18 Януари, 2019 16:55 1 868 5

123 адвокати подкрепиха Лозан Панов

  • лозан панов-
  • адвокати-
  • делото "иванчева"-
  • вкс

В Народното събрание се внасят законопроекти, които нямат необходимата юридическа редакция и правна експертиза

123 адвокати подкрепиха Лозан Панов - 1
Снимка: БГНЕС

Декларация в подкрепа на председателя на ВКС Лозан Панов беше подписана от 123 адвокати от цялата страна и внесена във Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет при Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Омбудсмана на Република България и Делегацията на ЕК в България.

Повод за декларацията е предложението на председателя на ВКС Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изрази становище по въпроса за възложената от него проверка в Апелативния специализиран наказателен съд за движението на делото „Иванчева“.

Адвокатите настояват да се допусне исканата от съдия Панов проверка на действията на прокурорите от Специализираната прокуратура и ВКП, които изпратиха писмо, подписано от административния ръководител на Специализираната прокуратура, административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, с което се препоръчва делото да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС.

"Ние, долуподписаните адвокати, като част от свободната и независима Българска адвокатура, сме силно обезпокоени от някои събития, които се случват през последните няколко години. Свидетели сме на сериозни трусове от правен и социален характер в обществото. Всички събития, касаещи върховенството на правото, законодателната дейност и независимостта на Съда, без да ги назоваваме поименно, създават у българските граждани усещане за безправие, липса на справедливост и безизходица.

Ние, като български адвокати - представители на една конституционно закрепена професия с важна социална роля, въплъщаваща в себе си морал, традиции и история, виждаме всеки ден как Правото отстъпва пред закона и превратното му прилагане. В Народното събрание се внасят законопроекти, които нямат необходимата юридическа редакция и правна експертиза, а често са и откровено лобистки, неясни или вътрешно противоречиви. Последното рефлектира в правния свят със своите разрушителни последици", пише в декларацията на членовете на Фейсбук общност на българските адвокати.

Ето какво още се посочва в текста:

Станахме свидетели и на пряко погазване на Конституцията, Закона за съдебната власт и Закона за адвокатурата, когато в гр. София бяха извършени противоправни претърсвания и изземвания в адвокатски кантори и домове на редови адвокати. Тези действия бяха оправдани от „компетентните“ органи с „условия на неотложност“, без никаква законова или каквато и да е фактическа аргументация. Свидетели сме и на показни, но неефективни акции на правоохранителните органи, при които граждани биват зрелищно задържани и държани с часове на мястото на задържането, с цел медиен спектакъл.

На 10.01.2019 г. една скандална новина привлече вниманието на юристите в България. Това е предложението на председателя на Върховния касационен съд г-н Лозан Панов до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да изрази становище по въпроса за възложената от него проверка в Апелативния специализиран наказателен съд. Предмет на тази проверка е било НОХД №2617/2018 г., по което са проверявани движението и админстрирането на частните жалби на подсъдимите, свързани с мерките за неотклонение.

По повод на проверката в Апелативния специализиран съд е получено писмо, подписано от административния ръководител на Специализираната прокуратура, административния ръководител на Апелативната специализирана прокуратура, прокурор от ВКП и прокурор от АСП. В писмото се препоръчва делото да не бъде предоставяно на проверяващите съдии от ВКС. Действията на представителите на прокуратурата в този казус нямат никаква правна и законова основа. Напротив! Тази писмена препоръка е пряко вмешателство в работата на съда по най-груб и безпардонен начин.

Чл.117, ал.2 от Конституцията на Република България прокламира независимостта на Съдебната власт. Съгласно чл.124 от Конституцията, Върховният касационен съд осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища. В този случай председателят на ВКС Лозан Панов е действал в пълното си право и в съответствие с чл.114, ал.1, т.9 от Закона за съдебната власт. За тези свои действия съдия Панов е подложен на натиск от членове на Висшия съдебен съвет и Прокуратурата.

Лозан Панов е висококвалифициран юрист, който е направил много за независимостта на съда и ефективността на съдебната система. Недопустимо е в една правова държава председателят на най-висшия съдебен орган да бъде подложен на институционален и външен /медиен/ натиск за свои действия в рамките на закона и в защита на Правосъдието!

С тази декларация, като български адвокати, заставаме в подкрепа на Председателя на Върховния касационен съд съдия Лозан Панов и настояваме за незабавното спиране на натиска и вмешателството в работата на ВКС и неговия председател от други държавни органи и външни лица!

Настояваме също да се допусне исканата от съдия Панов проверка за правомерността на действията на прокурорите от СпПР и ВКП, съставили и изпратили цитираното по-горе писмо, като за тези действия се произнесе и Инспекторатът към ВСС, доколкото има крещящи факти за нарушаване на съдийската независимост от една от страните в процеса!

Въпреки, че ние, българските адвокати, през погледа на професионалната призма виждаме как правото бива мачкано, поругавано, изтезавано и подигравано от хора без елементарна правна култура, все още не губим надежда в Правосъдието. Вярваме, че Съдебната система е независима и че българският съд е храм на Правото и Справедливостта. А вие вярвате ли в това?!

Декларацията е подкрепена от 123 адвокати от цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    26 2 Отговор
    Браво! Все пак, има една малка будна част от населението, която дава искрица надежда, че булгаристан няма да бъде затрит...скоро
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталинчук":

    Те българетата са толкова жалки, че само молитви могат да отправят, но да се пазят сами - забрави. Смешни българета.
  • 4 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРИ 20 000 АДВОКАТА В БГ ГО ПОДКРЕПЯТ 123 ?????????????????
  • 5 ГОСТ 1

    0 0 Отговор
    123 мекерета подкрепят един нагъл и безскрупулен кариерист.Срам и позор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове