Last news in Fakti

7 Февруари, 2019 20:06 2 200 8

Културното министерство загуби и на втора инстанция делото за Ларгото

  • ларгото-
  • елена йончева-
  • боил банов

Според съда, етап 2 и етап 3 от ремонта на Ларгото са изпълнени в срок и приети от Министерството на културата

Държавата е все по-далеч от това да получи неустойки от изпълнителя на реконструкцията на Ларгото. С решение от днес Софийският апелативен съд отхвърля и на втора инстанция искането на Министерството на културата за неустойки в размер на 750 хил. лева от фирмата изпълнител, съобщи Дарик.

Според съда, етап 2 и етап 3 от ремонта на Ларгото са изпълнени в срок и приети от Министерството на културата. Дни по-късно Дирекцията за национален строителен контрол констатира множество недовършени дейности по обекта, но съгласно договора между изпълнителя и културното министерство, той вече е приет в срок. Освен че няма да получи неустойка, държавата ще трябва да заплати и разноските по делото в размер на близо 50 хил. лева.

Според съда и етап 2, и етап 3 от ремонта на Ларгото, са предадени от фирмата изпълнител в срок. При предаването на етап 2 от ремонта фирмата е уведомила Министерството на културата, че е довършила обекта навреме, но заради бездействие от страна на министерството той е приет официално 5 дни след крайния срок.

След завършване на строежа Министерството на културата подава заявление за въвеждане на обекта в експлоатация. Това разрешение се издава от Дирекцията за национален и строителен контрол към Регионалното министерство. Доклада на дирекцията показва куп неизпълнени дейности по ремонта на Ларгото - немонтирани около 50% от стъклата на куполното покритие с монтирани на тяхно място плексигласови плоскости; неизпълнена шпакловка, боядисване, наклонени колони и гредови елементи по окачения таван; недовършено остъкляване на асансьора, недовършени ел инсталации, немонтирана евакуационна врата и осветление. Отстраняването на нередностите е задължително, за да бъде приведен обектът в експлоатация. Изпълнителят на обекта обаче вече е освободен от отговорност, тъй като няколко дни по-рано е предал обекта на поръчителя – Министерството на културата.

В мотивите на съда се посочва, че: ,,няма съмнение, че с първия акт за установяване годността за приемане на строежа строителството е завършено и обектът е предаден на възложителя. Обектът е приет от Комисията, включваща представители на Министерството на културата, проектанта, строителя и строителния надзор без каквито и да е забележки“.

Освен, че няма да получи неустойка, Министерството е осъдено да плати и разноските по делото в размер на близо 50 хил. лева. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Въпросното дело е свързано със скандала, станал в публичното пространство, известен като „Ало, Банов съм”.

Преди седмица депутатът от БСП Елена Йончева подаде сигнал за злоупотреби в Министерство на културата. Според подадената в прокуратурата от нея информация през 2016 г. в качеството си на заместник-министър Боил Банов, който в момента оглавява ведомството, е опростил около 700 000 лв. на строителна фирма. Социалистката представи аудиозаписи от три разговора, за които се твърдеше, че са на Банов от 2016 г., в които той обяснява как трябва да нагласят документите от договора, за да не плаща фирмата глоба за закъснение на ремонта. Банов от своя страна категорично отрече да е замесен в подобна договорка и заяви, че е жертва на рекет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    31 0 Отговор
    И плеснаха с ръце и се прегърнаха...
  • 2 Гост

    33 2 Отговор
    Ало Банов съм да плати сметката.
  • 3 nnn

    23 1 Отговор
    Тая "държава" който не е завел дело той не я е осъдил.
  • 4 666

    17 1 Отговор
    Нищо не е загубено паричките са в касичката на ГРОБ
  • 5 Давид

    15 1 Отговор
    Излиза, че Йончева не лЪже. ЕеееБанов да си плати позоРа!!!
  • 6 Ххх

    9 2 Отговор
    Престъпниците от ГЕРБ са за затвора. Всички до един. Време е за възраждане
  • 7 бббббб

    11 1 Отговор
    Е как държавата да спечели ,като на записа се чува разпореждане как да изготвят фалшиви документи със задна дата за изрядност по ремонта.И фирмата да не носи отговорност по договора.
  • 8 Шайка

    8 0 Отговор
    Както казах и преди. Приели са обекта зашиса е истински. След една година разбират за записа за който призна че е знаел, излиза доклада на адф, и са се паникьосали. Да не ги обвинят в беззстопанственост заввждат формално дело с пълното съсзнание че ще го загубят с което са ущетили държавата с още 100 хил лв хонорари. Значи щетата е за доста на 800 хил от герберското некадърно и крадливо управлние. Веждито и Банов за да утърват кожата да кажат кой им се обади за да не удържат парите за закъснението. Мисля че Вальо И Мишо и жена му ги чакат на софрата с надпис, шайката на глупаците
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове