Last news in Fakti

22 Февруари, 2019 19:50 2 189 18

Инджова: Изработват закони срещу законността

  • ренета инджова-
  • парламентаризъм-
  • законност

Ситуацията е подобна на тази от есента на 1994 година, когато всички партии бяха изпаднали в същия неведом режим едновременно да съществуват в парламента и да не могат да реализират работата си, подчерта тя

Инджова: Изработват закони срещу законността - 1
Снимка: БГНЕС

В НС има една концесия, една симбиоза на тези, които искат да останат в парламента на всяка цена и са готови всяка форма на политическа борба и на парламентарно действие, каквото е напускането на парламента, да го смятат за отклоняване от работа, като че ли е производствено предприятие и те там са отишли да изработят нещо. Това заяви в интервю за предаването "Хоризонт за вас" по БНР бившият служебен премиер Ренета Инджова, която даде оценка на политическия живот у нас и особено на този, който е в парламента в момента.

„Това, което работят обаче, са дефектни закони - закони срещу законността в държавата, срещу Конституцията в държавата и следователно колкото по-дълго работят, толкова по-голяма вреда ще нанесат, но пък с това ще покажат краха на парламентаризма във вида, в който в България се е установил“, категорична беше Инджова, според която от текущата ситуация полза ще имат всички политически сили.

„Смята се, че всички партии ще спечелят с това, че ще изнесат една част от своите парламентаристи във вид на евродепутати, за да избегнат онова, което ще предстои в България след тези избори“, подчерта бившият служебен премиер, говорейки за предстоящия европейски вот в края на май. „Истината е, че върху едно демократично и извоювано много трудно мажоритарно право и елемент на такова право е постигнато с целта се дисциплинира и изборната кампания“, добави Инджова в коментар на приетите и после отхвърлени промени в Изборния кодекс. Според нея обаче, „няма какво да се направи“, тъй като кампанията „е достатъчно дисциплинирана във вид на фалшифициран механизъм, който вече 30 години работи по един и същи начин“.

„Дали ще има или няма да има преференциален вот - това объркване, което е предизвикано, ще доведе до свиване на активността и излъчените евродепутати ще бъдат възможно най-лошите“, прогнозира още Ренета Инджова:

„Не знам при съществуващия обрат в Европейския съюз, който се задава - на политики, на визии, на ценности, това, което ще произведе българското общество като евродепутати, ще бъде абсолютно излишно за Европейския парламент и тогава сигурно ще се питаме ще трябва ли да им се плащат заплати на евродепутатите при положение, че са негодни за ЕП или не трябва да им се плаща?“, каза още тя, правейки паралел с обмисляните санкции за депутатите от БСП, които отсъстват от парламента.

„Въпросът с търсенето на механизъм, по който да се промени Устройственият правилник на парламента, за да се посочи един вид санкционира своеволното отлъчване - това е парламентарен, политически ход, който би трябвало да доведе до разпускане на парламента. Ако се продължава по тази линия да се променя правилника, може да се получи без Велико Народно събрание да започнем да редуцираме състава на парламентаристите, прерогатива и т.н. и тогава действително може да стане едно предприятие за производство на шлака“, каза Инджова, според която „не може“ да се гледа на народните представители като на „работещи по час“, тъй като „те са излезли, за да дадат знак, че парламентаризмът е в криза“.

„Ситуацията е подобна на тази от есента на 1994 година, когато всички партии бяха изпаднали в същия неведом режим едновременно да съществуват в парламента и да не могат да реализират работата си. Това състояние на нещата единствено би могло да бъде спасено, коригирано или поставено на нова основа чрез единство, което може президентът на Републиката да осъществи - той е на ход“, категоричен беше бившият служебен премиер в ефира на „Хоризонт“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 42 Отговор
    Тази женица не я ли освидетелстваха?!?!?

    Коментиран от #5, #14

  • 2 Лален

    30 4 Отговор
    Има истини в думите, дали не е време да се свика ВНС . Нашите парламентаристи забравиха че имаме конституция и правят всякакви закончета на конвеир, за да я заобиколят. Ноне права че шлаката като бат Сали Хафъзов, Местан би трябвало да се пресява, защото това са хора които трудно биха си написали името а си играят с съдбите на милиони от нас.
  • 3 киро

    42 5 Отговор
    Най бандитската пасмина от ГЕРП са безмозъчните законотворци, преяли с благото от народа, като изсмукват всичко материално под различни претексти.
  • 4 гост46

    48 4 Отговор
    Браво Рени! Много си права. Лошото е че няма кой да те чуе.

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗЦL

    31 4 Отговор
    Г-жа Инджова , да това е точно така както го казвате, България има съжаление само задна скорост. Всички там в парламента искат да си запазат статуквото, заплатките, паричките, няма национални интереси, няма стратегия за развитие на България.
  • 7 Кали

    6 30 Отговор
    Куклоооо, знам защо плюеш! Защото те сложиха за шеф в НСИ, а ти не успя да се справиш. Стой си дома и плети пуловери.
  • 8 ТОЧКАТА

    32 6 Отговор
    ТЯ беше ПРЕМИЕР!!!Рядко сме имали подобна успешна фигура на върха.....

    Коментиран от #9

  • 9 филанкиши

    7 11 Отговор

    До коментар #8 от "ТОЧКАТА":

    ДА!
    УСПЕШНО ПРОДАДЕ СОМАТ
    НА ВИЛИ БЕЦ!
  • 10 Коментар📝

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост46":

    НАПРОТИВ НИЕХЯ ЧУХМЕ
  • 11 Хаджи хаджи Българин

    5 3 Отговор
    ЕС и ЕП са 4ят Райх! Нищо ново под слънцето!

    Коментиран от #13

  • 12 6 волта

    3 10 Отговор
    Ренито ни напомни за радиоточката, по същия начин дрънка как ние не разбираме и само тя знае истината.
  • 13 Стоян

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Хаджи хаджи Българин":

    Ми отивай в Северна Корея бе хамсалак какво правиш в Европа

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дългия

    4 1 Отговор
    Абе какви са тия партии? Нищо не допринасят за обикновения човек! Само се надпреварват, кой ще открадне повече.България 6 000 000 население има 140 партии , САЩ 500 000 000 има 3 ри партии! 140 кърлежа смучат кръвта на народа! Хайде засрамете се малко. Защото май наистина няма такава държава.
  • 17 Кирил

    3 6 Отговор
    Ех ся да има още един сомат ама няма Рени ня ма и вие бяхте там продавах те приватизирах те.Баничката свърши.Няма кой друга да опече. Що си доде от щатите бе Рени акъли да даваш.
  • 18 Един ....

    7 3 Отговор
    Структурата на ЕС напомня Свещената Римска империя , и краят също ще е така печален .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове