11 Февруари, 2019 18:21 2 705 40

БСК: Наредбата за касовите апарати инквизира българския бизнес

  • бск-
  • касов апарат-
  • касови апарати

В дискусията взеха участие 90 представители на браншови организации и фирми от почти всички сектори на икономиката

БСК: Наредбата за касовите апарати инквизира българския бизнес - 1
Снимка: БГНЕС

"Почтеният български бизнес вярва, че трябва да има регламент и идеята на Наредба Н-18 е полезна за хората, които са в светлата част на икономиката. Всичко останало в Наредбата обаче е направено некадърно, на места граничещо със злонамереност, инквизиращо българския бизнес."

Това заяви председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев в хода на дискусия, проведена във връзка с влизащите в сила нови изисквания към касовите апарати.

В дискусията взеха участие 90 представители на браншови организации и фирми от почти всички сектори на икономиката, които потърсиха разумен изход от създалото се напрежение за бизнеса от прилагането на Наредба №Н-18/2006 за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства.

Бизнесът настоява за отлагане и преработка на наредбата. Всички участници в дискусията бяха категорични, че е невъзможно да изпълнят изискванията в наредбата, особено в заложените в нея срокове. Представителите на бизнеса представиха и множество примери за неадекватност на текстовете в наредбата от гледна точка на съвременното развитие на технологиите, както и на специфичните изисквания на отделните видове бизнеси.

Радев обобщи, че вместо към дигитална трансформация тази наредба изпраща българската икономика към дигитална деградация и че може да се говори за ДАНС-анизация на Националната агенция по приходите (НАП), тъй като приходната агенция ще има практически пълен достъп за следене на бизнеса, включително за неща, представляващи търговска тайна, без да има необходимата защита от нерегламентирано изтичане на подобна информация към трети страни.

"Под благовидния анонс, че се бори срещу сивата икономика, тази наредба инквизира за сетен път белия бизнес", натърти Радосвет Радев и настоя за продължаване на диалога с НАП и Министерството на финансите (МФ), представители на които не присъстваха на днешната среща, въпреки поканата на БСК.

Относно отсъствието на представители на приходната агенция И МФ Радев заяви: "Празният стол тук е за Министерството на финансите, любезно поканени днес. Смятам, че понякога хората, присъствайки, говорят безсмислени неща, а други, отсъствайки, казват страшно много. Така че, благодаря на министър Горанов."

БСК и браншовите организации няма да спрат усилията си за удължаване на сроковете и спешно стартиране на работни групи за преработка на конфликтните текстове в наредбата, увери Радев.

Едно от големите притеснения на бизнеса е свързано със заложеното в наредбата задължение за свързване със Софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) с касовите апарати и предоставяне на source-кода, който представлява обект нa интелектуална собственост.

Според резултатите от експресно онлайн допитване, осъществено от БСК в периода 6-10 февруари тази година между 2493 фирми, 71% от анкетираните заявяват, че имат притеснения от изтичане на чувствителна фирмена информация, съдържаща се в използвания от тях СУПТО, вкл. рецептурници, търговски надценки и отстъпки, лични данни на клиенти и пациенти (при личните лекари) и други.

65% от анкетираните заявяват, че няма да успеят да изпълнят изискванията по наредбата в нормативно определения срок (31 март 2019 година).

По време на срещата председателят Международната данъчна асоциация - България (IFA) адвокат Валентин Савов заяви, че новата наредба може и ще бъде оспорена пред съответните органи - Европейската комисия, Върховния административен съд, Комисията за защита на конкуренцията и други.

"Заради множеството неясноти, заради ограничаването на стопанската инициатива, нарушаване на основни права и свободи, гарантирани от националното и европейското законодателство, заради несъразмерност и нецелесъобразност, дискриминация и редица други причини, Наредбата може и ще бъде оспорена пред съответните органи", каза Савов и резюмира и основните проблемни изисквания, които би следвало да бъдат преработени и/или премахнати изцяло, като рискови, противоречащи на законодателството и на установените правни принципи, прекомерни, неприложими, неизпълними и други.

Според Савов следните са такива примери:

Дефинирането на СУПТО, електронен магазин и др., тъй като в момента са възможни всякакви интерпретации;

Предварителното огласяване до всички ползватели на един софтуер, че той не отговаря на изискванията на Н-18, преди съответният акт да бъде проверен за законосъобразност от съда;

Задължението за предоставяне на достъп до "одиторския профил" и директен достъп с пълни права за четене и експорт на информацията от текущата и архивните бази данни на използвания в обекта СУПТО. Това е неконтролиран достъп до данни за клиенти, отстъпки, номенклатури, доставчици, търговска информация, информация представляваща търговска тайна и ноу-хау;

Създаването на неоправдани и нецелесъобразни трудности пред бизнеса с оглед въведеното задължение да се въвеждат данни в СУПТО за оператора на СУПТО - служителите по трудов или граждански договор;

Липсата на възможност за поддържането на тестови и обучителни режими на работа на СУПТО;

Противоречие със законови начини за предлагане на съобщителни и телекомуникационни услуги чрез тристепенна система препродажба на таксата на SIM картата на крайния потребител.

Припомняме, че по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви пред журналисти, че ако се установи невъзможност за справяне с наредбата, МФ може да прояви гъвкавост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Млък!!!

    13 51 Отговор
    Наредбата си е супер!! Стига са ревали тия н*срани бизнесмени!!! Не стига , че данъците са ниски и дават мизерни заплати, ами още наглеят и искат да укриват данъци!!! Смъртно присъда за всеки укрил над 100 лева данък!!! Най-бедната държава в Европа сме, а нащите бизнесмени имат същия стандарт на живот като германските бизнесмени. БЕЗОБРАЗИЕ!!!

    Коментиран от #3, #5, #6

  • 2 5555

    25 3 Отговор
    кУрнелия ако иска да спечели изборите само да обещае че ще отмени тая глупост и няма да тормози честния бизнес.
  • 3 5555

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Млък!!!":

    Вземи си направи някакъв малък бизнес,а не да пелтечиш по форумите.
  • 4 Рамбо

    9 1 Отговор
    Кой кой ??????????? ---> /// тиквата /// !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Това сме българите

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "Млък!!!":

    На чужд гръб сто тояги са малко..................
  • 6 Ежко Бежко

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Млък!!!":

    Какви данъци, какви 5 лева?
    Става въпрос за добра идея, но за отвратително изпълнение. Едва ли всеки иска всички да знаят с какви доставчици работи, с какви клиенти, с какви надценки, какви заплати дава на служителите си и т.н. Нека НАП и която трябва контролираща организация го знае, чрез проверки и ревизии, но не целия бизнес в страната да е на тепсия за всички. Убива се конкуренцията, погазват се лични данни и фирмени тайни, които не са противозаконни. Това са просто фирмени тайни. Отделно утре някой отгоре ще реши, че иска да прави моя тип бизнес и всичко му е пред очите - доставчеци, клиенти, цени, отстъпки, разходи, всичко...Е, това некъде го няма!

    Коментиран от #12

  • 7 румен кечев

    8 24 Отговор
    Ами да се забранят апаратите щом пречат и да станем номер едно тогава. Гиди разбойници недни. Бизнес от касов апарат не се бои, страхуват се мошениците.

    Коментиран от #9

  • 8 Оппа

    7 5 Отговор
    Четох статията и се смях!На глас!Видите ли как “почтеният“ български бизнес негодувал!???? Абе вашата...... !Бих използвал нецензурни изрази поздравяващи целия “ПОЧТЕН“ бизнес, и цялата им рода назад във времето,но няма!Само ще попитам:–Абе,къде бяхте,бе господа “почтенни“ бизнесмени,когато жената на един тогавашен министър си гарантира печалби с внос на касови апарати,които пък станаха задължителни със закон...внесен от съпруга и!Къде бяхте,когато малкия бизнес фалира с това постановление?Къде и на коя софра пирувахте,че ви разчистват пътя от конкуренция,не давайки си сметка,че мечката от съседския двор ще заиграее и във вашия!?Хак ви е ! Сега плащайте ,тогавашното си безумие и арогантност!И не се косете много!Така е във всеки сектор на държавата!Ще има да се плаща с десетилетия за всеки необмислен избор,или крадливост,или .....!

    Коментиран от #11

  • 9 5555

    12 1 Отговор

    До коментар #7 от "румен кечев":

    Примери за "патентен данък" в нормалните държави-МНОГО.Тук не става въпрос за касови апарати....ама ти си пиши....не ни пречиш.
  • 10 НАЙ НОВОТО ПРЕДСТОИ

    10 2 Отговор
    СЕКИ КАСОВ АПАРАТ С КАМЕРА И МИКРОФОН ДИРЕКТНО СЪС СИГНАЛ В НАП.. ........
  • 11 5555

    22 1 Отговор

    До коментар #8 от "Оппа":

    Да не би да забравяте че и в момента има малък бизнес и той ще е най-потърпевш от идиотщините на ГЕРБ

    Коментиран от #15

  • 12 Ахаха

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "Ежко Бежко":

    Пълни глупости говориш!!! Всеки клиент може да ти разбере доставчиците само като ти види стоките и като се разрови за инфо!! Относно доставчиците те се предлагат сами на всички търговци, така че не си мисли, че ти ще си единствения на който ще доставят!!! Освен това е важно да има прозрачност, защото всеки клиент има право да знае дали стоките са от сигурен или съмнителен доставчик!!! За кви бизнес тайни говориш?? Ти да не си производителя на "Кока-Кола", че да пазиш формулата на съставките в тайна?? Айде стига сте ревали, защото всеки малко разбиращ знае, че ревете за укриване на данъци !!!

    Коментиран от #13, #17

  • 13 5555

    16 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ахаха":

    Личи си че НИЩО НЕ РАЗБИРАШ и си някакъв чиновник.Да не би само рецептата на Кола да е тайна?ВСЕКИ производител има рецепти и търговски марки,откъде на къде доказано корумпираните държавни служители ще имат достъп до тази информация?
  • 14 Истината е

    9 14 Отговор
    Аз съм работил в складови бази и магазини и знам какви са надценките. Стоките са с брутални надценки достигащи десетки и стотици пъти реалната им стойност. Например шоколад доставен за 1 лев се продава 2 лева. Колело доставено за 500 лева се продава за 1000 лева. Обувки доставени за 5 лева се продават за 30 лева. Примерите са много и клиентите са жертвите!!! Много бизнесмени има и трябва да бъде прочистено дворчето от тях!!! Всеки иска с едно магазинче да ходи в Гърция, да кара чисто нова кола, да има мезонет, да има Айфон и прочие, ама НЕ МОЖЕ!!!! Трябва да се направи голяма чистка в бизнеса и фирмите да станат с 70% по-малко!!! Работа има в земеделие и фермерство. Нека се насочат в тези сфери и да произвеждат био продукти, а не да мързелуват и само алъш-вериш да правят

    Коментиран от #34

  • 15 Оппа

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "5555":

    Абе,да ти кажа,не съм сигурен , че точно ГЕРБ сътворяват идиотщините!Те(идиотщините) са безконечни и са наследство на управляващите от 30г. насам!Знам, точно как може да се спре тази порочна практика,но ако кажа ще ме съдят за подстрекателство към метежи и бунт!По безопасно е да се каже,че в България народното мнение би трябвало да диктува политиката и всички свързани с нея процеси,само дето такова животно в държавата като гражданско общество и народно мнение ,няма!
  • 16 5555

    13 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Стоките са с брутални надценки достигащи десетки и стотици пъти реалната им стойност. Например шоколад доставен за 1 лев се продава 2 лева."Май ти куца математиката.....и май завиждаш на някой който си изкарва честно хляба сам.Никой никого не кара на сила да си купува шоколада за 2лв.Чувал ли си за "Пазарна икономика" или още си на петилетки?

    Коментиран от #18, #19

  • 17 Ежко Бежко

    12 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ахаха":

    Какво укриване на данъци, бе приятелю! НАП може да хване почти всеки, който укрива данъци, с изключение на акулите. И тях ги хващат, но си плащат...Явно нямаш идея от бизнес....Става въпрос за това, че държавни служби и инструменти се използват еднолично за кражба, рекет и притискане на малкото смелчаци, останали и развиващи прозрачна стопанска дейност.
  • 18 е то

    1 4 Отговор

    До коментар #16 от "5555":

    по твоята логика е честно доктора да иска подкуп да те лекува...никой нер те кара насила да отидеш точно при този лекар...може да отидеш при друг НО АКО ВСИЧКИ лекара са корумпирани какво правим тогава???защото тие ясно , че заплатите на лекарите като цяло са смешни !!! та шоколад може да не купуваш(сигурен съм ,че нямаш деца) но да видим какво става с лекарствата ....или викаш кой те кара да се лекуваш...или със стоките от първа необходимост , с тока , с водата....не е честно и нормално една надценка от 100 % !! особено за България
  • 19 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #16 от "5555":

    Твоята пазарна икономика отива на изнудване.Що ревнаха бизнесмените като им вдигнаха яко тока?Ми да си купят от чужбина а?

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Ежко Бежко

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Приятелю, ревнаха, защото утре ти ще ревнеш, когато видиш новата цена на стоката, която се произвежда у нас и до вчера беше два пъти по-евтина. А като ревнеш, няма пак да купиш. Като няма потребление, няма нищо - нито заплати, нито пенсии, нито каквато и да е икономика....Няма да има нищо - територия само, която ако не бъде завзета, ще бъде купена от външни сили за жълти стотинки и т.н...

    Коментиран от #21

  • 21 чакай да

    3 3 Отговор

    До коментар #20 от "Ежко Бежко":

    отгатна...коя е тази стока в коята тока като разход е 100 % за да може производителя да оправдае такова вдигане....е не мога да се сетя !!а каква е тази икономика като българската .... ами то ние усвояваме а не произвеждаме

    Коментиран от #23

  • 22 Някой си

    8 4 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Какво значи изнудване? Правилната бизнес логика е, че една стока или услуга струва толкова, колкото може да и се вземат. Като не ти харесва иди и си вземи шоколад от 1.50, а не от 2 лева. Продавачи колкото искаш, а недобросъвестните пазара ги изхвърля, освен ако не работят с обществени поръчки.

    Коментиран от #24

  • 23 Ежко Бежко

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "чакай да":

    Веднага се сещам за млекопроизводство, фармация, хранителна промишленост, опаковки, производство на пелети, ако щеш...Там все има едни машини на трифазен ток, които си харчат доста..
  • 24 ами тогава

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Някой си":

    държавата ...която е на народа който е най-големият потребител нека промени данък печална и го обвърже с надценката ....не с разходите а с надценката....например за хранителните продукти 10 % данък надценка...при 100 % надценка ...100% данък пък ти ако можеш продавай и на 1000% и плащай 1000% данък...честно нали ???
  • 25 Бизнесмени кожодери!!

    6 3 Отговор
    Надценките на хляба са минимум 40 стотинки, на шоколода "Милка" около 1 лев, на телешко и агнешко месо между 5-7 лева, на свинското 3-4 лева и така нататък. Давам пример с планинските карбонови колелета , които струват 20 000 лева и издържат до 10 години преди да ръждасят и счупят. Тези колелета се произвеждат за максимум 2000-3000 лева. При 1 милион продадени колелета на богаташи имат 17 милиарда печалба, а хората на планетата са 6 милиарда. Ако всеки гражданин иска по-удобно е проходимо колело издържащо 10 години ще трябва да платят 120 трилиона лева на бизнесмените. Това са брутални надценки и източване на парите на цялото човечество. Вижте онзи паляк Джеф Безос как от алъш-вериш стана най-богатия на планетата. Тези изроди (бизнесмените) трябва да се спрат, защото ще унищожат планетата!!!! Политик и бизнесмен са двете страни на монетата - мошеници!!!
  • 26 5555

    8 3 Отговор
    Искат икономика,искат високи заплати,искат добри условия на труд,но....в никакъв случай този който рискува парите си,здравето си,,усилията си и прави бизнес в тая КОЧИНА да не изкарва повече от 1000лв на месец.НЯМА ДА ИМА БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО ДА ПРАВИШ БИЗНЕС ТУК Е МРЪСНА ДУМА.Лека полека ще си тръгваме.Ще останете 90% държавни служители и касиери в Кауфланд

    Коментиран от #28, #29, #33

  • 27 Някой си

    1 0 Отговор
    Мне, не е честно. Защо не е - няма безплатно да те образовам , можеш и сам да разбереш и ако помислиш малко...Най-малко мажеш да използваш принципа "който не работи, не бива да яде" и оттам нататък е лесно. И, ако си мислиш, че държавата е на народа, си в огромна заблуда.
  • 28 ако ще

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "5555":

    си тръгваш от България ела при мен...но тук ми плащат 13 евро на час + транспорт,храна и 13-та заплата....50 % за събота и 100% за неделя или извънредните часове...аааа и данък печалба ЗАПОЧВА от 43 % ...ииии за неплащане на данъци се ЛЕЖИ В ЗАТВОРА ...без майтап !!

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Някой си

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "5555":

    Този който не е хранил още няколко семейства освен своето, не си е блъскал главата как да изработи фирмата разходите и заплатите, едновременно с това да се бори с малоумниците в надзорните структури, да остане на 100 % в светлата част на икономиката, да смята постоянно, без да наруши закона и да излезе поне на нула....той няма да те разбере. Не става въпрос за измамници, мошенници, експлоататори и т.н....
  • 30 Ежко Бежко

    8 0 Отговор

    До коментар #28 от "ако ще":

    Ако исках да се махна, щях да избягам преди 20 години....Такива доходи аз не давам, защото не можем да ги изработим / потребление няма /, но нямам служител с трицифрени заплати и осигуровки. Четирицифрени са първо, защото хората си ги изпаботват и второ, малко хора си дават сметка, че без читави хора е невъзможно да се върти бизнес...

    Коментиран от #32

  • 31 Ежко Бежко

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "ако ще":

    За неплащането на данъци съм 1000 % съгласен за мерките.
  • 32 ами

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ежко Бежко":

    късметлия си ако си намерил читави работници...защото от познатите ми в България само 2-ма са работари....горе долу има право боко с 80%. а без хора работата не върви...и тук има търтеи но ги разкарват бързо защото разходите за персонал са наистина големи.....само здравната ми осигуровка е над 350 евро и я плаща шефа. а за положението в България са виновни хората...както казах 80-те % ....те политиците не са луди , че ядат баницата но ония ...избирателите които на всички избори им я дават..успех .
  • 33 До 26

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "5555":

    По тази логика не трябва да има нито миньори, нито медицински сестри, нито зидари , нито фермери, защото никой не би си рискувал здравето за 1000 лева заплата. Ай стига сте ревали бе!!! Като не искате да сте бизнесмени за 1000 лева месечно, тогава станете миньори за 1000 лева или фермери да чистите говната на свинете
  • 34 тоя с магарето

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината е":

    Ама като ги разбираш толкова нещата, що не станеш един крупен бизнесмен с по-ниски маржове и да утрепеш конкуренцията, а си седиш СКЛАДАДЖИЯ недоволен от живота.

    Коментиран от #38

  • 35 Готин ама не съвсем

    5 0 Отговор
    Защо се карате по между си?? Вината не е във вас! За стандарта и състоянието на България са виновни всички корпорации и тъпите правителства до сега, които докараха държавата до този хал! Всеки дребен и среден бизнесмен плаща данъци, без значение колко са големи, защото все пак плащат нещо! Докато големите не плащат нищо! Примерно Метро не са плащали данъци над 10 години, както и Лидъл, Кауфланд, Била и т.н.н. Защо се допуска това?? Плащаме ток на невероятни цени на американските тецове и губим по 500-600 милиона всяка година. Последната ми фактура за ток бе с 60% ПО-ВИСОКА! Защо??? Банките имат над 1.6 милиарда печалба, при техните заплати от 60-200 хиляди на месец! Ето това е кожодерство, а тези пари можеха да остават за българските пенсионери! всичките енерго дружества също са на фантастични печалби, но печалбите се изнасят извън държавата. Още колко примера искате да ви се дадат, за да разберете, че вината не е във фирмите и бизнеса, а в управляващите ни, защото просто са национални предатели и чужди слуги!

    Коментиран от #36

  • 36 До 35

    4 4 Отговор

    До коментар #35 от "Готин ама не съвсем":

    Българските бизнесмени са същите. Не познавам БГ бизнесмен , който да не укрива данъци, да укрива работно време, да укрива заплата с 100 лева над минималната за да плати с 5 лева по-малки осигуравки. Бг бизнесмените са отвратителни еничари и трябва да им се отнема бизнеса за най-малкото нарушение, но както коза нямаме политици!!! Трябва да има таван на надценките, а не са продават с такива огромни надценки

    Коментиран от #39

  • 37 Мария

    2 3 Отговор
    НАГЛИ СА!СИВИЯ СЕКТОР И УКРИВАНЕТО НА ПЕЧАЛБАТА,ВОДЯТ ДО СЕРИОЗЕН ДЕФИЦИТ В СОЦИАЛНИТЕ РАЗХОДИТЕ НА ДЪРЖАВАТА.
  • 38 До 34

    1 1 Отговор

    До коментар #34 от "тоя с магарето":

    Заради такива като теб не мога да стана, понеже правят сериозни проблеми!!!
  • 39 Готин ама не съвсем

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "До 35":

    Виждам, че много ги разбираш нещата! Що не си регистрираш една фирма и да ми направиш показно, как точно се прави?? И въпроса който се налага сам е, защо са станали такива българските раотодатели?? Сигурно защото работниците им са прекрасни, честни, точни, работливи, инциативни и гениални? Или защото държавата ни е прекрасна и уредена от всякъде, и нямаме никакви проблеми във законодателството, навсякъде западните фирми и държавите им са лоялни към бизнеса, в България, няма протекционизъм, няма монополно поведение, няма нелоялна конкуренция? Или защото всички имат положително отношение към работодателите и не ги псуват и обиждат от сутрин до вечер? Или защото законодателната и съдебната власти са прекрасни и недомислицата наречена НС не е гласувала 191 закона и наредби защитаващи работника, и нито една защитаваща работодателя? И делата срещу работниците, окрали те или увредили имущество за десетки хиляди левове се точат по 10 години и след като излезе някакво решение, се оказва, че работника отдавна е в чужбина и не можеш по никакъв начин да си компенсираш загубите? Изобщо да ти е кеф да правиш бизнес тук! И замисляли ли сте се, че ако ги нямаше работодателите, всички щяхте да ходите гладни бедни и голи и боси, щото нямаше да има, в тези 30 години, от къде да купите и един хляб, да не говорим за нещо повече!
    Хайде сега на минусите!
  • 40 кеш сега и веднага

    2 0 Отговор
    Медийната кампания събра ддс колкото за 6 месеца,и сега пак ще отложат с 6 месеца,защото изначално стратегията е била такава.Пък къде ще ги вложат??!! няма да разберете!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове