19 Януари, 2019 11:48 7 091 30

"Зелената" ненавист удари и Банско

  • лифт-
  • банско ски-
  • банско-
  • ски

След като превърна Витоша в загиваща планина

"Зелената" ненавист удари и Банско - 1

Коментар на Стефан Джендов за сайта „Гласове“

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени. Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване. Част от реакциите са на открита ненавист: „Хайде тези, дето строихте хотелите, сега да видим какво ще ги правите!“. Подобно на тумор образувание от ненавист и ярост към хората, които може би биха спечелили от инвестицията си, е по-силно от всяка здрава логика. Вероятно е всеобхватна болест, която няма допирна точка с природата – омразата е насочена към всеки, който търси развитие.

Нов лифт на стойност 43 млн. евро, десетседалкови кабини и капацитет от 3800 души на час ще бъде издигнат това лято на мястото на предишната кабинка. Това съобщиха от курорта Шладминг, който беше домакин на Световното първенство по ски през 2013 година. Новата кабина на хълма Планай ще осигурява комфорт на десетина скиори през зимата или на двама колоездачи с велосипеди за спускане през летния сезон, когато черните писти за слалом се превръщат в най-голямото предизвикателство за вертикално каране по надолнището.

Именно в Шладминг премиерът Бойко Борисов предаде домакинството на председателството на Европейския съюз на австрийския премиер Себасиан Курц. По това време Австрия планираше да кандидатства за домакин на Зимни олимпийски игри. По-късно страната се оттегли от проекта, но въпреки това сегашната 6-седалкова кабинка, с потенциал да качва 2200 скиори на час ще бъде изцяло подменена.

Курортът Шладминг се намира австрийската област Щаермарк, наречена още Зеленото сърце на Австрия.

Управляващият директор на ски зоната Планай Георг Блейм коментира пред австрийската преса, че през 2020 г. ще бъде подновена и кабинката на съседния на Планай хълм – Рормос. Общият брой на лифтовете в курорта Шладминг е 45, а дължината на пистите е 130 км.

Причината за подмяната е, че в последните три години на основният лифт в курорта вече се събират опашки, на които може да се чака и по 25 минути в най-натоварените сутрини, както и когато учениците са във ваканция.

Общото между всички курорти, които отговарят на търсенето на туристите, е, че те обновяват своята инфраструктура по начин, който отговаря на потребностите. Нещо като туристически комунизъм – всекиму според потребностите, цени за всеки според джоба.

Подновяването и увеличаването на капацитета на всеки лифт е свързано с пълно премахване на съществуващите колони и въжета и изцяло ново инженерно решение, за да е гарантирана безопасността на хората. Увеличаването на броя на хората, които се качват нагоре по ски пистите, не означава претрупване, защото същите скиори ще могат да се пуснат повече пъти и по-бързо, отколкото преди.

Разширяването на ски зоните с нови писти винаги е обвързано с категоричното становище на експерти еколози, чиято кариера е преминала в оценяване на проекти, свързани с природната безопасност при всяка строителна дейност.

В Австрия не съществува проблем между зелените и инвеститорите в ски курортите. В същото време всеки собственик на хотел или къща за гости дължи процент от приходите си за поддръжка на околната среда.

Втората причина в този дял на огромния ски регион Амаде с общо над 800 км. писти и стотици лифтове, е пряката конкуренция на Доломити супер ски, които със своите 450 лифта и 1200 км. писти са разположени на територията на национален парк под егидата на ЮНЕСКО и чието основно достойнство и най-привлекателна реклама е феноменалната гледка, която предлагат. Тя върви и със значително по-високи цени.

Какво предлага Пирин и курортът Банско?

Първо: лифт за осем скиори с манекенски мерки (никой да не е повече от 80 кг), който работи от 2003 г. и е с капацитет от 2000 души на час;

Второ: една-единствена кабинка за скиорите за целия курорт;

Трето: опашка в натоварени дни, на която се чака между 3 и 5 часа;

Четвърто: автомобилен хаос и мръсотия от автомобилите, които се качват в планината, защото стотици хора нямат дори физическата сила да чакат на студ и в некомфортните ски обувки с часове. В резултат в натоварените дни в Пирин се качват до 4000 автомобила дневно;

Пето: Ръст на оплакванията от страна на туристи, които губят над една трета от активното си време за каране на ски в чакане на опашка.

Какво поиска местният бизнес, след като регионът зависи пряко именно от туризма? Ясно и недвусмислено, с подкрепата на кмета и на общинския съвет на Банско, искането бе и продължава да бъде за изграждане на втори кабинков лифт – модерен, с достатъчно брой места, отопление и всички екстри, които днес предлагат лифтовете в модерните курорти.

Туризмът в наши дни е може би най-конкурентният бизнес, чиито достойнства и оценки се променят със скоростта на борсови индекси. От една страна са световните платформи за обмяна на впечатления, а от друга – курорти, които се борят за своя дял от платежоспособни гости.

Към 2018 г. най-активните скиори в Европа са германците, които са над 14 милиона по данни на статистическия портал „Статиста“, който обработва информационните данни от 22 500 източника.

От декември 2017 г. до края на сезона през 2018 г., у нас за зимен туризъм са пристигнали около 14 хил. германци по данни на Националния статистически институт (НСИ). Останалите 13 милиона и 986 хиляди явно избират други места.

Над 8 милиона са французите, запалени от зимни спортове, но нашата страна са избрали под 5500 от тях.

От британците за същия период у нас са дошли 28 хил. човека и в голяма степен заради редовно публикуваните статии за изгодността на ски курортите в Европа, където Банско винаги води с цена.

Като брой запалени от зимните спортове, пред нас са чехите, словаците, румънците, унгарците. Турците са над два пъти повече, отколкото българите, които карат ски!

И причината за това е на първо място в националната култура, в стойността, която намират обикновените хора в това да спортуват редовно, да споделят страстта си със семейството, с близките и приятелите.

Българите, които се интересуват от зимни спортове, са 349 хиляди. Зад нас са Сърбия, Португалия (дори е изненадващо, че все пак и португалци карат ски), Гърция, Македония и в дъното на класацията – напълно очаквано - е Лихтенщайн.

Истината е следната: хората пътуват все повече, сравняват все повече детайли, изискват все по-високо качество, търсят все по-голямо разнообразие и когато дадено място може да се открои единствено с ниската си цена, то е защото компромисите са твърде много.

В протестите срещу втори кабинков лифт на Банско няма екология.

Ако някой мислеше за екологията, протестите би трябвало да са срещу хилядите автомобили, които ежедневно изорават планината и съсипват въздуха й. Но това не се случва. Напротив! Българите точно това искат – да стигат навсякъде с личното МПС, да намират изобилие от паркинги и ако ги няма – достатъчно място край пътя.

Пример за подобно нагло нашествие е нещастната Витоша. Макар Столична община да пусна редовна автобусна линия от чисто нови рейсове, които приличат по-скоро на луксозен междуградски транспорт, народът напъва да си паркира возилата точно, абсолютно точно срещу ресторантчето на Златни мостове, за да могат от централната си позиция да си изпушат цигарата и да си хапнат кебапчето.

И там, където лифтът стига - точно на Алеко, отново е пълно с коли – само тъпите селяни се качват на тъпия Симеоновски лифт.

В Швейцария курортите, които напълно са забранили достъпа с автомобили са девет и сред тях са легендарните Венген и Цермат. Средната цена за нощувка за Венген e 500 лева и над 600 лева за Цермат. На цената на две швейцарски нощувки британците идват за ваканция у нас с включен самолетен билет, храна и ски карта.

И докато всички европейски ски курорти се развиват ежегодно и по решение на местното управление се влагат нови и нови средства за модернизация на инфраструктура, издигат се лифтове, разширяват се писти, градят се водни резервоари за изкуствен сняг, пътища, предлагат се нови услуги,

у нас голямата цел е Банско да престане да съществува.

И това ще стане, защото ненавистта на българите, които не умеят да правят нищо, освен да имитират дейност, плюс глупостта на българите, които не желаят да мислят, а се хващат на елементарни въдици, като лъжата, че един лифт ще застрои 48 на сто от цялата планина, води до неминуема разруха и упадък.

Банско е курорт с неоспорими качества. Не съществуват нито връзки, нито пари, с които Световната ски федерация да бъде убедена да проведе някъде кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини, ако организацията, подготовката и редът за провеждането не отговарят на всички световни стандарти.

След Световната купа за жени през 2015 г., Банско успя да осигури три поредни години за провеждане на Световна купа на своите писти, като първото състезание ще е още през февруари тази година. Най-великите скиори в света ще бъдат у нас! Всички спортни канали ще показват кадри от Банско, което се гордее именно с красотата и гледките си.

По Евроспорт вече върви промоционален клип на който емблемите на световните ски, включително и машината за победи Марсел Хиршер, казват на целия свят: „Аз ще бъда в България!“

За първи път от 1986 г. насам, само преди две седмици, българският скиор Алберт Попов успя да достигне 16-то място на състезание за Световната купа в Мадона ди Кампильо при това със 72-ри стартов номер и на първи манш изостана едва на малко над секунда зад водещия Хиршер. По време на втория манш Хиршер не успя да завърши, докато нашето момче се спусна блестящо.

Единственият засега скиор на България претърпя страховита катастрофа в една от най-страшните урви край ледника Зьолден през 2015 година. Треньорът му загина, той самият се възстановява дълго време.

„Изключително предизвикателство е да се върнеш на пистата след подобно преживяване и да вдигаш висока скорост, да бъдеш концентриран и смел! То остава в човека за цял живот, а Алберт е истински боец!“, каза за нашия състезател един от най-големите скиори в света, Марк Жирардели, известен вече и като собственик на ски курорта Банско.

В промо клипа, който тече по Евроспорт, лицето на Марк се появява накрая и макар да е сложил скиорската каска, той казва на колегите си: „Момчета, не се тревожете – този път аз няма да се спускам!“

Всичко под слънцето, което може да бъде направено за авторитета, успеха на Банско и ските в България, вече е направено.

По думите на Жирардели, ако Банско успее да спечели домакинството на финали за Световната купа, това е крачката преди организиране на Световно първенство.

Но между прогреса на ските в България, бъдещето на страната ни като елитна дестинация за зимни спортове и възможността и у нас за подготовка да идват най-добрите в света стои… един липсват лифт.

Темата за нов лифт на Банско отдавна не е екологична и това признават и самите зелени.

Те просто не искат нищо повече в този регион да се развива. В същото време, за да поддържат огъня сред онези, които смятат, че всяка планина е за лична употреба, но в никакъв случай не бива да се инвестира в нея, като в източник на приходи, зелените продължават да размахват фалшифицирани във фотошоп „документи“, които „планират“ грандиозно застрояване.

Част от реакциите са на открита ненавист: „Хайде тези, дето строихте хотелите, сега да видим какво ще ги правите!“

Подобно на тумор образувание от ненавист и ярост към хората, които може би биха спечелили от инвестицията си, е по-силно от всяка здрава логика. Вероятно е всеобхватна болест, която няма допирна точка с природата – омразата е насочена към всеки, който търси развитие.

По думите на кмета на града Георги Икономов пред БНТ и БНР, Висшият административен съд (ВАС) е казал не само на жителите на Банско, а на целия регион, че те не бива да се развиват повече. Според него решението на ВАС представлява спирачка за бъдещото развитие на зимния туризъм в България.

Поради явната липса на ефективен министър на туризма, чиято работа е създаването на дългосрочни политики в бранша; поради пълната абдикация на правителството от ангажимента държавата да създаде условия за развитието на най-перспективния бранш в България - туризма,

топката отново е в ръцете на жителите на Банско.

Съществува законова възможност те да направят местен референдум с който да потвърдят желанието си да бъде построена още една кабинка; да бъде спрян достъпът на автомобили до планината; да бъдат създадени условия за екологичното й използване.

Факт е, че именно управата на ски зоната в Банско за първи път у нас въвежда политика на нулево употреба на изделия от пластмаса и на разделно събиране на боклука във всяко заведение. За производството на изкуствен сняг са създадени целево самостоятелни басейни, които по никакъв начин не пречат на околната среда. Именно поради многобройните сигнали, целият регион, който обхваща ски зоната, е обект на постоянни и обстоятелствени проверки от всевъзможни експерти. И до ден днешен не е открито накриво поставено клонче.

Банско е отлично място за любителите на ски спорта от Турция, Гърция, Македония, Сърбия. Банско притежава всички дадености, за да бъде сред най-ефектните и красиви европейски ски курорти.

Когато звездите на мъжките алпийски ски дойдат у нас през февруари, те няма да спрат да се хвалят с условията, които са създадени за състезанието, но и никога няма и да разберат на какви опашки чакат през това време хилядите, които ще искат да ги гледат наживо.

Какво казват основанията на петчленния състав на ВАС?

Ключово за решението им е тълкуването на разпоредбата за строежите в защитените територии в Закона за защитените територии (ЗЗТ): „В националните паркове се забранява строителството, освен на туристически заслони и хижи, водохващния за питейни нужди, пречиствателни съоръжения, сгради и съоръжения за нуждите на управлението на парка и обслужването на посетителите, подземните комуникации, ремонт на съществуващите сгради, пътища, спортни и други съоръжения.“

Според ВАС е възможно да бъде извършен ремонт на съществуващия лифт, но не и изграждането на нови спортни съоръжения в парка.

Оттук следват два въпроса: Как на територията на природния парк Доломити, под егидата на ЮНЕСКО, са построени 450 лифта – 449 повече от онова, с което разполагаме ние – и 1200 км писти, обединено от Доломити супер ски? Ето и текстът от тазгодишната реклама на ски зоната:

„Впуснете се в зимната приказка на Доломити супер ски насред обекта от световното наследство на ЮНЕСКО – перфектно подържани писти, заобиколени от красивата природна гледка! 12 ски зони с повече от 1200 км писти, 450 лифта и 30 фънпарка, свързани помежду си.

Втори въпрос: Как ВАС не разрешава строителство на кабинка, но в собствените си основания „допуска строителство в планината на хижи, заслони, а също и пречиствателни съоръжения“? Хижа може да бъде и на четири етажа, заслоните обикновено са самостоятелна масивна сграда, която може да притежава и ресторант с тераса и гледка, а пречиствателни съоръжения се изграждат там, където се генерират отпадни продукти и води, плод на човешка дейност – ресторантска или хотелска.

Оказва се, че по същество строителството на масивни обекти не е проблем за екологията, но изграждането на модерен лифт, признат за най-екологичният и щадящ природата транспорт (на такива методи разчитат в тузарските Венген и Цермат), се същинският проблем за околната среда.

На този етап с изключително активната дейност на зелените,

Витоша е превърната в загиваща планина –

една единствена работеща писта, лифт толкова стар, че служителите на мускули задържат кабинките, за да не се блъскат една в друга; мъртви гори от корояд, изкорубени пътеки, препречени от паднали дървета, които гният върху тях с години, издънени и пустеещи хижи.

Там несъмнено зелените са удържали победа. Планината се предаде на тяхната ненавист.

Иде ред на Банско, чиято кончина е предприета с необоримо съдебно решение. И вместо да градим достъпен, екологичен, модерен ски център, в който редом със скиорите да тренират и млади надежди от балканските страни, ще продължим да се надяваме, че Алберт Попов ще намира финансиране, за да тренира извън България. Ще се намери кой да се надсмее и над неговата смелост и амбиция.

Социалните мрежи преливат от майтапи как Марк Жирардели си е купил предприятие на 8 септември. Да уточним, че Жирардели е жива легенда в световния ски спорт, който е надскочил далеч по-проклети бюрократи и ще представя на първо място себе си, където и да стъпи по света. Досега той работеше за България с лицето, името, авторитета, мъжката си дума, че може да направи от един български курорт място със световна класа.

Сега следва бурна радост, че Марк може би няма да успее.

Бурна радост, че банскалии са дружно ударени в лицето – да не се надяват на развитие!

През февруари целият свят, който се вълнува от ски спорта, ще гледа Банско и всички най-велики имена в този спорт ще се гордеят, че са на българските писти.

Да пожелаем успех на Алберт – за щастие него ВАС не може да го спре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 imate chuvstvo na humor

    4 14 Отговор
    hahahahahahahaa
  • 2 Гост

    22 24 Отговор
    Вие нарочно превърнахте Витоша в умираща, за да може хората да ходят към Банско и другите. А сега да ядете дървото. Няма да ви се позволи да изсечете гората. И да усвойте парите на Европа, крадци.

    Коментиран от #5

  • 3 Реалист

    28 9 Отговор
    Ще си направят хората на Банско референдума и ще построят втори лифт. А тома Белев и сие ще подсмърчат. Абе няма ли ДАНС за тая отрепка?
  • 4 Панов

    14 29 Отговор
    Сега ще се разплачем че Цеко Минев не може да сече горите на Пирин и да направят още един кенеф като слънчака
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Киро

    13 10 Отговор
    Екоизнудвачите ще почнат да продават дърва на дървената мафия.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 askona

    9 5 Отговор
    Защо тази разложка мафия, която застрои всички имоти около пътят между предела и разлог не построи кабинков лифт на "Разложки суходол". Така ще намали притока на хора към Банско, но и ще подобри екологичната обстановка в район Банско. Защо цялята тази пасмина която ползва хотелсния комплекс "Предела" се е запътила към Банско и претендира за нов лифт - може би за да унищожи града и неговата инфраструктура и самобитност. Това е стара мечта на "мехомийците", защото нямат личности с коита да се гордеят.
  • 9 goni

    15 9 Отговор

    До коментар #7 от "CUKOVSKI":

    Не знам от кой народ си, но със сигурност не си от българският! Иначе поне щеше да можеш да пишеш що-годе на български! А, ако се спретне един референдум, който да обхване всички български граждани съм сигурен че не един,а още три лифта и писти ще могат да се построят!
  • 10 ГосТ

    4 4 Отговор
    Пф, стройте бе. Да прибирате плебса. Така ще има по цивилизовани места за аутдоор спортове и любители на природата.

    Коментиран от #13

  • 11 бобо

    7 4 Отговор
    До тук разбрах, че аз като българин съм прост и глупав , и че който сече гората и разорава дюните е умени и развиващ се. Какво ще стигне до общината на Банско- изберете си един от петте пръста на ръката на хотелиера. Притежавам акции от хотел Мура в Боровец, и на въпроса за дивиденти, просто ти се присмиват. Какво ли пък дадат на общината?

    Коментиран от #14

  • 12 BG1000

    16 5 Отговор
    Лифтовете и пистите в България трябва да се умножен и утроят.
    Имаме прекрасни условия.
    Лифтовете не замърсяват.
    Хората ще спортуват и ще дишат чист въздух. Децата вместо да мислят за глупости ще спортуват.
    Туризма ще носи по високи доходи на местното население.
    Това ще е финансова инжекция за курортите.
    София е единствената столица в Европа със ски курорт и той е унищожен.
    Зелените рекети и акции са Абсолютно предателство за страната, заплатено от развиващите се Австрийски Италянски и щнейцарски куржрти и правителства.
    И това е с цел да не им вземем туристите защото имаме прекрасни условия за зимен туризъм.
  • 13 goni

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "ГосТ":

    Ти сигурно си плейбой!:) Съветвам те да не ходиш по български курорти!:) Пробвай други дестинации! Не ти трябват Европейски!:) Голяма селяния!:)Лично аз, съм най-доволен от Аспен! Направо е супер! Такава екология братче, че ум да ти зайде!:) Приятелката ми каза докато мажеше ските с вакса:" Е! Това е зимен курорт! Всичко останало е простотия!:)
  • 14 goni

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "бобо":

    Не знам за общината, ама ти беше ли на последното заседание на акционерите? Ако, си бил тогава сигурно знаеш че тая година решихме да не раздаваме дивиденти. Ако, не си можеш да получиш информация по легитимен път.

    Коментиран от #16

  • 15 Културолог

    7 2 Отговор
    Джендов, някъде измежду многото ти повторения от типа копи-пейст прочетох нещо като коментар за НАЦИОНАЛНАТА НИ КУЛТУРА - ти май нещо си спал на течение... Айде тогава всички банскалии от обслужващия персонал с потури и калпаци и с волове да дърпат скиорчетата нагоре... Е тогава ще се съглася с тебе... ама банкерчетата едва ли...
  • 16 бобо

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "goni":

    Хотела от 40 години работи на "загуба". Тези с мажоритарния пакет, знаят как да ограбят дребния акционер.
  • 17 Българин

    9 4 Отговор
    тук само тролове!
    ...набийте су го в празните манерки:

    ЛИФТ, СЕЧ И БЕТОН НЯМА ДА ИМА!!!
    ЛЪЖИТЕ ВИ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ НЯМА ДА МИНАТ, ЗАЩОТО ХОРАТА ЗНАЯТ, ЧЕ ДО ТЯХ НИЩО НЯМА ДА ДОЙДЕ С МУТРЕНСКИ НИСКУ ЗАПЛАТИ НА ПЕРСОНАЛА! В АЛПИТЕ СЕ СТРОИ ЛИФТ И ПИСТА НА ГОЛЯМА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА, КЪДЕТО НЯМА РАСТИТЕЛНОСТ!!!

    КОЛКОТО И ДА СЕ ПЪНЕТЕ, НЯМА ДА ВИ МИНЕ НОМЕРА И НЯМА ДА СЪСИПЕТЕ И ПЛАНИНИТЕ, КАКТО СЪСИПАХТЕ ЧЕРНО МОРЕ. ТОЧКА!!!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 4 Отговор
    Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!! Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ! Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н. Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите и ако на кабинката има много хора, ще може да караш по съществуващите вече пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог, Шилигарни

    Коментиран от #23

  • 19 3333

    3 5 Отговор
    Този цирк се разиграва вече 10 години. Най вероятно някой евротолераст натиска нашите хубавци да не се разширява Банско. Мислите ли че ако правителството иска да построи лифт някой може да го спре?
  • 20 Ники

    4 4 Отговор
    Тука повечето хора са страшни хейтъри , място има достатъчно , статията е доста добра и добре аргументирана , Българина масово не харесва зимни спортове и не му пука за нищо дето не е пряко свързано с него , Такива проекти скъпи .. за нехо означава че ще има някакви олигарси дето ще бастисват общата ни планина за да стават още по богати на гърба на изстрадалия Българин ... дето даже не може масово да си позволи тая скъпотия в Банско и ама хич не му пука че в Европа е 5 пъти по скъпо щото там хората взимат някакви извънземни заплати ... Докато масата от обществото ни разсъждава така .. няма да се оправим хич
  • 21 12345

    4 3 Отговор
    Защо се пречи на развитието на ски-туризма в Банско? Много просто - за пари. Явно някой киха яко на протестурите. Те безплатно не правят нищо.
  • 22 ХАРЛИК

    4 2 Отговор
    Боже Амстрия плащала и треперила да не и вземем туристити. Майтап. В село Банско мизерия и мръсотия. Кмета съден за измами опропасти курорта. Да ама ВАСму объркаха лапачката. Стига колкото лапа. За затвола направо. Лифт искал човека. Ядец. Боооже Банско ще прави референдум. Тоз кмет хората го мразят но ги е страх да говорят. Снегфт никой не го чисти. Циганите с каруците 5 лв на каруца. Цирк отвсякъде.!!!
  • 23 гениален

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Възхищавам ти се,аз искам нещо подобно да се случи,като се проектира и построи теснолинейна линия под планината от Добринище,после горните квартали на Банско,продължи към Пирин голф и обход зад Разлог в посока селата наоколо чак до Белица, Семково,мечките,Якоруда...всички курорти и минерални басеини можа да обиколи,а в района на входа за Парк Пирин да се отделя от малка гара клон със зъбчатка,която да катери чак до Бъндеришка поляна...ще се получи нещо несравнимо,само желание да има! Стига лифтове,влакчетата може да са електрически,нищо не пречи.
  • 24 Накратко

    2 1 Отговор
    Има много бетон в Банско, но няма лифтове да обслужват повече хора и бетона пустее. Дайте повече лифтове, да населим бетона, та да леем и още бетон. Апропо, по темата с леенето - има ли канализация в Банско?
  • 25 Антон

    1 0 Отговор
    Зелените пречат да има нови лифтове, но нямат никакъв проблем с хилядите коли в планините и мръсния въздух, пълен нонсенс.
  • 26 Мартин

    3 0 Отговор
    Затвор за "зелените" и техния шеф Тома Белев, които работят срещу България!!!
  • 27 незнайко

    2 0 Отговор
    Както винаги ще си останем с голямата статия казваща истината и нищо повече. Що се отнася до Марк Жирардели, най лесно му е да ни напусне ! Тази зелена партия колко ЦИГАНИ ръководени от БЪЛГАРИ е осъдила за безогледната сеч в страната ??? НИТО ЕДИН, но иначе се борят за природата !!!
  • 28 599

    0 0 Отговор
    ама и афтурчето бая се е унесло с тия бръмбаре
  • 29 Евтин си вероятно

    0 0 Отговор
    Стефане, колко струваш ?
  • 30 pipi

    0 0 Отговор
    А не мойгели да се смени кабинковия лифт с нов с по голиам капацитет ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове