Last news in Fakti

14 Февруари, 2019 22:01 2 886 11

Училища дискриминират деца с купони за храна

  • купони-
  • храна-
  • деца-
  • айтос

До миналата седмица всички ученици, които се хранят в училищния стол, плащали по 1 лв

Купони за обяд в средищното училище "Н. Вапцаров" в гр. Айтос предизвикаха скандал за дискриминация на децата. Родители на ученици от града се оплакаха, че новата директорка Ирина Вътева е увеличила двойно цената на обяда им, а обедното хранене за децата от селата е станало безплатно. От РУО-Бургас не видяха нищо нередно, тъй като смятат, че пътуващите деца трябва да получават безплатен обяд.

Просветният министър Красимир Вълчев обаче бе категоричен пред в. "Сега", че не бива да има разделение между пътуващите деца и останалите.

За казуса съобщи Нова телевизия. До миналата седмица всички ученици, които се хранят в училищния стол, плащали по 1 лв. От началото на тази седмица обаче цената била увеличена на 2.04 лв. за децата с адресна регистрация в Айтос, а за съучениците им от съседните села обядът станал безплатен. „Хората, които са тук, от града, горе-долу са със същите заплати, които получават и другите", възмути се майка на ученик в школото.

От РУО-Бургас смятат, че в случая няма дискриминация. Оттам обясниха, че училището е средищно, т.е. приема деца от съседни села, в които няма учебни заведения. "Пътуващите деца са от сутринта до 17:30 в училището, те няма как да се върнат вкъщи за обяд, докато децата от Айтос винаги могат да прескочат до дома. Затова за първите обядът трябва да е безплатен и осигурен от училището", коментира шефът на РУО-Бургас Виолета Илиева.

Това не е първият проблем с храненето в училището. Бившият директор Димо Парушев е използвал парите за хранене на пътуващите ученици за поевтиняване на храненето на останалите, които не пътуват, което не е редно и целесъобразно, каза Илиева. Срещу него по други нарушения е започнало дисциплинарно производство, след което той е депозирал заявление за напускане. "Наша проверка по сигнал на родители показа, че Парушев всяка сутрин е събирал по 1 лев за обяд директно от децата и родителите им чрез учителите, и то без касова бележка, което е абсолютно недопустимо", разказа Виолета Илиева.

Самият Парушев пък се защити пред Нова телевизия, че досегашният начин на хранене не противоречи на училищния закон, тъй като нито в него, нито в прилежащите му наредби има текст, който да регламентира безплатен обяд за учениците.

Според училищния закон за пътуващите деца "се осигурява" целодневна организация, както и обедно хранене. Не е посочена обаче никаква стойност на въпросното хранене и няма текст, който да казва, че това хранене трябва да е безплатно. Училищата избират фирма, която да доставя храната, чрез обществена поръчка, като често избират най-ниската оферта. Проверка на "Сега" в минали обществени поръчки за столово хранене показва, че и в други общини за средищните училища е осигурявана безплатна храна на пътуващите деца, т.е. практиката не е нова.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред "Сега", че пътуващите деца от средищните училища получават същата сума за целодневна организация и обедно хранене - 629 лв., както и останалите, с единствената разлика, че за тях има средства за безплатен транспорт. "Децата не бива да се делят на пътуващи и непътуващи. Държавата не осигурява напълно безплатен обяд, средствата за целодневна организация могат да се ползват за поевтиняване на обяда", заяви той.

ОБЕЩАНИЕ

Новата директорка Ирина Вътева коментира пред Нова тв, че в момента се прави разчет на бюджета и ако наличните средства позволят - може да се помисли за поевтиняване на храната на децата с адресна регистрация Айтос. Обядът за учениците от съседните села обаче задължително ще остане безплатен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    14 3 Отговор
    Обаче тя обядва безплатно и сигурно си носи за вкъщи отделно!
  • 2 Надзирател

    18 1 Отговор
    Само да си знаете, разклатката на пандизчиите е 730 лв. на месец. На човек!

    Коментиран от #3

  • 3 Пандиз Мастер

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Надзирател":

    1108лв. е по документи - аз ги давам за печат и счетоводство!

    Коментиран от #4

  • 4 Надзирател

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пандиз Мастер":

    Това е цялата издръжка вадиш от нея 730 лв. др. са за сапун, прах за пране, вода, ток, топло!
  • 5 Жорж Зрос

    10 0 Отговор
    Е много ясно, че държавата ще отделя по около 1000 лв на всеки изстрадал рецидивист, все пак и той е човек и най-вече гражданин на ЕС! А тия малки келешчета докато не влязат в затвора не заслужават храна!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    5 0 Отговор
    Безплатен обяд няма.Друг е въпросът.Кой всъщност го плаща?Защо след като държавата го плащала изведнъж за плащащите деца става двойно?Дали с чужда пита помен правим?
  • 8 Аетос

    6 0 Отговор
    Причината е по-скоро в етноса на приходящите от селата, който често се различава от този на съответните от града. Поредната толерастия.
  • 9 Балканец

    0 0 Отговор
    Моето дете учи срещу нас, и плаща по 2.50лв за обяд.
  • 10 Димов

    1 0 Отговор
    Значи, децата живеещи наблизо ще плащат обяда на тези, които живеят по-далеч от даскалото?!?! Това, само жена може да го измъдри. Ами, да почнат да им плащат и учебниците, и униформите, и транспорта.....
  • 11 българин

    0 0 Отговор
    Госпожата не е учител, а директор. Човек, който разпределя бюджета на училището, без някой да има право да и пречи. Все пак вашето дете учи там, нали знаете какво ще стане с детето ви, ако се оплачете. Така, че браво за смелостта на родителите.
    За всеки ученик се плаща от държавата около 1300 до 1500лв. Ако умножите броя на учениците ще получите с какви пари разполага училището. Това са си пари, от които като извадите парите за храна, ще получите какво остава да се разпределя за заплати и други разходи. Така, че не трябва да се губи ученик.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове