17 Февруари, 2019 23:31 4 288 26

Газови камери избиват хиляди норки в България

  • норки-
  • кожи-
  • газови камери

Регистрираните ферми за американски норки в България са 3

Над 100 милиона животни се убиват всяка година заради ценната им козина. 95% от тях са отглеждани във ферми. Това са основно норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета. Двама от най-големите производители в Европа са Дания и Полша, води ги единствено Китай. Двете заедно отглеждат и убиват общо над 25 млн. норки. Това заявиха пред TrafficNews от "КАЖИ / CAAI - Кампании и Активизъм за Животните в Индустрията".

Регистрираните ферми за американски норки в България са 3. Една от тях е с временно преустановена дейност. Втората се намира близо до Ямбол и е с капацитет от около 2 000 животни. Най-голямата се намира до село Маджерито, Старозагорско. Създадена е през 2014 г. с намерението да има капацитет от 400 000 норки. В момента там има над 128 000 животни с ценни кожи.

Според "КАЖИ" е възможно да има още ферми, които не са включени в регистрите, като дадоха пример с тази до село Чарган, която е била включена в списъка на БАБХ, след като от организацията са получили сигнал за нея.

Контролните органи на РИОСВ и ОДБХ са издали нужните документи за фермите като животновъдни обекти, въпреки това те са в нарушение на два нормативни акта, заявиха от организацията.

"Най-напред това е Законът за биологично разнообразие, според който, за да бъде отглеждан един неместен вид (какъвто е американската норка), той не трябва да уврежда местните природни екосистеми. Задължително е да премине процедура, включваща решение на министъра, положителна научна експертиза, както и положително решение от Националния консултативен съвет по биологично разнообразие. Нито едно част от тази процедури не е преминала за американската норка. Това е брутално погазване на закона, чрез което се застрашава биоразнообразието и екосистемите", категорични са от "КАЖИ".

По думите им е нарушен и нормативен акт за условията, в които се гледат животните за ценни кожи. Не са спазени и изискванията фермите да са отдалечени от пътища и населени места. Друго съществено нарушение е, че американската норка, която се отглежда в българските ферми, не е включена в списъка с изброени животни, допустими за отгледажне към Наредба 2 на Министерството на земеделието.

"През последните години получихме много сигнали за забелязани, уловени или убити норки близо до Маджерито. Напълно възможно е там вече да има дива популация, която може да нанесе щети на биоразнообразието у нас", добавиха от организацията.

"В правомощията на министъра на околната среда е да забрани американската норка като вид. В края на януари общо 53 организации изпратихме писмо до министър Нено Димов с искане за тази забрана. Нямаме отговор. Решени сме ако не получим отговор, да поставим въпроса директно на Европейската Комисия", категорични са от "КАЖИ".

Според тях забраната на фермите за ценни кожи е единствената разумна мярка спрямо жестоката индустрия. Дивите животни са държани в тесни клетки през целия си кратък живот - те се раждат през април и са убивани през ноември, когато козината им започне да се сгъстява.

Методите за умъртвяване, признати от закона са изключително болезнени - токов удар или газови камери. Те за избрани с цел да не се наранява козината. И всичко това само и единствено в името на модата и суетата, коментират от организацията.

Проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД сочи, че 75% от хората в България не считат, че отглеждането и убиването на животни единствено заради кожата им е оправдано, а 65,6 % биха подкрепили забрана на фермите за ценни кожи.

От организацията смятат, че хората трябва да се информират за произхода и пътя на стоките, които потребяват. Когато стане ясно, че даден продукт е резултат от жестокост, те трябва да се замислят дали наистина имат нужда от него. Обществената нагласа и активност е изключително важна, за да се отхвърли индустрията за ценни кожи.

Редица водещи модни къщи, включително и "Шанел", забраниха използването на ценни кожи в колекциите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снуп Дог

    47 5 Отговор
    По-голямо животно от човека няма !
  • 2 Тъкмо се зарадвах

    30 1 Отговор
    И прочетох че пише норки
  • 3 TERVEL BITCOIN BILLIONER

    26 20 Отговор
    Изруди Затвор за тези
  • 4 Енимал рескю

    20 13 Отговор
    Има и ферми за Нутрия. Всичките трябва да нъдат забранени има закон за кокошките обаче за бозайниците като норките няма. Касапи противни.
  • 5 Някой

    11 6 Отговор
    Поредната жълта новина ...

    Коментиран от #9

  • 6 ГосТ

    4 1 Отговор
    Пълно е с гнусни ехинококи на тази планета. И се множат прогресивно.
  • 7 Георг Георгиев

    10 11 Отговор
    Уж хора , а то убийци изроди!!!!

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Димитър Кънев

    23 8 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    А бе що за тъпотия.А ми дърветата не ги ли боли.Защо ползвате дърва за отопление.Защо ядете марули.Тях не ги ли боли.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ники

    6 15 Отговор

    До коментар #9 от "Димитър Кънев":

    Това е доста странно дето си написал пич ...
  • 12 ванката

    13 1 Отговор
    рано сутрин ми се прииска да прочета мечтаното заглавие ваичко беше идеално освен една буква "Н" ....
  • 13 Миризлив пор

    18 2 Отговор
    Еййй аман от псевдоеколози, а знаят ли тези колко прасета, пилета и телета всеки ден измират или не им пука? Тук става въпрос за пари, за много пари и са се намерили хора решили да се правят на контрольори и от тях да зависи бизнеса на някой. Естествено без да носят никаква отговорност за дадените разрешения - мали как смърди на корупция.
  • 14 Ихтиандър

    13 2 Отговор
    А за рибите кога?
  • 15 Доко

    17 1 Отговор
    Сменете ги с цигани!
  • 16 Шаран БГ

    14 1 Отговор
    Забраната на ценните кожи просто ще ги направи още по-ценни ! Малко са хората, които ще се откажат от кожена дреха в голям студ. И не е лошо да се забрани и на ескимосите да носят кожени дрехи, какво е това убийство на елени. Чукчи, евенки и прочие и те са се разпасали-трепят всичко, което мърда. Интересно какво искат тъй наречените защитници на животни - норки,белки и нутрии според тях трябва да се дерат живи - така ли ?. Ако се прекрати убийството на животни , половината население на Земята ще измре от глад. А на нас...... язък ни за хубавото червено вино, като няма нещо от свинята, мъртвата, одраната, разфасованата, де сварено, де опражено. Може и телешко.... в краен случай и от оня де кукурига сутрин и ме буди в 03,00 часа.

    Коментиран от #19

  • 17 Абе

    9 0 Отговор
    То кожата ясно. Ама на мене ми е дерт да знам месото къде отива??? Дали не го изядахме у някое кюфте?
  • 18 стЗззз

    2 0 Отговор
    Явно не сте наясно кой е шефа...!!!! Нищо не може да му кажат !!!
  • 19 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    Пробвал ли си да му залепиш човката с тиксо? Вечер я залепяш, сутрин в 10 я отлепяш, хахахахаха....
  • 20 Бай Шиле

    5 0 Отговор
    Хубава статия.Само липсва сумата,която ще искат за да прекратят протеста.

    Коментиран от #21, #23

  • 21 Реалист

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Шиле":

    Мдааааа, някои хора с това си вадят хляба!
  • 22 Лудост

    3 0 Отговор
    Така така... значи това че не е български вид животно и трябва да не се допуска да попадне в дивата природа съм за. Не съм вегетарианец или веган но не харесвам и не одобрявам жестокото отношение към животните. Ясно е че такива ферми има и ще има но нека да се контролират както трябва и да се ограничи жестокостта към животните.
  • 23 Миризлив пор

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бай Шиле":

    Пропускаш нещо, за да им се върже някой от управленския апарат трябва да имат някаква силна държавна поддръжка като например някой с татко вицепрезидент... в случая маааалко не е така.
  • 24 660

    5 3 Отговор
    ГОСПОДА ЩЕ ГИ НАКАЖЕ КЪДЕТО НАЙ-БОЛИ - ДЕЦАТА, ВНУЧЕТАТА - ДА ИЗБИЕШ ТОЛКОВА ЖИВОТИНКИ ЗА ПЕЧАЛБА / НЕ ПО НУЖДА/ ЩЕ СЕ ВРЪЩА ЕПИЗОДИЧНО И КАРМИЧНО В "РОЖБИЧКИТЕ" НА "БИЗНЕСМЕНИТЕ"
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    ДА СЕ ПУСНЕ ПОДПИСКА И ДА СЕ ЗАТВОРЯТ ТЕЗИ КЛАНИЦИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове