18 Януари, 2019 16:47, обновена 18 Януари, 2019 18:51 2 123 16

ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите „нагли и озверели човекоподобни”

  • патриоти-
  • избори-
  • коалиция-
  • роми-
  • цигани-
  • дискриминация

По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация

ВАС: Валери Симеонов не е дискриминирал ромите с думите „нагли и озверели човекоподобни” - 1
Снимка: бТВ

Лидерът на НФСБ и депутат от „Обединени патриоти” Валери Симеонов не е дискриминирал ромската общност и конкретно един неин представител с изказването си, че част от ромите са се превърнали в „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, искащи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“. Това реши окончателно тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). Решението на съда е под № 636 от 15 януари 2019 г. ВАС отменя и първоначално наложената на Валери Симеонов глоба от 1000 лева.

Припомняме, че в своя реч н Народното събрание на 17 декември 2014 г. Валери Симеонов казва тези думи когато емоционално описва случаите на нападения над екипи на Спешна помощ и малолетни и настоява за предприемане на мерки срещу това.

По повод на тази реч Асен Асенов подава жалба в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), в която твърди, че Валери Симеонов е осъществил дискриминация спрямо цялата ромска общност и конкретно срещу него, като неин представител.

Лидерът на НФСБ отговаря на това, че изказването не е насочено към цялата общност, а само за онази част от нея, която престъпва законите и нормите на общуване, не се грижи за децата и бъдещето им, злоупотребява с техните помощи и върши престъпления.

Комисията за защита от дискриминация приема жалбата на Асен Асенов за основателна. Налага 1000 лева глоба на Валери Симеонов за това, че е осъществил дискриминация под формата на тормоз и му предписва в бъдеще да се въздържа от изявления, които засягат честта и достойнството на личността по признак „етническо положение“.

Решението най –напред е потвърдено от Административен съд-Бургас.

Сега обаче, с решението си от 15 януари ВАС отменя както решението на Административния съд в Бургас № 564 от 23 март 2018 г. , така и на Комисията за защита от дискриминация № 119 от 23 март 2017 г.

Върховните съдии – председателят Йовка Дражева , Анна Димитрова и Емил Димитров посочват, че в конкретния случай целта на Валери Симеонов не е била да засегне достойнството на Асен Асенов:„При внимателен прочит както на конкретизираната част /извадка/, така и на целия текст от процесното изказване на Валери Симеонов, се установява, че в същото не се съдържат словесни изрази, насочени срещу конкретен субект (в контекста на възприетата от законодателя персонална обособеност на този субект чрез въведената дума в §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр., а именно – „лицето“), т.е. Асен Асенов. Този персонален субстрат налага извода, че волята на законодателя не цели санкционни последици спрямо поведение (в случая словесно изразено), обективирано в изявления – вербални, писмени или др., които по своя характер са абстрактни, и са насочени към неопределен кръг субекти, включително когато тези субекти са част от определена раса, пол, група по интереси, религиозна, етническа или друг вид социална общност“.

Според върховните съдии Валери Симеонов не е целял настъпването на негативни последици за Асен Асенов, нито пък накърняване на достойнството му и създаване на нежелана среда по отношение на представителя на ромската общност. Те посочват: „Тълкуването на §1, т.1 от ДР на ЗЗДискр. води до извод за изисквана от законодателя кумулация между нежеланото поведение, целящо накърняване на обекта и създаването на негативната среда. Тази среда като вид социум следва да е с конкретно обособима топография – частен или търговски обект, работно място, учреждение, университет, училище, религиозен храм, дом и др., а в процесния случай такава среда спрямо Асенов липсва“, посочва още ВАС.

Върховните съдии остро критикуват решението на Комисията за защита от дискриминация като изтъкват, че мотивите ѝ са се превърнали в „агресивна морализаторска експресия“.

В решението си те недоумяват от извода на комисията, че „негативното стереотипизиране и агресивно представяне на ромската общност като цяло, от една страна, и посочването на лица от българския етнос, от друга страна, като жертви на поведението на ромската общност представлява нежелано поведение, изразено словесно, и основано на признака „етническа принадлежност“ създава враждебна среда“.„С този извод КЗД, като независим специализиран държавен орган за предотвратяване на дискриминация, защита от дискриминация и осигуряване равенство на възможностите, по недопустим начин, в разрез с правомощията си по чл.47 от ЗЗДискр. и с установените факти по делото, въвежда противопоставяне на два отделни етноса, чрез имагинерна забрана не конкретно, а изобщо дадено лице – жертва на престъпление, именно затова, че е представител на конкретна етническа общност, да предостави публична информация на обществото, че е обект на престъпление от лица, принадлежащи към различна от неговата етническа, религиозна или друга социална общност“, коментира ВАС.

Върховните съдии посочват, че изказването на Валери Симеонов не е насочено към конкретно лице, в случая Асенов, и затова доброто име на ромския представител и неговите права не са накърнени. По думите на съдиите мнението на Симеонов, не подкопава устоите на демократичния режим и не цели разпалване на вражда, ненавист или омраза и това е видно от цялото му изказване. А изразните средства и стила на изразяване не са мнение, а начин, по който това мнение е доведено до знание на обществото и е въпрос на свободата на личността като цяло, коментира още тричленният състав.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 160

    17 1 Отговор
    ПРОБЛЕМА НЕ СА РОМИТЕ А ПРОГРЕСИЯТА С КОЯТО СЕ РАЗМНОЖАВАТ, А КОГАТО СА ПОВЕЧКО СТАВА КАКТО КАЗВА ЧИЧО ВАЛЕРИ - ДИВИ ЗВЕРОВЕ.
  • 3 Програмата

    20 0 Отговор
    КРИМИНАЛИЗИРАНЕ НА ОПЛОЖДАНЕТО НА МАЛОЛЕТНИ ЦИГАНКИ И БЕЗ ПОМОЩИ СЛЕД 2-ро ДЕТЕ ЗА ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ СА СПЕШНИТЕ СПАСИТЕЛНИ МЕРКИ
  • 4 321

    17 0 Отговор
    Я как хубаво и вярно го е казал. Още повече е доста образно. Човек направо може да си го представи. Много интересно каква дискриминация са видели от смешната комисия и предишните инстанции. Освен това човекът нищо не е генерализирал - част от тази общност. За съжаление все по-голямата..
  • 5 Alpha_Lone_Wolf

    17 4 Отговор
    Валери Симеонов изглежда като истински родолюбец и патриот, поне на фона на останалите в парламента.
  • 6 СКАТ

    6 6 Отговор
    откакто се целунаха с Перхидроления луд се разбра че и двамата играят в Болшой театър
  • 7 Философ

    11 3 Отговор
    Валери Симеонов е родолюбец и истински Българин, който за съжаление не е оценен от някои хора с повърхнесто мислене!
  • 8 Воrislav Ророv

    2 4 Отговор
    Те, татарите са най- чисти българи. Главният мюфтия на РФ заявява открито, че е българин и поне още 8 милиона от Татарстан също се определят като българи.

    Коментиран от #16

  • 9 Джудже

    6 1 Отговор
    Според мен изказването му дискриминира човекоподобните.
  • 10 стоян

    6 1 Отговор
    Валери е човека който трябва да я управлява тая територия
  • 11 Дзвера

    5 0 Отговор
    Се си миля че тва с дискриминацията се трупа на техен гръб защото нетърпимостта на народа се трупа още повече ако имахме властимащи на място хелзонския комитет който ги защитава отдавна щеше да е наритан в ьгала като в Унгария и тия черноглавите миризляци щяха да си знаят мястото
  • 12 Истина

    8 0 Отговор
    Не може да се държиш като маймуна в европейска държава да не спазваш закони да не плащаш цял живот нито лев данак и да съдиш някого че те е нарекъл човекоподобен .Даже това да е казано от В. Симеонов
  • 13 Хасан

    1 1 Отговор
    Това е расисткло..не може да се обвиняват хора от цял етнос заради отделни криминални престъпници
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    БРАВО !!! ЗАПОЧВАМЕ БОРБАТА С ЦИГАНИТЕ !!!
  • 16 mediator37

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Воrislav Ророv":

    Петият син на Кубрат Котраг основава Волжско-Камска България със столици град Болгар, после Биляр и последната, вече в състава на татарската Златна орда, Казан. Българи са, макар републиката да се казва погрешно наложено от комунистите Татарстан. На Север Татарстан граничи с други българи- чувашите от Чувашка република.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове