19 Март, 2019 16:32 6 434 33

Нинова: Борисов на два пъти ощети пенсионерите

  • корнелия нинова-
  • пенсионери-
  • пенсии

Нинова цитира стенограмите от заседанията на парламента

Нинова: Борисов на два пъти ощети пенсионерите - 1
Снимка: БГНЕС

"Днес премиерът Борисов наредил да няма ощетени от новия режим на пенсиониране, само че досега той на два пъти ги ощети, заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Има огромен проблем с хората, които ще се пенсионират след 1 януари 2019 г. Това не е спекулация както обявиха след брифинга в Министерския съвет“, обясни Нинова.

По думите ѝ от 68 000 души, които трябва да се пенсионират тази година или 31%, ще бъдат ощетени и ще получат по-ниски пенсии.

Борисов на две стъпки ощети пенсионерите - първата направи кабинетът "Борисов 2", втората - кабинетът "Борисов 3", каза тя.

Ето как - през 2015 г. беше приета реформа пенсионна „Калфин“. Ето ви го текстът на закона. Тази мъка и този хаос започна от 2015 г. Реформата „Калфин“ при управлението на „Борисов 2" с АБВ. Това беше първата стъпка.

Втората стъпка беше предприета през 2018 г. от кабинета „Борисов 3“ . Стенограмите показват, че това решение е прието с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти", каза Нинова.

"Само отварям скоба - щяха да се борят за 300 лв. минимална пенсия, а приеха тази реформа, с която утежниха закона от 2015 г.“, каза в началото на пресконференцията Нинова.

Ние сме последователни. Правителството на Борисов, с различни партньори, провеждат целенасочена и последователна политика, с която ощетява българските пенсионери и бъдещите такива, подчерта Нинова на пресконференция.

Нинова цитира стенограмите от заседанията на парламента, от които се вижда, че депутатите от БСП са били против промените и през 2015, и през 2018 г.

"Тъй като днес чуваме, че това е било консенсусно решение, извадих стенограмите от 2015 г. и от 2018 г. 2015 г. на 32 страници стенограма БСП обяснява защо това не трябва да се приеме. Горещи дебати, гореща позиция от името на БСП „против“ тази реформа. Не сме участвали в този консенсус.

Това решение е прието, извадила съм и гласуването с гласовете на ГЕРБ и АБВ. Стенограмите от 2018 г. показват, че решението е прието с мнозинство ГЕРБ – „Обединени патриоти“ отново след сериозни дебати, позиция и гласуване на БСП „против“ тази реформа. Т.е. ние сме последователни, че правителството на Борисов с различни партньори – АБВ и „Обединени патриоти“, провеждат такава целенасочена и последователна политика, с която ощетяват българските пенсионери и бъдещите такива“, подчерта лидерът на БСП.

БСП е последователно срещу тази реформа, внесохме алтернативна, изтъкна лидерът на партията. Нинова подчерта, че нищо от предлаганите от социалистите законови текстове не е било възприето от управляващите.

Премиерът наредил да няма ощетени. Ние премиерско-волева република ли сме или законова парламентарна, попита риторично Нинова.

"Ако искат нещо да правят – то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти. Налагат се промени в Кодекса за социално осигуряване, за които предупреждаваме от 2015 г., че ще настъпи този хаос", още веднъж заяви Нинова. Лидерът на БСП подчерта, че управляващите противопоставят една група българи на друга.

От тяхната претенция за управление на стабилността, остана управление на хаоса, подчерта тя. Нинова припомни скандалите с неработещия търговски регистър през лятото, с винетките.

"От претенцията на управляващите за правителство на стабилността остана управление на хаоса във всички системи в държавата", бяха точните думи на Нинова. „В момента цари пълен хаос. Тепърва щели да изчисляват какъв ще е ефектът, колко хора ще бъдат засегнати, колко пари ще трябват“, продължи Нинова, коментирайки темата с режима за пенсиониране.

Депутатът Драгомир Стойнев ще влезе на заседанието на парламента, за да предложи Силва Дюкенджиева за зам.-председател на ЦИК, каза Нинова в отговор на журналистически въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гарантирано от ГЕРБ

    51 24 Отговор
    Борисов е проблем на целия български народ. При неговото управление се утвърдихме като последни във всякакви стандарти на живот. Крайно време е тази напаст да си ходи, че съвсем затънахме
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Икономист

    30 34 Отговор
    Тази пенсионна реформа е внесена от Ивайло Калфин и носи неговото име. мадам лъжа отново лъже като дърта ромка !

    Коментиран от #5

  • 4 Володя

    28 37 Отговор
    Тази нахална крава освен да лъже и да манипулира пенсионерите друго не знае.От доста време със зъби и нокти се опитва да се докопа до власта та да се награби като за световно.
  • 5 няма как

    28 10 Отговор

    До коментар #3 от "Икономист":

    А Калфин чий министър беше, бре цървул
  • 6 onq s konq

    25 28 Отговор
    Защо НАГЛАТА НИНОВА приписва "прегрешенията" на Калфин на ББ?Ами да назове нещата с истинските им имена,т.е. че Калфин и ШЕФЪТ МУ по него време ПЪРВАНОВ са ощетили пенсионерите чрез реформата!

    Коментиран от #8, #9

  • 7 ТРОПЧО

    28 19 Отговор
    КРаИНО ВРЕМЕ Е ГЕРБ ДА СИ ОДИ ТЕ И ВЪЗДУХА ЩЕ СПРАТ АКО МОГАТ ТЕЗ БОКЛУЦИ ОТ ПАРЛАМЕНТА НАРОДА МУ ТРЯБВА ВОДАЧ ТИ НЕ ПАСТИР
  • 8 кон

    19 9 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Умен си като коня си - Калфин от кабинета Борисов 2
  • 9 възмутен

    27 15 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Това герберастите сте крайно нагли и безкруполни. Сега Първанов бил виновен, няма значение че Калфин беше социален министър при Борисов! Колко ли ви плащат, за да плещите глупости по форумите?

    Коментиран от #24

  • 10 Mango number five

    16 9 Отговор
    В случая бат Бою не е виновен. Бат ви Бою е виновен само за слабото представяне на българските фотболни отбори в евро турнирите. Щот бат ви Бою разбира само от Футбол.

    Коментиран от #11

  • 11 ха ха

    18 9 Отговор

    До коментар #10 от "Mango number five":

    И от футбол толкова разбира, най-големия тюфлек който съм виждал на терена!
  • 12 Простак

    15 8 Отговор
    Безсрамници , намалете пенсиите и увеличете депутатските си заплати
  • 13 смърт за комунистите

    20 16 Отговор
    комунистите 1989 година окрадоха милиарди от пенсионния фонд и го раздадоха под формата на куфарчета!
    сега точно те ли ще дават оценки ?

    смърт на наглите комуняги !

    Коментиран от #32

  • 14 Реалист

    18 18 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Добре казано колега! курна НИКОГА НЕ Е ПОКАЗАЛА КАК ДА СТАНЕ НЕЩО ПО-ДОБРО, ТЯ САМО ПЛЮЕ... Никога не е конструктивна и не може да е щом САМО Е КРАЛА - Техноимпекс и Милиардите заровени В Белене са нейни (като зам.министър на ровч). Тя не знае да създава нещо полезно - тя създава скандали и кухи изявления. Типично за ояла се реститутка облагодетелствана от стечение на обстоятелствата.

    Коментиран от #16

  • 15 боярышник

    14 18 Отговор
    Видяхте ли Курни как прецака станишко и ленче,само и само да не и пречат.Ламти ама ламти да е начело.С тази болна амбиция ми напомня на една натура,от миналият век - сали ще се досетите коя!!??
    Никога повече "бсп"(безскруполни страхливи предатели)на власт.
    Да живее България.
  • 16 шизофрения

    8 4 Отговор

    До коментар #14 от "Реалист":

    Ти май, че сам си отговаряш на собствените си коментари!!!

    Коментиран от #18

  • 17 R I P

    13 7 Отговор
    Партия ГРОБ / Граждани за Разграбване и Обсебване на България / твърдо е решила скоропостижно да приключи пенсионерите, като основен електорат на БСП !

    Коментиран от #19

  • 18 Реалист

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "шизофрения":

    много ли ти е далече от умствените възможности да допуснеш един и същи ник да се използва от няколко човека? Кой е шизофреника?
  • 19 Реалист

    8 9 Отговор

    До коментар #17 от "R I P":

    Да бе - затова за Великден им дават над 50 000 000 лева. САМО ДОБАВКАТА ЗА ВЕЛИКДЕН. Приключват с електората на кури - няма кой да и вярва на глупостите вече.
  • 20 123

    15 9 Отговор
    Най-добре ще е тази нагла селянка да си скрие мазната физиономия! Всеки ден само простотии и фалшиви сензации!
  • 21 Пандилов

    11 8 Отговор
    Точно БКП убили стотици офицери и интелектуалци без съд и присъда ли ще упрекват ГЕРБ ?
    Освен злобни измислени компромати нищо не могат да създадат!
    Щом са толкова честни и чисти защо си смениха името от БКП=БСП ?
    Защо народа забравя ТИТРАНИТЕ СИ ТОЛКОВА ЛЕСНО?
  • 22 Р. Овч.

    7 3 Отговор
    Не разбрахте ли, че ние ще бъдем богати, а вие бедни?!?!?

    Коментиран от #26

  • 23 месара

    11 8 Отговор
    другарката "истина" нинова срам няма! неината партия ощети, ограби, съсипа, опита се да продаде цялата държава!!! сега с козички се снима,коне яха,червени рози размахва, и ни обещава, и ни убеждава в светлото бъдеще, като през 09. 09. 1944г. - на това се казва цинизъм!
  • 24 onq s konq

    11 1 Отговор

    До коментар #9 от "възмутен":

    И двамата ном8 и ном9 не разбирате нещо много важно и съществено и то се нарича КОАЛИЦИЯ,която се създава със специален КОАЛИЦИОНЕН ДОГОВОР между управляващите партии.Според въпросния договор се разпределят УПРАВЛЕНСКИТЕ ДЛЪЖНОСТИ в бъдещото Правителство,като на по-малката партия се полагат МИНИСТЕРСКИ И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТСКИ МЕСТА,както "и други".КРАЙНО НЕЖЕЛАТЕЛНО след това е Премиерът да се меси в работата на вече сформираните министерства и вицепремиерства,защото това логично може да доведе до разтрогване на Договора и падане на Правителството.Затова и съобразявайки се с посочените положения в конкретния случай Борисов КАТО ПРЕМИЕР НЕ СЕ Е МЕСИЛ В ДЕЛАТА НА КАЛФИН,като последния си носи пълна отговорност за делата!Сега разбрахте ли го бе ПАПУРЧЕТА ЧЕРВЕНДАЛЕСТИ,дето си триете сопола с ръкав?:)
  • 25 KUК

    6 7 Отговор
    Навсякъде и във всичо при това управление цари некомпетентност и хаос - външна политика, вътрешна политика, сигурност не е нужно да се изброява всичко.
  • 26 боцмана

    7 2 Отговор

    До коментар #22 от "Р. Овч.":

    А ти знаеш ли , че ковчега джобове няма?
  • 27 ДА ПИТАМ НЕЩО

    0 5 Отговор
    Права а другарката,и тя иска малко да е на власт,ама не става изщракани патрони са,народа ни нее прост е има леки изключения(русофилите например)ама тях никой не ги брои за живи
  • 28 дедо Станю

    5 1 Отговор
    Абе този Борисов цар лие? Той приема закони, той ги отменя. Ние монархия ли сме станали?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 chetin

    0 1 Отговор
    A BE Vİİ TSYAL JİVOT İM EBAHTE MAİKİTE NA PENSİONERİTE NYAMATE SRAM KOMUNİSTİCHESKİ BOKLUTSİ
  • 31 Georgi

    2 1 Отговор
    КОЛЕНЕ и изколване на всички
  • 32 критик

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "смърт за комунистите":

    Какъв пенсионен фонд? Я вземи малко попрочети тук-там или попитай по-старите като мен, за да не се изказваш неподготвен. При социализма нямаше пенсионен фонд. Всички пенсионни фондове бяха национализирани след 9.9.1944 г. И тогава системата беше на сегашния принцип - работещите издържат пенсионерите в момента. Чак след 2000 г. започна натрупване в допълнителните пенсионни фондове за родените след 1960 г.
  • 33 Баба от село

    0 0 Отговор
    Ама всички забравяте повече от мен бе. Че те всички са от един дол, затуй се състезават по некадърност и алчнотия.
    Трябва нещо ново , младо, спечелило парите си благодарение на труда си и да милее за България. Не тези бандюги с партийни книжки дето освен да крадат , друго не знаят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове