24 Януари, 2019 08:47 2 525 32

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризъм

  • пирин-
  • банско-
  • ски

Преди една година докладът бе определен от български експерти като тенденциозен и манипулативен, както и неточен и абсурден за изпълнение

Стар доклад за „устойчиво“ развитие на Пирин, писан през 2017 година, внесоха в Министерския съвет „зелени“ активисти от швейцарската офшорка Световен фонд за дивата природа (WWF), видя репортер на в. „Труд“. В 40-те страници, които са част от кампанията на WWF срещу българския зимен туризъм, са развити ексцентрични идеи как в планината да се наблегне на археологически екскурзии, фото разходки и велотуризъм.

Въпреки че управлението на Националните паркове е отговорност на държавата, частната неправителствена организация очевидно е решила да изземе тези функции от институциите, коментираха източници на в. „Труд“ от официалната власт.

Всъщност въпросният доклад бе представен за пръв преди една година – на 29 януари 2018-а, на пресконференция в БТА. Той е платен от WWF и още тогава се видя, че текстът е пълен с предложения, които нямат общо с реалността. А неговите автори от консултантската фирма „Далберг адвайзърс“ признаха, че никога не са стъпвали в Пирин.

12 месеца по-късно пред сградата на правителството в София застанаха няколко „еколози“ – от самия Фонд бе Катерина Раковска, която се криеше от фотообективите. С нея беше и Петко Цветков. Той е от българо-швейцарската фондация „Биоразнообразие“, бивш съпредседател на политическа партия „Зелените“ и кандидат за депутат на последните парламентарни избори от коалицията Движение „Да, България“.

Предложенията

Преди една година докладът бе определен от български експерти като тенденциозен и манипулативен, както и неточен и абсурден за изпълнение. Тогава на пресконференцията в София основни говорители бяха Веселина Кавръкова, жена на Тома Белев и Катерина Раковска, съпруга на друг „зелен“ активист – Андрей Ковачев. И двете са в управата на WWF-България.

Онлайн се включиха тримата членове на екипа от чуждестранната консултантска фирма „Далберг адвайзърс“, които са изготвили доклада, озаглавен „Хлъзгави склонове“, в обем от 40 страници и платен от Световния фонд, защото той го е поръчал.

Вейнанд де Вит, Александър Хейзън и Андерс Кемтруп обясниха, че„Далберг адвайзърс“ е стратегическа консултантска фирма, работеща в сферата на устойчивото развитие и опазването на околната среда, която действа в 18 локации в света. Като примери за работата на „Далберг адвайзарс“ тримата дадоха изготвени доклади за Национални паркове в Конго.

Тогава проверка на „Труд“ на сайта на дружеството показа, че неговите служители работят основно в сектора на развитието на инфраструктурата.

„Помагаме на клиентите си да постигнат своите цели“, пише в интернет страницата на фирмата. С други думи WWF са платили за доклад, който да им помогне да направят това, което искат – да спрат развитието на зимния туризъм.

След презентацията авторите на доклада бяха попитани как са го писали, кога са идвали у нас и какво е впечатлението им от Пирин. Консултантите признаха, че никога не са били в България, не са виждали Националния парк – ползвали предоставени им данни от експерти от неправителствени организации и други източници.

Кавръкова и Раковска тогава обявиха, че в доклада имало редица препоръки за развитие на друг туризъм в Пирин. Вместо ски, можело да се наблегне на велотуризма, археологическите екскурзии и фоторазходките – всичко това било печеливш бизнес. Двете не уточниха къде точно в Пирин има археологически забележителности. А на въпрос знаят ли, че велосипедите в планината увреждат горния слой на почвата, ако не се карат по алеи, каквито в момента няма, бе отговорено, че този вид отдих не е задължителен, а е само препоръка от „Далберг адвайзърс“.

Една година по-късно WWF се опитва да пробута отново доклада си на правителството. Обяснението е, че 12 месеца никой не обърнал внимание на предложенията им.

Ясно личи, че повторното показване на доклада е част от кампанията на швейцарския фонд срещу зимния туrизъм у нас. WWF бе сред основните жалбоподатели в съдебното дело срещу промените в действащия План за управление на НП „Пирин“. Те изкарват пак доклада и го пробутват на правителството точно седмица след решението на Върховния административен съд, с което бяха отменени корекциите. С постановеното магистратите спряха развитието на ски зона „Банско“ и на зимния туризъм в България.

Очевидно WWF в момента опитват да изземат управлението на Пирин, като го превърнат в резерват, недостъпен за хората.

Манипулирани факти

Задълбочен прочит на доклада показва, че той е пълен с манипулации. В 40-те страници се твърди, че НП „Пирин“ има две неофициални буферни зони. Истината е, че съгласно действащия План за управление ски зоната се припокрива с цялата буферна зона с площ от 1078 хектара. Преди 12 години тази площ е извадена от егидата на ЮНЕСКО, тоест повече от десетилетие не е със статут на световно природно наследство.

В доклада има и сравнение между Пирин и парковете Меркантур във Франция и Хое Таурен в Австрия. То е нелепо, защото в Меркантур има 9 ски курорта с общо 640 км писти и 125 лифта. В Хое Тауерн има 33 ски курорта, 837 км писти и 264 лифта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отврат

    16 38 Отговор
    Стига сте крякали, бе, смотани алчни боклуци, не разбрахте ли, НЯМА да ви бъде позволено да осерете и малкото останала природа в България, и една от най-запазените в Европа, и това е така именно защото по-кратко време са се вихрили тук такива като вас. Погнусяващи сте.
  • 2 Българина

    31 4 Отговор
    Не е важно какво пише вътре А В КАЧЕСТВОТО НА КАКЪВ го внася! Аз мога ли да внеса доклад в швейцарския парламент да предоставят списък със сметките на бг граждани? Има ли кой да ми приеме доклада изобщо кой ще ме слуша. Такива чужди нпо трябва да бъдат наритани като нахални конски мухи, размазваш ги във въздуха още, кръвопиици. Срещу 200 хил евро годишно една държава убива туризма на друга' това е цената на половин камион!
  • 3 Бачо Киро

    16 4 Отговор
    "кампанията на WWF срещу българския зимен туризъм, са развити ексцентрични идеи как в планината да се наблегне на археологически екскурзии, фото разходки и велотуризъм."
    Много моля да съберете всички тея идиоти и да им дадете по едно колело зимата да ходят да карат в нашите планини. После вече няма да има проблем. Спасителната служба да е в стачка по това време моля.

    Коментиран от #10

  • 4 Tiffff

    10 8 Отговор
    Не убиват природата а създават достъп до нея и развиват икономиката ...
  • 5 Миризлив пор

    10 3 Отговор
    "Каквото и да ти говорят става дума за пари" - много стара приказка, кога ти я кажат все е вярна. В случая 1/3 от страната е в НАТУРА и там никой нищо не инвестира като никой не говори за "леене на бетон" а за нормално ползване на земята дори и за земеделски цели. Реално там живеят над 1.5 милиона души, това са хора които нямат нормалната възможност да преживяват - за 10 години тези региони се обезлюдиха, сега и да иска някой да инвестира някой няма кой да работи. В същото време въпросните "зелени човечета" усвояват по разни програми по над 100 милиона... Реално не говорим за опазване на средата а за бизнес!!! Няма реални планове и в същото време определени имоти се вадят от тези защитени зони - ако някой ми каже че е "щот' там няма животни" а не е някой друг стимул няма да му повярвам.

    Коментиран от #7

  • 6 Еколога

    5 7 Отговор
    Кампанията да обезлесим и Пирин явно продължава! Думите икономика и алчност са две ралични неща! Банско да наблягат на чайчета и да подобрят обслужването не да скачат да секът гори! Планинския туризъм не е само зиме а целогодишен, хората са им го начисали ясно!

    Коментиран от #8

  • 7 Греен Пийс

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Къде живеят 1,5 милиона души в Банско и Боровец ли? Каква е ползата на Самоков и Благоевград от зимния туризъм?

    Коментиран от #9, #12

  • 8 Трапер

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Еколога":

    За съжаление това не може да бъде осъзнато от множеството кухи лейки. А и алчните истерясали "инвеститори" експлоатират бедността в определени райони за да промиват допълнително мозъците на хората с малоумните си брътвежи, които целят единствено личното им обогатяване.

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 mediator37

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бачо Киро":

    Те точно с колелетата се издават , че не са никакви еколози, защото големите грайфери на колелото причиняват т.нар. ровинна ерозия и карането на колело ( а също и мотоциклети) в планините е абсолютно вредно, раздробява и разпръсква почвата , оголва хумусния хоризонт до камък.

    Коментиран от #14

  • 11 Гражданин на БГ

    1 6 Отговор
    Ще режат нашата гора за да правят кефа на чуждите туристи! Ясно е че ски карта 60 лв. и нощувка за двама от 120 лв. малко българи можем да си го позволим с храната станаха 350 лв. на ден! На всички е ясно че цените са явно печалбарски раздути и отделно искат още. Не знам кой ги зашъгва че ще привлекат цяла европа тук на Банско. Като едно време нашия кашкавал и сирене били най хубави а хората имали между временно 100 вида кашкавали и сирена. Умре тая с пропагандата уж за благоденствието на всички а всъщност става дума само за личната!
  • 12 Миризлив пор

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Греен Пийс":

    Погледни къде е "Натура 2000" и тогава пиши. Банско и Боровец са само "върха на айсберга" за тях не говорим общо над 30% от територията на страната е "защитена". Ако има ясен и точен план къде и колко може да се строи може да се изработи инфраструктурата така, че да не се пречи на природата, сега всичко се прави "на парче" като се "помолиш" на съответната организация да ти направи съответния план и да не ти жали инвестицията в съда и се правят откровени глупости с много бетон. Погледни в района на Каварна и Шабла какви "дупки" има в защитените зони - в дупките перки или хотели. Според теб как така парцелите са излезли от защитената зона?

    Коментиран от #15

  • 13 Еколога

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Трапер":

    Нали знаеш, бъгарите често бъркат патриотизма с простотията която идва от ниската им осведоменост и както каза ти някой винаги се възползва от това!!!
  • 14 Tiffff

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "mediator37":

    И ефкалиптовия слой на камъка върху който спонтанно извличат мъдрост от вечното и младо съсловие вреди силно на безпрецедентната тъпотия ,която ти съчини
  • 15 Греен Пийс

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Миризлив пор":

    30 % защитена защото другаъа я изрязаха май скоро не си ходил към Сливен и затова говориш така в цяла България незаконна сеч и дай да изрежем и тази която можем все пак да запазим! И няма нищо лошо в идеите на Тома Белев да запазим дивата природа такава кавато е! Разни термити че искат да пълзят ще се съобразяват с природата а не тя с тях! Хората трябва да се научат че природата не им принадлежи а те принадлежат на нея! Тази планета е на милярд години а човека я направи на мармалад само за 150 г.!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Софиянеца

    3 4 Отговор
    Дай му на сельо да реже дървета и да тури 5 лв.днес в джоба, какво му пука че утре няма да има какво да дишаме, след него и потоп!
  • 17 Миризлив пор

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Греен Пийс":

    Защо говорите глупости бре хора? Погледнете как е в "нормалния свят" - има си природните паркове, парка си се защитава постоянно, има си в тях "дупки" с обособени курорти хората да могат да почиват и да се наслаждават на природата с екопътеки и т.н. без да рушат. Тук е другата крайност - всичко се забранява, няма кой да следи т.е. браконерство и незаконна сеч на поразия, кой си плати му се вади парчето от "зеленото" и прави простотии без канализация, без сметоизвозване и т.н. Как ще покажеш на някой планината след като не може да се влезе в нея? Или как така решиха че земи с румънски нотариален акт в Добруджа са "постсарматски степи" и на моята земя която вече не мога да ползвам гледат "червеногуши патки" които на всякъде са вредител че и вземат 50 милиона за това??? Излез малко от задимената София и виж какво става там където хората заради такива простотии нямат препитание.

    Коментиран от #19

  • 18 Цеко

    1 5 Отговор
    Мъка, мъка! Едни лоши хора не ни дават да ос*рем Пирин, така както ос*ахме черноморието!
  • 19 Греен Пийс

    1 3 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    В нормслните държави си пазят природата а в не нормалните се сече погловно!! Виж снимака на България в Гугълнот сателита и ще ти станат ясни много неща!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Миризлив пор

    3 1 Отговор
    Пора обикаля доста често така, че гугъл не му трябва, вижда нещата в реално време и не само по отпускарско време. Просто всичко оставено на произвола има такъв ефект. Ако има бизнес който зависи от наличието на гората то бизнеса ще пази гората. Сега имаме някакви горски с лади на по 20 години и лимит на бензина, как се пази толкова гора по този начин? Швейцарците да не са по-прости от нас? Пак казвам - необходим е ясен план за развитие на туризма и защитените територии, с ясна инфраструктура и стратегия. Иначе става яко корупционна среда и се правят глупости. Пак ти казвам, бях свидетел как се раздаваха разрешителни за ветрогенератори и как виа понтика се гънеше всеки ден по зелени доклади и за това според мен зелените са бизнесмени.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бамби

    3 0 Отговор
    Да живее WWF - България! А българите да гледаме планините си само на картичка!
  • 24 Мира

    4 0 Отговор
    На тоя доклад не трябва да му се обръща внимание, още по-малко да се вземе предвид и да се изпълняват препоръките от него. Като чета за вело-туризъм, археология и фото разходки, направо ме заболява главата.
  • 25 Асен

    2 0 Отговор
    Тези Зелените не са с всичкия си. Призовавам и държавата, и българския съд, и въобще никой да не им обръща внимание....

    Коментиран от #27

  • 26 ейй сега

    0 1 Отговор
    всички пуснали лиги на пирин нема да преживеят загубите на подкупите след решението на ВАС!
    И кои са те- деце,внуци и самите те комунисти,сега видни капиталисти като оня цеко дето баща му бе замесник министър на финансите при бай Тошо!!!
  • 27 Миризлив пор

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Асен":

    Баш със всичкия си са! просто с подобни хватки успяха да сложат ръка на над 30% от страната, сега ако някой иска да направи нещо там трябва да отиде с дълбок поклон "да им се помоли" да направи нещо. Реално хората притежаващи земя не могат да я ползват НО ТЕ МОГАТ!!! получават "едни пари" за да отглеждат лешояди, червеногуши гъски, лалугери и т.н. на земите на хората естествено без да си плащат за което. Все едно някой да ти обяви 1/3 от апартамента за "защитена зона" и да взема пари че настанява там бежанци и социално слаби... пълно безумие. По тази схема без някакво препитание големи територии се обезлюдиха.
  • 28 SDECHEV

    0 1 Отговор
    КАКВИ ШВЕЙЦАРЦИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА? БЪЛГАРСКИЯ СЪД ОБЯВИ,ЧЕ ПАРТИЗАНИТЕ НЯМАТ ПРАВО ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ ДА ШМЕКЕРУВАТ ПОВЕЧЕ. ПЕТЧЛЕНКАТА НА ВАС НЕ СА ШВЕЙЦАРЦИ,НО НЕ СА И ПАРТИЗАНИ. КОГАТО ПАРТИЗАНИНА ЦЕКО МИНЕВ ПЛЕМЕНИК НА ЛУКАНОВ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ВЕБОСКЛОНА ,ТОГАВА ЩЕ ИМА И ВТОРИ ЛИФТ. ТИЯ ПАРТИЗАНИ ИСКАТ С ОТКРАДНАТИТЕ ОТ НАС ПАРИ НАШАТА ПЛАНИНА ДА ПРИВАТИЗИРАТ БРЕЙ. ДЪРЖАВАТА ИМА ПРАВО ДА НАПРАВИ ВТОРИ ЛИФТ В РОЛЯТА СИ НА УПРАВИТЕЛ НА НАРОДНИЯ ПАРК,НО ПАРТИЗАНИНА ДА НАПРАВИ ПЪЛЕН МОНОПОЛ НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗРЕШАВА,
  • 29 SDECHEV

    0 1 Отговор
    ДЪРЖАВАТА ДА ПРЕВЕДЕ СУМАТА ОТ БЮДЖЕТА НА НАЦИОНАЛЕН ПАРК ПИРИН И ТЕ ДА НАПРАВЯТ ЛИФТА,ТАКА МОНОПОЛА НА ПАРТИЗАНИТЕ Е РАЗБИТ,ТОГАВА ЩЕ ИМА НЕЗАВИСИМИ СКИ УЧИЛИЩА И ТН. СЕГА ,АКО ТЕ СНИМАТ НА ПИСТАТА ,ЧЕ ОБУЧАВАШ НЯКОГО ТИ СТОПИРАТ КАРТАТА И ТИ КАЗВАТ ДА ЧЕТЕШ ФИННИЯ ШРИФТ НА ОБРАТНАТА СТРАНА НА БИЛЕТА-ТИПИЧНО ЗО ЧЕРВЕНИТЕ ХМЕРИ.
  • 30 UhUh

    1 0 Отговор
    Както преди година докладът е бил определен от експерти за тенденциозен и манипулативен, сега вече е ясно, че зелените умишлено саботират всеки опит в сферата на тУризма
  • 31 Токин

    1 0 Отговор
    Може ли и ние, българите, да дадем стратегия за устойчиво развитие на швейцарските Алпи?!? "Зелените" в България станаха много нагли и забогатяха покрай изпълнението на чуждите поръчки, които слушат!
  • 32 Горския

    0 0 Отговор
    Аааааа оставете Томата на мира, човека за толкова години, все още е на квартира, да го ужали човек :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове