13 Март, 2019 20:04 1 334 37

Борисов пристигна в Баку

  • бойко борисов-
  • баку

По време на посещението си в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан

Борисов пристигна в Баку - 1
Снимка: Правителствена информационна служба

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Азербайджан, където ще участва в Седмия глобален бакински форум, съобщиха от правителствената информационна служба.

По време на посещението си в Баку премиерът Борисов ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Основна тема на разговорите ще бъде енергетиката. България разглежда Азербайджан като основен източник за диверсификация на доставките на природен газ с цел повишаване на енергийната сигурност на страната ни и в региона на Югоизточна и Централна Европа.

Втората важна тема, която ще дискутират премиерът Борисов и президентът Алиев, е възможността за участие на Азербайджан в хъба „Балкан“.

Отчитайки стратегическото енергийно партньорство между двете държави, българската страна визира Азербайджан като един от източниците на газ за хъба „Балкан“ и предлага по-тясно сътрудничество по реализацията на този проект. Миналата година стартира предпроектно проучване на проекта за изграждане на регионалния газов разпределителен център „Балкан“, което е съфинансирано от ЕС.

По време на срещата си с президента Алиев, премиерът Борисов отново ще постави въпроса за включването на Азербайджан в газификацията на България за битови цели. Въпросът бе обсъждан в рамките на посещението на българския министър-председател в Баку през януари 2018 г.

Премиерът Борисов и президентът Алиев ще обсъдят още транспортната свързаност на България и Азербайджан, възползвайки се от геостратегическото разположение на нашите страни при изграждането на транспортна инфраструктура между Европа и Азия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тъп въпрос

    17 2 Отговор
    А откъде и по какво ще дойде азърбайджанска газ до Бг?

    Коментиран от #26

  • 2 стоян

    9 28 Отговор
    Браво за Борисов - че се опитва да ни осигури евтин газ и дано успее да се отскубним от руската мафия със скъпия газ

    Коментиран от #4, #8, #29

  • 3 Цветен Цветенов

    23 1 Отговор
    Виц: Баба казва на внучката си на село , която й е на гости: "Миме, влизай в къщи да ядем." Внучката: "Идвам бабо, само да се чекна" Бабата: " Е ти само тук не си се чекнала" .......та в този смисъл : Бойко , ти само в Азербайджан не си бил.....................да се излагаш.
  • 4 Бай Х

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Бегай да те включат на есен в някоя листа за общински съветници. Да ти дават заплатка. ще слушаш и папкаш, а от време на време ще гласуваш и ръкопляскаш. Имаме нужда от такива хора като теб
  • 5 Тъп за хъб

    22 1 Отговор
    Хъбът се пълни от събираните старателно газове от управляващите ни и техните подръжници.
  • 6 шляпалника

    14 1 Отговор
    Там да си остане!

    Коментиран от #11

  • 7 Batushka

    17 1 Отговор
    Ще го карат в шепи....оказва се че единствената страна която може да строи газопроводи е РУСИЯ....
  • 8 Пешо

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    Ще те назначат да носиш газта с чували. 😂
  • 9 До 5

    4 1 Отговор
    Искам и аз да участвам с луксозен-цветен /авганистански/ и ароматизиран /аромотерапия БГ/.
  • 10 манаф

    14 1 Отговор
    А преди години и Първанов осигури милиард и нещо газ но си остана там защото няма как да прелети до тук. Същото е и сега ако иска да договори и милиарди кубици газ няма как да ги достави до тук освен през Турция което не ми се вярва да стане защото турците си знаят и защитават интереса а не като нас с продажни политици за който на първо място е да са националните ни интереси а не да са подлоги на чужди интереси и единственото им правило да е слушам и изпълнявам.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 onq s konq

    3 15 Отговор
    На колко умни се правите тука бе папурчета,задъхващи се от РУСКА ЗЛОБА?Ама наистина ли си мислите че ще седнат ДВАМА РЪКОВОДИТЕЛИ НА ДЪРЖАВИ да договарят доставка на газ,пък то "нямало как да се транспортира"!?А как пристига Американска газ в Полша?А тоя наш ХЪБ за украса ли си мислите че ще е ?Естествено че ще тръгна ВСЯКАКВА ГАЗ към България,но тогава пък ще квичите че "била скъпа"!Пък тя ще е на същата цена като руската,че даже и по-евтина,ама...нали тря се лае:)

    Коментиран от #14, #17

  • 13 Лийон

    13 0 Отговор
    Без газ от Азербайджан, на Бойко ще е празен хъб Балкан. Удряйки чело Бойко, да пуснат газ, щото Мулета Алексиев няма да ни пусне през Турецкий поток. И Медведев ти го каза. Нали си вярно собаче Уошингтън ако, отряза руснаците, на нас пречиш да си правим сами тока, сега немски газ. Ако наистина Прокуратура и Съд и ДАНС в България искаха да ни защитят, щеше да си доживотно в СЦЗ. Дори и заради отказа България да си откупи дела от ЧЕЗ. Ти синационален враг.
  • 14 Лийон

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Ще видим каква газ ще тече. Продавачи има, но доставката е проблем. Ревяхте да сме независими от руска газ, сега ще зависим от азерската и друга. Пак зависими но от повече доставчици.

    Коментиран от #19, #34

  • 15 ОБЕКТИВЕН

    2 12 Отговор
    Браво на гн. Борисов ,освен руска има и азерска газ.
    За непросветените да им е ясно.
    Газ ще дойде и от израел египет и кипър по тръби, плюс втечнен газ .
    Който не е комптентен да не коментира темата за газта.
    Защо само скъпа руска газ ?
    Как му завиждате на човека който се мъчи да уреди газ с произведителя .
    Глави си имате , ама и работещ мозък ви трябва .
    Виждам че имате само дълъг език ,и престанете с навежданията на монополистите .

    Коментиран от #16

  • 16 ЕВАЛА БОРИСОВ

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "ОБЕКТИВЕН":

    Комунизмът ги деформирал тотално, при пазарна икономика купуваш най изгодната стока.
    Браво Бойко , евала батце.
    Искаме положителни резултати, виж как ще се разбереш с азерите но резултат чакаме тук.
    Искам евтино гориво, край на монополизма .
  • 17 ГОСТ

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Много си бос по география за да твърдиш това. Тази държава няма нито морска нито сухопътна граница с нас тя е в каспийския регион и как ще е докара до тук ако не мине през някоя територия. А за американския газ може да си плава по всички морета но не и през босфора защото такива товари не се допускат през него. Ако трябва да ти обясня защо при авария половин инстамбул няма да го има. Така че американския газ да стигне до нас е единствено през Гърция преноса до там е скъп а от там до тук още се оскъпява. А единствения начин за азерския газ до тук е през Грузия а те нямат инсталации за втечнен газ. Така че когато си пишеш опорните точки дай смислени доводи.

    Коментиран от #23

  • 18 Batushka

    8 1 Отговор
    Азерската газ я чакаме вече десет години...кво стана с оперния газопровод?Нищо ,нула фъргат прах в очите...иначе аз съм ЕС да се договори за една цена на руската газ за целия ЕС така ще имаме евтина газ само ...другото е мижай да те лажем....
  • 19 onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #14 от "Лийон":

    За да няма СПЕКУЛАЦИИ СЪС "ЗАВИСИМОСТ",ще го обясня на чист българо-славянски:В нормалната търговия НЯМА ЗАВИСИМОСТ-ИМАШ ПАРИ-КУПУВАШ,което значи че колкото продавача зависи от купувача,толкова е и обратното.При търговията с Русия обаче НЕ СТИГА ЧЕ СИ ПЛАЩАМЕ газта по едни от най-високите цени,ами и Форумът гъмжи от ресофилски заплахи че "ако не слушкаме",Путин ще ни "врътне кранчето"...което при една война като нищо може да стане.Затова е и НАЛЕЖАЩО ДА ИМАМЕ АЛТЕРНАТИВА,т.е. снабдяване И ОТ ДРУГ ИЗТОЧНИК.Отделно пък АПЕЛАТ НА САЩ си е самата истина - че Европа "пълни гушата" на Русия купувайки газ от нея,след което пък тия пари се вкарват във ВЪОРЪЖЕНИЕ,което пък принуждава САЩ да харчат ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ...ЗА "НАСМОГВАНЕ НА РУСКОТО ВЪОРЪЖЕНИЕ"!А уникалното в случая е,че в един момент Тръмп заяви ЧЕ ЩЕ НАПУСНЕ НАТО и ще се съсредоточи само върху отбраната на САЩ...след което се разнесоха възмутени Европейски вопли "Е как така?..."Дано си ме разбрал.

    Коментиран от #32

  • 20 Айде тролчета оставате без рубли

    1 4 Отговор
    Аз искам да имаме избор, противник съм на монополистите които ни мародерстват.
    Монополисти могат да съществуват само в комунистически държави , но добре че фалираха.
    Е въпрос е и на венецуела да фалира , комунизъмът е без перспектива.
    Давайте енергия даже от марс но да ни е изгодно.
  • 21 патриотъ

    3 0 Отговор
    Тоя май се е изгубил в Баку!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 onq s konq

    1 4 Отговор

    До коментар #17 от "ГОСТ":

    Няма да се занимаваме с моите "опорни точки"имам един единствен въпрос към тебе:Борисов разговаря с Президента на Азърбайджан Алиев за доставка на газ както за България,така и за страните от Югоизточна и Централна Европа.Което предполага че ръководителите на тия страни СЛЕДЯТ С ИНТЕРЕС РАЗГОВОРА.Та въпросът ми е Значи ли според тебе,че Борисов и Алиев са приказвали НЕБИВАЛИЦИ ПО ГАЗОВАТА ТЕМА,при това ПРЕД ПОГЛЕДИТЕ НА ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ ДЪРЖАВИ от " региона и Европа"?А ще имаш ли смелостта да им кажеш на въпросните ОТГОВОРНИ ХОРА В ОЧИТЕ че са "много боси в географията"-така както на мене?Нямам други въпроси.

    Коментиран от #30

  • 24 питане

    5 0 Отговор
    Абе некой знае ли тука, да каже, колко ни е потреблението на газ за битови цели... примерно като процент от общото потребление в БГ-то... че нещо почва да ми малее газецот... да не излезе накрая, че хъбчето Му е, като парата в свирката...

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БЕ ГЕ МАНДЖАТА ПРЕГОРЯ

    3 0 Отговор
    НЕ СМЕ ИНГЕРЕСНИ ЗА НИКОЙ. ТРАНЗИТ НЯМА ДА ИМА.ТВА Е КАЗАЛ И МЕДВЕДЕВ НА ЧЕТИРИ ОЧИ И ЗА ТВА НАШИЯ ПОДПАЛИ ГАЛОШИТЕ СЯ ДА ОТИВА В БАКУ АМА ОНИЯ ОТ МИШОЦИ НЯМАТ НУЖДА.
  • 28 Без пари не ме търси

    3 0 Отговор
    То 49% газта от азерите е собственост но Газпром.едва ли ще има газ
  • 29 Ник

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян":

    А транзитните такси, които спираме да получаваме? Кажи от къде ще дойдат бе да та е@а в простата тиква. Спират приходи от 110 милиона долара на година. Искам да знам според умната ти кратуна, от къде ще компенсираш приходите от около 200 милиона лева на година от транзит на газ за турция. С какво ще компенсираш и на кого ще продаваш 12 милиарда куб. ч. газ, които заминаваха за Турция. Скоро ще спрат и доставките за Гърция. Те също ще си доставят газта през Турски поток. Кажи бе пъпеш на кога ще продаваш газ? Всички нагоре се снабдяват през Австрия и техният хъб, а газта там е руска!
  • 30 Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    За да не се повтарям, чети 29 коментар. Направо ми иде да ви строша тъпите кратуни. Обясни колко е потреблението на източните страни и как ще компенсираш таксите? Искам да знам от къде тоя прост селянин ще извади 110.те милиона долара на година, които спираме да получаваме.
  • 31 НЕКОЙ

    0 3 Отговор
    Тотално нарязване на руските тръби, затваряне на руското посолство и прогонване на руснаците от България.
  • 32 Лийон

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Теоретично си прав. Но погледни реално Икономически. Руснаците имат газ и искат да продават. Като ги изолирате вие ги карате да се насочат другаде. Затова спирайки Южен поток вие създадохте Турецкий поток и Северен поток 2. Ако бяхте пуснали Южен поток, ако Борисов не бе такъв пъзльо и алчен за пРи и власт, сега може да мине и Южен поток за Сърбия и други и да се пусне и паралелно хъба. Нали това е пазарна конкуренция. Вие не сте пазарна реалност с мафия тусофоби.Щатите харчат 650 млрд. годишно дори и Русия да я нямаше. Кръга, който ги е завладял има имперска нагласа. Но стопирайки и руснаците вие съсипахте нашия български интерес. ОСега Турция има и Турецкий поток и хъб.... Но Ердоган не е Борисов и Цецо и Плевнелиев. Разбираш ли разликата?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 3333

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лийон":

    Не съм съгласен. Когато имаш един вариант си зависим, когато имаш по-вече от един вариант имаш право на избор.
  • 35 феро

    4 0 Отговор
    Докладът на САЩ за България: Безнаказаност и корупция!
  • 36 доказано некадърни

    2 0 Отговор
    Та стана дума за монопол в газта. Кое в малка България не е монопол ? Започваме от Правителството - монопол с/без разни путурковци , то е все ГЕРБ; водата - монопол; електричеството - монопол; бензина - монопол; кафето - монопол; банаите - монопол; съдебната система - монопол; КАТ - монопол; тв каналите и медиите - монопол ; футбола - монопол , просто не ползвайте този термин. Че сега сменяме зависимостта си от Русия с тази на САЩ - това е факт. При това сополиво правителство - толкова, ако не ви харесва , да го сменим , имаме реални шансове ! Изтървахме питомното , сега ще гоним дивото !
  • 37 възмутен

    1 0 Отговор
    Винету се утрепа да харчи нашите пари! Вживява се, че е някакъв световен лидер, умопомрачението му е безкрайно! Пази Боже сляпо да прогледне, но при него е пълна слепота.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове