Last news in Fakti

20 Март, 2019 13:20 1 111 8

5 млрд. евро за регионите

  • региони в растеж-
  • оперативна програма

Министърът отбеляза, че технологиите, иновациите и дигитализацията могат да бъдат допълнителен стимул за създаване на икономически растеж

5 млрд. евро за регионите - 1
Снимка: МРРБ

Повече от 5 млрд. евро се инвестират през периода 2014-2020 г. в България от Оперативна програма „Региони в растеж“, Програмата за развитие на селските райони и няколко програми за европейско териториално сътрудничество за развитие на българските региони.

Средствата са за строеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на училища и здравни заведения, саниране на жилищни сгради, мерки за защита от наводнения, развитие на стопанства и предприятия, обновяване на градската среда и селата, насърчаване на туризма и др.

Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в Четвъртата министерска среща в рамките на Комитета по политиката за регионално развитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие в Атина, Гърция.

Пред участниците във форума на тема „Мегатенденциите: да изградим по-добро бъдеще за регионите, градовете и селските райони“ министърът обърна внимание, че през последното десетилетие България получи ценен опит при управлението на политики, което помогна националната регионална политика да придобие ново измерение. Тя коментира, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи активно за развитието на регионалната политика и за справянето с предизвикателствата, пред които българските градове и региони са изправени.

Глобалните мегатенденции като дигитализацията, демографските промени, изменението на климата, недостигът на ресурси, урбанизацията, миграцията, сигурността влияят непрекъснато върху нашите общества и икономики, като трансформират начина, по който хората живеят и работят. Тези водещи тенденции не следва да се възприемат като заплаха, точно обратното, те разкриват нови възможности за развитие пред нашите икономики, посочи Петя Аврамова.

Министърът отбеляза, че технологиите, иновациите и дигитализацията могат да бъдат допълнителен стимул за създаване на икономически растеж и приобщаване, като трябва да се създават повече практически модели и адекватни механизми, които бързо да адаптират системите на управление на централно и местно ниво към новите тенденции.

Петя Аврамова подчерта, че осигуряването на технологичен трансфер и дигитализация и намаляването на различията са сред основните приоритети на България, но създаването на цифрови умения и изграждането на необходимата инфраструктура остават едни от най-големите предизвикателства. Същевременно цифровата трансформация разполага с голям потенциал за създаване на нови работни места, повишаване на производителността и конкурентоспособността на предприятията. Създаването на съвременни политики за решаване на социалните, технологичните и екологични проблеми са основното предизвикателство пред изграждането и управлението на интелигентните градове и селските райони.

Регионалният министър коментира, че са необходими конкретни и прагматични действия, които да доведат до промяна в нагласите, подхода и стъпките към изпълнение на политиките за приобщаване на регионите и кохезията, за да се постигне устойчиво регионално развитие. Икономическият растеж, технологичният подем и иновациите следва да са неразделна част от изпълнението на отделните политики и да предопределят тяхната посока. Съвременните модели и инструменти за управление на политиките следва да бъдат съобразени с бързо разрастващите се технологии и иновации, за да могат да им отговорят адекватно и навременно, отбеляза Петя Аврамова.

Министърът отбеляза, че България работи усилено за присъединяването си към ОИСР. Тя изказа благодарност към представителите на организацията за сътрудничеството в процеса на повишаване на капацитета на Управляващия орган на регионалната програма във връзка с ефективното структуриране и управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове в програмния период след 2020 г. Петя Аврамова съобщи, че на 1 март Народното събрание ратифицира споразумението за сътрудничество между МРРБ и ОИСР за преглед на многостепенното управление, което ще спомогне за укрепване на капацитета на под-националните структури на регионално ниво.

България е в преговорен процес за членство в Организацията заедно с Бразилия. Страната ни е с много добри перспективи за членство в краткосрочен план, стана ясно на заседанието, с оглед изпълняваните проекти и ангажимент от правителството.

Като резултат от министерската среща беше приета декларация, включваща мерки за осигуряване на по-добро бъдеще за регионите, градовете и селските райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко Борисов

    8 1 Отговор
    За мен колко ще са ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 AmiX

    7 2 Отговор
    Ще има яко за крадене...
    За това ГЕРБ непускат кокала
  • 4 Bahti

    6 2 Отговор
    Крадииии!
  • 5 стоян

    6 1 Отговор
    Тия 5 милиарда ако бяха вложени в производствени цехове и заводи -сега щяхме да сме поне като Румъния

    Коментиран от #6

  • 6 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    Мисли преди да пишеш нещо.Европейският съюз не ни ги подарява тези пари,а са специално за определаена програма.
    Публикувано във факти.бг: Средствата са за строеж и рехабилитация на пътища, гранични контролно-пропускателни пунктове, ремонт на училища и здравни заведения, саниране на жилищни сгради, мерки за защита от наводнения, развитие на стопанства и предприятия, обновяване на градската среда и селата, насърчаване на туризма и др.
    Няма кой да чете,за това сме на това положение,видял,разбрал,не разбрал и изказва мнение.
    Да питам онези предатели-русифилите.Тяхната любима Москва колко милиарда евро е отпуснала на България за периода 2014-2020,а ????
  • 7 От село

    2 0 Отговор
    Почвайте да ремонтирате селските пътища!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове