по договор 99,5 ха площ и да освободи надвзетите в нарушение на закона 65,5 ха, както постанови и Прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    14 12 Отговор
    Тома белевите изнудвачи яко са плащали.

    Коментиран от #18

  • 2 Моамба

    19 18 Отговор
    ГОРЕ-ДОЛУ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО - С това решение популизмът взима връх. А именно празните приказки на мними еколози платени от богати олигарси и чужди курорти пречат на истинските ползватели на курорта и неговите жители.
  • 3 kris

    23 4 Отговор
    Демократична България са най големите измекяри, скапани продажници и грандояди
  • 4 Пеньо

    16 12 Отговор
    Бетонирането, асфалтирането и изсичането на планината се отлага. Мераците остават!
  • 5 Готин ама не съвсем

    13 3 Отговор
    Ми сега трябва всички граждани на Банско, както и на всички околни населени места, начело с кмета и общинските съветници да обявят бойкот на всички избори и да откажат участие в тях, както и участия във всякакви изборни комисии! И дали , като има участвали в изборите 0%, някой няма да се замисли??
  • 6 Демократ

    17 6 Отговор
    Т.н. Зелени (разбирай педерунгели) що не отидоха на Пирин да спрат лавината, която отнесе сума ти дръвчета и живота на 2 момчета? Само лалат и цапат жълтите павета на софиянци. Тези отрепки не знаят как се сади дръвче, как се опазва природа, но искат с измислените Демократи на отцепниците Кънев и Атанасов да седнат в парламента със мечтаните 4%. Е..нема как да стане!
  • 7 Гост

    17 2 Отговор
    Хора, не гласувайте за такива, които се борят за 4%. Гласувайте за хора, които могат и искат наистина да управляват. Стига с това измислено ДБ!
  • 8 Бай Шиле

    8 3 Отговор
    "Демократична България приветсва решенията на ВАС".Демократична Швейцария още повече приветсва.Сем.Белеви най приветсва.
  • 9 име

    7 0 Отговор
    тия не разбират , че като "отстъпят" малко ще "спечелят" много. алчността им ще доведе до нов и по-хлабав закон. и вече ще бъде лесно навсякъде да се строи без никой да ги пита.
  • 10 Цецо

    9 3 Отговор
    Зелените обърнаха въпроса от такъв за втора кабинка и улеснение за туристите към застрояване на всичко в региона, просто са болни мозъци, неспособни да срвършат нещо полезно
  • 11 Чичо Тони

    10 2 Отговор
    Казусът разбира се не е за "втора кабинка". Казусът е да се реализират стотиците непродадени и недовършени строежи и терени, за които са платени дебели пачки. След което ще има две кабинки с две многочасови опашки.
  • 12 Бай Шиле

    8 3 Отговор
    Съдиите от ВАС отсъждат съгласно закона и прословутото "вътрешно убеждение".Няма лошо.Защо тогава не се се афишират имена и кой как е гласувал.Тогава ще си го обясним сами,без да ми го обясняват Белевци и други тарикати.
  • 13 Явката

    8 2 Отговор
    Оффф и тези се изказват неподготвени....ако те не обичат да ходят в Банско да карат ски, поне да не пречат на туристите. Не че от демократите нещо зависи, ама защо трябва постоянно да ни навират ттъпите си позиции
  • 14 ИСТИНА ЗЛА

    7 2 Отговор
    Политиката в БГ е все в полза на чужди интереси ! Този път гласуваме за Швейцария и Австрия !!!!!
  • 15 Лошо много лошо

    10 2 Отговор
    НЕ ХОДЕТЕ В БАНСКО ! ТЪПО Е ! МРЪСНО Е ! СКЪПО Е !
  • 16 JPower

    6 4 Отговор
    От това губи само България....що няма такива ""зелени"" в Австрия, Швейцария или Италия!!!Тия обслужват чуждите интереси!!! Демократично българина ще почива в чужбина, а тез гори и плажове ще стоят празни!! Това е целта, да се унищожи туризма в България, по-специално, ЗИМНИЯ!!!
  • 17 плевен

    6 2 Отговор
    И аз приветствам решението на съда, но не искам ДБ да се присламчва до мене.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истина

    0 2 Отговор
    Надушвам фалшиви коментари. Предпочитам да имам природа, отколкото комплекс във Банско. Всички знаем, че курорта се държи самоназовалите се олигарси, които всъщност са хората, задигнали държавните блага през падането на комунизма.
    Дайте си сметка, кой всъщност има изгода. Другите са пионки.
    А вие кучета, лайте. Хората не са толкова глупави. Вече почва да замирисва на изгоряло, а вие ще сте първи във фурната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове