Last news in Fakti

17 Февруари, 2019 17:50 3 878 71

БСП реши: Червените депутати напускат Народното събрание!

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • парламент

Левицата постави условия за връщане в пленарна зала

БСП реши: Червените депутати напускат Народното събрание! - 1

Парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ напуска Народното събрание.

Това бе предложено от лидера на БСП Корнелия Нинова и прието от Националния съвет на партията след около 3 часа дебати. „За“ решението гласуваха 74 членове на Пленума.

Нинова постави следните условия пред ГЕРБ, ДПС, ОП и "Воля":

- избор на нова Централна избирателна комисия,

- отмяна на "срамните, позорни" среднощни гласувания за промените в Избирателния кодекс,

- връщане на преференцията на равнището, което беше преди промените в ИК,

- започване отново на дебата за машинното гласуване,

- връщането на правото всеки български гражданин да може да си търси правата пред Върховния административен съд с касационна жалба.

"Вместо там да се коват истинските закони, които подобряват живота на българските граждани, се прави тежък лобизъм в интерес на фирми и олигарси и задкулисни договорки в интерес на партии. Ние нямаме място и в тези договорки, и в този тип законодателство", категорична бе тя.

Председателят на БСП припомни, че партията е предложила своята алтернатива, с алтернативен бюджет, с алтернативни закони, но нищо от това не е било прието. "Парламентът се е превърнал не в място където се водят спорове за политики, а място за жълти спорове, обидни дебати, които обиждат не само народните представители, но и цялото българско общество", каза още тя.

Трима от членовете на Националния съвет били против, а 33-ма са се въздържали. Решението било прието след тежък дебат.

Корнелия Нинова заяви, че споровете за Изборния кодекс са показали и нещо далеч по-сериозно, за което левицата е говорила, но то сега е придобила видимост. "Две години говорим срещу задкулисието и модела на прехода, в който всички партии тайничко се сговарят за собствени и партиен интерес, някъде по тъмно. Нощта на приемането на Изборния кодекс брилянтен пример за това сговаряне", категорична бе тя.

По думите й това е бил грозен пазарлък за партийни интереси, който е бил предложен и на БСП. "Ние го отказахме и това е още едно доказателство за думите ни, че на този модел трябва да се сложи край. Моделът на прехода и задкулисието трябва да спре. Трябва да се сложат на масата откритите разговори между партиите и резултата от тях. В онази нощ положението бе: „Ти на мене, аз на тебе. Ние нямаме място в тези договорки", заключи Корнелия Нинова.

Споровете на „Позитано“ 20 продължили над три часа, много от членовете на Националния съвет се изказали против предложението на Корнелия Нинова.

Основните им аргументи били, че в навечерието на изборите БСП ще остане без парламентарна трибуна.

Според „24 часа“ Димитър Дъбов изтъкнал по време на дискусията, че няма революционна ситуация за такава мярка. И попитал защо БСП ще клати държавата точно за идването на руския премиер Дмитрий Медведев у нас.

Дъбов се изказал и против преференциите. С тях не се активират избирателите, а се позволява на случайно попаднали в листите хора да си купуват гласове и да пренареждат така листата, били аргументите му. Защо правим тогава модел на парламентарната група, като след това в нея влизат случайни хора, попитали той.

Обратното становище защитил Юрий Асланов. „С приетите промени на Избирателния кодекс ГЕРБ ще печелят изборите винаги, това е суспендиране на конституцията”, обяснил социологът. За напускане на парламента бил и Янаки Стоилов, който настоял да се изработи и план за действие и масови политически акции поискал.

“Дошъл е моментът за радикални действия. Днес България не е парламентарна република, няма съдебна власт, дори няма реална изпълнителна власт, а само изпълнители на поръчки”, подкрепил напускането и Румен Овчаров и призовал другарите си да направят същото. Това е последният рубеж и са заплашени вече свободните избори, казал той.

Ако загубим евроизборите, шансовете ни за промяна на всички следващи избори намаляват значително, обяснил той. И призовал БСП да започне разговор с всички, които искат промяна - и от лявото и от дясното, за общи действия срещу това управление и този модел.

"Важно е как ще се върнем в този парламент. През 2013 г. излязохме и се върнахме в нов, а сега сигурни ли сме, че излизането ни ще доведе до предсрочни избори", попитал президентът на ПЕС Сергей Станишев. И попитал червените депутати нима без съпротива ще оставят мнозинството да отхвърли ветото на президента върху Изборния кодекс.

Националният съвет на БСП прие и обръщение към българските граждани, в което се казва, че "Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори."

Ето и пълния текст на обръщението:

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

към българските граждани и политическите партии за защита на свободата на демокрацията и върховенството на закона

Народното събрание в лицето на представителите на ГЕРБ, ДПС и НФСБ прие промени в изборното законодателство, които нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори. Стана порочна практика месеци преди всеки избор правилата да се коригират в интерес на управляващите.

Националният съвет на БСП и Парламентарната група на "БСП за БЪЛГАРИЯ" решително отхвърлят тези решения и възлагат на народните представители от левицата да напуснат Народното събрание.

Така променените правила застрашават демократичността на изборния процес - сега и в бъдеще. Ние напускаме парламентарните заседания, за да запазим парламентаризма в България.

Ние категорично настояваме да отпаднат последните изменения в Изборния кодекс и да се пристъпи към изпълнение на законовото изискване за избор на нова Централна избирателна комисия.

Ние изискваме да се осигури демократично провеждане на предстоящите избори за Европейски парламент, да се гарантира достоверност на изборните резултати съгласно волята на българските граждани и да се избере нов състав на ЦИК, като важна част от тези гаранции. Само при тези условия ние ще възстановим участието си в този парламент.

Обръщаме се към българските граждани за съвместни действия в защита на избирателните права. Всеки може да даде подкрепа за една или друга партия, за едни или други кандидати. Това е изконно политическо право. Но в борбата за неговата реализация трябва да сме единни и непреклонни. Само така ще отстоим демокрацията, правовата държава и нашите основни политически и граждански права.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    52 55 Отговор
    Направо да се мащат от държавата и повече да не се връщат, избор има гооолем Русия, С. Корея, Куба, Венецуела ги чака !

    Коментиран от #6, #8, #19

  • 2 Tervel bitcoin

    35 25 Отговор
    Излагация
  • 3 Tervel bitcoin

    48 4 Отговор
    Няма друга такава държава Разединена и разпадаща се
  • 4 Комунист

    50 40 Отговор
    Получих душевен оргазъм от новината че комунистите начело с тази устатата ще напуснат Парламента.Свърших 3 пъти.
  • 5 Лошо много лошо

    69 23 Отговор
    Не съм фен на БСП но ГЕРБ и пасмината измислени политици около тях се оляха с простотиите си ! Дано по скоро се ометат от парламента !

    Коментиран от #53, #54

  • 6 Бат Цвинокио

    30 20 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Да и Боц ще сложи на тяхно място магасари от маалата нали са негови Ора и ще го слушкат.

    Коментиран от #15

  • 7 mихо

    38 31 Отговор
    Партията на милионерите напуска нар.събрание.Това московска заръка ли е?
  • 8 Бесен Язовец

    30 12 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Само да допълня, а след червените и сините, и пембяните и кафяво-шоколадовите и те да си хващат пътя, кой към Турция, кой към Америка, кой към Индия, изчезвайте всички от държавата ни, чифути с чифути таквиз !!!

    Коментиран от #13, #14

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    40 24 Отговор
    НЕПОСТОЯННОТО И НЕАДЕКВАТНО БСП ЗАЩО ИЗОБЩО ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТА,СЛЕД КАТО ЩЕ ГО НАПУСКА?!Само за да ХАПНЕ СУБСИДИЯТА 10 МЛН ЛВ. ЛИ?ЕЖЕГОДНО ПРИ ТОВА!Ами като не им се работи,не им харесва климата в НС и са възмутени от действията на другите партии-...АМИ ДА СЕ САМОРАЗТУРЯТ И ДА ДАДАТ ПЪТ НА ПО-СВЕСТНИ ОТ ТЯХ!

    Коментиран от #45

  • 11 Бойко Борисов

    17 23 Отговор
    Педалче съм
  • 12 херодот

    29 21 Отговор
    Дезертьори ! Единствената задача на депутатите е да защитават интересите на собствените си избиратели в народното събрание ! Това е отстъпление от интересите на електората ! Явно личните интереси там са на преден план. Условия и ултиматуми на собствените си избиратели ли поставят ?
  • 13 Бесен Язовец

    8 14 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Сложид съм ги, не се притеснявай, аз не съм като вас русуфилистиците, едните да ги плюя, а на другите да им лижа дупиата !
  • 14 Боци ФАРА

    15 10 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Мене и ДПС-то ми стига да си управлявам нали са обичаме.
  • 15 Бесен Язовец

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Цвинокио":

    Сложил съм ги, не се притеснявай, аз не съм като вас русуфилити, едните да ги плюя, а на другите да им лижа дупиата !
  • 16 Р. Овч.

    24 9 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?
  • 17 Волен Мекия

    14 4 Отговор
    Аз нали съм там духам за 100-тима.
  • 18 Ру Петков

    21 6 Отговор
    Тишината в нечия спалня, ражда безумия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 луга

    32 11 Отговор
    Техноимпексова много взе да се вживява нещо!
  • 21 Оооопс

    32 12 Отговор
    ЯСНОООО, ПАК ХВАЩАТ ГОРАТА. Пак стават шумкари и пак ще оберат мандрите .
    Те са капиталисти отдавна, я най добре без комуняги и крадци в следващия парламент.
    ПЪЛНО ПРОВЕТРЯВАНЕ.
  • 22 Цвинокио

    16 22 Отговор
    Аз ще си назнача мои хора,утре обявявам конкурс на тема АЗ СЪМ ГОРД ГЕРБЕР.Моля пишете на адрес Четвърти килиметър.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 гост

    33 8 Отговор
    Сега да им спрат заплатите. Аз, ако не ходя на работа няма да взема заплата и ще ме уволнят, а те си правят каквото си искат.
  • 25 АНАЛлизатор 😂

    26 9 Отговор
    Да ги изпратиме както се изпраща мъртвец-с цветя и музика. Вечна им памет.
  • 26 onq s konq

    18 22 Отговор
    Браво на Нинова, с герберастите които си редят изборите само така.
  • 27 УРАААА

    26 12 Отговор
    АЙДЯЯЯ В СИБИР НА ЧИСТ ВЪЗДУХ ПРИ КИТАЙЦИТЕ
  • 28 Ford Prefect

    17 26 Отговор
    Браво на г-ж Корнелия Нинова в българия все пак имало и честни политици.
  • 29 любопитен

    19 11 Отговор
    А останалите кога ще напуснат парламента?
  • 30 МАСКВА ЗОВЕ

    24 11 Отговор
    ОБРЪЩАТ МИЛИОНИТЕ В РУБЛИ И СТАВАТ МОМЕНТАЛНО МИЛИАРДЕРИ УРААА КОМУНИЗМА ДОЙДЕ
  • 31 Аве Адолф

    31 8 Отговор
    Една шайка долнопробници по-малко в парламента .
  • 32 Иванов

    15 22 Отговор
    Браво на Нинова, изключително премерен и точен ход на царицата. Следващият ще е шах с пешката и мат на Тиквата и Ушите! ДОЛУ ШАЙКАТА ГЕРБ!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Иво

    19 8 Отговор
    А най- добре ще е да напуснете и държавата и да се изнесете някъде по- далечко! Тогава ще видим, че мислите за народа !
  • 35 Чавдар войвода

    21 6 Отговор
    Само така. Да се махат червените боклуци. Следващата стъпка е слаНинова и милЙончева в затвора Сливен.

    Коментиран от #64

  • 36 Хахах

    15 6 Отговор
    Да напуснат страната!!! Чак тогава ще има пресперитет България. И да не забравят да вземат Румяна Радева. Като ги няма червените вече няма да се гласува за герб ( за да не дойде бсп на власт). И всичко ще си е на мястото. Всички са "производни" на комунистите....
  • 37 бай тошо

    12 4 Отговор
    айде сега другари и другарки вън и да ни няма
    ти гониш
    червени боклуци
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Реалист

    23 5 Отговор
    Айде сега докато ги няма няколко спешни задачи: 1.Който не работи, не трябва да яде - спирате им заплатите на партизаните. 2. ЗАКОН ЗА ЛУСТРАЦИЯТА - всички които са с връзки и са работили за бившата ДС да бъдат изритани на улицата от държавните учреждения и да нямат право да заемат ръководни длъжности.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Българин

    19 7 Отговор
    Напуснете и България!!!
  • 42 The TRAPPER

    6 9 Отговор
    Хубаво че напускат парламента , но защо само те ?
  • 43 някой си

    12 6 Отговор
    те така или иначе нищо не правят да се махат. но ако има избори нали не сте забравили, колко субсидии получават за всеки глас... и че изборите са платени с данъците на хората...
  • 44 Здравни вноски

    8 15 Отговор
    Пак увеличиха здравните вноски другарите от ГЕРБ.
    Няма година в която кърлежите от ГЕРБ да не вдигат парно, ток, вода, данъци, вноски.
    В същото време за всичко плащаме, по-евтино ми излиза да не осигурявам, може ли 4 милиарда плаща бюдежета и още 4 милиарда доплащаме от собственият си джоб, и все няма пари.
    Една година да замразят цени.
    Уляха се, зорлям ще гласуваме за БСП.
    Писна ми!!!!

    Коментиран от #58

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 4 Отговор
    Не разбирам защо трябва да ни очудва позицията на БСП. Забравих ме ли вече?-"СМЯТАМ, ЧЕ ТАНКОВЕТЕ ТРЯБВА ДА ДОЙДАТ"
  • 47 бсп

    14 5 Отговор
    Бкп напускат НС!!!Голям праз!!!!
  • 48 Чумата

    12 2 Отговор
    Когато жена с пари води парада и за нея нема власт е страшно.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Рубин

    7 3 Отговор
    Ние решихме, след проверката на БНБ и авоарите ви, че можем да ви скубем още малко, докато мърдате! С Мариците ви направихме роби в собствената ви страна! Щото Монката ги изигра в Казиното! А Дънди Пришълеца ви е бонус! Чърчил искаше да направи картофена нива от София! А вие в Орландовци на енглизите им направихте Мемориал! Ех , докато има още калво да гепим от Бг ще е така! Свиквайте, както свикнахте с Боко и Цецо за последните години! Те за една снимка с нас , продават всичко! Сега се купува, защото в Бг всичко е без пари! Чест, Достойнство и Икономика! Пък вие се сещайте за Ботев и Левски! Нашите Ботев и Левски са Бойко и Цецо!
  • 51 Червената шайка-терористи,

    9 4 Отговор
    паради факта, че постоянно извършва противодържавна дейност, трабва да бъде изтребена до крак, като хлебарки. Специално за тях ще се възстанови смъртното наказание.
  • 52 Гого

    11 9 Отговор
    Напълно със съгласен с обръщението. Време е да се сложи край на тази креслива върхушка и мафиотско образувание наречено ГЕРБ. Никой ли не вижда, че ГЕРБ на са демократи а мафиоти впили се в икономиката на държавата. Толкова ли сте слепи. Тук не става въпрос за комунисти, или демократи. Става въпрос за страната ни. Защо например през 2016 ГЕРБ напуснаха парламента и им викаха "браво" и не бяха популисти, а сега това било популизъм? Време е да си върнем държавата, защото Слави добре го каза "Нема такава държава"
  • 53 Метлъ

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "Лошо много лошо":

    Е как Боколука сам ще се омете ? Нали трябва човека да хване метлата и ръжена и да го учисти.
  • 54 Туполевич

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Лошо много лошо":

    Забравиха да поискат да дойде Червената армия и да ги сложи на власт. На тия все революции са им в главите. Ама не става вече така.
    А ти не се притеснявай , признай си, че си комуняга. Как така между другото вмъкна "оляха с простотиите си". Нали разбираш, че вече не е проблем всеки нарочен да се "олее". Има цял списък с теми и ситуации. Просто си избираш и започваш. Гладни медии достатъчно. Червени тролове дал Господ. Да повторя, не се притеснявай. Това да си комунист си е диагноза. Има си специализирани лечебни заведения. Малко имат мрежи на прозорците, но от вътре не прави особенно впечатление.

    Коментиран от #55, #57

  • 55 Хаджи хаджи Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #54 от "Туполевич":

    Вижте си имотното състояние до 1989 и 2018! Най- простите , както казваше пра-пра дядо бяха куманитите! А сега техните внуци дерибействат!
  • 56 К Нинова

    7 1 Отговор
    Ужким ще хващам гората,има достатъчно балъци да ми вярват.иначе съм милионерка в долари още от 28-годишна,тогава бях костовистка
  • 57 Червен

    11 0 Отговор

    До коментар #54 от "Туполевич":

    Виж ся,червената армия не я щем,за нея говорим само за пред нашите льохман да ни гласуват.иначе,отдавна сме капиталисти,децата ни живеят на запад,имаме си и собственост на запад.тук сме защото народа е прост и можем още да га крадем
  • 58 Питам

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "Здравни вноски":

    Ти социалист ли си? Комунизъмъ не се случи няма и социализъмъ да дойде не разбрахте ли? Кой да определя цените вече не го пише в държавен вестник. Става по друг начин. Здравното се финансира пак по друг начин. Единствено нинова и тея като нея не искат да е така ама как има гювеч са първи. За това е всичко - стани да седна аз че много огладнях.
  • 59 Другия с коня

    7 3 Отговор
    75 години ви лъжат Червените Боклуци и пак им вярвате.....Никъде няма да отидат....Проверяват дали ще ни е Мъчно за твх....Кой Комунист изпуска Кокала.....На всеки километър са....от тук....дооооо Сибир.
  • 60 Работа

    3 0 Отговор
    А заплата цяла
  • 61 Сливенския пандиз

    7 1 Отговор
    Добре сте ни дошли другарките Импексова и Милиончева
  • 62 гост

    6 2 Отговор
    Како Кури моля те,обещай този път да е завинаги!Дайте ни шанс веднъж да Ви забравим и да не се сещаме за БСП повече,не се връщай те в политиката повече.
  • 63 боярышник

    4 1 Отговор
    Въъън!
    Никога повече "бсп"(безкруполни страхливи предатели)на власт.
  • 64 FOW

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Чавдар войвода":

    Аз пък мисля същото за цвъки и за тиквочеа. Нещо тях не ги споменаваш, но за разлика от Нинова народа е видял много лошо от ГОРНИТЕ ОЛИГОФРЕНИ вкл. и нелепо загинали от цигански произвол, полицейски произвол, съдебен произвол...То на изборите ще се изненадате всички герберасти де...

    Коментиран от #65

  • 65 Другар

    5 1 Отговор

    До коментар #64 от "FOW":

    Така е,ще се изненадаме приятно и този път няма да е просто победа над БСП,а триумф!Защото много хора в активна възраст помним геноцида,който комунистите години наред,упражняваха над всички нас!ДОВИЖДАНЕ,ДОВИЖДАНЕ...
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 народен

    3 1 Отговор
    Веднага да им се отнемат заплатите и привилегиите Коли Секретарки Кабинети Джобни и др
  • 68 ТРУДОВА БОРСА

    4 1 Отговор
    В СТРОИТЕЛСТВОТО ИМА НУЖДА ОТ РАБОТНА РЪКА ДА ИДВАТ ПОЧВАТ ВЕДНАГА 600ЛВ ЗАПЛАТА
  • 69 Apple

    1 1 Отговор
    Урви, сбогом се пееше в една песен...
  • 70 Букова глава

    1 1 Отговор
    Еиии тая не се научи че така не става!Кухата и кратуна не може да роди нищо и дъвче едно и също постоянно!Пак ще духат супата на изборите!!!
  • 71 Марин Колаксъзов

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Срещнеш ли гладен комунист, нахрани го. Срещнеш ли жаден комунист, дай му вода. Срещнеш ли гол и бос комунист, обуй го и го облечи. Но никога, никога, никога не давай власт на комуниста, защото тогава всички ще са гладни, жадни, голи и боси. С изключение на управляващите комунисти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове