18 Март, 2019 20:14 2 031 29

75% от младите в Европа не различават фалшивите новини

  • фалшиви новини-
  • мария габриел-
  • медийна грамотност

Еврокомисарят Мария Габриел постави началото на европейска седмица на медийната грамотност

75% от младите в Европа не различават фалшивите новини - 1
Снимка: БГНЕС

В Европа 75% от младите хора между 15 и 24 години признават, че не могат да различат истини от неистини, фалшиви от истински новини. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, цитирана от БГНЕС.

Габриел обърна специално внимание на това, че фалшивите новини имат две много негативни въздействия.

„От една страна те рушат доверието помежду ни, както и това между хората и институциите. От друга страна силата им е, че въздействат върху емоциите. Неслучайно наше изследване показа, че трите теми, по които фалшивите новини имат най-голямо въздействие в Европа са: здравето, околната среда и миграцията“, заяви тя

Габриел подчерта още, че е много важно да си кажем също, че за дезинформацията няма рецепта чудо, няма едно действие, което би позволило да се справим с този феномен.

75% от младите в Европа не различават фалшивите новини

„Истината е, че фалшивите новини винаги са съществували, от много дълбока и древна античност, но това, което сега е ново, това е скоростта, с която се разпространяват и мащабите, които имат“, заяви тя.

Еврокомисарят припомни, че в ЕК ясно са казали, че са им необходими действия едновременно на няколко нива.

В 18 СУ „Уилям Гладстон“ се проведе първата среща – видеоконференция по проекта „София и Европа за младите – 3D – демокрация, диалог и дебат“ с българския еврокомисар по цифрови технологии и цифрово общество Мария Габриел. Проектът се реализира от фондация „Етнопалитра“ в партньорство с район „Възраждане“-СО, 18 СУ „Уилям Гладстон“ и 32 СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ 2019 на Столична община.

Мария Габриел пред младите хора отбеляза, че всъщност с тях поставят началото на първата европейска седмица на медийната грамотност. Тя обясни, че това е нова инициатива на ЕК, предложена от нея.

„Целта ни е цялата тази една седмица между 18 и 22 март в цяла Европа да привлечем вниманието върху медийната грамотност да видим как, можем ли и какво още трябва да научим, за да отличаваме истините от неистините, много критично да оценяваме огромното количество информация, което е навсякъде около нас. В цяла Европа ще има такива събития, за мен е истинска чест, че тук, заедно с вас даваме символично и началото в България на европейската седмица на медийната грамотност“, каза тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам

    20 1 Отговор
    Имате предвид 100%
  • 2 stukar

    9 10 Отговор
    По страшното от тази неграмотия на младите е, че българите на средна и дърта възраст са толкова промити, че 90 % от тях не различават тези новини, а даже им се радват и радушно подкрепят!
  • 3 560

    15 3 Отговор
    Теа "ПРОТЕСТЪРЧЕТА" дет всяка зима кат паднат 2-3 сантима сняг използват да съобщят къде не е опесъчено направиха така че тая зима в София ненужно се изсипаха стотици тонове сол и в момента по колите е избила ръжда която обикновено се появява за 5-6 години, всичките стоманени джанти са с огромни ръждиви петна, а за под-калници, прагове и подове не ми се мисли
  • 4 Batushka

    22 1 Отговор
    Тая е мноооого глупава....много ...оня ден беше седнала до ТИКВАТА ПРОСТА ,той си каканижеше там неговите си простотии а тая го зяпнала с такова овче обожание...ебем ти държавата ...ако Путин ми даде гражданство веднага късам личната карта по диагонал...

    Коментиран от #16

  • 5 Реалист

    1 16 Отговор
    Абе и в тоя сайт 90% са фейк нюз за овенни успехи на рашка но ние се забавляваме... рашка на задна прашка и орки на опорки
  • 6 Еврейски медии

    20 1 Отговор
    В Европа други новини освен фалшиви няма.
  • 7 Бате Бойко

    15 0 Отговор
    Ще предложа мая приятел Пеевски за еврокомисар с ресор "Борба с фалшивите новини"
  • 8 Давид

    12 2 Отговор
    Русия контролира тайните на една част на Европа , част от Азия , Сибир , мала Азия . Израел контролира истина в по голяма част от близкия изток . А Ватикана останалата част от Европа и част от Африка . Ние българите къде сме . След като сме носители на арииската цивилизация . Кой ще създаде международния мир , Людмила няма да е . А тя постави началото .

    Коментиран от #10

  • 9 noname noface nonumber

    17 2 Отговор
    Всичко западво е фалшиво и учтивостта и новините. За новите поколения е ясно, че ядат доматите с колците, но фалшивото ви образование е виновно за това

    Коментиран от #12

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 дабили

    13 1 Отговор
    80% у нас не различават фалшивата партия ГРОБ !
  • 12 Реалист

    3 11 Отговор

    До коментар #9 от "noname noface nonumber":

    То ти щото си прокопсал, че "новите поколения ядели доматите с колците". Аре с тоя промит мозък и с това болезнено русоробство кое ти е "ясно" бе? Толкова си вторачен в загубения си дребен животец, че не виждаш колко по-добре са младите сега от загубените ви години по времето на социЪлизама... Ходят по цял свят и не можете да ги излъжете само с обещания за "светлото бъдеще", комундета смотани...

    Коментиран от #13, #17, #24

  • 13 Кончита Вурст европеец

    10 2 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Ходят да косят трева и да сменят памперси на пенсионери, докато навън араби колят безмозъчни евро джендъри и изнасилват простите им жени.

    Коментиран от #14

  • 14 Реалист

    2 8 Отговор

    До коментар #13 от "Кончита Вурст европеец":

    Когато отидеш заедно с някой от тях да изкараш 5лева и свят да видиш тогава обяснявай. А сега преживяй като крава на празна ясла в деревнята дето си заврян и си пий бояришника...

    Коментиран от #15

  • 15 Кончита Вурст европеец

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Съседа ми е в Офенбах с още 4 българи спят в една стая.
    Много европейско.

    Коментиран от #18, #23

  • 16 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Batushka":

    Ами отивай!!! Какво правиш тук само да мърмориш и ревеш като вдовица за х.й?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Реалист

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "Кончита Вурст европеец":

    Агенция ЕЖК - една жена казала - ами съседа ти ако иска и в приют за бездомни може да отиде, но това не е критерий. Има хора които са за цял живот сиромаси - живеят като скотове щото "...щял да си купува бмв..." или апартамент. Имаш акъл, образоваш се, печелиш пари... Нямаш акъл - хамалуваш
  • 19 Kef

    6 0 Отговор
    Ами така е като се информират само от социалните мрежи! И като някой партии карат на принципа " Аз да кажа че съм спал със сестра ти,а ти после обяснявай дали имаш сестра!"
  • 20 onq s konq

    6 1 Отговор
    Всички новини още с появата им ТРЯБВА ДА СЕ БОЯДИСВАТ в съответни цветове,след което НЯМА КАК ДА БЪДАТ ОБЪРКВАНИ коя новина -каква е.Верно че нищожен процент ДАЛТОНИСТИ няма да могат да се оправят въпреки това,но за тях може да се прилагат и различни миризми.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Mango number five

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Тиквено зелено и тиквено оранжаво.

    Коментиран от #27

  • 23 Стинката

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Кончита Вурст европеец":

    Тва че съседа ти си носи българското-байганьовско и в Офенбах не значи че там не е европейско бе томи нойвирт

    Коментиран от #25

  • 24 Румяна Костова

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Реалист":

    Уважаеми младежо(или представящ се за такъв) вече обещанията за светло бъдеще пристигат от демократичния Запад.Спомнете си офанзивата на северно македонацизацията на съседката ни по глобус.Имаше навалица от европейски и американски политици, които им обещаваха, ох, как ще заживеят, само трябва да влязат в НАТО и готова е работата.
  • 25 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стинката":

    Ами не е много европейско след 2015 година вече. По центровете на големите градове не можеш да се разминеш от араби, които на висок глас не спират да боботят. А през лятото и смърдят.Изменя се енергията и визията на европейските градове.
  • 26 Румяна Костова

    1 0 Отговор
    Мария Габриел е загрижена, че новините рушат доверието между хората и институциите?! Мисля, че в България, не фалшивите новини са виновни за недоверието на хората в институциите ни, а политиката на държавата ни и дейностите на самите институции.
  • 27 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Mango number five":

    А ти за лъжливо червено чувал ли си??
  • 28 Преброяване на бесните язовци

    1 0 Отговор
    У нас процента е към 80. На русодебилите каквото и да им спуснат от Посрано 20, Алфа ТВ или фейкти.бг, на всичко вярват.
  • 29 Факт

    0 0 Отговор
    Мечтата на всички управници!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове