Last news in Fakti

19 Февруари, 2019 16:47 15 684 16

Спасиха 200-килограмова моруна, уловена от бракониери край Силистра

  • моруна-
  • бракониерство-
  • иара

Рибата е жива и е пусната обратно във водите на река Дунав

Спасиха 200-килограмова моруна, уловена от бракониери край Силистра - 1
Снимки: ИАРА

Служители на Отдел "Рибарство и контрол – Централен Дунав" при Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) заловиха днес бракониери, извадили от водата 200-килограмова моруна в района на Силистра.

"Рибата е жива и е пусната обратно във водите на река Дунав, а по случая се води дознание“, съобщи изпълнителният директор на ИАРА доц. д-р Галин Николов. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 1 година и с глоба от 100 до 1000 лева, както и с лишаване от права за риболов. Дунавската риба е защитен вид, тъй като е застрашена от изчезване и от години има пълна забрана за улова ѝ, съобщиха от Апелативтата прокуратура във Варна.

Спасиха 200-килограмова моруна, уловена от бракониери край Силистра

"Предвид наближаващата пролет, проверките по морските и речните акватории на страната и вътрешните водоеми са засилени“, добави още той и съобщи, че от началото на годината инспекторите на ИАРА са извършили над 2 000 проверки и са иззели над 6 км мрежи, а конфискуваният бракониерски улов надхвърля 5 тона.

Все още е в сила забраната за извършване на риболов в българската акватория на р. Дунав и Черно море на есетровите риби (руска есетра, чига, пъструга и моруна), въведена със Заповед на министрите на околната среда и водите, и на земеделието и храните през 2016 г.

При вчерашните проверки по река Дунав беше заловено лице в момента на извършване на риболов с мрежи в река Студена, в землището на село Новград. Съставен му е акт за нарушението, иззета е 1 мрежа и са върнати във водата 3 щуки, 2 кефала, 3 моруна и 1 скобар. Проверките на инспекторите на ИАРА продължават и всички нарушители ще бъдат санкционирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    10 12 Отговор
    Те не са ли вече изчезнали от Дунав
  • 2 анализатор

    67 2 Отговор
    За тази риба и 10 години са му малко

    Коментиран от #4

  • 3 Хахото

    16 4 Отговор
    Абе много бързо порасна, в друг сайт пишеше 100кг моруна. Явно е писано от рибари.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Изгъзиците

    12 6 Отговор
    ВЕЦОВЕТЕ НА СОЦИАЛИСТЧЕТАТА СА НАВСЯКЪДЕ, ТОВА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ ЗА РИБАТА В БЪЛГАРСКИТЕ РЕКИ, ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ МАЙ-КУПУВАТ ТОК ОТ КОЗЛОДУЙ ПО 8стотинки И НИ ГО ПРОДАВАТ КАТО "ТЯХНО ЗЕЛЕНО ПРОИЗВОДСТВО"
  • 6 Бай Шиле

    1 22 Отговор
    Руските кораби ги ловят и ги носят на Путин /путкин/.
  • 7 Кирил и Методий

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    О неразумний юроде,поради что се срамиш от азбуката си.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 АЛЛ

    18 4 Отговор
    Желая много силно вички човешки същества на тази планета да умрем !!!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 То не сме

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "АЛЛ":

    човешки същества, ИЗРОДИ станахме. :(
  • 11 Добре де

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "АЛЛ":

    Щом толкова желаеш умирай тогава какво чакаш вземи си и един телефон влез в сайта и ни пиши дали си доволен от отвъдното.
  • 12 Риболовец

    11 9 Отговор
    Първо аз не виждам да я пускам второ и да са я пуснали което е 1000 процента лъжа тя плува на повърхността с корема на горе есетрова риба е много нежна не може да се възстанови и трето как си представяте ИАРА да пусне риба, в която има поне за 15к черен хайвер а тази риба имайте предвид, че е поне на 100години даже минимум така че сами си правете изводи аз съм много компетентен в риболава абсолютен профисионалист съм и практикувам риболов хвани и пусни (catch and release) така че моля мнението ми да не се коментира от хора които са ходили най-много до София и още нещо тази риба да я пуснат от ИАРА е все едно тиквоча да напусне властта и двете неща са не възможни както и България да се оправи нищо от това няма никога да се случи за това призовавам всички интелигентни хора не да емигрират а да се евакуират от тази територия час по-скоро!
  • 13 Taшко Мъдев

    12 1 Отговор
    Бракониерството трябва да се криминализира и да се наказва със затвор!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 5 Отговор

    До коментар #13 от "Taшко Мъдев":

    Стига с тоя затвор бе за какво да стои в затвора?да го храним да живее безплатно в квартирата и да пуска снимки на фейса как си живее на рахат да зяпа плазмичката а глупаците го хранят и поят ли? Само гилотината ше оправи нещата хваща се виновен и веднага на гилотината и тва е решението така останалите потенциялни бракониери ше бъдат възпряни
  • 16 Нищо не разбиращ

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "ГЕРО":

    Косатка е
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове