Last news in Fakti

26 Март, 2019 18:18 833 10

Задълбочаваме сътрудничеството си с Египет

  • румен радев-
  • египет-
  • абдел фатах ас-сиси

Българският държавен глава Румен Радев е на официално посещение в Египет по покана на своя колега Абдел Фатах ас-Сиси

Задълбочаваме сътрудничеството си с Египет - 1

България и Египет са в близост до регион, обхванат от продължителна криза, и са естествени съюзници в усилията си за укрепване на стабилността в Близкия Изток и в борбата с организираната престъпност, нелегалната миграция, радикализацията и тероризма. Това беше позицията, около която се обединиха президентите Румен Радев и Абдел Фатах ас-Сиси, които проведоха среща днес в Кайро.

Българският държавен глава е на официално посещение в Арабска република Египет по покана на своя колега Абдел Фатах ас-Сиси. Като една от най-близките държави от ЕС до Египет, България ще продължи да работи гласът на страните от региона и на Египет да бъде чут по-силно в Европа, защото от ситуацията в Близкия изток и Северна Африка зависи стабилността и сигурността на самия Европейски съюз, подчерта Румен Радев.

"Българският президент оцени високо приноса на Египет за разширяване на диалога между страните от Африканския съюз и Лигата на арабските държави с Европейския съюз, включително и за справяне с общите предизвикателства. „Противодействието на тероризма, на трафика на хора и нелегалната миграция не са по силите на която и да е държава и изискват обединените усилия на всички засегнати страни“, допълни Румен Радев. Абдел Фатах ас-Сиси заяви, че Египет ще продължи да предотвратява трафика на хора и добави, че през последните месеци ефективно са били пресечени всички нелегални миграционни потоци към Европа от територията на страната.

На срещата беше изразен взаимен интерес към задълбочаване на двустранното сътрудничеството в отбраната, сигурността и в областта на военното обучение. Отбелязано беше традиционно доброто партньорство на предприятията със специализирана продукция.

Задълбочаваме сътрудничеството си с Египет

Двустранният стокооборот между България и Египет, който достига 1 млрд. щатски долара годишно, е отлична основа за преминаване към нов етап в отношенията между двете страни – не само търговски обмен, а и засилено инвестиционно сътрудничество между бизнеса, създаването на смесени предприятия и съвместен износ на трети пазари. Като особено перспективни сфери бяха определени информационните технологии, производството на автомобилни части и компоненти, на домакински уреди и на мебели.

На срещата беше обсъдено по-активното взаимодействие в рамките на смесената комисия за сътрудничество, както и създаването на Българо-египетски бизнес съвет, който да подкрепя деловите среди за реализацията на проекти от общ интерес. Румен Радев открои провеждащия се днес в Кайро Египетско-български бизнес форум с участието на над 30 български компании от отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, машиностроенето, високотехнологични компании и в сферата на туризма с представители на много техни партньори от Египет, като реална стъпка в развитието на двустранните отношения.

По-активното партньорство в областта на въздушния и на морския транспорт също е инвестиция в разширяването на връзките между бизнеса и за насърчаването на културния обмен и туризма, посочи още българският президент. „Специално в сферата на туризма и България, и Египет има много какво да предложат, но и много какво да научат един от друг“, заяви Румен Радев и покани Абдел Фатах ас-Сиси да посети страната ни за подписването на двустранните документи, с които се създават нови възможности за сътрудничеството между България и Египет.

Стратегическото разположение на България и стремежът на страната ни да диверсифицира маршрутите за доставка на енергийни ресурси и за пренос на природен газ към Балканите и Европа, също беше сред акцентите на разговорите. Румен Радев отбеляза интереса на България към този процес да бъдат приобщени и потенциалните партньори от Средиземно море, включително Египет.

В президентския дворец „Иттихадия“ в Кайро българският държавен глава и съпругата му Десислава Радева бяха посрещнати с официална церемония от египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и съпругата му Интисар ас Сиси.

В Кайро президентът Румен Радев проведе срещи и с министър-председателя на Египет Мостафа Камал Мадбули и с председателя на парламента д-р Али Абдел Аал-Сайед Ахмед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганин

    3 2 Отговор
    Ще внасяме кокосови орехи, фурми, пясък нали едно време древните фараони са били българи слезли на ЮГ- 3000години преди Аспарух.

    Коментиран от #9

  • 2 Египетски газ

    5 1 Отговор
    Очаквам турските тролове да се представят динамично срещу Египет ...
  • 3 Цветанов

    1 1 Отговор
    Как вървят апартаментите в Кайро? Някоя пирамида в груб строеж?
  • 4 Рошко

    1 1 Отговор
    Задълбочава се сътрудничеството между две краварски подлоги
  • 5 К за Ротшилдите и седерастите им

    2 1 Отговор
    Близо са до т.нар. "израел" - проблемът на планетата.
  • 6 Кой ги пише тези простотии

    1 0 Отговор
    Двустранният стокооборот между България и Египет, който достига 1 млрд. щатски долара годишно, е отлична 
  • 7 Пешо Софийско

    0 0 Отговор
    Египет е единсвената държава която реагира адекватно на " нежната" революция и "мюсолманските" братя!Армията удържа държавноста и мира в тази почти 100млн. държава!Не минаха " номерата" на "загрижените" демократи илиберали!

    Коментиран от #8

  • 8 Дрън-Дрън

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Пешо Софийско":

    "загрижените" демократи и либерали, са за Сиси и срещу терористите братя-мюсюлмани, които имат подкрепата на Ердоган, приятел на Путин и т.н.
  • 9 Колю

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Циганин":

    Първите фараоти са българи , но след като създават изцяло египетската цивилизация постепенно губят сила защото от самото начало са малцинство . Тяхната цел е да цивилизоват всички хора по света и се справят перфектно . Благодаруние на нашите сънародници днес сме свидетели на всички произведения на човечеството. Отдавна учените потвърдиха че Египет е създаден от европейци (по това време освен българи други мислещи няма ) и ваявиха , че пикога не е имало еволюция в развитието . Иначе казано всичко е направено наведнъж и никога не е подобрявано от другите народи управлявали тази цивилизация . Вски размери на пирамидите , сфинкса и т.н. отговарят на размерите от златото във Варненския некропол и керамичните и глинени съдове от Старозагорската цивилизация , които са българско дело .
  • 10 Гост

    0 0 Отговор
    Този освен да ходи на курбани , какво друго зависи от него че се пъчи така? Тези стокообороти и каквото и да е било зависят от изпълнителната власт!! Той пак предизборно се обажда от масата на Египетския президент!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове