Last news in Fakti

18 Януари, 2019 10:19 2 207 42

Без ски туризъм загиват планинските градчета и села

  • банско-
  • ски-
  • вас

Скорошно проучване показа, че близо 70% от българите подкрепят изграждането на втори лифт в Банско

Без ски туризъм загиват планинските градчета и села - 1
Снимка: БГНЕС

След решението на 5 - членния състав на Върховния административен съд, който отмени промените в плана за управление на парк "Пирин", приети от правителството в края на 2017 година, настава драма за планинските населени места. Върховните магистрати обясниха решението си с неспазването на изискванията за екологична оценка.

В Банско обаче местните остават разочаровани от решението на ВАС. Според кмета на града, надеждата на хората е била не просто да се построи втори лифт в курорта, а да се вземе генерално решение за развитие на зимния туризъм у нас, което да доведе и до промяна на действащите нормативни актове. Позиция, която природозащитниците не споделят.

"Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Това може би беше предизвестено още с решението на тричленния състав на ВАС. Освен разочаровани ние сме и в огромно недоумение как може да се се игнорира действията, желанията и волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години. Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук. От тук насетне какво ще стане? Един застой, както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", заяви пред БНТ кметът на Банско Георги Икономов.

За пореден път ставаме свидетели на това как група псевдо-еколози спъват изграждането на втори лифт в Банско и се опитват да отложат реализацията му далеч във времето. Ставаме свидетели на подетата от тях война срещу българския спорт и зимен туризъм. Тази война нанася не само огромни щети върху обществото и икономиката, но и прераства в международен позор за България. Как може една "екологична" организация да спира проекти за милиарди в спорта, туризма, промишлеността и транспорта? Това е рекет срещу самата държава и престъпление срещу българския народ.

Решението на съда обрича хората живеещи в района и спира възможността им за развитие. То неминуемо ще доведе до бедност, емиграция, социално напрежение. Това ще се отрази върху икономиката на региона и съответно на цялата страна. Ситуацията е сходна с тази и в други курорти в национални паркове като Боровец, Паничище, Сапарева баня, Благоевград, Добринище и др. Всички тези места ще загинат без туризъм и ще паднат на плещите на държавата.

Скорошно проучване показа, че близо 70% от българите подкрепят изграждането на втори лифт в Банско, както и развитието на ски туризма у нас. Реално обаче, илиза че шайка псевдо-еколози държат народа за заложник, а държавата ни губи милиарди, защото въпросните блокират развитието на цяла една индустрия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    11 5 Отговор
    И кметовете обедняват а партийната хазна не се пълни.
  • 2 еййй

    17 6 Отговор
    не спряха да ривът,че далаверата умре!!!
    Ама и угодни медии..,а?
    Абе ,нали щяха да оповестяват собствениците на медиите?
    Мордераторът,кой ви плаща?
  • 3 Еколога

    17 10 Отговор
    И как точно пистатав Банско ще помогне на някое село около Златица например? Почба се с пропагандната кампания! Това че някакви алчни селяни искат нещо не значи че закона ще се промени заради техните желания!

    Коментиран от #4

  • 4 Киро

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Еколога":

    Личи си че си от изнудвачите на мърлявия Тома Белев.

    Коментиран от #8

  • 5 Манипулатори

    10 5 Отговор
    Нагли лъжи! Платиха ли ви веднага да започвате с драсканиците?
  • 6 105

    4 7 Отговор
    КАКВА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА БЕ, ТО САМО ЦИГАНИ И МЕЧКИ ОСТАНАХА У НАС, А КАТО ЧЕТА КОМЕНТИРАЩИТЕ НЕДОУМЯВАМ ОТКЪДЕ ВАДЯТ ТАЯ ПРОСТОТИЯ . . . ЯВНО СИ ЗАСЛУЖАВАТЕ И ЦИГАНИТЕ И МИЗЕРИЯТА
  • 7 Sitting Bull

    9 8 Отговор
    Обичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене...
  • 8 Еколога

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    А на теб ти личи че си от лизачите на валерко! Почнаха да прдставят собствените си интереси като национални!

    Коментиран от #11

  • 9 Пеньо

    7 6 Отговор
    Местните не били доволни! Венци, да не би да си провел анкета сред тях? А наясно ли си какъв процент от всички заети в туризма са местни? Ясно е едно-едрият криминално натрупан капитал трябва да си изпере мръсните пари и то за сметка на природата, т.е. за сметка на всички българи!
  • 10 5567хх

    11 6 Отговор
    Цялото черноморие е застроено всички хотелиери плащат високи данъци. Вие каво видяхте от тези високи данъци? Същото и с Банско и 5 писти да има нещата за вас ще са същите с малката разлика че за концесионера ще са различни от страна на печалбата! Вие единствено,, печелите" че ще бъде унищожена още гора!

    Коментиран от #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 куку руку ку

    7 6 Отговор
    Столетия оцелявали, а сега видите ли, единственият поминък бил туризмът. А пуста сопа неокастрена, я!
  • 13 точното решение

    1 0 Отговор
    Точно това е и целта.
  • 14 Еколога

    3 6 Отговор

    До коментар #11 от "....":

    А заради такива седесарчета като теб в България няма да остане природа!
  • 15 231

    8 4 Отговор
    Глупаците, които мислят, че земята ще се унищожи с няколко лифта, дали някога са ходили да протестират, че хиляди дървета на ден се режат и изнасят от дървената мафия и от легалния дървен бизнес. Всеки ден! И гората и планините се газят от тежка моторна техника. Всеки ден! И корозията след тях унищожава почвата водата и животните. А платените еколози забелязаха ли от жълтите павета, че единствената непокътната вековна гора остана само около действащите ски курорти. А по околните баири е сеч. Съдът не е виновен - той прилага закона. Спешно трябва да смени закона. На инвестиционни намерения за ски туризъм - да се гледа като инвеститор клас А.

    Коментиран от #16

  • 16 67854

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "231":

    По твойта логика дай да я изсечем всичката че в Нова Зеландия също секът много гора! И защо да съдиме някой който краде те и други крадът също някъде!

    Коментиран от #18, #25

  • 17 Уууууууу

    4 3 Отговор
    Много се замислили за зимните курорти а когато ходеше по заведенията на черноморито Валерко не мислеше за този регион че хората ще останат без работа!
  • 18 Миризлив пор

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "67854":

    Когато има ясен план, се изгражда инфраструктура разбирай ВиК канализация, пътища и градинки. Когато няма план и правила свеки ограе на дребно спрямо парчето което отхапе. Отделно кога ома движение има и следене и опазване на гората иначе остават само тези които я режат.

    Коментиран от #19

  • 19 67854

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Миризлив пор":

    Не разбирам на какъв език пишеш пещерняко!
  • 20 Демократ

    4 2 Отговор
    Много платени еколози, защитаващи интереси на други държави. Защитиха монополиста Газпром, защото не дадоха извличането на шистов газ в България, а дори от САЩ го изнасят по света. После, защо е висока цената на този газ. Къде бяхте, когато морските курорти се покриха с бетон, сега, когато дървената мафия сече безнаказано? Освен жълтите павета за вас има ли друго екологично място? Доти заради тъпия ви вожд Белев не може на Витоша да се изградят нови лифтове и подменят старите.
  • 21 гост

    4 0 Отговор
    Все едно Швейцария да е кофти място и да е много зле в екологично отношение. Просто трябва да има хармония. И в Швейцарските, Италианските и Френските алпи е пълно с лифтове, на скалите са построени лифт станции и са опънати жици, но никой не мрънка и не се оплаква, защото така хората има къде да ходят, къде да спортуват и да си дават парите в собствената си държава. Тук вместо да се развие, но хармонично с природата, те не допускат разширяване, все едно ще избиват дивите животни. Ами направи ги по-скъпи, направи плановете така, че да не се секат много дървета и компенсирай това със засаждане на същото количество нови дървета. После гарантирай почистване от доброволци и поддръжка от персонал, за да няма мизерия от турстите и готово.

    Коментиран от #24

  • 22 Готин ама не съвсем

    2 2 Отговор
    Не мога да разбера, как едни хора, дето не са стъпвали в Банско и на ски, налагат своето мнение на местните! Ми редно е и банскалии да се замислят за екологията на София и унищожаването на всякакви животни и организми при изграждането на метрото там! Та да се спре строежа на метрото и да се запълни построеното за да се възстанови флората и фауната там! КАЗАХ!
  • 23 Готин ама не съвсем

    2 2 Отговор
    Ми сега трябва всички граждани на Банско, както и на всички околни населени места, начело с кмета и общинските съветници да обявят бойкот на всички избори и да откажат участие в тях, както и участия във всякакви изборни комисии! И дали , като има участвали в изборите 0%, някой няма да се замисли??
  • 24 Sitting Bull

    1 3 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    В цяла западна Европа природата е унищожена в по-голяма степен, отколкото при нас (все още), така че това в това отношение ние сме по-добре. В Белгия например има само един хълм със земята непосредствено около него, който е останал непокътнат от "усвояването" на човека. И вместо да се възползваме от това си предимство и да го съхраним, тръгваме да го унищожаваме, и за какво, от алчност (да, алчност, защото най-големите печалби ще са именно за "инвеститорите"). Пари биха могли да се намерят и по други начини, а веднъж унищожена, природата не можеш да си я купиш обратно, за никакви пари.
  • 25 231

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "67854":

    Не си чел внимателно. И явно не си стъпвал в ски курорт. Само там не се сече. А петте бора, които са отрязани за новия лифт се засаждат компенсаторно наоколо. И да не би Швейцария, Германия, Франция, Австрия и Италия, които имат по 100-200 курорта всяка държава, да са изсекли всички гори и това да води до катастрофа. Даже не знам, защо коментирам човек, който в три изречения е допуснал 10 грешки. Най-дразнещо е мекането... Да знаеш от мен, че когато правиш множествено число на глагол незавършващ на М, не слагаш Е.
  • 26 Михаил

    2 2 Отговор
    Добре де как може такова нещо, 70% от хората искат да има втори лифт в Банско, а ВАС се съобразява с шепа зелени шарлатани. Това е безумие и защо пак заради тези зелени държавата ни трябва да губи милиарди и инвеститори....
  • 27 SDECHEV

    5 2 Отговор
    ТОВО КОЕТО НАПРАВИ СЪДЪТ Е ,ЧЕ ПОРЯЗА МЕРАЦИТЕ НА ШАЙКА ПАРТИЗАНИ - ЦЕКО ,МЕКО И Т.Н. ДА ДЕРИБЕЙСТВАТ В НАРОДЕН ПАРК ПИРИН. БРАВО . КОГАТО ВЪРНАТ МИЛИАРДИТЕ ДЪРЖАВНА ПОМОЩ ОТ ПИБ ОБРАТНО В БЮДЖЕТА И ПОСЛЕ ПРЕСТАНАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ПОЛИЦАИ ПО ПИСТИТЕ ДА СЕ ПРОБВАТ ОТНОВО. ДО ТОГАВА КОЙТО НЕ МУ СЕ ЧАКА ДА СЛАГА СКИТЕ С ПАНТИ И НАГОРЕ ПО СКИ ПЪТЯ СЕ КАЧВА ТОЧНО ЗА 35 МИНУТИ. КАКВО ВИ Е ГРИЖА НАРОДЕ ЧЕ ,ГНУСНИЯ ПАРТИЗАНИН ЦЕКО НЯМА ДА МОЖЕ ДА СИ ПРОДАДЕ АПАРТАМЕНТИТЕ ЗАЛОЖЕНИ В ФИ-БАНК НА ДОБРА ЦЕНА. ТОЙ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НЯМА ДА ВЪРНЕ ,НО НЯМА И ДА РАЗРЕШИ НА ДРЕБНИЯ БИЗНЕС ДА СЕ ВКЛЮЧИ ОКОЛО ПИСТИТЕ ЗАЩОТО ДЪРЖИ МОНОПОЛ

    Коментиран от #28

  • 28 231

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "SDECHEV":

    Като пишеш с големи букви да не си по-убедителен? Да позная ли, че си пряк свидетел на партизанското движение с този народен парк? А с пантите ходи се катери по Вихрен. Нормалните хора искат нормални удобства. Няма как някой да дойде и да даде 50 евро за стая и още толкова за ски карта, и още толкова за храна ако ще се връща в каменната ера. А ти като си радетел на ретро движението, защо вместо да пишеш в Интернет, не прати хартиено писмо до редакцията по Български пощи, а храниш изедниците от Телекомите и другите инернет провайдъри.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 SDECHEV

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "231":

    РАДЕТЕЛ СЪМ ДА НЯМА МОНОПОЛ ОТ КОМУНЯГИ И ПАРТИЗАНИ. ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ ЗА ДА СЕ ВИЖДА И ОТ КЪСОГЛЕДИТЕ. ЦЯЛ ФИЛМ МОГА ДА НАПРАВЯ ЗА ПАРТИЗАНИНА ЦЕКО ,НО ИМАМ ЖЕНА И ДЕЦА ,А ПАРТИЗАНИТЕ СИ ГИ ЗНАЕМ ,ЩЕ МЕ ЗАТРИЯТ

    Коментиран от #34

  • 31 Валери

    3 2 Отговор
    Кои села ще умрат бре? Дай имена. Хайде слагай релсата и скачай във водата.
  • 32 1234

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "5567хх":

    Според официалния сайт пистите са до N18.
  • 33 ЦВета

    3 2 Отговор
    Поминъкът на хората ще погине, никой не иска да живее в безлюдно село. После да не се чудим защо любимата посока е Терминал 2

    Коментиран от #35

  • 34 231

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "SDECHEV":

    Извинявай, не съм те разбрал. Всъщност ти си за множество курорти, ски писти и лифтове в България, каквото искат и повечето българи. Ти също искаш като Австрия, Франция и т.н. да имаме стотина зимни курорти с прекрасна развита мрежа от добре обработени ски писти. Просто да не са в Банско, защото като са съсредоточени на едно място и са го превърнали вече в зимен Слънчев бряг.
  • 35 бай Примат

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "ЦВета":

    Всяко село - със собствена писта!

    Коментиран от #38

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 231

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "бай Примат":

    Точно така. Браво. В Алпите е точно така. Ей, кога ще ги стигнем...
  • 39 Петър

    1 0 Отговор
    Да не разиваваш зимния туризъм, когато имаш условия е национално предателство.
  • 40 Тошо

    2 0 Отговор
    Зелените рекетьори вече минаха всички граници.
  • 41 Токин

    2 0 Отговор
    На управляващите и ВАС явно не им пука за планинските градове и села! Те се интересуват само от това кой може да даде повече кеш пара и изпълняват поръчки срещу българския бизнес!
  • 42 Хари

    2 0 Отговор
    Банско се превърна в един от най-популярните ски курорти в целия свят и вместо да се възползваме от това и да продължим да го развиваме ние сме на крачка да го съсипем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове