Last news in Fakti

19 Януари, 2019 16:51 1 374 17

БСП: Кметът не се бори с мръсния въздух в София

  • смог-
  • софия-
  • мръсен въздух

Нали в края на миналата година гласувахме кметът Йорданка Фандъкова да има възможност да въвежда мярката "Зелен билет" още при прогноза за замърсяване на въздуха

БСП: Кметът не се бори с мръсния въздух в София - 1

Отдавна е ясно, че не работи системата за ранно предупреждение, с която толкова се хвали Столична община. В София не можем да дишаме, къде са мерките на СО срещу мръсния въздух? Това попита общинският съветник от БСП Иван Таков, който е член на Комисията по опазване на околната среда, земедели и гори, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него пълното бездействие на управляващите в Столична община в последните дни по проблема с чистотата на въздуха в града отново показва, че системата за ранно предупреждение не работи.

"С колегите от групата на БСП в СОС отдавна говорим, че тази толкова рекламирана система не работи. И за пореден път имаме доказателство за това, заяви Иван Таков. - Два дни в София виждаме какво дишаме, измервателните станции показват много притеснителни стойности за замърсеност на въздуха, а управляващите в Столична община демонстрират арогантно мълчание и бездействие. Нали в края на миналата година гласувахме кметът Йорданка Фандъкова да има възможност да въвежда мярката "Зелен билет" още при прогноза за замърсяване на въздуха. Къде е този "Зелен билет"? Защо вчера и днес в София не е въведен зеленият билет - единствената що-годе прилична мярка срещу замърсяването на въздуха?! Ясно е, че тази прословута система за ранно предупреждение изобщо не работи".

Според Иван Таков, управляващите в Столична община са напълно безсилни да се справят с проблема със замърсяването на въздуха в града. "От години говорим за него, България беше осъдена от Европейската комисия заради мръсния въздух, а ефективни действия от страна на управляващите в СО няма. Вече е съвсем очевиден този факт, коментира той. - Има само имитация на действия и мерки, които са с цел замитане на пробема под килима, за да не руши имиджа на кмета. А здравето на гражданите отново остава на произвола на съдбата".

По официални данни на Air Quallity Ingex на Европейската комисия, в 10 града на България е било отчетено сериозно замърсяване на въздуха днес. Най-голямо натрупване на мръсен въздух е регистрирано в София. Цветната сигнализация на измервателните станции е показвала тъмно червено за опасни стойности. А замърсяването на въздуха в някои райони на София от вчера до днес надскочи допустимите стойности над 10 пъти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    17 1 Отговор
    Кметицата не може да се пребори с олигарсите които управляват затъващата и мръсна столица.
  • 2 Коментар📝

    11 6 Отговор
    Има ли Нещо с Което да се Борят Гербарастите
  • 3 матейко

    4 1 Отговор
    Венци лесно се коментира Дай няькоя идея за излизане от състоянието Не можеш Защо в Софиятаслед к8ато няма Клемиковци и разните там предприятия фабрикии заводи които замърсяваха въздуха пак цари мръсотия Ха кожи ти сега

    Коментиран от #8

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.

    Коментиран от #6

  • 5 Васил

    5 3 Отговор
    Кво се оплакват селяните от София за мръсният въздух нали сами са отишли в гетото дето се бият къде да паркират таратайките си.
  • 6 Киро

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Намери си жена да те пере качествено.
  • 7 Лондон

    4 1 Отговор
    При Станишев въздуха беше по мръсен, на всяко кръстовище задръстване. Кури благодарим за загрижеността, но твоята партия неможе да се справи с такава сложна задача.
  • 8 Кумчо Вълчо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "матейко":

    Пич ,пропуснал си първи клас ,върни се и го изкарай.
  • 9 Гражданин

    2 0 Отговор
    Навсякъде в държавата се имитира дейност-пътища, сканиране и каквото друго се сетите. Държавата тотално е абдикирал от функциите си. В тунела става по-тъмно. Изход няма.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гражданин

    0 0 Отговор
    Саниране исках да пиша.
  • 12 Гражданин

    4 0 Отговор
    Измъчих се да пиша на телефона. И това, защото Факти са ме блокирали. Не зная защо. Класифицирах един г-н като заблуден, след като ме нарече плазмодий. Факти, това обида ли е? Или просто има цензура за инакомислищите?
  • 13 Ники

    1 0 Отговор
    Това си е сложна задача , защото лошите практики са много вкоренени и ако на Българина му вземеш нещо за да направиш въздуха по чист , ще те взриви .. карат се много коли щото са адски ниски данъците и таксите няма смислени норми за вредни газовеи масово се топли на Боклуци .. особенно от ония черните ..
  • 14 А БЕ

    2 0 Отговор
    най ефикасно изчистена ще е , като се приберете по селата си , и столицата ни ще бъде изчистена от боклука , а въздухът ще е кристално чист !
  • 15 Димов

    0 0 Отговор
    Е, чакайте, де! То, новите данъчни мерки срещу замърсяващите коли, таман влязоха в сила. Докато се съберат парите..... докато се похарчат за екологията..... па докато се изчисти въздуха..... Всичко това отнема време. Много бързате.
  • 16 001

    1 0 Отговор
    Първа стъпка, спиране на всички строежи.
    Втора стъпка- събаряне на новите сгради вдигнати след 2000 година!!!!!
    Трета стъпка- възстановяване на зелените площи на града.
    Четвърта стъпка- забрана на твърдо гориво.
  • 17 Спас безделника

    0 0 Отговор
    Матейко, всички стари софиянци помнят как след всеки дъжд и сняг улиците се миеха. Помнят също как всяко празно място се прекопагше и засаждаше с райграс. Корените на тревата, Матейко са перфектния абсорбер на прах. Ако в русата главица на нашата кметица имаше малко мозък, щеше да хване циганите-тунеядци да копат, а не да им раздава помощи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове