Last news in Fakti

12 Март, 2019 15:40 3 812 25

Д-р Мустафа Хаджи: Не сме крили задълженията на мюфтийството, но сме бедни (ВИДЕО)

  • мюфтийство-
  • задължения-
  • мустафа хаджи

Има решение на Висшия мюсюлмански съвет за вдигане на заплатите след получаването на държавната субсидия

Д-р Мустафа Хаджи: Не сме крили задълженията на мюфтийството, но сме бедни (ВИДЕО) - 1

Не сме крили задълженията на мюфтийството. Лично аз на отчетно – изборната конференция през 2016 г. изнесох доклад, в който се посочваше, че задълженията са над 5 млн. Това заяви в интервю главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи по повод натрупаните задължения на мюсюлманско изповедание. То е поместено на официалната страница на Главното мюфтийство във „Фейсбук“.

Всеки участник в конференцията през 2016 г. е бил запознат с финансовото състояние и дълговете на мюфтийството.

Има решение на Висшия мюсюлмански съвет за вдигане на заплатите след получаването на държавната субсидия. Предвижда се служителите в главното и районите мюфтийства да имат 40% увеличение на заплатите, а на имамите то да е 30%. Главният мюфтия посочи, че имамите имат възможност да получат близо 60% над заплатата, ако работят активно с местното население и младите.

Д-р Мустафа Хаджи посочи, че проблемът е заложен още през 2002 г. с приемането на Закона за вероизповеданията. Той се задълбочил след свиканата през 2005 г. конференция за избор на главен мюфтия.

Другият проблем е, че централизация на приходите от вакъфските имоти нямаше до 2009 г. Така се стигнало до 2010 г., когато Недим Генджев обявил какви са приходите, разходите, но и дълговете на мюфтийството, посочи Мустафа Хаджи. Той се оплака, че единствено джамиите са облагани с данък смет в България.

При ревизията през 2011 г. задълженията скочили с 1 млн. лв.

За повече вижте в интервюто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Модис

    31 3 Отговор
    Вече няма да сте бедни! При този богат народ..
  • 2 Това

    31 1 Отговор
    Дава ли ви основание задкулисно да сключвате сделки с ГРОБ . Така ще бъдете намразен и още повече.
  • 3 Камбаните

    33 3 Отговор
    А капачките които събираме... кога да ви ги дадем?
  • 4 646

    26 3 Отговор
    Дайте им пари де, те "псисъстват" все пак в България, като турското робство ... пардон присЪствие
  • 5 Маламир

    35 3 Отговор
    Този заедно с герб създават етническо и расово разделение между хората. Очевидно! Те са опасни за България. Съд и затвор за тях. Минимум!
  • 6 Биде

    37 1 Отговор
    Егати наглеца! Да строите джамии по градчета, селца и махали имате милиони ,а да платите задълженията си нямате!!!
  • 7 бай Пешо

    32 2 Отговор
    Така, сега е седмицата на прошките и герб опростиха задълженията на дпс (платиха за следващите избори с нашите пари), обаче сметката е направена без кръчмаря (народа).
  • 8 123

    26 3 Отговор
    Ей, що така бе, кажете на Доги да ви даде няколко милиона, той има много.
  • 9 мафиотска държава

    30 2 Отговор
    На нас кой ще ни вдигне заплатите с 40 или 60%? Излиза, че който не плаща данъци и нарушава законите, държавата го поощрява. Цв. и компания този път надминаха себе си!
  • 10 антрашпиц

    19 2 Отговор
    Гласувайте за герб тъпацииии .
  • 11 Клюкар

    22 0 Отговор
    Този ли беше със S- класата???
  • 12 мет

    14 0 Отговор
    добре че вярват това поддържа духа и морала но народните избраници трябва да обяснят коя постъпка по морална дали тази или да лишат от помощ онкоболни които чакат от 5 "пет"години помощ или се надяват да си отидат нека кажат къде им е морала и хуманизма
  • 13 Именно

    14 1 Отговор
    "Нема да се плашиш!"
    Като сте бедни, си продавате нужните имоти, за да си платите задълженията, както и обезщетенията на работниците, които сте лъгали толкова време и които не можете да задържите (ако продължавате да не им плащате осигуровките).
    И ако случайно опрете до просешка тояга (наистина), и все още отказвате да си намерите истинска работа може да направим кампания за събиране на капачки, за да ви пратим помощи. ;)
  • 14 боярышник

    17 2 Отговор
    Този път наистина прекрачиха всякакви граници...
    Всички предатели на България,вън от парламента.
    Да живее България.
  • 15 Загрижен

    11 1 Отговор
    Политически игри и пазарлъци.В България Православната църква и Мюфтийството са богати,имат имоти,стопанисват сгради под наем ги дават и печелят пари и от такси и т.н.Явно Батман Бойко е подведен,ако е така жалко за всички.Да се назначи одит и ще се изненадаме от сумата пари,с които те разполагат.Да си спомним за марковите часовници и луксозните автомобили,които имат "духовните"пастири на народа.Истината ще ни направи свободни.Просто я кажете!
  • 16 Васил

    9 1 Отговор
    Фирма която не може да си покрива разходите и няма печалба хлопва кепенците а тези тука чакат държавна субсидия за да си вдигнат заплатите. Нали на робите от България ще им вдигнат данъците и шебеците ще си живуркат
  • 17 НАП

    9 0 Отговор
    Защо никой не попита Изпълнителния Директор на НАП Галя Димитрова при такова голямо задължение към бюджета защо няма образувано изпълнително дело с наложени запори на сметки и имущество които се обявяват на публична продан до покриване на задължението. За обикновените хора за много по малко им разказват играта от НАП. Само ,че тя не хапе ръката която я храни. По лесно е да глобим някои за 1,50. И да караме хората да си сменят касовите апарати. За такова затваряне на очите следва уволнение.
  • 18 Тракториста

    4 0 Отговор
    Аз като видя доносник и мекере се сещам за Гитлероф,
  • 19 1944

    4 0 Отговор
    назначените от дс духовници от всички религии - на курорт в гулаг с еднопосочен билет.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 393

    2 0 Отговор
    Ами простирайте се според чергата тогава. Целия народ не е богат ама ако някой се разпищоли го дават на съдия-изпълнител и го продават. Защо посредникът между хората и бога да е по-богат и на по-различен облекчен режим? Дали така помага на вярващите, като практически ги краде, не внасяйки задължения към държавата , които самите вярващи са длъжни да внасят и биват съдени и продавани ако не го правят?
  • 22 Мюфтията е мръсник като Доган.

    3 0 Отговор
    Този пор наистина е голям наглец. Турците вървят по пътя на мошетата, които през 1946г. изкупиха половин Палестина от умрелите от глад палестинци. Тогава причината е била Световната война, за разлика от днес. Какво днес! Днес войната се води между боковци и българския народ. Данъци, такси, безумно малки пенсии и хората за преглед при доктор си продават единствената козичка. Децата бягат като от чума. Това е истината- затова и турчулята са изкупили цели области, а Боко тиквата продължава да им пълни гушите. То не бяхаТЕЛК-ове, сега нулеви данъци, неясни приходи и разходи, незаконни строежи, ни полиция ни доктор могат да влезнат в махалите-тотална престъпност. А турците продължават да изкупуват земята.
  • 23 незнайко

    0 0 Отговор
    500 години ги хранехме на НАША земя и сега продължаваме да ги ХРАНИМ !!! Нямате си на идея по времето на социализма какво беше !!! От блока до складовете винаги изчезваха КАМИОНИ с продукция в дилиормана и не само там !!! Как иначе турците щяха да са толкова богати ??? Сега не е така и селата опустяха !!!

    Коментиран от #24

  • 24 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "незнайко":

    Всъщност не бях прав !!! И сега е същото , достатъчно е да проучите какво стана с Хитрино след трагедията !!! Кой открадна дарените
    пари ???
  • 25 Съвет

    0 0 Отговор
    Ако му направят международен одит, друга песен ще запее мюфтията. Аз не вярвам, че проверка от нашите институции ще бъде обективна- ще бъде проформа и ще донесе лични дивиденти на извършващите я.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове