14 Март, 2019 16:09 27 025 38

По-нисък данък за колите с еврокатегория, дори да не е вписана в талона

  • еврокатегория-
  • талон-
  • автомобили

Евро 4, 5 и 6 ще ползват отстъпка в данъка

По-нисък данък за колите с еврокатегория, дори да не е вписана в талона - 1
Снимка: СБА

Автомобили, които отговарят на Евро 4, 5 и 6 ще ползват отстъпка в данъка, дори и в талона на автомобила да не е посочена еврокатегорията. За тази договрка с ръководството на МВР съобщи вицепремиерът Томислав Дончев.

“Ще бъдат търсени варианти, включително служебен обмен на информация. В понеделник говорих с МВР и ме увериха, че няма да има задължителна смяна на талоните, за да е записан екостандартът на колата”, каза още Дончев пред “24 часа”, цитиран от СБА.

До проблемa се стигна, тъй като вписването на еврокатегорията в талона започва през 2007 година. Голяма част от автопарка у нас е внесен преди това и автомобилите нямат вписана еврокатегория, дори да притежават такава.

По този начин се оказа, че много шофьори няма да могат да използват отстъпката от данъка, която беше въведена тази година, защото еврокатегорията не е отбелязана в талона им. Самата процедура по смяна на талона може да бъде дълга и сложна.

Цялата услуга в КАТ по идентификацията и смяната на талони на автомобила струва 20 лв., ако се плати през ПОС терминал, или 23 лв. на банковото гише. Ваденето на удостоверение от съответното автомобилно представителство също се заплаща. Според шофьори, които вече са се сдобили с такъв документ, той струва около 50-100 лева.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tesla model 3

    16 6 Отговор
    Електро колите имат ми данъци ?
  • 2 Перър

    59 0 Отговор
    Само се чудят как да скубят хората.

    Коментиран от #5

  • 3 Баш Майстора

    40 3 Отговор
    Имам кола регистрирана 2009г и в талона няма вписана еврокатегория.
  • 4 Оня с коня

    64 1 Отговор
    Сега ли разбрахте , че в талоните на автомобилите не е изписана еврокатегорията на голяма част от колите?
    Или някои подшушна че и там има пари за лапане?
  • 5 гост

    46 0 Отговор

    До коментар #2 от "Перър":

    Това е добре, да вкарат тези изисквания, ама погледни къде е големият проблем на апарата: правят промени в законите, оповестяват някакви изисквания и месеци след това, точно в периода на плащане на данъците, когато вече хората са направили разход за вписване или изваждане на сертификат за евростандарта казват, че можело и без него. Това е много, ама много неопитно, явно никой не сяда да обсъди всички аспекти на промяната на изискванията, да напишат един списък с въпроси и отговори, максимално пълен, и ако тогава излеза някакъв казус да сядат и да го решват. Всичко това се прави преди да влезе закона в сила, те дори не са се замислили какво означава 1млн. клиенти да минат ударно през гишетата на КАТ за подмяна на талона успоредно с ежедневната им работа. Това са идиоти, всяка една нормална фирма би изгонила такъв екип с толкова недомислици. А то не са талони, застраховки, винетки, касови бележки, горива, екотакси, въобще където са направили работили там са го оплексали.
  • 6 Матей

    39 2 Отговор
    Голям келепир ще имат ,давайки стотака и мотайки се с дни по гишета,пътуването на десетки километри башкА. Де е Киро,на кирия.Много често взеха да вдигат летвата,за олимпийски рекорд и само чорбаджии-изедници ще могат да си карат колите. Какво е това кожодерство бе,джанъм,съвсем се оляхте с тази лакомия.ГЕРБ--ОСТАВКА И В ПАНДИЗА АКТИВИСТИТЕ.
  • 7 Amix

    52 3 Отговор
    Уж нямаше да се вдигат данъците с повече от 20-30 процента казаха от герб...
    Е моят данък се вдигна със над 50%.
    Как да гласувам отново за вас???
  • 8 Random

    27 4 Отговор
    Първо - не правя реклама на марката. Обаче преди малко четох сравнение на газовете от ауспуха на Е39 и изискванията за Евро 6. Оказа се че покрива и CO2, и NOx и всичко, обаче тук по талон я пишат Евро 3. Какво правим в тоя случай - колата покрива по-нов стандарт, но е произведена преди той да е влязъл в сила. Не трябва ли ако е изправна да плаща по-нисък данък? Пак казвам - не хваля Е39, сигурно много други коли, и японски, и немски и френски имат същия проблем.
  • 9 Психо Доктор

    15 0 Отговор
    И колко ще е отстъпката, че нещо не можах да прочета в статията???
    Или сте чули недочули тази информация от бабите дето си бърборят на пейката пред блока.
  • 10 Random

    16 2 Отговор
    Данни за вредните газове има в сайта на английското ДАИ. Хонда Акорд 2001 също покрива Евро 6 ама надали ще намалят данъка...

    Коментиран от #13

  • 11 Булшитс

    28 2 Отговор
    Оставка боклуциии а останалите категорий ваща семка пак делите народа на бедни и богати, заминавате си клоуниии
  • 12 Густо Майна

    24 0 Отговор
    Така. Инфо от извора, понеже вчера си платих данъците и за глупостта държавно-българска. Имам влекач с официално ТАЛОНИРАНО EEV (8 и 1/2 годишен). Микробус - 14 год. без официална категория. 10 год. автомобил, 150 к.с. ОФИЦИАЛНО Е4, както и 5 год. автомобил, 90 к.с. ОФИЦИАЛНО Е5. Какво се получи; влекача 10-ина % надолу. От 180 на 162 лв. На него нещо му е объркано вписването (бая повече трябва да му е данъка), ама карай - "на далавера сме" и има отчетена екология по новите норми. Бусът не е мръднал: пак 46 лв. Обаче сега внимание! По-мощният и стар автомобил, с по-ниското Е4 е с данък 63 лв. НАДОЛУ; От 257 на 194 лв. Обаче по-новият, по-еко и под 100 к.с. е скочил от 57 на 61 лв.!!! При това според данъчните е в графата на стария от 5 до 14 год. (на 5 г. и 2 мес.)Та нещо, като на всяко "добро" начинание в България логиката... Логиката пак замина в киреча! Данни от р-н Централен в Пловдив.
  • 13 Guest

    2 8 Отговор

    До коментар #10 от "Random":

    2001 какъвто и да е мотор, само можеш юнашки да си представяш, че може да покрие Е6!!! Дори и да му монтираш всички "тапи" необходими за достигане на Е6.

    Коментиран от #37

  • 14 NLO

    27 2 Отговор
    Примерно автомобилът е бил евро 4 на излизане от завода сега след 15г. е вече евро 2 просто данъкът на автомобила трява да се определя от вредните газове измерени по време на ГТП . Иначе всичко останало е лапане на пари и нулев ефект .

    Коментиран от #16

  • 15 БАРО

    24 1 Отговор
    Браво пичове вземете и последния залък на бедняците
  • 16 Дарт Вейдър

    21 8 Отговор

    До коментар #14 от "NLO":

    Данъка на автомобила трябва да се определя от цената на автомобила след като имаш 100 бона за кола Трябва да имаш и 10 бона за данък
  • 17 Дарт Вейдър

    8 4 Отговор
    Ако имаш Майбах 100 бона за данък
  • 18 Гост от Пловдив

    18 0 Отговор
    Бус Ивеко 35с11 2000 г. 2.8 - 106кс. 139 лв данък , а миналата година 18 лв.
    Колко процента е разликата ?

    Коментиран от #19, #21

  • 19 Булшитс

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост от Пловдив":

    Не се смята в проценти бате, май се смяташе в кутий с цигари, на Боко и шайката мерната единица
  • 20 хръц-пръц

    8 6 Отговор
    Няма разлика в данъците на леките автомобили от миналата година. Нито за тези с евро 4 и нагоре, нито за тези с три звездички в талона. Така че никой, никаква работа не е свършил. Политически трикове ...
  • 21 Хибрид

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост от Пловдив":

    При мен на Тойота Приус хибрид, 2009г. от 38лв. скача на 56 и стотинки. Това са еко нормите в БГ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ай сиктир

    2 0 Отговор
    На мен от 350 лв данък за 110 коня дизелова кола ми падна на 78. Евро 6B, отзад излизат маргаритки.

    Коментиран от #24

  • 24 Да кажа

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ай сиктир":

    Да поясня че става дума за Nissan Juke 2017 1.5DCI
  • 25 Alabala

    1 0 Отговор
    Бензин 136 к.с. Евро 5а ми падна с 50 лв данъка. Чак да не повярва човек.
  • 26 Данъкоплатец

    3 0 Отговор
    Нисък-нисък, колко да е по-нисък 10-15лв.
    А смяната на талона е 30лв........
  • 27 Димитър

    1 0 Отговор
    за евро 4 данъка е вдигнат с 20% от миналата година
  • 28 Митев

    1 0 Отговор
    Евро 4 30% плюс, а щеше да намалее.....
  • 29 Пеуник

    8 0 Отговор
    Кога ще има данъчни облекчения за колите с АГУ? Те отговарят на евро7 и 8! Кво се правите на луди! И са най-много от тези, които искате да скубете!

    Коментиран от #31

  • 30 НЕКОЙ

    4 0 Отговор
    Когато работи на газ в кое ЕВРО попада? Според ме на газ е ЕВРО 200. Тоест държавата дължи пари на собственика.
  • 31 Ekodrive

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пеуник":

    Съгласен съм с теб това го говоря от десет години и повече.И нещо интересно как може в Холандия Германия Италия Австрия данък за коли с пропан бутан (газ) да е с 50 процента данъчно облекчение а метан(природен газ) да е с 70 процента данъчно облекчение. А защо в България на Столична община Автобусите пише Еко които са на метан.
  • 32 Митко

    5 1 Отговор
    Хубаво ще вдигнат данъците за по-старите коли но какво се прави с тези пари работи ли се за екологията влагат ли се там където трябва или просто Бойко се чуди откъде да се допълни бюджета та да Опрости на някой от българските душмани данъците Тук не се касае за екология просто да се вземат пари от народа това е
  • 33 Спиро

    1 0 Отговор
    Данаците ги правят финамсистите а не специалистите, затова е така.
  • 34 брадвата зад врата

    5 0 Отговор
    audi дизел 93г никакво евро има 10лв повече данък от хонда хибрид евро4 2008г.? И никой не може да ме опровергае, че данъка не ми е вдигнат. Точно 37% нагоре. Ще агетирам това правителство да падне с всичка сила . Рекетьори! Цигани с беемвета и аъфони не си плащали водата 10г. ние да опъваме. Ай сиктир.
  • 35 Фен

    6 0 Отговор
    Не е лошо да си съберете пясъците от пътищата после мислете за евро 6
  • 36 Бургас

    2 0 Отговор
    Автомобили нов внос от 2006г.
    Какво се случва с тях.
    ACURA RL -2006г.
    ТОВА Е HONDA LEGEND.
    Aавтомобил с всичко необходимо.
    Сега плащам 780 лв преди 560 лв.
    Пладнешки грабеж. Отвратителна управа .
    Пълна необмислица на Герб измамници и крадци.
  • 37 любо

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Guest":

    да много си прав. аз имам бус с евро 5 до миналата година данака беше 20 лв.сегс е 57 българска работа
  • 38 Иванчо

    1 0 Отговор
    долна гавра с народа български - година на производство - ясна, технически параметри и характеристики - ясни, а на фона на всичко това - всеки сам да обикаля залюханите ни представители да им пълни гушите за измислена работа ...... това само у нас може да го има;
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове