Last news in Fakti

18 Януари, 2019 11:57 23 344 59

Искал ли е "пилотът Радев" Ф-16?

  • румен радев-
  • ф-16-
  • изтребители

Ето интервюто, което Цветанов развя в парламента

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов размаха от парламентарната трибуна старо интервю във в. "Преса" от 2012 година на президента Румен Радев по темата за изтребителите, докато в пленарната зала кипеше спорът за избора на нов боен самолет.

Според Цветанов във въпросното интервю в качеството си на летец и зам. шеф на ВВС Радев е бил за Ф-16, а сега - като президент, издигнат от БСП, бил на друго мнение - подкрепял „Грипен“.

Ето го интервюто:

Евгени Генов, в-к "Преса" , 18 декември 2012 г.

- Кабинетът утре вероятно ще гледа проекта за нов изтребител. Трябва ли ни такъв самолет, г-н генерал?

- Въпросът не е дали ни трябва, а кога най-скоро можем да го вземем. Причината е, че се изчерпва ресурсът на бойните си самолети и нашите ВВС губят критични за националната сигурност способности. Самолетите ни на въоръжение са малко като количество и са с ограничени способности за водене на въздушни операции, особено в рамките на НАТО. Забавянето на проекта ще доведе до загуба на въздушен суверенитет, а това е риск за националната ни сигурност.

- И все пак, какъв искаме – нов или употребяван?

- Разбира се, че нов! Най-добре е правителството да купи нов „Ф/А-18 Супер Хорнет“ или „Еврофайтър“ транш 3. Прекрасни самолети. Ценовите оферти обаче са в размер на милиарди лева. И то само за осем самолета без въоръжение. Затова искаме да постигнем оптимално съотношение между цена и способности. Този критерий е в основата на методиката ни за анализ и математически модел за сравнение на вариантите, посредством които оценяваме петнадесет предложения от девет държави, които получихме.

- И коя е най-добрата оферта?

- Внимателно разгледахме всички. И особено онези, които покриват нашите оперативни изисквания и са най-близо до финансовите възможности на МО: новопроизведени изтребители „Грипен“ от Швеция, употребявани „Еврофайтър“ транш 1 от Италия и употребявани „Ф-16 МЛУ“ от Португалия с въоръжение и наземно оборудване от САЩ. И трите типа самолети са чудесни машини, всяка със своите предимства.

- Усилено се говори, че МО е избрало употребяваните Ф-16 от Португалия? „Преса“ писа за това преди месец.

- Не търсим победители, а оптимален вариант. Ф-16 не е самоцел. Например от шест предложения за Ф-16 от четири държави, пет отхвърлихме като неизгодни. В общественото пространство се вихрят дискусии само за техническите параметри на самолетите. Но не по-малко важно е наземното оборудване. А това е скъп комплекс от сложни системи, които позволяват на летеца да се подготви предварително за полет. То включва още стендове и лаборатории за поддръжка на машините.

Без такова оборудване пилотът не може да реализира бойния потенциал на самолета, а техническото обслужване ще бъде напълно зависимо от държавата доставчик с всички последствия за автономността и цената. Освен това са важни видът и качеството на въоръжението, както и обучението на пилотите и техниците, което е един от най-сложните аспекти на проекта. Освен цената на изтребителите отчитаме и стойността на експлоатационните разходи. За момента по разбираеми причини не мога да говоря за цената на конкретните предложения.

- Каква цена можем да си позволим да дадем за новите изтребители и какво ни предлагат отделните държави?

- В ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.

- Да, но португалските самолети са доста стари, на около 30 години.

- Те са с ресурс от 8000 часа без ограничения по години, а до момента са налетели 3500 часа. Това означава, че можем да ги ползваме поне 25 г. Тези изтребители са модернизирани изцяло, конструкцията им е усилена, обновени са им всички важни системи.

- В парламента депутат нарече тези самолети "летящ скрап".

- Наши експерти се запознаха отблизо с тези самолети. Всички са в перфектно техническо състояние. Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял, и срещу които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разходите се споделят от петте европейски държави в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия.

- Как ще поддържаме западни самолети?

- Най-лесният начин е да възприемем предлаганата от „Грипен“ и „Еврофайтър“ концепция за техническа поддръжка на две нива: дават ни минимално необходимо оборудване, свиваме драстично инженерно-техническия състав, който преминава ускорено обучение и отговаря само за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на агрегати. Според тази концепция всички висококвалифицирани дейности по дефектация и ремонти се извършват в чужбина от фирмата производител чрез куриерска служба. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с предстой от два до шест месеца. Системата работи гарантирано, но гълта много пари.

Докато от Ф-16 предлагат концепция за поддръжка на три нива: предоставят ни модерно оборудване и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, запазваме инженерно-техническия състав и инвестираме в неговото обучение. Самолетите никога не напускат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се изпълняват от български военни специалисти. Разходите за цялостна годишна издръжка на този „свръхсъстав“, сравнен спрямо необходимия за „Грипен“ и „Еврофайтър“ са около 2 млн. лв., но той спестява десетки милиони в сравнение с поддръжката на две нива.

- Каква ще е съдбата на проекта оттук насетне?

- Всичко зависи от това какви средства ще бъдат заделени. Ако можем да си позволим новопроизведени самолети с въоръжение и адекватно наземно оборудване, ще е прекрасно. Самоцелното купуване обаче на новопроизведен изтребител, без да останат пари за въоръжение и оборудване е все едно да си вземем самолет втора ръка без ресурс. Задачата на нашия екип е да намери баланса между всички тези сложни фактори при определена финансова рамка.
Важно е да отстояваме нашите летци да разполагат със съвременни средства за подготовка, а нашият технически състав – с модерно оборудване и квалификация.

Това са задължителни условия за модерна и боеспособна авиация. Искам да подчертая, че трябва да отчитаме и потенциални финансови рискове на бъдещето, базирайки се на уроците на историята. Ако в нашите ВВС продължава и днес да има летящи МиГ-29 и Су-25 напук на продължителните периоди на финансов геноцид над тези самолети, то е благодарение на подготовката на невероятния ни инженерно-технически състав и на наличието на техническо оборудване.

- Ще „пенсионираме“ ли руските МиГ-29?

- Не! С девет самолета, които ще вземем, не можем да готвим необходимия брой летци за бойно дежурство.

- Много опитни авиатори напуснаха, а има изисквания летците, които ще се качат на новия изтребител да са с навъртени поне 500 часа във въздуха.

- Факт е, че нашите летци летят опасно малко. Претоварени са с дежурства, които не могат да компенсират с почивки. Заплащането е далече под натоварването и риска, а усещането им за обществена значимост на техния труд е разклатено. Проектът за нов изтребител трябва да се развива успоредно с решително увеличаване на летателните часове и с мерки, гарантиращи сигурността на летателния и инженерно-техническия състав и безопасността на полетите. Ако това не стане, дори совалки да си купим, ефект няма да има.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    99 48 Отговор
    Това е преди 6 години. Що не купите за депотатите лимузини от 70-те

    Коментиран от #3

  • 2 СссереМ

    89 110 Отговор
    Видя се къде е заровено кучето-в срещите с българката шеф на грипен са договорени комисионните.Първо искаха 8 броя със служебния кабинет,като се намеси Борисов станаха 10 и сега да не са валат играят ва-банк,то се видя че комисионните изгоряха още с офертата за 10 те броя ама комунист кръв повръща пари не връща.

    Коментиран от #4, #27, #55

  • 3 999

    64 24 Отговор

    До коментар #1 от "Перър":

    Например Лада Нива с нов ТЪЧ, тапицерия и антирадар. Евтини, харчат малко и разбира се усъвършенствани с най- новият тъч скриин :-))
  • 4 999

    62 18 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Я пак прочети внимателно статията.

    Коментиран от #5, #51

  • 5 Джудже

    42 6 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    Чукча не читатель, чукча писатель.
  • 6 Само питам

    64 100 Отговор
    Дали Румен Грипена ще отрече или ще почне по навик да шикалкави?
  • 7 плевен

    98 27 Отговор
    Старателно ни натрапват дилемата Ф16- Грипен. Старателно избягват въпроса: Кои гарги ще плашим с него, и чии деца ще го изплащат?

    Коментиран от #9

  • 8 Киро

    24 52 Отговор
    Летеца и баце играят заедно ясно е за всички.И двамата ще се облажат.А след 6-7 години може и да дойдат нарисуваните самолети.
  • 9 Пловдив

    51 76 Отговор

    До коментар #7 от "плевен":

    Докато има агресивна и милитаристична руска кочина, която мисли за възстановяването на империята гаргите ще бъдат руски!

    Коментиран от #18

  • 10 Просия

    76 91 Отговор
    То само глупец не би разбрал от самото начало, че Радев е пионка на БСП... а още по-лошо, руска подлога !

    Коментиран от #28

  • 11 Niko

    89 33 Отговор
    Добро и аргументирано изказване на Президента- единственото с аргументи което е достояние на обществото.Не знам защо някои реваха че предпочитал гриповете опа грипените - не Той изтъкна че е нарушена процедурата и принципите драги ми смехурко Цветанофффф.

    Коментиран от #21

  • 12 ПЕЕВ

    58 105 Отговор
    ПО ДВУЛИЧЕН ПРЕЗИДЕНТ СМЕ НЯМАЛИ.

    Коментиран от #54

  • 13 Alpha_Lone_Wolf

    18 37 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО, нали е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ.
    Всичко с Грипен и Миг-29 бяха прах в очите, театър. Радев да се прикрие, че американофил пред електората, а Карскачана да изкопче някоя рубла от Кремъл. Нинова измете последните руски агенти от парламента и остави изкукали русофили идеалисти като Жаблянов и Христов за парлама.
  • 14 Apple

    27 13 Отговор
    Едно е какво предпочиташ, друго е имаш ли право да вземаш решение. Печелиш парламентарни избори, съставяш правителство и купуваш това, което искаш.
  • 15 М6677

    60 16 Отговор
    Това си е вече махленско заяждане от човек който мусли себе си за сериозен политик? Радев повече разбира от Цветанов що се отнася до самолети.... Колкото до това кой колко и как се мени мнението има един човек който никой немож го надмина.... ГЕРБ си взеха политическито решение за F 16.......
  • 16 Монтреал

    67 28 Отговор
    Цецо Гуменката едва ли е чел интервюто, а дори и да го е чел, материята е прекалено сложна за ниво помощно училище. Вероятно някой му е казал какво пише в интервюто и той сега повтаря, знаейки че 80% не обичат да четат, а повечето от останалите (главно лица от цигански произход) просто са неграмотни.
  • 17 БГколония

    70 22 Отговор
    Става ясно че Президента е на страната на закона и правилата, има търг оферти и условия, отговаряш печелиш, не отговаряш не печелиш. А цц доказа за пореден път че е и д и о т лобист функционер на цру със собствен кабинет в лангли, все пак дъщеря му получи пост който се плаща с продажбата на Българския Национален Суверенитет и Интерес! Герб само това могат и правят. Не случайно гласуваха въздържали се за миграционния пакет на оон и лобираха за ИК. Проклета да е шайката...
  • 18 плевен

    17 6 Отговор

    До коментар #9 от "Пловдив":

    ....а по въпроса за плащането?
  • 19 Пеньо

    27 19 Отговор
    Този е човек без чест!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Петър Андонов

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Niko":

    А Пешо Коня и Гея? Има голяма конкуренция според мен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Иван

    21 31 Отговор
    Абе, Русофилите! Вземете да си обсъдите по ясно опорните точки! Сега тия самолети от виетнамската война ли са или още не са произведени!?
  • 24 Иван

    16 6 Отговор
    Абе, Швеция в НАТО ли бяха че, не се сещам?
  • 25 Next

    48 13 Отговор
    Аз не разбрах дали е искал ф16 на всяка цена, защото отбелязва и Грипен за добър самолет за България. За мен лично ми е все едно какъв ще самолета , но виждаме че правителството избира самолет противно на критериите които е поставило. Шайка лумпени.

    Коментиран от #29

  • 26 Преброяване на бесните язовци

    15 14 Отговор
    Румене, кажи си!
  • 27 Калинко Гербалджийски

    40 18 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Цветанов е добър ученик на немските гаулайтери от недалечното минало, но при него не се получава ,колкото по шпрехе за Радев,толкова по им лъсват задниците и на двамцата
    боку и цвъку,страх ги е че ще бъдат изритани от генералския ботуш на Радев,и то много скоро.
  • 28 Читател

    12 16 Отговор

    До коментар #10 от "Просия":

    Подлоги има всякакви и няма да спорим кой на кого се подлага, само че хамериканските слагачи са в пъти повече, но то е защото все пак доларът е предпочитан през рублата.
  • 29 Без аналог!!!

    21 5 Отговор

    До коментар #25 от "Next":

    Да , Грипен без съмнение е добър самолет , просто човека каза , преди да бъде политически обвързан , че офертата за Ф 16 включва много повече въоръжение , наземна инфраструктура и обучение , които гарантират експлоатацията на самолета без да напуска страната и без да се налага закупуване на допълнително въоръжение , което в дългосрочен план ще спести доста разходи . Също така , като пилот на МиГ , оцени доста високо авиониката на 30-годишните тогава МЛУ. Какво толкова има да го дъвчене , истината е че дори и да закупим 30 Тайфун Таблет 3(или дори очертаващият се 4) или пък Су 35 + полк С-400 , пак трудно бихме гарантирали суверенитета си без НАТО
  • 30 НКВД

    29 6 Отговор
    Румен Радев први паралел - цена самолет втора ръка! Не говори за нови Ф16 а за ръка 2 които са изгодни! Никъде няма въприс нови Ф16 или Грипен?
  • 31 Вуйчо

    35 14 Отговор
    Генерал Радев е бил на действителна военна служба, т.е., в интервю той е длъжен да представи официалната правителствена позиция!
    Сега е президент и е длъжен да представи собствената си позиция, съобразена с националните интереси!
    Кой е цветан цветано? Политика, който е български гражданин, но не е българин, той е американска подлога!
    Добре е да си зададете ВЪПРОСА: ДОБРЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ ВАРШАФСКИЯ ДОГОВОР, ЗАЩО НИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАВИРАМЕ В НАТО?
    ЧИЙ Е ИНТЕРЕСА ДА СМЕ В НАТО, НАШ, ИЛИ АМЕРИКАНСКИ! ДАВАМЕ ИМ БАЗИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО, ПОМАГАМЕ ИМ ДА ПРИТИСКАТ РУСИЯ!
    КАКВА Е НАШАТА ПОЛЗА?!?!?!
  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 25 Отговор
    Шведите от години не са произвеждали Грипен. Държавната фирма е фактически пред фалит... Поръчката за Българските ВВС беше единствената им надежда да не се удавят... и се борят със зъби и нокти..., но комисионните им изгоряха...Съчувствам, но c'est la vie "такъв е животът" - както казват французите.

    Коментиран от #35

  • 33 СБОГОМ БЪЛГАРИЯ

    12 7 Отговор
    Абе хората вече купуват коне а ние--- ще си купим магаре
  • 34 Курна Импексова

    3 5 Отговор
    Това което Сидеров го каза трябваше Аз да го кажа.. Нали русофилете ни мислят за "про-руска" партия......
  • 35 Без аналог!!!

    8 2 Отговор

    До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Всъщност имат поръчки за години напред за Грипен Е/Ф за Швеция и Бразилия , докато при другите възможни клиенти Индия и Канада май нещата отиват към Ф-16 и Рафал , но това беше възможност да продължат да произвеждат Ц/Д
  • 36 Пичели Tzv Tzv

    17 7 Отговор
    Не знам защо се джавка още като знаем, че ЦВИНОКИО вече си е похарчил комисионните за лобацията и е увеличил значително сградният си апартаментен фонд....
    А иначе ГОЛЬО от плебса ще плаща лиготиите на ШАЙКАТА....
  • 37 ЦВИНОКИО

    23 5 Отговор
    Въпроса е за нарушаването на правилата на конкурса!!!!

    В случая няма значение дали е Ф16 или ГРИПЕН, но като знаехте, че ще се осерете(няма да спазвате правилата на конкурса и избора ще е политически) що въобще го правихте тоя конкурс, що не си избрахте директно Ф16, що не упълномощихте ЦВИНОКИО да си прибере сребърниците (комисионните) за лобирането и всичко да миряса.... защо се изложихте пред света, за т@шейк станахте!!!!!
    Народа спокойно щеше да знае за кого да дитирамби и кого да псува и трича за осирането!!!! Повече от година го лъжете и омайвате тоя народ, тоя лобирал, оня лобирал ....то е ясно вече, ЛОБИСТА Tzv Tzv се прибра от Щатите и вече си похарчи сребърниците, лъжите му лъснаха на челото, а и вече е с повече апартаменти!!!!!
    Ейййй гейберастка ми ти работа!!!
    А Президентът не казва Ф16 или ГРИПЕН, а казва само, че правителството не спазва критериите за избор на боен самолет, които самото то дефинира. Нищо повече.

    По подобен начин правителството избира строители на магистрали, така прави ремонти, които после ремонтира, така санира ... просто манталитет!!!!!
  • 38 Гошко

    17 7 Отговор
    За физкултурника специална килия в централния с няколко анадолски.....
  • 39 Коко

    15 9 Отговор
    На Цветанов като не му харесва нещо се чуди какво глупости и манипулации да мисли.Е и да е сгрешил президента(а той не е защото е добре аргументиран) какво има да коментира Цветанов и от трибуната да злослови срещу президента така е смешен и безпомощен и така доказва както казва президента че разбира от апартаменти а не от политика.
  • 40 levski

    8 9 Отговор
    gripen ng e po dobar ot f 16 spezialistite go znayat ama gerp e dal dupeto pod naem i sega ne moje da marda
  • 41 Велин

    1 1 Отговор
    Какви коментари бе???? Което не ви отърва- в коша!!!! На чист български- ай сиктир!!! Айде модератора- влизай в роля(автоцензура)!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 мъката русофилска край няма

    10 10 Отговор
    ".... Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял....... Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско СА ВПЕЧАТЛЯВАЩИ. ....." . .
    И всичко това е за МЛУ, а сега говорим за блок 70. И така русофили, Радев ви е кумир и го защитавате яко от амбразурите. Сега как ще ми обяснявате, че 16-ката била боклук на 40 години, след като той е впечатлен от втора ръка МЛУ, а да не говорим за още по-доброто - чисто нов блок 70? Мъкааа, мъка голяма е това вашето.....
  • 45 мъката русофилска край няма

    5 5 Отговор

    До коментар #43 от "ФАКТ":

    И десет пъти да го напишеш нищо няма да промениш. За това вече се каза - това споразумение не важи за ВОЕННИ ПОРЪЧКИ СВЪРЗАНИ С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА! Никой не може да ни съди за нищо - няма ДОГОВОР, няма ПОДПИСАНО, няма НИЩО - само запитване и оферта.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    10 1 Отговор
    Тук все пак ще се купи с тия около 2 млрд. лева нещо и то качествено, но по времето на Орешарски 3,7млрд. лева отидоха в канала и от там в джобовете на някой хора не виждам във форумите Българите да са загрижени и да търсят отговорност адекватно както по въпроса за тия прословути самолети.
  • 49 Николенко

    11 2 Отговор
    От свиня мас и от комунист власт, с дране се вземат . Само дране за червените кхмери .
  • 50 Каунь

    8 3 Отговор
    Не само физкултурник ами и за циркаджия става тоя да размахва бананови обелки из арената. Изглежда добре дресиран явно докопал някоя нова клетка (апартамент).
  • 51 хари

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "999":

    А дали може да чете рома
  • 52 Редник

    2 8 Отговор
    Ма то генерала си е генерал. Даже и пилот. Този се докопа президент да стане, ма пак си е генерал. Глупав, гаден военен мизерник. Как така се набута в тази военна професия хора да тормози и трепе ? Явно го влече. И досега никой враг нашественик не е срещал. Само българските войничета е тормозил. А сега се пъчи и мнения дава. Нищожество глупаво.
    Да му дадат един любим руски Ан-2 да си фърка дано миряса. Ако се претрепе в някой баир още по-добре.
    Такива неща, гадни
  • 53 chef

    4 3 Отговор
    Президента е послушко. Преди не го командваше Курнелия и е казал каквото мисли.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Трол

    2 1 Отговор

    До коментар #55 от "До герберасткия трол :":

    Друго си е да ти го наКурнят по Жан Виденовкски.Тогава е Техно,техно иииимпеееекс.Нъл тъй?
  • 57 хмммм

    0 3 Отговор
    Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.

    Коментиран от #59

  • 58 Бай Благой

    1 0 Отговор
    От целия материал разбирам, че Радев е разглеждал много опции, А не че лобирал за Ф-16....само че физкултурника чете вестника както на него му е изгодно....пълен ДЕБИЛ
  • 59 Запознат

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "хмммм":

    Радара и двигателя на Грипен са made in USA!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове