Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 08:48 4 875 38

150 "дарили" винетка на друг водач или на държавата

  • винетка-
  • продажба-
  • тол система

Оказва се, че всеки може да купи и валидира винетка на несъществуващи номера

150 "дарили" винетка на друг водач или на държавата - 1

Сбърка ли водач регистрационния си номер при закупуването на електронен винетен стикер, той няма как да получи заплатената сума обратно и губи тези пари. Това стана ясно след сигнали на граждани за нови проблеми със системата за е-винетка. Около 150 жалби на граждани са подадени от граждани при продадени от пътната агенция 1,5 млн. такси.

Това обобщава в. „Монитор“.

Оказва се, че всеки може да купи и валидира винетка на несъществуващи номера. За сгрешени по вина на потребителя символи от регистрационния номер на превозното средство суми не се възстановяват от Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ). Отговорността за правилното деклариране на регистрационния номер на превозното средство е на потребителите. Най-често водачите въвеждат грешно регистрационния си номер, като например въвеждат SV вместо СВ или V вместо В.

Впоследствие се оказва, че нямат валидни винетни такси, заплатени реално, а парите са преведени на АПИ. Често се бъркат цифри или други букви от номерата. Така 150 водачи вече по погрешка или купуват винетки на други шофьори или даряват пари в сметките на държавата.

Според ръководителя на отдел "Информационно обслужване" в Националното ТОЛ управление проф. Олег Асенов, законодателят ясно е постановил, че отговорност за въвеждането на грешни данни на машините за самообслужване при таксуване на електронна винетка носи потребителят. По регламент регистрационните номера в България са с букви, които могат да бъдат намерени и на латиница, затова въвеждането, независимо дали е на кирилица или на латиница, трябва да съответства на буквения израз на регистрационния номер. Системата обаче не може да проследи валидността на номера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Кольо

    64 9 Отговор
    Герб,благодаря ти за поредното безумие!
  • 2 бббббб

    57 6 Отговор
    Умишлено е направено така.Да цакат хората.Когато мутри те управляват нямаме шанс .
  • 3 Читател

    16 54 Отговор
    Който е кьорав и не вижда какво въвежда - да не кара кола. Елементарни действия ... а вдигаме олелия до небесата. Има и глупаци, които си мисля, че това е умишлено ..."да цакат хората" :)
    Смешници.

    Коментиран от #6, #11, #13

  • 4 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    44 7 Отговор
    Това не е правителство а шайка с главатар тиквоч сичко де що е на държавна хранилка е организирана престъпна група
  • 5 muzis

    27 4 Отговор
    Сложете програма само на кирилица или машина ,глупаци. Само тормозят народа с простотията си
  • 6 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Ами направи опция за корекция примерно само 1 път
  • 7 Синдикат на Ало Измамниците

    31 3 Отговор
    Колко удобна далаверка а!? Данъчната си декларация мога да коригирам, обаче кирливата винетка не. Булгаристан майка......
  • 8 скъперника

    8 5 Отговор
    Матряла така бърка и бюлетините и затуй някой партий нипичелят. Трябва винетките да са биз платни и всички партии в парламентното.
  • 9 Ото

    26 3 Отговор
    Нормалната логика на нещата би следвало да е е следната. Получаваш пари и срещу тази сума предоставяш стока или услуга. Ако не предоставиш нищо на платеца, парите се възстановяват. Иначе се подават сигнали, НАП започва да те проверява, дават те на ЧСИ, запорират се сметки. Това се случва с фирмите на нормалните работещи хора. Само в държавна иснституция пълна с хрантутници това не може да се случи. Те пари не възстановяват. Виж, ако е МТел, Вивател или който и да е за 5 лв те дава на фирма колектор и ти прибират парите, но ти да си прибереш парите от някого, никакъв шанс.
  • 10 Гост

    18 3 Отговор
    Измислени длъжности на хранилка от народа. Ще глобяват народа. Полиция проверки. ДАИ проверки. Жандармерия с нови скъпи коли проверки. Сега и други тол проверки. Ама още електорат за партията. Че идват избори пък губят проценти.
  • 11 12345

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Мда, безплатната ми пощенска кутия ми дава ярко предупредително съобщение "Не пишете на латиница" когато въведа дори една буква на кирилица в полето за парола, обаче тук не може да се имплементира такава проверка - все пак 150 човека по 100 лева са си едни краднати 15 000 лева.
  • 12 Гифонович

    19 2 Отговор
    Браво на ГРОБ, добре се грижите за справедливоста на гражданите. Ще гласувам за вас ама друг път. FU
  • 13 Ицо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Читател":

    Fu b..I.tch
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 агент

    14 3 Отговор
    Предната седмица си купувах седмична винетка и обърках последната буква, при което се разтърсих да видя има ли някакъв начин да си възтановя парите се оказа че това не е възможно.. Пълна малоумщина е това според мен не е нормално и въобще пълна недомислица е невъзможността да се възтановяват парите за сгрешените винетки, радвам се само че не беше годишна винетка.
  • 16 Антон

    7 23 Отговор
    Ганьо няма капацитет да въведе правилно осем символа, но задължително, боко, корнела, апи, нап са виновни. Ганя ганя толкова си ограничен че ми става жал. Нали преди да платиш излиза инфо за кой номер плащаш винетката. Що си толкова прост бе ганя?
  • 17 партия ГРОБ

    5 3 Отговор
    Граждани за Разграбване и Обсебване на България !
  • 18 измислен проблем

    6 5 Отговор
    Венци, ако някой си обърка къщата и го намериш върху жена ти, ще го питаш колко му дължиш за труда ли бе? Еее, айде стига с тези бесепсрски номера.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Неграмотен

    7 6 Отговор
    Ами да не бъркат бе хора. Какво да направим. Като не могат да си купят винетка по интернет да им я купи някой друг или от друго място. Не гледат какво въвеждат, бъркат, не знаят, не умеят, неграмотни и после някой им виновен. Така е - скъпо се плаща за тези недостатъци. За двете си коли купих по интернет, за приятел също, и за брат ми - никакъв проблем.
  • 21 хари потър

    8 10 Отговор
    Въпросът е, защо шофьорите бъркат регистрационния си номер? И още по-важния въпрос, как човек, който не може да напише правилно регистрационния номер на автомобила е взел шофьорска книжка? Аз мисля, че системата не е виновна за неграмотните с фалшиви шофьорски книжки.
  • 22 Логика

    10 2 Отговор
    Преди 4-5 години, за нашите 2 семейства имаше 4 коли и плащахме за 3 от тях винетки, после вдигнаха цените и колите от 4, станаха 2. Сега с електронните винетки ми е още по-удобно да си вземам само уикенд винетка или седмична - т.е. от тези 4 коли остана само една, която си плаща годишна виентка. Чудя се на пазарната логика,... как ме убеждават, че правят все по-добре за държавата, като аз и плащам все по-малко. И другото, все се оплакват, че не им стигат пари, а харчат още за нови системи... само теми за размисъл.
  • 23 Нико

    15 2 Отговор
    До всички подкрепящи идеята че е нормално да не ти върнат парите заради грешка - вижте първо как се процедира в такъв случай в развитите държави, пък тогава коментирайте. Просто няма как да се случи това там. А ако ви харесва да ви мачкат - ами проблема си е ваш.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анонимен

    13 2 Отговор
    Във Великобритания всички онлайн услуги, свързани с автомобила (включително и купуване на резервни части!), са свързани с националната база данни. Като въведеш регистрационния номер и излизат марка, модел, година на производство и цвят на колата, за да потвърдиш, преди да платиш. За доказателство, вижте на сайта на Halfords (.com). Но там искат главно да ти помогнат, докато тук - да ти вземат парите.

    Коментиран от #30

  • 27 Turboto

    4 0 Отговор
    Как мога да разбера дали някой ми е подарил е винетка?????

    Коментиран от #36

  • 28 Иван

    2 2 Отговор
    Кой измисли тази система за тези винетки системата им греши пишеш всичко едно към едно без никаква грешка правилно въведен регистрационен номер дава друг вид превозно сретсво как може да има лек автомобил и камион с еднакви инициали на номера абе тъпанари тъпи кой ще връща парите сега имам винетка и за камион и лека кола с еднакви регистрациони номера досущ еднакви едно към едно пълно безумие бе нямали кой да провери в КАТ това е невъзможно.Тъпанари тъпи.
  • 29 Иван

    1 2 Отговор
    Кой измисли тази система за тези винетки системата им греши пишеш всичко едно към едно без никаква грешка правилно въведен регистрационен номер дава друг вид превозно сретсво как може да има лек автомобил и камион с еднакви инициали на номера абе тъпанари тъпи кой ще връща парите сега имам винетка и за камион и лека кола с еднакви регистрациони номера досущ еднакви едно към едно пълно безумие бе нямали кой да провери в КАТ това е невъзможно.Тъпанари тъпи.
  • 30 моля, четете внимателно

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Анонимен":

    Интересно, как ще ти се помогне на Острова ако въведеш грешен рег. номер?

    Коментиран от #32

  • 31 Ghost

    7 2 Отговор
    Каква олелия заради "слепи" шофьори, които не могат да си напишат правилно номера на колата. Не е виновен компютъра, а предкомпютърното устройство, уважаеми! Още по-малко пък ви е виновна някоя партия или световното положение.
  • 32 Нико

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "моля, четете внимателно":

    На Острова, не само ще ти върнат парите или ще ти коригират грешката, ами когато си смениш колата ти връщат остатъка от пътната такса която няма да ползваш за тази кола.
  • 33 onq s konq

    2 2 Отговор
    След като даден"водач" НЕ МОЖЕ ДА НАПИШЕ ПРАВИЛНО НОМЕРА НА СОБСТВЕНИЯ СИ АВТОМОБИЛ...какво образование има?А познава ли пътните знаци?А с КАКЪВ ЦВЯТ НА КОЖАТА Е?Отделно че служителката в Пощата/там платих последния път/ ПРОВЕРЯВА ДАЛИ НАПИСАНИЯТ ОТ МЕН НОМЕР СЪОТВЕТСТВА НА ТОЗИ В ТАЛОНА НА КОЛАТА!
  • 34 Иванов

    3 6 Отговор
    ИСТИНАТА Е, ЧЕ ГЕРБЕРСКИТЕ КАЛИНКИ ПАК СЕ НАСРАХА, ЗА НЕЗНАМ КОЙ СИ ПЪТ!!!
  • 35 Tiffff

    0 0 Отговор
    Постнете номерата на подарените може и аз да съм намазал ...
  • 36 Айляк

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Turboto":

    Като влезеш в tol.bg полето проверка на е-винетка и напишеш регистрационния номер на превозното си средство.
    Ама бая ще имаш да си по чакаш някой да ти"подари" е-винетка!
  • 37 ха ха

    4 2 Отговор
    E, сега разбрахте ли защо се иска 8 клас за да караш автомобил. За да можеш правилно да си напишеш номера на автомобила и да си купиш е-винетка. На всички, които са сбъркали номерата, да им се анулират свидетелствата от 8 клас.
  • 38 Баце

    0 0 Отговор
    Еми вижте Бокич и Цвъки, и ще ви се изясни всичко, само не ги слушайте к'во плямпат, че може до инфаркт да ви докарат или да се чудите вие ли сте не на ред за да ви управляват тия или сте в театър на абсурда.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове