10 Март, 2019 13:10 3 243 18

Паргов: Щом ГЕРБ дава на мюфтийството, да даде и на шофьорите

  • мюфтийство-
  • калоян паргов

Според Калоян Паргов опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство е много лоша практика

Паргов: Щом ГЕРБ дава на мюфтийството, да даде и на шофьорите - 1
Снимка: БГНЕС

БСП няма как да подкрепя лошите практики на управляващата в момента коалиция. Това заяви председателят на БСП – София Калоян Паргов при участието си в сутрешния блок на телевизия "Европа ". Той визира приетото от парламента в петък решение да бъдат опростени дълговете на вероизповеданията и в частност на Главното мюфтийство в България.

"Законът за вероизповеданията и Преходните и заключителните разпоредби трябва да бъдат разглеждани поотделно, обясни Калоян Паргов. – Законът касае националната сигурност. Не може да допуснем вероизповеданията да подлежат на чуждо финансиране, това е факт. Защото понякога това финансиране е с неясен произход, с неясни или пък със съвсем точни и ясни цели, които застрашават националната сигурност.

В подкрепа на това твърдение само ще припомня думите на говорителя на Главното мюфтийство, който завчера спомена, че въпреки закона, ще продължат да получават такова финансиране. Затова, когато става дума за Закона за вероизповеданията, ние, от БСП, смятаме, че той е правилен и го подкрепяме. Когато обаче говорим за Преходните и заключителни разпоредби, ситуацията е различна. Чрез тези разпоредби управляващите от ГЕРБ прокарват политики и установяват лоши практики, с които ние не сме съгласни.

Това е безпринципен модел на управление, срещу който БСП се бори. Нашите опоненти от ГЕРБ боравят спекулативно с консенсуса по този въпрос, за да прикрият, да заметат следите си при някои решения в Преходните и заключителните разпоредби на Закона за вероизповеданията. Ако се налага да бъде направено нещо по въпроса, то задължително трябва да се случи в отделен Закон, който да бъде ясно и конкретно обоснован".

Според Калоян Паргов опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство е много лоша практика, тъй като няма никаква гаранция, че след година то няма да натрупа нови задължения, ако продължава да работи по същия начин, както досега.

"Тук въпросът е принципен. Изобщо не става дума дали обектът е Главното мюфтийство, Православната църква или някоя институция, обясни той. – Ако не можеш да планираш дейността и финансите си и постоянно допускаш да задлъжняваш, как ще гарантираш, че след година няма да си в същото положение, ако ти бъдат погасени дълговете?! Когато планираш да опрощаваш дългове с пари на данъкоплатците и то на една определена религиозна общност, неизбежно възникват въпроси.

Защо тези милиони да не ги дадат на Столичния градски транспорт за увеличаване на заплатите на шофьорите, които протестират?! Тези работници носят отговорност за нашата сигурност и заслужават трудът им да бъде възнаграден подобаващо. Защо тези милиони да не ги дадат на Софийския университет, който има дългове към Столична община за такса смет?! Софийският университет е люлката на образованието и науката в България. Защо да не ги дадат на болниците, на БДЖ… Ако народните представители от групата на БСП бяха в парламента, категорично щяха да гласуват против опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство ".

Според председателя на БСП – София министърът на финансите Владислав Горанов е счетоводителят на правителството и борави със счетоводните термини в зависимост от това как му е угодно.

"Той представя фактите така, че те да са в услуга на правителството, затова не си струва да го коментирам, каза Калоян Паргов. – Стилът на работа на ГЕРБ с преходните остатъци в бюджета или така наречените "излишъци " и на тяхното разпределение вече е напълно ясен на всички. А БСП има съвсем категорична позиция по тази тема и постоянно я изразяваме".

Калоян Паргов е категоричен, че БСП няма да се върне в Народното събрание, за да легитимира подобно управление.

"Когато опозицията е извън Парламента, когато не участва в парламентарния дебат, това говори много зле за демократичния процес в страната, коментира той. – Означава, че управляващите са преминали определена граница. Това притеснява много самите управляващи, които имат доста големи трудности с осигуряването на кворума. От ДПС заявяват също, че са опозиция. След като БСП не присъства в Парламента, ДПС би трябвало да защити с аргументи, че е опозиция ".

Според председателя на БСП – София нестандартният ход, който БСП предприе с излизането си от Народното събрание, тревожи много хора.

"Политолози, социолози и всякакви гадатели вещаят какво ли не, коментира той. – Но ние знаем мнението на хората, с които се срещаме лично. Защото от момента, в който депутатите на БСП напуснаха Парламента, те имат достатъчно време, за да разговарят с гражданите на терен. И те подкрепят нашето решение".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Bahti

    16 1 Отговор
    Ае Крадлък да е! Що само мюслита? Може още вот да се напазарува.
  • 3 Стойчо Караилиев

    39 1 Отговор
    Логично!
    За едни може, за други не може!
    Сега всички с дългове към държавата могат да предявят претенции за опростяване на дължимото.
    Много грешна политика на правителството!
  • 4 ххито

    11 3 Отговор
    Да отрежем рязаните

    Коментиран от #11

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 луд с винкел

    11 5 Отговор
    Правилната дума е ПОПУЛИЗЪМ. Като сте опозиция ЙОК, като управлявате - целувки уста в уста (Станишко и Меди Доган)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Статистик

    16 10 Отговор
    Когато този со.пол спечели властта с неговата любима партия, тогава да решават на кого да дава и на кого не!
    Проблемът не е в това ,че държавата дава на различните вероизповедания, проблемът е ,че и синодът и мюфтийството имат имущество за милиарди и по пътя на наеми , продажби и заменки ,това имущество се краде и затова нямат пари!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 onq s konq

    7 7 Отговор
    Паргов ЗНАЕ че на шофьорите от гр. транспорт в Сф бе "дадено" увеличение,както и бяха взети мерки за безконтролно недопускане на извънреден труд.Въпреки това обаче "трупа" и това като аргумент против мюфтийските дългова.Предлага да се даде и на болници,БДЖ,университети...въпреки че И НА ТЯХ Е ДАДЕНО "с големия черпак"!Единственото обаче което вълнува Паргов е ДПС СЪЩО ДА ИЗЛЯЗАТ от Парламента...пък в случая ТЕ няма да излязат.Което пък поставя БСП в доста неловко положение поради отсъствието си от раб. си място.А ако тр да сме точни,тия пари за мюфтийството се дават ИМЕННО ПО ПРИЧИНА НА БСП,за да не се предизвика ПАДАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.И си знаят БСП и про-руските ТВАРИ че с викове "Долу" ще стигнат до "под крушата" ,защото е важно "КОЙ РАЗДАВА ПОРЦИИТЕ"/в случая е бат Бойко/,затова и злобеят на макс.Всъщност лошо няма,защото както Санкциите правят Русия "по-силна и самодостатъчна",същото би трябвало да е валидно и за БСП!
  • 11 Дрън

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "ххито":

    Дрън
  • 12 ДКМС БКП ТКЗС ВЕЧНА ДРУЖБА

    8 5 Отговор
    Ние комунистите сме така, аконе можем да гепиме :-:- няма да ги оставим да гепат.
    Ние искаме да лапнем поравно както беше преди, сега кво е това да лапат само те ?
    Ние сме на всеки километър , пардон - на всеки милиметър .
    Успяхме да заблудим доста бабички и млади олигофренчета, напеееед към светлото ---- при Мадуро .
    Мадуро , Че и бате Ким Чен Ум са ни идеолози.
    Напрееееед към северна курея пеша.

    Коментиран от #18

  • 13 Васил

    8 1 Отговор
    И аз искам да ми опростят дълговете като са почнали да опрощават
  • 14 Аз пък

    8 2 Отговор
    Искам щерката на боко да ми даде един път само.
  • 15 Ти пък

    2 6 Отговор
    не искаш ли Бойко да те опъне??

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАРО

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДКМС БКП ТКЗС ВЕЧНА ДРУЖБА":

    Не по равно а по Братски не помниш ли
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове