18 Януари, 2019 12:11 2 602 45

Изборът за F-16 вече е направен. Какво следва оттук нататък?

  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребител-
  • авиация

До края на 2019 г. правителството да представи план за поетапното извеждане от въоръжение на старите съветски МиГ-29 и СУ-25

Изборът за F-16 вече е направен. Какво следва оттук нататък? - 1
Снимка: БГНЕС

На 16 януари 2019 г. Народното събрание взе историческо решение, с което възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ за нов тип боен самолет F-16V, Block 70. Едновременно с това парламентът възложи на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори със САЩ за придобиването на F-16. „За“ гласуваха 130 депутати, а 84 бяха против, което е убедително мнозинство в полза на този стратегически по своя характер избор, който ще определи бъдещето на бойната ни авиация за поне 40 години напред и сътрудничеството с най-мощните и технологично напреднали военновъздушни сили в света – тези на САЩ.

Това се посочва в официална позиция на Атлантическия съвет.

Атлантическият съвет на България в редица свои позиции се обяви в подкрепа на избора на F-16 V и аргументира защо този самолет е правилният избор, превъзхождащ по способности основния си конкурент в процедурата Грипен C/D. Атлантическият съвет на България приветства направения избор, в който този път националната отговорност надделя над лобизма.

Решението на кабинета да поиска мандат от парламента да преговаря със САЩ отбеляза първата правилна стъпка за 2019 г. в дълго отлагания процес на превъоръжаването ни с нова и оперативно съвместима с НАТО техника.

Атлантическият съвет на България вече изрази очакване първият договор за годината в процеса на технологичното превъоръжаване да бъде именно със САЩ за придобиването на F-16 V. Народното събрание направи следващата правилна стъпка за 2019 г., като подкрепи предложението на кабинета.

Сега на ход е министър-председателят, който трябва да създаде организация и да сформира екип, който да преговаря и да подготви на проект на международен договор със САЩ. Тук идва най-трудната част от цялата процедура, от която зависи дали преговорите ще бъдат доведени до успешен край и дали тази година ще има подписан и ратифициран от парламента договор за придобиване на F-16. Тук могат да се очакват всякакви опити за нанасяне на удари върху процеса, така че сключването на договор или ратификацията и влизането му в сила да бъдат осуетени и изборът да бъде провален.

Атлантическият съвет на България вече заяви, че продължава да следи процеса отблизо и е готов да реагира незабавно на всички опити за лобистки натиск, насочен към проваляне на придобиването на F-16, както и на всеки опит на институции, които нямат правомощия да решават този въпрос, да се опитват да влияят деструктивно на неговия ход.

Какво следва оттук нататък?

За да бъде успешно завършена процедурата и България да се присъедини към семейството на държави от НАТО, които имат на въоръжение F-16, Атлантическият съвет счита, че трябва да бъдат реализирани следните основни стъпки:

Незабавно да бъде изготвен времеви график на процеса на придобиването на F-16 отсега нататък, който да определи като крайна дата за внасянето на проекта на договора за придобиване на F-16 за ратификация от Народното събрание до 31 май 2019 г. Процедурата задължително трябва да приключи преди лятната ваканция на Народното събрание. Всяко отлагане и протакане на преговорите със сигурност ще бъде от полза на тези вътрешни и външни фактори, които са заинтересовани да бъде провален целият процес.

При гласуването на решението на Народното събрание част от политическите сили постъпиха национално отговорно и защитиха стратегическия интерес на България за по-тясна интеграция на страната ни в НАТО. За да не се позволи да се спекулира с хода на преговорите и постигнатия резултат, правителството трябва да преговаря със САЩ в условията на максимална възможна прозрачност и да дава периодични отчети пред парламента и обществото за хода на преговорите.

Атлантическият съвет на България вече настоя вместо осем да бъдат придобити ескадрила от 14 или 16 самолета и очерта предимствата на този вариант. Независимо от това дали в хода на настоящата процедура е реално възможно постигането на такова решение, това виждане следва да послужи като отправна точка в перспектива. Ето защо при формулирането на клаузите на бъдещия договор, дори да се отнася само за осем самолета сега, е необходимо да се заложи възможността за скорошно последващо придобиване и на останалите шест или осем самолета до формирането на ескадрила. От компанията-производител „Локхийд Мартин“ вече обявиха, че следващите осем самолета ще са на по-ниска цена. За тази възможност трябва да се помисли още на този етап.

Въпросите на бъдещото индустриалното сътрудничество трябва да бъдат уредени в договора, като се отчете ходът на стратегическото ни партньорство със САЩ в отбраната до момента и необходимостта от неговото задълбочаване и разширяване през идните години. Напредъкът на стратегическото ни партньорство със САЩ в отбраната е актив, който правителството може и трябва да използва в бъдещите преговори за постигането на максимално добри резултати по отношение на цената.

През 2016 г. за първи път законодателно беше въведена възможността за осъществяване на съвместни мисии със съюзни държави по охрана на българското въздушно пространство (air policing) в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. През септември 2016 г. беше осъществена първата съвместна мисия със САЩ по air policing. В тази връзка и предвид необходимостта от осигуряване на допълнителни способности за изпълнение на мисията по air policing до въвеждането на въоръжение в българските Военновъздушни сили на новите самолети F-16 V, необходимо е да бъде поставено началото на постоянна съвместна българо-американска мисия по air policing. Затова правителството трябва да договори на двустранна основа със САЩ у нас да бъдат базирани американски самолети F-16, които да участват в такава съвместна двустранна мисия по air policing до въвеждането на въоръжение на новопридобитите самолети F-16 V. Този въпрос следва да бъде уреден в процеса на изготвянето на договора със САЩ за F-16, така че американските самолети F-16 ефективно да подпомагат българските Военновъздушни сили в охраната на въздушното ни пространство. Това виждане съответства на изработената от Атлантическия съвет на България Визия за отбранителната политика до 2030 г. „България в НАТО и Европейската отбрана“, в която е заложено провеждането на повече съвместен air policing със съюзници от НАТО и която миналата година беше представена на вниманието на българското общество и нашите съюзници.

До края на 2019 г. правителството да представи план за поетапното извеждане от въоръжение на старите съветски МиГ-29 и СУ-25 в процеса на придобиването и въвеждането на въоръжение на новопридобитите F-16 V, както и на възможни опции за тяхната последваща пазарна реализация.

Не на последно място, още в хода на преговорите кабинетът трябва да постави пред САЩ въпроса за възможностите да ни бъде отпуснат целеви заем на преференциални условия за придобиването на F-16 V, с виждане за последващо закупуване на още шест или осем самолета.

Началото на 2019 г. беше белязано с добро и обещаващо начало за превъоръжаването на българските въоръжени сили. Изпратихме 2018 г. с оптимизъм за бъдещето на бойната ни авиация заради избора на F-16 V. Независимо от това, все още е твърде рано да очакваме със сигурност, че на 31.12.2019 г. ще изпратим годината с такъв оптимизъм, с какъвто я посрещнахме. Затова тепърва ни предстои още много и тежка работа.

Атлантическият съвет на България като активна гражданска организация на утвърдени експерти и общественици ще продължи да се бори за това да бъде успешно реализиран докрай вече направения от правителството и подкрепен от парламента правилен избор за придобиването именно на F-16 V!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    45 6 Отговор
    Оттук нататък, почваме да даваме едни милиарди и човекът почва да казва "Ще видим". Нещо като "Белене".
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СеСеСере

    12 47 Отговор
    Напук на родните предатели русофили, едно мъдро решение за нов самолет.

    Коментиран от #5

  • 4 Киро

    36 4 Отговор
    Ще ги направят на паметници като МиГ 21
  • 5 Русофил

    13 3 Отговор

    До коментар #3 от "СеСеСере":

    Айде сега да си купим и едни нови Лади
  • 6 НАТО ВЕЦ

    32 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Атлантическият съвет на България като активна гражданска организация на утвърдени експерти и общественици - Господи помилуй...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Историк

    11 32 Отговор

    До коментар #2 от "ЪРП":

    На руснаците бяхме роби бе путлераст, а русофилите такива ще си останете до края!

    Коментиран от #17

  • 10 що така

    23 4 Отговор
    За едната алчност и един апартамент, да загробиш България с 2.2 млрд. Божията мелница мели бавно. бавно......бавно.
  • 11 ГосТ

    22 3 Отговор
    Следва най благото-разпределяне на комисионни и хвърляне на салфетки в биад ;)
    А тва, че пилотите ни единствено ще лъскат това неземно чудо на авиацията,не е важно. А наздраве!

    Коментиран от #14

  • 12 999

    22 2 Отговор
    Хайде стига с този Атлантически Съвет! Като знаем какви са членовете, мисля няма нужда да им четем изявленията. - Група сервилни индивиди на държавна помощ...
  • 13 Само питам

    7 19 Отговор

    До коментар #8 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Ти май отправяш призив за насилствено сваляне на законно избраната власт в България и събаряне на конституционния ред?

    Коментиран от #15, #16

  • 14 п.п.

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "ГосТ":

    ако въобще дойде някога. Поне сутата ще стегнат
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 русофил

    16 5 Отговор

    До коментар #9 от "Историк":

    А вие соросоидите ще си останете лакеи.Заради сделки като тази и децата ни и внуците ни ще са мизерниците на Европа.

    Коментиран от #20

  • 18 Животновъд

    6 16 Отговор
    Ваксинирам русофили срещу бяс, руссвинска чума и шведски Грипен. За пенсионери безплатно!
  • 19 Асан

    21 3 Отговор
    8 броя 40 годишни празни планера-консерви без двигатели от самолетното гробище в Аризона които щесе тъпчат с части трета употреба благвидно прикрито под маската чеса (НОВИ) щесе сервират на Българския Народ и щели да бъдат бъдещето на Българските ВВС през следващите 30 години години тея тенекии консерви дали ще летят поне 6 месеца след доставянето им на Граф Игнатиево?Вероятно ще паднат един след друг като круши за месец
  • 20 Историк

    3 17 Отговор

    До коментар #17 от "русофил":

    За путлерастите всеки, който не е съгласен с руската кочина е соросоид и русофоб. Русофилите-руски роби сте най-големите българофоби и национални предатели.

    Коментиран от #25, #27

  • 21 onq s konq

    10 7 Отговор

    До коментар #8 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Би трябвало да знаеш,че Нар.Събрание е орязало ПЕДАНТИЧНО властта на Радев ,така че той няма как да застреля някого защото по Закон е въоръжен единствено с ХАЛОСТНИ ПАТРОНИ.
  • 22 Само питам

    3 13 Отговор

    До коментар #15 от "Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Благодари се, че не си писал подобни неща в Русия за руското правителство, защото щеше да лежиш за дълго. И май ти припари, защото нещо взе да се обясняваш. Но бъди спокоен, едва ли някой ще сезира ДАНС за призивите ти за насилствено сваляне на законно избраната власт и конституционен ред.

    Коментиран от #24, #35

  • 23 Ястреб

    18 2 Отговор
    Нов тип??? Нов тип от 1975 Фейслифт! Смех другар и другарки смех...
  • 24 Само да си знаеш!

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Само питам":

    ТИ В ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ОТДАВНА ЩЕШЕ ДА БЪДЕШ ОЗЪПТЕН В НЯКОЯ ПСИХИАТРИЯ!!

    Коментиран от #37

  • 25 Хисторик

    8 3 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Ти си изключително заслужил звание сиросоид на хранилка!
  • 26 Джигит

    10 0 Отговор
    Консерви за 1 милиярд €!!!
  • 27 Россия

    5 4 Отговор

    До коментар #20 от "Историк":

    Ти и тези като тебе веднага без разпит и губене на време директно на Разтрел
  • 28 плевен

    0 3 Отговор
    Швеция е ценен регионален приятел на САЩ, насочен срещу Русия. Но когато става дума за незначителен брой самолети, защо да не и се удари един палец отзад .Ей тъй- да си знае мястото.
  • 29 НеРоб

    12 2 Отговор
    Народен съд кога ще има пак?
  • 30 Ругечев

    5 3 Отговор
    F-16 е най-добрият избор, честито на всички и най-вече на пишещия с главни букви.
  • 31 Borislav Popov

    4 5 Отговор
    Следва русофилнята да си купят памперси.
  • 32 оооо

    7 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: а 16 януари 2019 г. Народното събрание взе историческо решение, с което възложи на Министерския съвет да подготви проект на международен договор и да проведе преговори с правителството на САЩ .е как така първо ще има договор ,а после преговори? опоркитеее!
  • 33 Дънкан Макклуд

    6 2 Отговор
    Сега със солената глоба от ЕК тези щайги ще излязат 3 милиярда лв.
  • 34 jambazina

    7 1 Отговор
    Атлантическия съвет и другите подобни, записахте ли децата си в армията да отстояват атлантическите ценности? Ако започне война, вие и вашите деца трябва първипърви да посрещнете щиковете!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 МНО

    13 1 Отговор
    "Новият" Ф - 16 е по стар от старите съветски МиГ 29 и Су 25. Наверно ще следват замена на старият " лош" Калашников с " новата " М - 16 и прочие " лошо" въоръжение.
  • 37 баба

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Само да си знаеш!":

    Нормално си е момчето. Просто такава му е службата.
  • 38 Данъкоплатец

    8 2 Отговор
    От тук нататък следва нещо като “ сагата Белене”- постоянно даване на пари на някой и след 10 г. Евентуално ще получим нещо като нови Москвич-и 412!!!!
  • 39 Супер

    3 6 Отговор
    Ей всички фенове на орките от север изтрещеха,кеф.
  • 40 Митю

    6 2 Отговор
    паси ,народе,възродени
  • 41 Знаещ

    3 2 Отговор
    От тук нататък следва русоидната сган да си седне на д-то и да си ближе раните и да не квичи повече, за да не яде дървото!

    Коментиран от #42

  • 42 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Знаещ":

    Бе то,дървото,има два края...Но защо все ВИЕ се държите за него....и все имате на кого да се зъбите..Явно и доводите и акъла ви е такъв.
  • 43 ТОЧКАТА

    2 2 Отговор
    С този си акт стъпихме на Гръцката дългова писта и ,боже, как ще се хързулнем!!!А на на главанаците от АСБ да припомня как САЩ провалиха сделката за ф16 от Израел за Хърватска защото....ИМАЛ МОДЕРНО ОБОРУДВАНЕ!!!Та да не ми пробутват тъпотията НАЙ-МОДЕРЕН!!!!50 г0дишна щайга......и между другото Ф15 е самолет/изтребите КАКЪВТО НИ ТРЯБВА....да браним НЕБЕТО СИ....
  • 44 Явор

    1 1 Отговор
    Купуваме ги и сме първа военна сила,ама не знам колко пилота имаме?
  • 45 Системата ме Побърка

    0 1 Отговор
    Ако някой е решил да ни прецака в тази държава той го прави с устремено и качествено. Браво пляс пляс!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове