12 Февруари, 2019 08:58 2 403 37

Бойко Ноев: Властите прикриват отравянето на Гебрев

  • гебрев-
  • отравяне-
  • новичок-
  • бойко ноев

Факт е, че руски граждани са замесени

Бойко Ноев: Властите прикриват отравянето на Гебрев - 1
Снимка: БГНЕС

"Свидетел съм по разследването, бях до леглото на бизнесмена Емилиян Гебрев във ВМА. Българските власти прикриват този случай и трябва да ги дърпаш с танк, за да свършат нещо." Това заяви пред bTV бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

"Факт е, че руски граждани са извършили отравянето на Гебрев", категоричен е бившият военен министър. Той призова хората да не вярват на това, което говорят властите, защото те прикриват случая.

Гебрев, синът му и останалите са отровени поотделно и на различни места, сигурен е Бойко Ноев.

Припомняме, че преди две седмици вестник "Капитал" написа, че Гебрев е отровен с вещество, подобно на "новичок".

Британският сайт за разследваща журналистика Bellingcat е установил, че трети агент на руското военно разузнаване, който е бил във Великобритания по време на отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България няколко дни преди отравянето на Гебрев.

Третият заподозрян е 45-годишният с агентурно име "Сергей Вячеславович Федотов", който според Bellingcat е високопоставен служител на ГРУ.

Както при другите двама заподозрени по случая "Скрипал", агентите "Александър Петров" (истинско име Александър Мишкин) и "Руслан Боширов" (Анатолий Чепига), агентурното име на "Федотов" е създадено през 2010 г., като преди това няма никакви свидетелства за съществуването на такава личност.

"Федотов" е установен първо от руската медия "Фонтанка".

Bellingcat и разследващите им партньори от The Insider (Русия) са проследили движението на "Федотов" от 2010 г. до посещението му в Лондон през март 2018 г. През тези години той е пътувал в Европа, Азия и Близкия изток, често до горещи точки дни при преди да излезе голяма новина в медиите.

Агентът пътувал до България през април 2015 г., но се откроява с поразяваща прилика с обстоятелствата около отравянето на Скрипал през март 2018 г.

На 24 април 2015 г. "Сергей Вячеславович Федотов" пристигнал в Бургас с полет от Москва. Той е трябвало да се върне в руската столица седмица по-късно, 30 април, с полет от София. Но той не се качил на самолета. Вместо това агентът се появил късно вечерта на 28 април на летище "Ататюрк" в Истанбул и в последния момент закупил билет за полет до Москва.

Тук се наблюдава известно разминаване между данните, изведени от главния прокурор Цацаров, и тези на Bellingcat.

По-рано същия ден, 28 април, Емилиян Гебрев е хоспитализиран, след като припаднал в София. По същото време синът му и един от представителите на компанията му се разболяват внезапно. Тримата са хоспитализирани със симптоми на тежко отравяне. Състоянието на Гебрев рязко се влошава и той изпада в кома. Лекарите предполагат, че отровата е поета на същия ден или няколко дни по-рано. Но лекарите не успяват да установят отровата.

Ноев е съгласен с две от сюжетни линии в думите на главния прокурор Сотир Цацаров, свързани с интересите на руски кръгове и техните помагачи.

"Русия има интереси да закрие българската оръжейна индустрия, но как е възможно българската държава да допуска да се случва подобно нещо", недоумява експертът по национална сигурност.

По думите му зад фирмата от руски кръгове стои ключът за отравянето, но властите отказват да разследват случая.

Бойко Ноев има няколко коментара за вчерашното изявление на главният прокурор, който заяви, че няма основание да се мисли, че от българските власти са прикривали случая, но бившият министър на отбраната не смята така.

"На мен ми стана тъжно за Цацаров как той говореше за салати, рукола, които не са за един главен прокурор", коментира Ноев.

По думите му никога тримата отровени не са били на едно и също място, а Гебрев не е отровен в ресторанта, там е припаднал. Освен това Гебрев не пие кафе, посочи Ноев.

Той припомни, че бизнесменът Емилиян Гебрев е написал писмо от октомври миналата година, но българските власти не са предприели нищо, а са продължили войната срещу него.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КГБ Териер

    26 15 Отговор
    Този калъв е доктор, химик, биолог? Или просто поредния филмиран психар?

    Коментиран от #3, #5, #31

  • 2 Шерлок Холмс

    23 10 Отговор
    Бойко Ноев частния детектив!
  • 3 Хахахаха

    21 12 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Не ве баце,тоя е калайджия,не гледаш ли какви тенки мустаки е заврътел,кът гюпците дето лепат улуците по покривите :)))
  • 4 Бойко тиквата

    17 5 Отговор
    Бойко тиквата направи свирчок с новичок на Гебрев гърбавия
  • 5 Пешо

    24 8 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Просто е поредната вредна за България подлога.

    Коментиран от #6

  • 6 Шерлок Холмс

    20 7 Отговор

    До коментар #5 от "Пешо":

    Може да е личната секретарка на Гебрев всичко знае каде какво е ял в колко часа!
  • 7 бббббб

    18 5 Отговор
    Хахаха Тиквуна и Цвъки са много по вредни .Защо не отровиха тях?!?!?
  • 8 ЗАЩО

    18 9 Отговор
    Що ни натрапвате този КОСТОВ НЕУДАЧНИК ??????????
  • 9 и той

    19 6 Отговор
    Ай де и този започна с лъжите.наблюдавайте кой лъжат и ще разберете кой предадоха България за кървави долари
  • 10 скъперника

    14 3 Отговор
    Изпълзя бе, изпълзя, а смятахме че бил се изповядал. Глупости, още го обладалва
    сатаната с пълна програма.
  • 11 любопитен

    13 3 Отговор
    Вчера нямаше ли пресконференция по случая? Посланичката на Англия Ема Хопкинс не беше ли там? Че даже и каза пет изречения! Ма нито гък за руснаци и Новичок! Обаче козяшките пудели тука пак кяфкат!
  • 12 Баста

    3 7 Отговор
    Що за шпиони са тия леваци? Все ги разкриват.
    Но в черна Гора им показаха от де грее слънцето, и в македония ги сритаха яко.
    Но при нас си шетат спокойно оти те са създали тези структури и си ни командват как си искат.
    Много тролове са тук днес , лъскат и шлайфат имиджа на сибирякА .
    Сега разбрахме че кагебе не спит и работает всегда, умора нямат .
    Ще купим F- 16 , и край с азиатци .
  • 13 Гост

    12 1 Отговор
    Сигурно имат пръст в убийството на Дожон Кенеди и атентата Локърби.
  • 14 не може

    6 1 Отговор
    за всяка диария разследване
  • 15 Borislav Popov

    10 0 Отговор
    Гледах му изказването . Гледах и на главния прокурор . И двамата се базират на един и същ документ , а го тълкуват по различен начин. Гледах новините и по Нова тв . Май истерията с новичока е привнесена от вън. Вчера се е намесил и краварски посланик.
  • 16 Borislav Popov

    6 0 Отговор
    Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като «Новичок». Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с «Новичок». Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира на «Здравей, България» по повод на съмненията за връзка между отравянето на Емилиян Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му.................................
  • 17 Цар Вул

    6 0 Отговор
    Като си знаел тези неща защо не си ги арестувал бе инвалиде в главата?!
    Аман вече от Вашите простотии!Махайте се от страната ни вървете в Англия!!Там Ви чакат с отворени обятия особено след Брекзита-без
    сделка!!Ама тука си е друго?Топличко и под крилцето на партията хранителка!!!Нали!!!Ти си бил толкова министър колкото аз китайски император!!!Ду,ду,ду,ду!"Я надуй дядо кавала"-Хр.Ботьов
  • 18 Тръмп

    4 0 Отговор
    А ко праи военния министър до леглото или в леглото на един руски олигарх-Гебрев???:):):)Прави пари,както е от древни времена!!!:):):)Браво другарко Ноев-а!!!:):):)
  • 19 гост

    5 0 Отговор
    Тоя пък откъде изпълзя.Той е един от виновниците БА да е в това състояние.Оставаше само да каже че е учил в един курс с агентите от ГРУ когато е бил в МГИМО.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #21, #28

  • 21 спяща руска клетка

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ай по-тихо, че ще ме събудиш!

    Коментиран от #25

  • 22 Много лошо

    6 0 Отговор
    говори за военните това, защо са мълчали от 2015 г ? Чакали са на къде ще повее вятъра? Жалка държава, военните и те, при това не редовите военни, а тези които са на най-високите постове!
    Много скрито покрито има в управлението, къде се крият плъховете?
  • 23 Дедете

    7 0 Отговор
    Браво,Бойко.Искаш да си пак министър,ама Чичо Сам те не ще.Язък за компетенциите ти по растителна защита.
  • 24 Гост

    6 1 Отговор
    От 2015 г. до сега се крие подобно нещо. И точно сега преди изборите се хвърля в медийното пространство. Загасям телевизора и до изборите няма да го пускам. Щях да забравя и няма да гласувам за никой, заради субсидиите - не съм съгласен с тях.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "спяща руска клетка":

    Спи си, спи си...Сънуваш кошмари...Това е само сън, не е на истина...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    ТИ!!!пък кво си правил до леглото?????Събирал си ,,доказателства,, за новичок???БЕЗ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА!!!!/Явно ,,новичок,, не действа на козяшки олигофрени по нормалния начин/смърт!!!!!/...На тях им действа неолибеалната козяшка простотия на 30/те сребърника ----безпощадно и дълбоко уврежда нормалното функциониране на организма..особено след ,,молитвена закуска,,..
  • 28 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    империалиста козината си мени,простотията -никога.
  • 29 Тодоров

    4 1 Отговор
    Малко факти....Твърди се, че Гебрев е бивш служител на "Кинтекс" и още в зората на демокрацията започва бизнес основно в две търговски направления. Едното е Етиопия и Еритрея. Второто е Пакистан и Грузия. Гебрев е от близкото обкръжение на експремиера Иван Костов. През 1999 г. той държи палмата на първенството сред оръжейните обороти с $25 млн. По-късно лицензът му е отнет заради оръжеен скандал със САЩ и e върнат от КОГО - военния министър Бойко Ноев. С други думи: Гебрев, КИНТЕКС, Бойко Ноев - не се знае на кого в градината са "нагазили лука" и Гебрев просто е поръчан, или по-скоро ПРЕДУПРЕДЕН. А историята с "новичока" е пълна ИЗМИШЛЬОТИНА и обслужва изключително добре Цветан Цветанов в случай на провал на предстоящите избори през тази година. ОПРАВДАНИЕТО - РУСКА НАМЕСА.

    Коментиран от #30, #33

  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "Тодоров":

    Проблемът е, че четири години властта е мълчала и трябваше Bellingcat да раздухат случая за да разберем "что произошло"...това по същество в действителност е УЖАСЯВАЩО , а не самият факт на отравянето...
  • 31 Макаренко

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "КГБ Териер":

    Не той е ТРЕПАЧ на КГБ териери и на съветски отровители.
  • 32 Павел Наков

    2 0 Отговор
    Другари съветски курници. Обирайте си крушите заедно с Фатмака ,Кака Кури , дебила Иво Христов , Кукумявката Йончева , Димитриевичите и отидете да пасете съветски пестициди в Азиатската Муслимска Република, прегърнете се заедно с Ердоганчо , Иранските ислямисти , Мадуро и оня с хемороидите от Северна Корея и до Евроизборите да сте напуснали България. Къш бе смотаняци!
  • 33 Професор Мичурин

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Тодоров":

    Част истина ,част глупости бе Тодоров . Никой не държи на версията Новичок , но че този пореден руски турист е замесен, е без съмнение.
    не можаха да разберат ,че съвременните технологии изваждат наяве всичко ,кой ,кога ,къде ,как . Е тези бушмени вече прекалиха и трябва да бъдат изхвърлени от международната общност.
  • 34 ЩЕ ГИ ПОМНИМ С "ДОБРО"

    1 1 Отговор
    Крайно време е НАТО да върви при Тато.
    24 часа в свежи цветя.
    Животът ни премина в плаш...ипутарнишки преход и в днешно време пак свършва.
    Трябва политиците, влизащи във властта да минават през щателен мед.преглед , както и през психиатър.
  • 35 истината

    1 1 Отговор
    Бойко,Бойко,
    кой ти плати за тези дрънканици или нямаш имидж та правиш тези халтури. Отиди на Битака и си купи малко мозък(сиво вещество),че май не ти достига.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БОЙКО Ноев?? Ако са били тровени Гебрев

    1 0 Отговор
    и синът му да не са останали живи!! Поръчано тие да надуваш този"Балон" и ти го правиш!! А това, че искаш да разбереш, дали те подслушват, следят, разработват, това не го връзвай с"Новичок" и Гебревите! Просто са те "пасли" както правят с много други! Има Хакерчета, които работят за бивши "Кадри на системата," грамотни са и се справят! Оставя да се досетиш, кои може да са Поръчител те!! А Балона" Новичок се спука" отдавна, а къде си ходили или не, е спорен въпроса!! На тези Екзотични дистинаций има не само плажове но и Овшорки? Но ти не си ходил, до писали са те!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове