12 Март, 2019 20:45 2 773 33

Опрощаването на мюфтийските дългове = правна гротеска

  • мюфтийски дългове-
  • мюфтийство

По Конституция има разделение на верската и на държавната власт

Опрощаването на мюфтийските дългове = правна гротеска - 1

Свидетели сме на правна гротеска. Така преподавателят по църковно право доц. Дилян Николчев коментира пред БНР приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство.

Заради общественото недоволство от държавната подкрепа за мюсюлманското вероизповедание в понеделник премиерът Бойко Борисов организира среща заедно с главния мюфтия Мустафа Хаджи и с Негово Светейшество българския патриарх Неофит. След срещата Мустафа Хаджи намекна, че в България можело да стане като в Сърбия, от чиято територия през 2008 г. се отдели населеното с мюсюлмани Косово.

"От юридическа и религиозна (гледна точка - б.р.), а не от политическа - по целесъобразност, ставаме свидетели на грозно и изопачено действие на ГЕРБ в съдружие с друга партия. Това е гротеска от гледна точка на правото", коментира доц. Дилян Николчев, преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Принцип в правото е да няма привилегии, заяви богословът. "Конституцията ни повелява, че всички хора са равни по права. Юридическите лица са равни с физическите. Законът и Конституцията бяха грубо нарушени от водещата политическа сила. Вярно е, че държавата може данъчно да подпомага регистрираните вероизповедания, но тогава Министерството на финансите прави одит", подчерта доц. Николчев.

"Законът за вероизповеданията казва, че религията не може да се използва за политически цели. Всъщност в случая това е целта. Има политически контекст, който мнозина трудно съзират", категоричен е Николчев.

Политическите партии нямат такива възможности за пропаганда като двете основни вероизповедания - Българската православна църква и мюсюлманското вероизповедание. Представете си какъв ефект би могъл да има реверанс под формата на храмови послания, каза експертът.

Припомняме, по Конституция има разделение на верската и на държавната власт.

Николчев призова за публично оповестяване на приходите и разходите. Според него това не се случва с религиозните вероизповедания. "Те трябва да са образец и мярка за поведение. Какъв пример дават с това, че не плащат данъчните си задължения към държавата", запита реторично Николчев.

След вчерашната среща в сградата на Министерския съвет главният мюфтия Мустафа Хаджи заяви, че парите от наеми на вакъфските имоти не могат да покрият дълговете на мюсюлманското вероизповедание.

Малко преди това бившият началник на кабинета на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Николай Панков заяви, че главното мюфтийство има 4 700 имота. Годишният приход от тях е над 30 милиона лева - от наеми и ренти.

От своя страна патриарх Неофит каза, че темата не трябва да се политизира.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любопитен

    57 5 Отговор
    Мълчиме а?

    Коментиран от #3, #24

  • 2 ЛАПАЧЪТ

    63 7 Отговор
    НА РЯЗАНИ ЧУРКИ ОТ БАНКЯ Е СРАМ И ПОЗОР ЗА СТРАНАТА !
  • 3 един от стадото

    40 4 Отговор

    До коментар #1 от "любопитен":

    Ами нали пасеме.
  • 4 СЕВАР

    57 3 Отговор
    Мутра и гризач в прегръдка ......В следващия епизод мутрата надупена , а гризачът клати .....На народеца му пращат чси кръвопийци за никакви в сравнение с този дълг ....
  • 5 Опа

    52 1 Отговор
    Тогава да не плащаме данъци да подхрамваме мафията!
  • 6 гост#

    8 28 Отговор
    Тоя Панчо,какъв се явява ,че не разбрах,бивш незнам що,на незнам какво....БИВШ,който със оня ,с многото титли ОТКРАДНА мусюлманските Вакъфи,тоя който е НИКОЙ,е с претенции за някой.БЪлгарските мусюлмани имат ЕСИН ЕДИНСТВЕН ГЛАВЕН МЮФТИЯ И ТОВА Е МУСТАФА ХАДЖИ,другаря с многото титли е НИКОЙ.
  • 7 Без думи

    37 2 Отговор
    Ибрикчия в пълният смисъл !
  • 8 мазало

    34 3 Отговор
    Ми не е виновен ББ. Виновни са Доган и Пеевски.Баце е жертва на тежки зависимости и се грижи за топките си. Жертва са и НАШИТЕ пари. Преееее..ни са и другите вероизповедания. Ама то във Винету има само едно. Колко сложен е станал света - как да се ориентира ББ? Мая Манолова я нямаше даже.....
  • 9 НАП

    58 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо никой не попита Изпълнителния Директор на НАП Галя Димитрова при такова голямо задължение към бюджета защо няма образувано изпълнително дело с наложени запори на сметки и имущество които се обявяват на публична продан до покриване на задължението. За обикновените хора за много по малко им разказват играта от НАП. Само ,че тя не хапе ръката която я храни. По лесно е да глобим някои за 1,50. И да караме хората да си сменят касовите апарати. За такова затваряне на очите следва уволнение.
  • 10 5555

    49 3 Отговор
    Бойко Ефенди даде газопровода на турците,целува постоянно седалищните части на Ердоган и накрая като правоверен мюсюлманин опрости дълга на мюфтийството към българския народ.....и това с малчаливото съгласие на шайката "ПАТРИОТИ"
  • 11 патриотъ

    46 4 Отговор
    Струва ми се ,че нещата отиват много на зле!Утре турците ще поискат да присъединят някоя област,която е населена с преобладаващо турско население и Боко-мерзавеца ще се съгласи,само и само да остане на власт!Трябва да се спре тази банда,но това без кръв няма да стане!
  • 12 Лудост

    44 4 Отговор
    А забелязвате ли че заплашват да стане като сърбия и косово? Това ако някой се опита да го направи аз ставам шумкарин и ще ги трепа

    Коментиран от #26

  • 13 Бойко Хвалипръцков

    27 1 Отговор
    Ко да напрая кът съм рязана карабина?Ъ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 асан мангала

    18 0 Отговор
    вече е бай гъз вчера го клатих и много му ареса
  • 17 Живите мъртви на България

    26 0 Отговор
    Борисов се хвали, че спрял контрабандата, но явно някои хора искат да спрат и неговите. Затова трябва да плаща и както обикновено с нашите пари.
  • 18 Васил

    21 0 Отговор
    Кво толкоз на робите от България ще им вдигнат данъците и цените а следващата година ще си поръчват молитвени килимчета от злато.
  • 19 Робот

    23 0 Отговор
    ГЕРБ краде от всичко, по много и със скорост по голяма от таз на светлината!
  • 20 Въпрос

    19 0 Отговор
    Цункат ли се тия кадъни на снимката?
  • 21 Боко правоверния

    21 2 Отговор
    'Казано е отдавна "Преклонена главица ятаган не я сече" ! Честито ви ново турско !
  • 22 Националист

    15 1 Отговор
    Спонсориране не сектата на педофила, изнасилвача, убиеца, военния престъпник, собственика на роби Мухамад е този акт. Кога най-сетне мюсюлманите ще се събудят и спрат да вярват в остарелите идеали на техните прадеди?
    Мъж да се жени за дете е безбожие! Никъде Бог не позволява малтретиране на деца, а в Исляма това е в реда на нещата!
  • 23 До мюсюлманите

    16 2 Отговор
    Отново за тези, които не са чели този пост. Няколко въпроса до всички мюсюлмани. Ако сложите минус, моля отговорете защо поне на един от въпросите. Използвайте здрав разум. 1. Нужно ли беше на Мохамед да се жени за 6г. Айше? 2. Наистина ли беше нужно да се жени за жената на доведения си син? 3. Наистина ли бе нужно да нареди убийството на поет, който е писал поеми срещу него? 4. Трябваше ли да води войни в продължение на 10г., в които вероятно и той сам е убивал хора? 5. Защо Мохамед никога не е положил усилия да научи азбуката? 6. Изброените неща това ли са, които перфектните хора правят? (Мюсюлманите считат, че Мохамед е перфектния човек.) 7. Мохамед наистина ли е "пример" за всички нас да следваме? 8. Корана зове за насилие, война или джихад в над 160 стиха. Това ли съветват истинските духовни учители техните последователи да правят?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Един

    12 0 Отговор
    Идат избори! Айде , осигурихме и гласовете на братята мюсюльмане !
    Изобщо работата е "6"!
  • 26 Крокодил

    11 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лудост":

    И ще съм там, А мисля че хората"от запаса" има какво да покажат въпреки че не са в първа младост! А на този с чалмата който плаши лично ще му резна зелката!!!
  • 27 Оня

    17 0 Отговор
    Може ли на човек, който заплашва мира в България, да му се плати, вместо да бъде вече зад решетките. Докога, питам?
  • 28 ОГИ

    15 0 Отговор
    Такова чудо да се опрощават дългове към държавата на мюфтийството и то в огромни размери не е било нито през фашистко нито през царско нито през времето на бай Тошо. Сега излиза, че държавата се управлява еднолично с погазване на конституцията и закона за вероизповеданията. Политическа сделка за изборите за сметка пак на народа който ще плаща сметката.
  • 29 Гост

    10 0 Отговор
    Ако някой вярва на Н.Панков значи е много заблуден. Този човек е толкова изпечен мошенник ,че неможе да се опише... А за това колко сме равни пред закона много може да се поспори.Циганите да сте видели да ди плащат?! ДДС милионерите да сте видели да им правят нещо?! Кметове уличени в злоупотреба да са наказани?! Всичко е мижи да те лъжа..
  • 30 Николчо

    13 1 Отговор
    Без гроб, без нап! Всички на оръжие!!!
  • 31 Монтреал

    6 1 Отговор
    На територията наречена БГ простаци управляват народонаселение-добитък. Доказателства колкото щеш.
  • 32 Беницифиент

    3 0 Отговор
    Мисля да поискам да опростят и моите дългове.
  • 33 До 29 гост

    0 0 Отговор
    Не го познавам този Н.Панков, но явно си върши добре работата като администратор на мюфтийството, щом осветява далаверите на ДПС с мюфтийски имоти. Той показва на мюсюлманите пътя за излизане от вашето блато. И вместо да му помогнете, вие го плюете. Това е още едно доказателство в полза на твърдението, че сегашното ръководство и ДПС-то сте вредни, както за мюсулманите, така и за България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове