Last news in Fakti

5 Февруари, 2019 18:35 1 771 10

Идея: Общинските болници да не са търговски дружества

  • общински болници-
  • търговски дружества

Това затруднява помощта от общините

Идея: Общинските болници да не са търговски дружества - 1
Снимка: БГНЕС

Общинските болници да спрат да са търговски дружества. Това заяви д-р Иван Кокалов, член на надзорния съвет на НЗОК.

В целия сектор общинско здравеопазване, а не в конкретна болница има проблем. Това заяви пред БНР Донка Михайлова - зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и кмет на Троян.

Тя изтъкна, че става дума за 2 милиона български граждани, които получават достъп до здравеопазване и лечение в общинските болници.

Един от основните проблеми е, че и общинските болници са търговски дружества (както е по закон - б.р.) и това затруднява помощта от общините, стана ясно от думите на Михайлова. Общините нямат право да помагат финансово на болниците, защото се смята за държавна помощ на търговски дружества, поясни тя.

Като представител на синдикатите д-р Иван Кокалов каза, че над 20 години настояват за промяна в начина на регистрация на болниците. Искането е ограниченият ресурс на Касата, който идва от вноската за здравно осигуряване, да се използва за лечение, а не за формиране на печалба. Припомняме, сега д-р Кокалов е член на надзорния съвет на НЗОК, но промяната все още не е задействана.

За пореден път той изтъкна, че общинските болници не трябва да са търговски дружества.

"Първото, което трябва да се направи, е тези болници да не бъдат търговски дружества. Второ, без помощта на държавата и на общината тези болници няма как да оцелеят", каза д-р Кокалов. Той е категоричен, че помощта от общинските съвети към общинските болници е необходима.

По думите му е необходимо да се осигури здравна помощ на хората в различните региони, както е по Конституция, вместо да се оправдават с правила. Законите се правят в Народното събрание, изтъкна д-р Кокалов..

Според него тези болници са в омагьосан кръг - малки приходи заради ограничения брой клинични пътеки поради липса на специалисти, ниски заплати, персоналът напуска. Средната възраст на сестрите сигурно е над 60 години, каза Кокалов.

Донка Михайлова посочи, че при общинските болници непрекъснато се появяват прецеденти, които затрудняват дейността им.

"От 1 февруари отново се връща проблем, който миналата година договорихме с ръководството на НЗОК... Въведено бе изискване, че хоспитализираните лица за всяко отделение, за всеки един ден, не може да надвишават броя легла, които се финансират от Здравната каса", каза Михайлова.

Като пример тя даде случай, при който за настаняване на нов пациент в препълнено отделение - примерно с грип, неговият престой няма да бъде платен от Здравната каса. Законът задължава приемането на спешни случаи. В същото време човекът трябва да лежи само в отделението, където е по клинична пътека, но там няма места.

Според д-р Кокалов посоченият казус не е верен, тъй като при грипни или други епидемия се правят изключения и това се плаща.

"Взетото решение е поради факта, че се отчитат болни, които са лекувани едва ли не в коридора на болницата", каза той и обясни, че то е прието "за да не се краде от средствата, образно казано", допълни д-р Кокалов.

Припомняме, преди ден здравният министър Кирил Ананиев обеща увеличение на заплатите на медиците в общинската болница в Козлодуй, които няколко дни протестираха заради ниското заплащане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    7 1 Отговор
    Проблемът въобще не е да ли са търговски дружества. Проблемът е че държавата абдикира, като прехвърля разходите за здравеопазване на Общините, а в същото време им орязва бюджетите с държавната помощ. Ето това е истината! Държавата в един сектор който трябва да е приоритет прехвърля тежестта на общините. Държавата единствено мисли са Софийските болници и там налива пари. - Факт!
  • 2 да да

    7 1 Отговор
    Най после разумно предложение,но и другите болници не трябва да са търговски дружества,защото сега пациента е стока а не болен.
  • 3 Пешо

    5 1 Отговор
    Ако спрат да са търговски дружества общинските болници ще падне едновременно голямо крадене, хранене на мързелуващ, груб и некомпетентен персонал и пълнене на гушите на директори, бордове, общински съветници и кметове. Това искат да направят.

    Коментиран от #5

  • 4 Meganoob BG

    5 0 Отговор
    Каква идея? Общинските болници са отговорни институции, сега вярно се затрудняват с това да помогнат на съвестни граждани, но това е само защото са прекалено заети да помагат на афро-българи в безизходица. Какво като не са си платили здравните осигуровки, ако не са те кой ще гласува.
  • 5 Иво

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пешо":

    От общинското и държавното крадат политиците, назначават си директори, борд на директорите, надзорен съвет - една купчина хрантутници, а и основно се занимават с организирането на фалшиви обществени поръчки и кражбите не спират. Че и администрацията повече от лекарите.
  • 6 Иван Гешев

    2 0 Отговор
    Давайте, направете го да плащаме съвестните плати, а да крадете и да лекувате ромеите с фалшивите ТЕЛК - ове.

    Коментиран от #7

  • 7 Петър

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Гешев":

    Едните крадат от асфалт и саниране, другите ще крадат от общински болници и ще си назначават в тях цялата рода, че общините вече се препълниха с чиновници.
  • 8 Кольо

    2 0 Отговор
    Малко са им пътеките, защото нямат добро отношение към пациентите и си я карат, както им изнася, а пациентите бягат и се лекуват в добрите болници, в това число и частни, където обслужването е в пъти по-добре.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Гец

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кольо":

    Така е! Изхода е елементарен - да ги приватизират и тогава ще се види, че общинските болници могат да са печеливши и да се развиват, но хрантутниците на партиите няма да могат да цуцат.
  • 10 Gogo

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кольо":

    Какви медицински сестри със средна възраст над 60 години? Те да лекуват хора не стават, ама за фалшиви ТЕЛК - ове са идеални.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове