Last news in Fakti

22 Март, 2019 17:10 3 471 34

Антикорупцията подхваща новите апартаменти на ГЕРБ

  • апартамент-
  • цветан цветанов-
  • кпконпи-
  • цецка цачева

Ще бъдат проверени всички данни от медиите, включително пазарните цени на визираните имоти

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка на имотните сделки на членовете на ГЕРБ - Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева. От тях ще бъдат снети обяснения, както и от други евентуални лица по сделки.

Това съобщават от комисията, като се посочва, че са се самосезирали по медийни публикации и по сигнала на неправителствена организация.

Проверката ще бъде направена по чл. 6 ал. 1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ).

Ще бъдат проверени всички данни от медиите, включително пазарните цени на визираните имоти, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание.

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

Комисията ще анализира всички сделки за покупко-продажба, осъществени от търговското дружество за периода 2017 - 2019 г. с оглед да се установят цените, на които обичайно са продавани имоти от фирмата, а и за да се установят евентуални други лица по чл. 6 ал. 1 от ЗПКОНПИ, които са сключили сделки с компанията. Ще бъде изискана информация от компетентните органи и за всички получени разрешения за строителство, издадени на дружеството за този период.

В хода на проверката ще се изследва и наличието или липсата на свързани лица в политически партии и фирма "Артекс инженеринг" АД, както и дали търговското дружество е правило предизборни дарения.

От Комисията уточняват, че ако им бъде възложена проверка от прокуратурата, са готови да извършат и допълнителни действия с оглед указанията на държавното обвинение.

Припомняме, че последната проверка на Антикорупцията срещу висш политик беше по повод ползването на луксозен апартамент от страна на финансовия министър Владислав Горанов. Тогава органите не откриха нарушение на закона или корупционни практики.

В последните дни се разрази скандал около имотна сделка на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, обяснена със замяна на два апартамента за нов в луксозно строителство в квартал "Изток". По думите му сделката е извършена с доплащане на 100 000 лева от кредит и спестявания. По думите на Цветанов всичко е законно и случващото се е част от предизборната кампания с компромати.

Прокуратурата вече съобщи обаче, че ще направи проверка по случая, след като стана ясно, че двата продадени с имуществото апартамента са останали собственост само за няколко часа на строителната фирма "Артекс", след което са били продадени на партийния функционер Симеон Велков.

Междувременно стана ясно, че в същата сграда апартаменти са си купили и правосъдният министър Цецка Цачева и депутатът Вежди Рашидов и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Самата Цецка Цачева обяви, че е сезирала главния прокурор и председателя на Антикорупцията за скандала с апартамента си и желае да ѝ бъде направена проверка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 586

    75 1 Отговор
    Резултатът ще като при Пеевски:- "Най- изрядният човек в държавата ". Цветанов явно ще е вторият най- изряден, след това ще е мама Цецка. - А Борисов ще го канонизират и ще го рисуват като младенеца... - В колиба!
  • 2 И ОТНОВО...!

    54 0 Отговор
    ТЪП ЦАРУВА ,УМ РОБУВА, УМ патки пасе...!!!
  • 3 Batushka

    55 0 Отговор
    Обаче представяте ли си какъв ад е за тия мишоци в тая комисиона...да си разследват ръката дето ги храни и да изглежда реално...
  • 4 Кълвач

    60 2 Отговор
    Глупости на търкалета, нали герберастите са ги назначавали тия! Само хвърлят прах в очите на хората! Накрая Цветанов ще излезе целия в бяло и ще се изсмее на наивниците!

    Коментиран от #31

  • 5 Нас червеното знаме роди ни.

    5 46 Отговор
    А за апартаментите на КУРнелката и останалите от БСП няма ли да кажете нещо?
  • 6 фарс

    52 1 Отговор
    Органи назначени и контролирани от герберастите, щели да ги "разследват" !?!?!? Хахаха, ако не беше трагичо, щеше да смях та смях ! Очаквайте Цецо Сълзата 2 ! Изпълнителен продуцент ГЕРБ !
  • 7 Бай май

    40 0 Отговор
    И резултатът ще е: Органите не откриха нарушение на закона или корупционни практики.
  • 8 Цецо крадецо

    37 1 Отговор
    една дума ОСТАВКА .....
  • 9 123

    41 1 Отговор
    Как крадеца да се разследва сам някой вярва ли че в тая корумпирана държава може да се случи нещо такова
  • 10 годечанин

    38 2 Отговор
    всиччко ще се замаже това, хвьрлят прах в очите на хората ,нали цацаров е техен човек ,пак ще останат безнаказани повярваите ми .
  • 11 hmhmhm

    28 2 Отговор
    Как замириса ....
  • 12 гащите миришат ама

    32 1 Отговор
    не знам как комисия назначена от него ще разследва него
  • 13 .....

    25 2 Отговор
    Ама то това стана партията-държава.Как някой и нещо, които създаваш и назначаваш ще те развледва? Всъщност, сега разбирам защо създадоха тая комисия.
  • 14 Факти

    19 1 Отговор
    Просто заради гнусната му полицейска мутра не бих гласувал за партията му.
    А от къде е докопал парсата не ме интересува.
    Като изберем другите те ще си сложат техни фирми който са ги спонсорирали ужким легално.
    И сега ги натискат и им викат вие нали ни обещахте парите да ни се върнат .
    Пък аз седя в кочината и чакам да ме санират да се бях санирал сам по евтино щеше да ми излезе.
  • 15 Трънчев

    21 0 Отговор
    Явно напоследък КПКОНПИ няма работа и си намират. Вярно, ще е вятър работа, ама поне ще отчетат дейност. Резултатът е ясен. Цирк!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 4321

    11 1 Отговор

    До коментар #16 от "jorj":

    Тоя наистина си заслужава апартамент при бай Ставри строг но справедлив
  • 18 Гост

    10 0 Отговор
    До фирма Артекс.

    Ще гледам тук следващите 7 дни, като искам някой от фирма Артекс да ми върне оттовор.
    Аз желая да си закупя апартамент във ваша сграда на цена от 600 евро на квадрат.

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Бачо Киро

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Аз вече от 2 дни купувам на 700 евра, гостът е след мен :)

    Коментиран от #28

  • 20 Бачо Киро

    11 0 Отговор

    До коментар #16 от "jorj":

    С какво точно е заслужил апартамент за над милион и половина? С коя заплата го е платил? Или си от идиотите които мечтаят за лукс апартамент по 630 евра квадрата? Верно сте 80%...
  • 21 Зайко Байко многознайко

    7 0 Отговор
    Друго не можеш да очакваш от бавно развиващият се от помощното училище във Вършец. Гледах го по Евродикоф. Мели едно и също, " Европески съюз" , " Шенген-чакалнята", "Партньорите от НАТО", но все пак е по-добре от оня от ДъПъСъ Карадайъ, толкова се напрягам да му следя мислите, че ще получа инсулт някой път.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 КОМПИри

    6 1 Отговор
    Антикорупцията подхваща новите апартаменти на ГЕРБ.............. ОТ ТОЛКО ПРАХ В ОЧИТЕ ......ЩЕ ОСЛЕПЕЕ НАРОДА !!!!
  • 25 Селянин

    2 1 Отговор
    "Приказки под шипковият храст" или "Преброяване на колорадските бръмбари", нещо такова............
  • 26 Ханко от село Осеня

    4 3 Отговор
    Явно наистина българчето е с дребнаво и всички които имат малко по добро благосъстояние са маскари , без значение че другия богатия , може и да се е блъскал цял живот , да е бачкал по 20 часа в денонощието и повече , не той трябва да е беден за да е честен ,мизерни душици носят , съжалявам ги.
  • 27 Гого

    3 1 Отговор
    Както каза Президента Радев от КОНПИ няма да излезе нищо. Няма как да хапеш ръката, която те храни. Това ще бъде поредния цирк в който искат всички да участваме. Така беше с проверката на НАП по апартаментите на Цветанов. Излезе сълза кристална. И после оня, зализания шеф на НАП се сдоби с депутатско място. Не се надявайте сега да се случи нещо различно. Не разчитайте и на съдебната система. То се видя, че и нея я няма. След две осъдителни присъди на две инстанции за Цветанов, последната, зависимата, го обяви за кристално чист. Да се чудиш на "некадърните" присъди на по-долните инстанции. Просто гледайте и си правете изводите и когато трябва изправете ГЕРБ, Борисов, Цветанов и останалите пред съда на своята съвест. А за тези които искат да ги мамят и мачкат, за тях няма спасение.
  • 28 Ханко от село Осеня

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "Бачо Киро":

    Малко късно се включвате , тези цени са когато взимаш на зелено ама аз като ви казвах вземете тогава се дърпахте , сега се натискате е не става така , трябва и малко риск като искаш да си на далавера , сега само можете да завиждате , благородно надявам се .... но едва ли , щом сте с пяна на масурите...
  • 29 осела на ханко

    2 0 Отговор
    Ханко ли си,хахо ли си ходи си на село да чешеш на коча мадята и не се занимавай с неща които са ти чужди.
  • 30 мафия

    3 0 Отговор
    Комисията, назначена с гласовете на ГЕРБ ще проверява началниците си!? Ако не беше тъжно, щеше да е смешно....
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 зулус

    1 0 Отговор
    Е то онова прословутото тефтерче с имената на "този да се оправи ,а този да се удари" помните ли го? И помните ли как много удобно изчезна? И какво излиза накрая ...дали е 2+2 или 2х2 се прави 4!
  • 33 реалист

    1 0 Отговор
    Дойде време да направим нова замаска и шпакловка на парламента...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове