Last news in Fakti

20 Март, 2019 23:32 4 272 51

Предлагат нов данък фасади

  • сграда-
  • фасада

Проверката да завършва със задължителни предписания

Предлагат нов данък фасади - 1

Да бъде въведен нов общински данък, с който да се събират средства за ремонт на външните фасади на блоковете. Това е едно от десетките предложения на граждани, компании за управление на етажна собственост, домоуправители и архитекти, внесени в строителното министерство във връзка с подготвяните промени в Закона за етажната собственост, пише в. "Труд".

Други от исканията също коментират облика на жилищните квартали. Според едно от предложенията общините трябва да разработят общи изисквания за фасадите и на всеки три години да правят оглед на сградите. Проверката да завършва със задължителни предписания за мерки, които трябва да бъдат взети от собствениците на жилища, за да подобрят външния им вид. Ако те не се изпълнят, общината да има право да налага глоби, предлага гражданин. Ако ремонтите не бъдат извършени и след наложената санкция, общината да ремонтира блока, но собствениците да бъдат задължени да платят направените разходи. Подобна практика работи успешно в Холандия, категоричен е вносителят В. М.

Според гражданина 3. П. са нужни мерки и срещу безотговорните стопани, които купуват жилище, оставят го необитаемо и то се руши, като застрашава безопасността на останалите обитатели на етажната собственост. Предложението е в тези случаи да се предвиди законов срок за ремонт на дома, и ако той не бъде спазен общината да конфискува имота, за да може да го поддържа качествено.

Според други предложения домоуправителите трябва да имат правомощия да следят за кражби на ток и вода във входа. Съседи искат още глоби за хвърляне на боклук през балкона и правила за видео наблюдение в общите части на етажната собственост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Mango number five

    80 9 Отговор
    Я предлагам и данък комин да турят герберите. Без значение използва ли се или не. И задължително катализатор на комина евро6, закупен от герберска фирма.

    Коментиран от #11, #13, #14, #18

  • 3 Абеее овце

    41 7 Отговор
    Докога ще блеете бе ??!

    Коментиран от #6, #22

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Цецо апартамента

    36 4 Отговор
    Моята фасада е чисто нова, ще ме хванете за шортичките !
  • 6 Овен

    15 9 Отговор

    До коментар #3 от "Абеее овце":

    Ми то и ти блееш. Докога?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Боку

    27 5 Отговор
    Малко ви е ,още може 🐒
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гарантирано от ГЕРБ

    43 5 Отговор
    Да се живее трудно, става все по-лесно !
  • 11 Бай Шиле

    32 3 Отговор

    До коментар #2 от "Mango number five":

    Идеята за катализатори и Евро 6 на комините е чудесна.Ревизоро и братята му като нищо ще я лансират.
  • 12 без значение

    26 5 Отговор
    За сега все още липсва--данък гробарски услуги--приживе.
    Интересно как ще събират фасадния данък от братята роми
    Демокрации--леви, десни---ама май за пари,--всичките се
    оказаха БЕСНИ. А може да се появи и данък--- изхабяване на зъби. Знае ли се ???
  • 13 Евлоги

    23 5 Отговор

    До коментар #2 от "Mango number five":

    И данък гаден живот който са ни осигурили , с парите от новите данъци да им направят погребение !
  • 14 Евлоги

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Mango number five":

    И данък гаден живот който са ни осигурили , с парите от новите данъци да им направят погребение !
  • 15 AmiX

    31 5 Отговор
    Герб освен глоби данъци и такси друго немогат да измислят

    Коментиран от #21

  • 16 Ккк

    30 4 Отговор
    Както е тръгнало данъците по турско робство ще ни се струват като детска приказка. Тия нащте еничере и башибазук яко се разгащиха.

    Коментиран от #40

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ханко от село Осеня

    6 26 Отговор

    До коментар #2 от "Mango number five":

    Тези данаци са предлагани от самите собственици на жилища , ГЕРБ и правителството нямат нищо общо , поне прочитайте статията преди да почнете лайномета

    Коментиран от #26, #27, #46

  • 19 От Германия

    17 7 Отговор
    Копираме германският модел, там не трябва да има сграда с лоша фасада , а от там нататък си задайте въпроса -Защо 80% от уж "богатите" германци, с големите евро-заплати ,не могат да си позволят собствено жилище- ОЩЕ НИЩО НЕ СТЕ ВИДЕЛИ. Ще го разберете , когато 80% от вас , останат без собствени жилища , и излязат на квартира , че е по евтино.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Hhhhhhh

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "AmiX":

    Могат могат.
  • 22 идиоти много

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абеее овце":

    Тия данъци иска народа, така пише в тази статия, както едно време ,от името на народа на бесилката и няма мърдане.Който купил апартамент и не живее в него по добре да го даде на цигани,те ще го стопанисват и на съседи е добре и тях ще ги опраскат.
  • 23 гощо

    9 7 Отговор
    Подкрепям насилственото принуждаване на собствениците да си оправят общите части и фасади! Бай ГанЯ дава пари само за домът вътре! Извън вратат му не дава защото не било негово,нищо,че е мизерно,мръсно и грозно!
  • 24 Жана Дарк

    14 1 Отговор
    Нов РЕКЕТ и допълнителни " бонуси" за държавната администрация за сметка на "богатия" народ! А това, че еднаква такса смет плащат наравно 1 обитател и 4-5 члено семейство? Мързи ги общинарите да си вършат работата, а само гледат как да ни уморят...

    Коментиран от #36

  • 25 Собственик

    11 3 Отговор
    Щом ще събират данък фасада, защо ще карат собствениците да ремонтират и да плащат втори път? Нещо не се разбира къде отиват парите от този данък.

    Коментиран от #29

  • 26 Жана Дарк

    19 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ханко от село Осеня":

    Вярваш ли наистина, че " Тези данаци са предлагани от самите собственици на жилища"... Кой би изявил желание, да му скочат НЕОСНОВАТЕЛНО данъците? Май точно герберистите го предлагат и си измиват ръцете ... После ще има едни ИЗЛИШЪЦИ... едни ЧЕТИРИ ЦИФРЕНИ ПРЕМИИ... Майката си трака...
  • 27 без значение

    10 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ханко от село Осеня":

    Това, с предложението, че е от граждани, а не от Герб и компания,
    изобщо не е с верен произход. Не прочетохте, че след някакви процедури, ще имат право да конфискуват жилища, или тактично го прескочихте точно този пасаж. Дори заявяват, че който си е закупил жилище и е празно..............какво става. Бъдете обективни.
    какви ли ще бъдат настанявани в конфискувани жилища, а и в такива дето не трябва да са празни, щом са закупени. Влагането на пари в имоти, за да не се обезценяват???. Сега е следващия ход. Конфискация--и познайте кой е печелившия---във всеки случай не много имотните. Ами затова и Цветанов сигурно си подсигури едно жилище --от много имотен стана малоимотен........
    Да прости Господ, ама май е и ,,неграмотен"--остава с по-малко
    имоти. Нищо лично към никой и за никой. Само разсъждения върху фактология.
  • 28 ПРИТЕСНЕН

    3 0 Отговор
    СЪМ ОТ ВИДА НА ЦВЕТАНОВ , МАЙ СИ ОТИВА !
  • 29 СЕЩАЙ СЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Собственик":

    ДАНЪЦИТЕ ОТИВАТ В ДЖОБА ВА ФАНДЪЧЕТО !
  • 30 гост

    11 2 Отговор
    На Запад се плащат много по-високи данъци и те са процент от стойността на имота. У нас са промили. Имаш жилище за 100х.лв, нормално е да плащаш годишно по 500лв данък, който да е включва фонд за поддръжка и ремонт, саниране, екологични технологии Но общината да ти осигури домоуправител, да няма правни казуси, да ти асфалтира пред входа, да ти поддържа дърветата и храстите, да имаш осветление да ти санира и регулира фасадата. Ето, 200лв данък и 300лв за фонда, от който част отива за домоуправител, част отива за изплащане на саниране (20г. по 200лв са равни на саниране на апартамент и обновяване на инфраструктурата). В Германия като бях се плащаше по 40евро месечно, но всичко ти е направено качествено и никой не мрънка, защото няма кал, няма разбити улици, виждаш за какво плащаш. В САЩ данъците за година имот средно са 1500долара, а в баровските квартали дори десетки хиляди долари, всяка година. У нас и баровеца и панелката плащат едно и също, 60лв годишно, за да газиш кал и мизерия от падащата мазилка.

    Коментиран от #32

  • 31 Съвет

    6 1 Отговор
    Частната собственост е неприкосновена! Отново създават нормативни документи в противоречие с основния закон
  • 32 Жана Дарк

    6 0 Отговор

    До коментар #30 от "гост":

    Имам само един въпрос - Каква заплата получава обикновения човек?... Т.е Какъв % от доходите отиват за тези такси?
  • 33 От България

    3 4 Отговор
    До "От Германия" - личи си че си червен трол от всякъде. Не ги мисли ти "бедните" германци. И спри да плашиш простото племе, че ще им вземат къщите. Нещастен рубладжия. Сигурно случайно повече от половината емигрирали българи живеят в Германия.
  • 34 време беше

    4 7 Отговор
    Това отдавна трябваше да стане. Не може да имаш жилище и то отвън да прилича на гробница. Длъжен си да му потдържаш външния вид. Аз подкрепям тази идея.

    Коментиран от #42

  • 35 Жечо

    6 2 Отговор
    ХАХАХХА МИ ТО ВЗЕ ДА ЗАПРАЛИЧВА КАТО ПО ВРЕМЕ НА ТУРСКОТО РОБСТВО !

    ХАХАХХА ТОГАВА АКО ЦЪРКВАТА НЕ ТИ Е НА ОПРЕДЕЛЕНА ВИСОЧИНА НЕМОЙ СЕ СТРОИ ИЛИ ЩЕ Я СЪБОРЯТ! ДАНЪК ДЕТО СА СИ ТРИЛИ ОБУВКИТЕ, ДАНЪК ДЕТО СА СИ ТРИЛИ ЗЪБИТЕ КАТО СА ЯЛИ ОТ ТВОЯТ АГОЗБА!

    ПАК СИ ГИ ИЗБЕРЕТЕ ГРОБАРИТЕ ЗА ДА ВИ ГРАБЯТ!
  • 36 ЖЕЧО

    6 2 Отговор

    До коментар #24 от "Жана Дарк":

    БОНУСИТЕ СА ЗА БОЙКО БЕ ОБРАЗ ГЛУПАВ! ДАНЪЦИТЕ СЕ СЪБИРАТ И ОТИВАТ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И ТАМ БОЙКО ЗДРАВО БЪРКА И СЛЕД ТОВА КАКВОТО ОСТАНЕ ЗА ТЪПАЦИТЕ ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО ЩОТ Е ГОТИН!

    Коментиран от #44

  • 37 fjj

    8 1 Отговор
    Конфискация на частна собственост!!!!!!!! Вие гражданска война ли искате?

    Коментиран от #38

  • 38 лелелелелел

    3 4 Отговор

    До коментар #37 от "fjj":

    Искат собствениците да си поддържат кочините. Не съм длъжен да им гледам разноцветните балкони и напуканите мазилки. Ако няма пари да поддържа продава и се мести в по-малко жилище или в по-краен квартал! Така е на запад. Караме западни коли, консумираме западни стоки а искаме да живеем като в Русия? Не мисля. Тук само червените тролове които са свикнали да живеят в собствените си изпражнения са против подобни мерки.

    Коментиран от #39

  • 39 тони

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "лелелелелел":

    съжалявам, че не мога да ти цъкна поне 1000 +
  • 40 Mango number five

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ккк":

    И по Османско и по Съветско,а сега и по Европейско. Винаги българските мекерета са тровили на нормалния Българин. Даже и в народните песни лошия е чорбажията.
  • 41 Mango number five

    2 0 Отговор
    И по Османско и по Съветско,а сега и по Европейско. Винаги българските мекерета са тровили живота на нормалния Българин. Даже и в народните песни лошия е чорбажията.
  • 42 Коментара

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "време беше":

    Аз също, но повечето коментиращи тук явно не са дорасли за тази идея! Това трябва да важи особено за сградите в централните части на градовете. Както и за частните сградите паметници (архитектурни).

    Коментиран от #45

  • 43 Mango number five

    2 0 Отговор
    Като вдигнаха данъците на автомобилите, аз си продадох автомобила на скрап(данъка му беше 150лв и след увеличението трябваше да плащам 180лв). Автомобилът беше напълно изряден. Продадох го и си купих малък бус( и сега плащам данък 30лв). Бай Бою да си дрънка за големите приходи( едва ли некой му верва) Сега ако вдигнат данък сгради и още един път гражданската. Продавам апартамента и бегам у Сенегал. Е те така ги лекувам я герберите
  • 44 Жана Дарк

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "ЖЕЧО":

    Ееее, ТО ВСИЧКО МИНАВА ПРЕЗ НЕГО БЕ ОБРАЗ ГЛУПАВ!
  • 45 Mango number five

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Коментара":

    Българите не са дорасли финансово за тая идея. Щот по твоята логика герберска Българина е мърляч и въпреки своите високи доходи обича да живее като скот в своята съборетина. Яки данъци, глоби и глоби на глобите му е майката. Икономика йок
  • 46 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ханко от село Осеня":

    Ти вярваш ли? Чалъми на ГЕРБ.
  • 47 оцеляваща българка

    1 0 Отговор
    Стига прости многознайковци сте правили изказвания за собствеността в Германия.
    В Германия,преди да ти платят заплатата,първо ти удържат данък на парите.След края на годината,през следващата,попълваш данъчна декларация.Имаш право до 4(четири години назад)да попълниш.Всеки попълва,защото се връщат парите за определени неща.Някои от тях:част от наема(за заем от банка за закупуване нищо не връщат,застраховки,пътни разходи,труд при ремонт,разходи за собствено развитие и други.
    Германците,докато работят, предпочитат да живеят под наем защото са мобилни и могат да се местят където им е по-изгодно.
    Те обаче спестяват.
    Пиша всичко това защото работя в германски къщи,а и съм образована.
    Българите,които са там от много години,и са смесени с тях трябва да го знаят,а и с много други неща могат да помогнат за полезни промени в България,но си траят.
  • 48 оцеляваща българка

    1 0 Отговор
    Аз самата попълвах за три години назад данъчна декларация.Имах по малко работено през тези години.Много се зарадвах,когато в банковата сметка ми върнаха повече от 1200€.
    ПРЕПОРЪЧВАМ ВСЕКИ ДА СЕ ИЗКАЗВА,САМО ЗА ТОВА КОЕТО ПРЯКО ГО ЗАСЯГА И СЪГЛАСНО КОМПЕТЕНЦИЯТА МУ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И НИВО В ЙЕРАРХИЯТА БЪЛГАРИЯ.
    Започвам от следното-таксиметров шофьор се сравнява с таксите в Швейцария,а колата му стара и с наслоена стара мръсотия.Обикновен човек,но искал кола от рода на мерцедес,порше и др.ВСЕКИ ДА СИ СЕДИ НА МЯСТОТО,на което е-просто казано.Да работи честно,ПРЕЦИЗНО и много,според силите и възможностите си!
    Да уважаваме старите хора-те са миналото!
    Да стимулираме и помагаме на младите-те са настоящето и бъдещето на България.
    Всички да се ангажираме с децата и болните,без значение на етност(всички да се борим срещу просията от малки деца,кражбите).
    Да се борим,да се вземат драстични мерки,срещу това сексът и правенето на деца да се разграничават.
  • 49 Повръщащия

    1 0 Отговор
    Като в Германия. Собственик къща, апартамент е задължен всеки месец да отделя определена сума и на две години със събраната сума се прави ремонт на фасадата - каквото има пребоядисване и т.н.

    Това е много добра идея, която да накара нашенските мърлювци да си оправят падащите стени и мазилки.

    Като гледам коментарите на ганю отдолу много ще го боли да отделя пари да си оправи кочината.

    Коментиран от #51

  • 50 годечанин

    1 0 Отговор
    ахаа ,за това ли спря лиляна павлова когато беше министьр на регионалното развитие и благоустроиство ,обществените порьчки за санирането ,та сега да ебават хората да си плащат ,у годеч тькмо санираха един блок и спряха всичко после ,уж било станало скандал ,а има още 9 блока така останаха не санирани ,като гледам скоро няма и да има ,защото трябва да скубат хората ,идиоти мрьсни ,аман от даначна ,корумпирана и крадлива дьржава ,е нема такива идиоти като тия в парламента ,то не смо при нас а навсякьде в дьржавата ,па после защо били фасадите лоши и грозни ,като народа няма пари и неможе да си го позволи от кьде .
  • 51 цигането

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Повръщащия":

    пич недеи да бьркаш германия с бьлгария ,там сие друга губерня ,високи заплати и няма такава безработица като тука при нас ,като те отлюспат на месец данаци такси и кво ли още не ,как да заделят средства с тия ниски заплати и пенсии, в германия имат заводи и кои него мьрзи си работи и си докарват добри доходи ,тук ни преебаха наще заводи и няма хляб ,затова нямаме икономика и всеки втори се занимава с нещо само и само да оцелее по някькав начин.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове