7 908 9

Бензиностанции затварят заради касовите апарати

КЗК може да спре нова наредба за горивата

Бензиностанции затварят заради касовите апарати
Снимка: Shutterstock.com

Редица бензиностанции може да бъдат принудени да затворят врати на 31 март, защото няма да могат да изпълнят новите изисквания за касовите бележки, предупреди Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

Според последните промени в наредбата за отчитане на оборота чрез фискални устройства, до края на март върху касовите бележки от бензиностанциите трябва да се отпечатват още три компонента - размер на акциза и ДДС - то, цена без акциз и ДДС и покупната цена, на която горивото се доставят в обекта, припомня в. „Труд“.

Поставянето на срока 31 март за изпълнение на тези изисквания е абсурдно, тъй като до 30 юни бензиностанциите трябва да сменят използваните от тях Електронни системи с фискална памет (ЕСФП), чрез които отчитат оборота, каза Светослав Бенчев. Бензиностанциите бяха задължени да направят това с предишните промени в наредбата за отчитане на оборотите. За да бъдат изпълнени новите изисквания в кратък срок трябва да бъде актуализиран софтуерът на всички бензиностанции в страната като все още не е ясно точно как може да стане това и колко ще струва.

Но по-същественият въпрос е какъв е смисълът от тази спешна промяна, при положение че само след три месеца пак ще трябва да бъдат сменени всички системи за отчитане на продажбите на горива, каза Светослав Бенчев.

Отделно от това самото изискване за т. н. покупна (или доставна) цена, т.е. цената на която бензиностанцията купува горивото, е доста проблемно. Не е ясно дали това изискване в наредбата е съгласувано с Комисията за защита на конкуренцията.

От КЗК неколкократно са посочвали, че пазарът е с малко на брой основни доставчици. Затова от КЗК бяха забранили компаниите да обявяват цените на едро на сайтовете си. А сега се оказва, че всички на пазара ще си разбират цените на горивата на едро.

"Според мен това е условие за една прозрачност, която може дори да е антиконкурентна. Защото когато всички си знаят цените - търговци и доставчици, могат да се създадат условия на пазара, които не са съвсем коректни от гледна точка на конкуренцията", каза Светослав Бенчев.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • куку руку ку
  Отговор
  1 10:52  11.02.19
  Кой ти мисли за конкурентност. Важното е малките фирми да се изтикат от пазара и да останат мастодонтите. Или както мистър Киров си правеше реклама на пловдивският панаир с надпис, изписан с огън "Да изгорим конкуренцията!"
 • подозрителен
  Отговор
  2 10:54  11.02.19
  Еми ако не може да се краде, защо да се работи? Когато започнаха масови проверки на бензиностанциите, заради Марешки се оказа, че има бензиностанции, които продават гориво с до 60% ПРИМЕСИ!!! Тогава се наложи да сменят и помпичките, че 1 литър се оказа малко над 500мл. а и се наплашиха, че им откриха калната вода, която продаваха за дизел. Сега касови апарати ще сменят - ами много ясно, че ще се откажат, то не останаха способи за крадене. И те като автоджамбазите - искат д са забогатели от ВЧЕРА!!!

  Коментиран от #6

 • Глупчо
  Отговор
  3 10:59  11.02.19
  Незнаех , че Лукойл и сателитите му Газпром и Ромпетрол ще затварят бензиностанциите си в България.

 • Бай
  Отговор
  4 12:42  11.02.19
  Кога това ще стане и със заведенията където надценките са Убийствени кога певиците било то чалга или не ще си плащат данъците КОГА?Минералната вода е доста скъпа за страната ни с толкова минерални извори защо лютеницата 1кг е по скъпа от килограм месо ???
 • Nightrunner
  Отговор
  5 15:54  11.02.19
  Абе важното е фирмите дето произвеждат каси за згънат лев и след три месеца пак., че то нали се сещате че като си направите фирма си купувате каса веднъж и след това......., ако се счупи или ако партиятра майка каже. Явно производителите на каси огладняват по бързо отколкото им се чупят касовите апарати и затова се намесва партията майка. Или пък партията майка е гладна ?@?!?@?!№?!@#
 • истина една
  Отговор
  6 16:29  11.02.19

  До коментар #2 от "подозрителен":

  ако така подозираш и жена си друг ще и пълни резервоара
 • 7 18:50  11.02.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Николай
  Отговор
  8 21:00  11.02.19
  Погледнете касовия бон когато си платите сметката за тока. Там е пълна разбивка. Толкова е разбита, че не можеш да разбереш кое е дневна, кое нощна тарифа, колко струва киловат/час и така нататък. Само крайната цена е ясна. Всичко е прах в очите на народа.
 • Николай
  Отговор
  9 21:01  11.02.19
  Както пише на един стар лозунг на ВиК. "На партията вярност - на народа чиста вода"

Напиши коментар:


Публикувай