924 11

Шаламанов: Няма данни за прекъсната връзка между службите ни и КГБ и ГРУ

Може да се упражни натиск върху България

Шаламанов: Няма данни за прекъсната връзка между службите ни и КГБ и ГРУ
Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме кризисен пиар по информация, идваща от Великобритания, заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов в коментар за случая „Гебрев“.

„Това замъглява основният въпрос – България има ли система за контраразузнаване и отбрана, които могат да ни защитят от сериозните заплахи, включително хибридни, киберзаплахи, идващи от големи страни извън ЕС, в частност Русия. Този случай показва, че вероятно нашите служби не са могли да извършат необходимите действия своевременно и сега трябва да се реактивират по външна информация. Това е първият аргумент, който подчертава, че отговорът на въпроса е – не, не сме защитени“, коментира Шаламанов в интервю за предаването „Нещо повече“ по БНР.

„Нашите служби са проектирани и изградени от КГБ и ГРУ и няма никакви доказателства, че тази връзка е прекъсната, дори след 30 години“, изказа мнение бившият военен министър и добави:

„Не изключвам възможността по този начин да се упражни натиск върху България от страна на нашите съюзници, да се вземат все пак някакви мерки. 30 години по-късно тези оперативно маскирани служби като че ли не успяват да се справят със заплахите, а това е вече риск и за нашите съюзници. Те търсят начин да провокират действия в тази посока. При ситуация, в която 30 години по-късно сътрудници на Държавна сигурност ръководят силови ведомства, университети, катедри, културни институции – това ще е тежка задача“.

Според Шаламанов фактите, изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров по случая „Гебрев“, не внасят яснота, а създават допълнителна неопределеност.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ДС милиционер
  Отговор
  1 12:50  13.02.19
  Както виждате и днес американският посланик разкри банковите преводи от Венецуела. Иначе тук ще е пълно мълчание. Това какво ви говори?
 • ПЕЕВ
  Отговор
  2 12:55  13.02.19
  СТАРИТЕ КОМУНИСТИ ОЩЕ РЪКОВОДЯТ СЛУЖБИТЕ. КОРТУЛУШ ОТ КОМУНИЗМА НЯМА.
 • 1234
  Отговор
  3 12:58  13.02.19
  Тоя е луд! От най тежките случаи!

 • вуйчо Ваньо
  Отговор
  4 12:59  13.02.19
  Велизаре правилно констатираш "има още ведомства на които ръководителите са от ДС и бившите служби", аз бих казал ръководните постове във всички министерства и агенции са поверени на хора свързани със службите. Това е факт, сега остава да си изясним това добре ли е или е зле? Защото 30 години още нямаме отговор на този въпрос.
 • Джони
  Отговор
  5 13:01  13.02.19
  Нашите служби са проектирани и изградени от КГБ и група има неяснота прекръсната ли е връзката между тях. Защо България въпреки членството в НАТО и ЕС продължава тези връзки с руските служби. Това е едно от обясненията защо Кремъл има силни позиции в България. В ДАНС има ли руски отдел и той работили за да защитава националните и европейски интереси на България.
 • Реалист
  Отговор
  6 13:35  13.02.19
  Изгонете всички политици женени за рускини от парламента и от ръководни държавни длъжности - магарешки и ташко вън. Гергов и той...
 • БГ ЕС НАТО
  Отговор
  7 13:44  13.02.19
  Без Лустрация няма да стане по добре късно отколкото никога
 • Кико
  Отговор
  8 14:48  13.02.19
  Този бивш министър нз отбраната, под чия свирня танцува?
 • Той
  Отговор
  9 16:12  13.02.19
  Тоя като търновлийката в Рудозем-хем пиян, хем напушен. От къде изпълзяват всеки път такива забравени "герои"?
 • 10 16:53  13.02.19
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ИМПЕРИАЛИСТ
  Отговор
  11 19:07  13.02.19
  С това изказване Шаламанов поля с вряла вода всички русофилски гниди...

Напиши коментар:


Публикувай