27 Март, 2019 16:28 2 201 17

БЛС: Сестрите не могат да получават повече от лекарите

  • блс-
  • медицински сестри-
  • лекари

Според лекарската асоциация, ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения

БЛС: Сестрите не могат да получават повече от лекарите - 1

Искането на част от специалистите по здравни грижи за 1120 лева начална основна заплата, не е съпоставимо с реалните условия в част от лечебните заведения у нас. Това се казва в позиция на Българския лекарски съюз (БЛС), в която се изтъква, че те уважават и ценят труда на всички лекари и здравни работници.

Трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева, мотивират се от БЛС.

Още повече - от години трудът на нашите колеги, които работят в регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната, е оценен на сума, близка до минималната работна заплата, пише в позицията на медиците.

Те откровено признават, че това е "унизително ниско заплащане, което е сравнимо с труда на нискоквалифицирани и без образование хора".

Целта на подобно становище е да се избегне допълнително напрежение в екипите по места. Според БЛС това ще стане, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение.

От браншовата организация очакват съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи заедно с експертите на МЗ.

Лекарят носи отговорността за лечението и всички действия спрямо пациента, пишат от БЛС. Те изтъкват общото между различните специалисти и членовете в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), - всички те изпълняват назначения на лекар.

Разширявайки кръга на хора, които имат самостоятелни практики, това означава, че трябва да се поемат отговорности, пишат от БЛС.

Според лекарската асоциация, ако специалистите по здравни грижи изпълнят заканите за ефективни протести, това ще доведе до нагнетяване на напрежението в сектора и до противопоставяне на отделните звена в лечебните заведения. Те смятат, че заявената готовност за ефективни протести ще ощети най-вече пациентите.

Според ръководството на Лекарския съюз времето за протести не е сега, а когато се гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса. Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обратно

    20 4 Отговор
    Лекарите не могат да получават по-малко от сестрите,а заплатите на сестрите са за никъде.......
  • 2 Meganoob BG

    8 3 Отговор
    Тръмп не ми е най-любимият политик, но той най-добре им го каза на феминистките - " Ще получавате равностойни заплати, щом си вършите равностойно работата".
  • 3 Дедо Грую

    23 2 Отговор
    Вдигайте заплатите на всички, че току виж ви изтропали сандалите. Спа центърът Беляне копнее за вас престъпни "управленци".
  • 4 Миризлив пор

    21 1 Отговор
    Типично по нашенски - "Не е важно че ми е ниска заплатата, не може никой да получава повече от мен!!!". После се чудим защо приказката с казана в ада и липсата на охрана все на нас ни я лепвали.
  • 5 Инженера

    24 1 Отговор
    Българският лекарски съюз вместо да говори платени глупости, да се вземе в ръце и да подкрепи протеста на сестрите! Да вземе да реши проблемите на лекарите щом казват, че са с толкова ниски заплати!

    Коментиран от #6

  • 6 Обикновен Бг

    18 11 Отговор

    До коментар #5 от "Инженера":

    Ти беден лекар виждал ли си.?!?!? Даже джипитата в поликлиниките вземат МИНИМУМ ПО 2700 лв. Да не говорим за тези в болниците, ако не им платиш умираш за един ден, има такива сучаи ежедневно.

    Коментиран от #9

  • 7 Компетентен

    14 2 Отговор
    Подавайте МАСОВО предизвестия за напускане !
    Нека лекарите останат сами да вършат цялата работа , пък тогава да видим дали не могат заплатите да станат 1000 лв . !!!

    Коментиран от #8

  • 8 Пешо

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Компетентен":

    И мързеливите сестри в производството ли ще отидат? Там не могат и ден да издържат. Каквато е МРЗ за всички, такава ще е и за тях. Нека се вдигнат всички заплати, сестрите да не са богопомазани?
  • 9 Миризлив пор

    4 5 Отговор

    До коментар #6 от "Обикновен Бг":

    Лекаря работи с хора, кои доволни кои не. Лошото е, че се навъдиха само некадърници, които само искат без някакво покритие. Има някакво лоби на кардиолозите и на личните лекари и там са най-големите пари, при останалите специалности повярвай ми нещата не са толкова цветущи.
  • 10 Трезво мислещ

    7 3 Отговор
    Познавам доктори с по няколко имота и нови коли. С нови къщи! в София, които работят на няколко места. Имат си и паркоместа със скоби пред болницата. Всеки може да види, че там паркират коли/джипове за минимум 80 000лв. Това не става с 1000лв заплата. Познавам също и фелдшер и няколко сестри. Просто няма какво да сравнявам...
  • 11 "психиатър"

    4 0 Отговор
    Защо се казва "аналгин", щом се приема през устата?!

    Коментиран от #13

  • 12 Компетентен

    7 0 Отговор
    По глупав коментар не бях чел .
    Явно нямаш никаква представа за естеството и отговорността на медицинската професия .
  • 13 Биохим

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от ""психиатър"":

    Лекар - месечна заплата 700 лв. Спасява човешки животи!
    Министър - месечна заплата 7000 лв. Съсипва човешки животи!
    По тази статистика не съм сигурен от къде точно го приемат(аналгин-на)някой хора.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 СОЛОМОН

    5 1 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ СЕСТРИТЕ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ СЪМ ИКОНОМИСТ .
    СЕСТРИТЕ ИМАТ ЕДНО СДРУЖЕНИЕ КОЕТО НЕ НАПРАВИ НИЩО ЗА ТЯХ В ГОДИНИТЕ , НО СЕСТРИТЕ ПЛАЩАТ МЕСЕЧЕН ЧЛЕНСКА ВНОСКА .
    ВРЕМЕ Е ЗА СТАЧКА И ТО СЕГА И НИКОГА ПО КЪСНО . ТЕ ЛЕКАРИТЕ СА ВЗИМАТ МАСОВО ПАРИ ПОД МАСАТА , МОГАТ ДА РАБОТЯТ НА НЯКОЛКО МЕСТА . НО ЕДНА СЕСТРА Я ИЗЦЕЖДАТ ОТ РАБОТА И РАБОТИ НА ЕДНО МЯСТО , ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ НАЕМА МЕД СЕСТРА НА ВТОРИ ДОГОВОР .
    ТАКА ЧЕ ЛЕКАРИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТИТЕ И ДА НЕ БЪРКАТ СВОЯТА ПРОФЕСИЯ С ПРОФЕСИЯТА НА МЕД СЕСТРАТА . СТАЧКА ТОВА Е ПЪТЯТ НА ЕДИН ДЪЛГОГОДИШЕН НАЗРЯЛ ПРОБЛЕМ ПРИ МЕД.СЕСТРИТЕ .
  • 16 ГОСТ

    7 0 Отговор
    Лекарите вземали под 1000 лв. но защо не протестират или са доволни от това заплащане не още 5 пъти по толкова аз съм от провинцията и познавам лекари който последните 5 години си купиха нови джипове нови апартаменти по и над 150 кв/м това не става със 1000 лв заплата .Някои от тях имат и имоти и то по- няколко и в други големи градове на България. А сестрите освен да отидат след работно време другаде да си докарат още пари но това не може да стане защото са вече на възраст която не стават за никъде защото няма ново попълнение никой не иска да учи 4 г. за без пари после като завърши
  • 17 Ей човеци

    2 1 Отговор
    Всеки иска заплащане, но никой не говори какво е качеството на услугата им. Груби, прости, злобни и алчни, понякога нетърпеливо лицемерни. Не само сестрите и лекарите са такива. В частните болници в София е луксозно и се работи с добра апаратура, но само това. Въобще не им пука за здравето на пациента, гледат да си вземат парите по клиничната пътека, а пациентът може и да не е качествено обслужен. Липсва какъвто и да е контрол. Ами направете заплатите равни на всички в държавния сектор, ама не искате, защото едни си мислят че са повече от други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове