Last news in Fakti

20 Януари, 2019 14:11 5 262 45

С 30 км/ ч в града е мисия невъзможна

  • полиция-
  • мерки-
  • трафик

Няма кой да пълзи така, смятат също автомобилният пилот Димитър Илиев и приятелят на Джулиана

Идеята допустимата скорост в градовете да падне от 50 на 30 км/ч, както и да се отнема книжка за катастрофа на завой, които се появиха като възможни мерки за намаляване жертвите на пътя, предизвикаха бурни коментари сред шофьорите.

TrafficNews.bg потърси мнението на няколко известни българи как биха се приели подобни промени и какъв ефект ще има от тях.

За актьора Асен Блатечки се знае, че обича да шофира. Нещо повече, той направи дебюта си като режисьор във филма "Бензин", където изигра и главната роля. Драматичният сюжет е изпъстрен със зрелищни каскади, в които са използвани коли на обща стойност над 1 млн. лева.

Пред TrafficNews.bg Блатечки беше категоричен, че дори да се въведе скорост до 30 км/ч в населените места, то тя няма да се спазва. „Покрай училища и други места, където има много хора, е подходяща ниската скорост, но не навсякъде. Виждал съм и в Европа подобни ограничения, но там са пешеходни улички.

А и 20 км/ч по-малко като допустима скорост няма да промени нищо. Мен лично ме влекат високите скорости, но спазвам ограниченията. Има си места, на които може да се кара бързо. Който иска да го прави – да ходи на някоя писта“, споделя актьорът.

Категорично против новата идея е и автомобилният състезател Димитър Илиев, също с мотива, че толкова ниска скорост на практика няма да се спазва. „Покрай училища и детски градини съм съгласен, но иначе не виждам кой ще спазва ограниченията.

При някои определени автомобили при 30 км/ч все едно се пълзи. А и в града има много млади момчета за волана, затова не виждам как може да се случи това.“.

Според Илиев извън града 90км/ч е приемлива скорост. „Не е правилно да се взема книжката на шофьора, който е причинил катастрофа при завой.

Важно е първо да се провери състоянието му при самото шофиране. А и най-лесно е да вземеш книжката му, но той ще продължава да кара“, разсъждава пред пред TrafficNews.bg автомобилният ас.

Плеймейтката Джулиана Гани пък е харесала предложението да се увеличат часовете за обучение на бъдещите шофьори. „Аз самата не съм шофьор, защото съм много разсеяна и това ще ми пречи. Но ако реша да започна шофьорски курс, ще се чувствам много по-сигурно, ако обучението ми продължи по-дълго", заяви Джулиана.

Приятелят й Илиян пък е категоричен, че ограниченията на пътя няма да намалят жертвите. Самият той признава, че неведнъж е превишавал ограниченията в града, но по никакъв начин не е пречил на останалите участници в движението. „Аз не смятам, че с това ограничение ще се постигне нещо. Единствено КАТ ще могат да ни пишат малко повече актове, за да напълнят хазната и да изплатят новите им автомобили, които бяха купени наскоро“, заяви още Илиян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 30 е много...,....

    50 5 Отговор
    10 я направете........
  • 2 Гост 1

    38 0 Отговор
    дойде време пак да оседлаваме
  • 3 Порно

    39 3 Отговор
    Проблема е , че промените в областта на пътната безопасност се правят от хора които нямат интелектуалния капацитет за това.Проблема не идва от тези, които карат с 50 в града и с 90 извън него. А то и сега има подобни ограничения, и не само пред училища и други подобни. По подбалканската, по пътя Ботевград Видин и на много други пътища огранието е 40 от началото до края на градчето или селото с допълнително ограничение 30 на прощадчето
  • 4 tost

    6 64 Отговор
    Aз съм за 30 км. в града😎👍
  • 5 Дядото

    56 2 Отговор
    Ами градския транспорт с колко ще се движи? Тогава да прекосиш софия ще са ти нужни няколко часа. Предлагам направо да забраним автомобилите в населените места! Няма МПС-та няма произшествия! Също така и извън населените места, който иска да кара да върви на някоя писта .
  • 6 Townboy

    45 2 Отговор
    Докато седим на топло и протестираме по форуми и социални мрежи политиците ще издевателстват над нас.
  • 7 Още една идея

    51 0 Отговор
    А как ще коментирате идеята, всички идиоти, които дават подобни идеи, да им се набута нещо твърдо в най-милото им...?
  • 8 висок

    53 0 Отговор
    Що 30? Да направят разрешената скорост 6 км/ч и пред всяка кола да върви човек с червено байряче.....

    Коментиран от #34

  • 9 бял

    33 2 Отговор
    Прилагайте закона ,а не измисляйте герберски тъпотии
  • 10 СТЕПАН

    16 3 Отговор
    Липсва етика и морал защо извън четирите ни граници джигити и новоизлюпени търгаши стават по ниски и от тревата В сила е старата приказка Рибата се вмирисва от главата а тя от30г ; 35г си е все същата с тази светлина в тунела с толкоз копане до Китай щяхме да стигнем а то само тиня и вече до гушата някои не искат дори да препишат за да преминат в по горен клас или са много тъпи или така им отърва
  • 11 Пуйо

    33 0 Отговор
    Да,много добра идея-пълна с лобизъм за Лукойл и компания.С 30км/ч разхода на всяка кола става х2,т.е повече зареждане и повече пари за компаниите
  • 12 onq s konq

    22 2 Отговор
    Поради факта че ЖИВЕЯ В АБС. ЦЕНТЪР НА ГРАДА СИ съм принуден да се ПРОМУШВАМ винаги между двете редици плътно паркирали автомобили отляво и отдясно по тесните и къси улички до местоживеенето си .Като прибавим и факта че същите улички не са в цветушо състояние поради непрекъснатото им разкопаване от ВИК се налага да карам с около 15КМ/ч,както и всички останали МПС-та.Въпросът ми е :Необходимо ли е НЯКОЙ НЯКЪДЕ "ОТ ГОРЕ" до ми налага НЯКАКВО ОГРАНИЧЕНИЕ,след като самите обстоятелства на инфраструктурата ГО НАЛАГАТ?!И по-важното:ЗАЩО ИЗОБЩО ИМА НАЗНАЧЕНИ ХОРА НА ПОДОБНИ ДЛЪЖНОСТИ С БАСНОСЛОВНИ ЗАПЛАТИ,КОИТО ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ ОПИТВАТ ДА ПОТВЪРЖДАВАТ ПРАКТИКИТЕ НА ЖИВИЯ ЖИВОТ СЪС "УМНОТИИТЕ" СИ?!

    Коментиран от #26

  • 13 Оня с файтона

    16 2 Отговор
    30 е много висока скорост, 20 е по-добре, толкова ми държи дизела на 2 бе газ, перфектно е
  • 14 Усещам...

    42 3 Отговор
    Усещам с тези малоумни закони това ще е последното управление на Герб...
    Вдигнахте данъците застраховките, увеличихте глобите.
    Искате да смъкнете ограниченията за скорост за да печелите повече от глоби.
    Сега пускате и слуха за мръсния въздух за да наложите нови еко данъци за печките на твърдо гориво.
    И още ще увеличавате данъци със предтекст мръсния въздух...
    Сбогом ГЕРБ!!!

    Коментиран от #19

  • 15 мунчо

    9 1 Отговор
    и -30км/ч да бъде нищо няма да се промени... във Варна например има камери на много светофари но не работят и постоянно има преминаващи на червено. ограниченията се безсмислени ако няма последствия(глоби).
    както не могат да измислят как да стане да копират системата на някоя държава, която работи...
  • 16 Киро

    5 3 Отговор
    Напълно е възможно.Кой му дреме кво казал Димитър Илиев.
  • 17 незнайко

    3 0 Отговор
    На Джулиана Гани не разсеяноста и пречи а големите и ОЧИ !!!
  • 18 Доналт Тръмп

    3 7 Отговор
    За катастрофа в завой категорично вземане на книжка
  • 19 Morgoth

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Усещам...":

    Има нещо такова. ВМРО вече са ми в черния списък заради желанието за връщане на казармата. Това с 30-те няма да стане, но 80 извън града може да го направят и така да вкарам и ГЕРБ в черния списък. Все пак не вярвам предизборно да свършат такава простотия.
  • 20 Японеца

    9 3 Отговор
    Легнали полицаи на всички пешаходни пътеки е много по-ефективно от тъпите знаци, които не се виждат
  • 21 КОЮ

    22 0 Отговор
    Честно да ви кажа писна ми от ограничения по пътищата , няма 100 м и има знак забраняваш , ограничаваш или нещо дето не му е мястото там . Извън града карам с до 90 км обаче през 100-200 м отбивки с ограничение 50-60 км !!!!!! там нема жива душа обаче ако мина с 90 тъпото ченге ме снима и айде заплатата я даваш на тиквоча . После няма такива малоумни полцай като нашите , седи в полицейска кола с униформа е пред него се извърша явно нарушение и седи тъпигьоза нищо не прави , обаче ако му обърнеш внимание че е олигофрен почва дай документи за проверка ...... Всички полицейски служители трябва да минат упдайт ( обновяване) на софтуера и да разберат че без значение за какво си назначен ти си представител на закона и трябва да го спазваш и съблюдаваш и другите да го спазват .Кийте дето им ги раздадоха ги карат със светнати светлини за мъгла , това не са дневни светними господа .

    Коментиран от #23

  • 22 Джудже

    9 0 Отговор
    Проблема не са ограниченията на скороста, а че никой не ги спазва. Някои решават, че 20 км е добра скорост за тях, а джигитите са над 120. Пробема е, че много малко от участниците в движението реално участеат в него.
  • 23 КОЮ

    19 1 Отговор

    До коментар #21 от "КОЮ":

    Петък вечер карам с 130-140 по широкия път Тракия от София към Стара Загора до Ихтиман ме задминаха над 200 подивели селяка с над 200 , карах зад кола с отличителни знаци на ПОЛИЦИЯТА .Никаква реакция от униформения олигофрен , а ще ми борят смъртността с по ниска скорост , започнете да си вършите работата .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 one driver

    14 2 Отговор
    Простаци и неграмотници нямат право да въвеждат и одобряват закони,...просто е, Те не са ЖЕЛАНИ от НАРОДА ни..,всичко отдавна съществува и работи доста добре...,КОПИРАЙТЕ го само,...и кой ГЛУПАК узакони 140км/ч по автомагистралите ни...нито една Европейска държава няма подобна простащина и неграмотност...,а с много по по аутобани и всичко останало...,не събирам нищо..,възмотен и угнетен съм от бездарниците израснали на външна тоалетна които обезличават България..,..
  • 26 на коня комшията

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Я не лъжи бе комши!!!Живееш у село къде и магарета нема!
  • 27 Конфуций

    10 2 Отговор
    Направо да бутаме колите в града. Ама да не е с превишена скорост
  • 28 me be re

    10 2 Отговор
    Поредната мозъчна пръдня, джигитите пак ще карат бързо, тях ограниченията не ги интерисуват. Вземете оправете пътищата и засилете контрола, че що народ се утрепа заради калпавите ви пътища ... ма вие нали си лапате рушветите и комисионните.
  • 29 Марио

    12 2 Отговор
    Ми разбира се, че е невъзможно.Този закон е измислен с цел да се пълни държавната хазна, а от там да се краде още повече.
  • 30 Марио

    5 2 Отговор
    Ми аз призовавам всички да караме с повече и да не си пращаме глобите.Какво ще стане ако всички им се опълчим.
  • 31 Месо

    4 1 Отговор
    кви са тея простотии ?
  • 32 5555

    9 0 Отговор
    30км/ч ще е ограничението в малките улички.Съвсем нормално е.Не съм съгласен с 80км/ч извън града.
  • 33 Ядеитн

    4 0 Отговор
    Щом държавата каже - са изпълнява и са вика "тъй вярно!". 80/30 - колкото толкоз! Едно време, в Ингилизко е имало закон: пред всекио автомобил е търчал по един зевзек со червен байрак и е викал "вардаааа!". Тогава коли са имали саде лордове и чорбаджии, и кво - изпълнявали са!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Даааа

    2 2 Отговор
    И сега какво - ония казват "30", ние викаме НЕ! - и компромисно 40. 30 - след някоя и друга година. А навремето било 60 в град, разправят. Обаче. Фундаментален въпрос - за градския транспорт ще важи ли? И той ли ще пълзи с 30? Щото ако е 30 за кола, но на рейса си остане 50 - още утре отивам за карта за цялата градска мрежа.

    Коментиран от #36

  • 36 5555

    6 2 Отговор

    До коментар #35 от "Даааа":

    30км/ч ще е ограничението в МАЛКИТЕ УЛИЧКИ.По главните,където върви гр.транспорт си остава 50км/ч
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Простак

    3 1 Отговор
    Поредната тъпотия на управляващите , по добре да оставим колите и да се движим с Магарета и Коне
  • 40 Просия

    3 0 Отговор
    Кой е тоя приятеля, и коя по дяволите е тая Джулиана ?????
  • 41 Sofia

    0 0 Отговор
    Удариха ме отзад и преди да избяга му записах номера. Звъннах на 112 и чаках КАТ 2 часа, после писахме 30 мин и ме увериха че ще го открият и отнемат книжката за 6 месеца заради бягство от ПТП. Един месец по-късно го виждам на светофара пред мен. Какво мога да направя за да бъде наказан гамена.
  • 42 1122

    1 0 Отговор
    Пак ще дам пример с Холандия.В града има път който минава през целия град по който се движиш с 50 км,в страничните улици е разрешено с 40 км,а когато влизаш в жилищен район е 30 км,така,че няма нищо не възможно,просто трябва хубаво да се обособят със ЗНАЦИ зоните с различни те разрешени скорости и особено МАРКИРОВКАТА ПО ПЪТЯ,И ВЕЧЕ ОСТАВА ЗДРАВ КОНТРОЛ,ГОЛЕМИ ГЛОБИ И НИКАКВИ КОМПРОМИСИ КАТО ,,МОЙ ЧОВЕК" Щом в Холандия може,значи и у нас го може.Ако знаете колко е приятно да се кара при такава система НО:на глоба подлежат и пешеходците,които не спазват знаци и маркировка,пресичане САМО на пешеходни пътеки.Който иска да научи по вече да отвори гугъл на ,,карти гугъл мапс,"и да търси Холандия и да гледа по големи и малки населени места е едно и също РЕД И ДИСЦИПЛИНА И ЧИСТОТА. На пътя има място за коли ,мотори велосипедисти и пешеходци.С предимство са пешеходците,след това велосипедистите .Всички спазват закона,дори и децата.
  • 43 гост

    1 0 Отговор
    Да попитам може ли да си бутаме колите като Флингстон а да плащаме три пъти повече данъци , застраховки , винетки и.т.н.????
  • 44 коравия

    3 0 Отговор
    Спирайте колите,камионите,автобусите и т.н. и да минаваме всички на коне и магарета с каруци италиги, велосипеди и ролкови кънки и те така!!!
  • 45 биг

    1 0 Отговор
    Герберски Простотии !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове