Last news in Fakti

2 Април, 2019 09:01 4 425 45

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

  • кпконпи-
  • пламен георгиев-
  • тераса

Къде има нещо нередно - в имотната декларация на Пламен Георгиев или в нотариалния акт на имота му?

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава - 1
Снимки: бТВ

Шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев е ипотекирал в банка част от жилището си, за която самият той е категоричен, че не е негова собственост. Това показва проверката на ипотеката, която обезпечава жилищния му кредит, с която bTV разполага.

През април 2017 г. Георгиев придобива апартамент срещу сумата от 293 хиляди лева. Преди това имотът се е продавал за над половин милион лева, припомня бТВ.

Сделката е финансирана с банков кредит от близо 190 хиляди лева.

В нотариалния акт на антикорупционния шеф попада и вече добре известната тераса със зидана постройка. Има я и в офертата за апартамента, разпространена от неправителствения Антикорупционен фонд. Освен това там има още сауна за шест човека, душ и барбекю.

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

Теренът с площ от 186 квадрата e отбелязан и графично отразен и в кадастъра.

Съседни обекти на етажа няма.

В имуществената си декларация обаче Георгиев пропуска въпросната тераса, обявява само апартамент от 156 квадрата и тераса от 48 квадрата.

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

Преди дни в официална позиция антикорупционният шеф категорично отрече да е собственик на недекларираните 186 квадрата: „Въпросната тераса обаче не е част от жилището, а представлява тераса-покрив, която е обща част на сградата по смисъла на чл. 38 от Закона за собствеността, поради което не е обект на индивидуални собственически права и не подлежи на деклариране от страна на етажните собственици”.

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

За деклариране или не? Шефът на КПКОНПИ твърди, че не е трябвало да вписва терасата

В договора на антикорупционния шеф за жилищен кредит пише друго.

Спорната тераса е ипотекирана от Пламен Георгиев като негова собственост: „Ипотеката се вписва върху следния недвижим имот, собственост на Пламен Георгиев Димитров, застроена площ от 16 квадратни метра, състоящо се от галерия и баня-тоалетна и тераса - плосък покрив с площ от 186 квадратни метра”.

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

С други думи, пред банката Пламен Георгиев обявява терасата за негова собственост, а пред обществото казва обратното.

Каква е причината за това разминаване и коя от двете версии е истинската? На този въпрос от телевизията все още нямат отговор, тъй като антикорупционният шеф не е откликнал на поканите им за интервю.

Дългогодишният адвокат по вещно право Валя Гигова обяснява, че ако Георгиев е смятал, че терасата е обща част, то тя не би следвало да е описана в нотариалния му акт.

По думите ѝ ако терасата не е на Георгиев, това би направило ипотеката нищожна: „Ипотека, която не принадлежи на този, който ипотекира е нищожна и тогава банката при едно принудително изпълнение, ако не се изпълняват доброволно задълженията, няма да може да се удовлетвори”.

Шефът на КПКОНПИ ипотекирал и терасата, която твърди, че не притежава

Наказателният кодекс е строг в случаите, когато пред банката е подадена невярна информация: „Който, за да получи кредит, представи неверни сведения, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева”.

Пламен Георгиев и ръководената от него комисия трябва да проверят имотните сделки на политиците, които бяха замесени в скандала с апартаменти от фирма "Артекс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ истина

    147 1 Отговор
    Бореца срещу корупцията в първите редици на корумпираните !

    Коментиран от #22

  • 2 Ставри

    109 1 Отговор
    Тоя Пламен Георгиев се оказа пълен престъпник - типично за гейберастките избранници.

    Коментиран от #20

  • 3 Шест кокошки

    92 2 Отговор
    Да изхвърлим боклука
  • 4 Робот

    93 1 Отговор
    Нали е човек на Цветанов, какво чудно има!?
  • 5 истината

    93 1 Отговор
    Оставка за тоя мошеник и затвор до живот!!!
    Най-тежката присъда за него, защото той е избран да се бори с корупцията а всъщност самият е корумпиран.
  • 6 Къв е тоя уе

    58 1 Отговор
    Който е облякъл черния костюм е станал крадец. Факт. Това с черните костюми се превърна в култ. Тайна организация. И общество в което ние нормалните хора не може да се интегрираме. Те се имат за повече от нас. За по велики. Това с черните костюми трябва да изчезне.
  • 7 Niki

    76 1 Отговор
    Най-големия бандит , ще хваща бандити.
    Гарантирано от ГЕРБ
  • 8 Потресен

    55 5 Отговор
    Крадливи бивши комунисти, тия са по гадни и от БКП.Съд и оставка!
  • 9 Пешо

    61 1 Отговор
    Това се казва кадрови подбор. Дребен мошенник назначен да замита следите на едрите.
  • 10 Гифон

    57 1 Отговор
    "КОНПИ е установила над 100 000 лв. укрит доход на Цветан Цветанов, но е прекратила проверката"
  • 11 pedima

    40 1 Отговор
    Големи отворковци. Вместо да са за пример, те надминаха всички предполагаеми маневри за извличане на лични облаги. Нямат ли съвест? При тая беднотия на обикновените хора - такова безнаказано лапане. Всички са за отнемане на придобитото по нечестен начин имущество. И с цялото си нахалство искат да гласува народът за тях. Срам и позор!
  • 12 Мунчо

    36 1 Отговор
    Сега, когато става ясно е, че е имал нерагламентирани доходи, ще се самосезира ли? Поне да почне проверка срещу себе си, то е ясно как тя ще приключи ...
  • 13 ЖОРО ПАВЕТО

    45 1 Отговор
    И как искате КПКОНПИ да разследва имотите на Цецо крадецо, Цецка... и останалите крадливи гейберасти, като шефа й също е в кюпа (нагрухал се е като свиня)?! Оставка на Боко Тиквата, съд и максимална присъда за крадливите гейберасти от ГЕРБ!
  • 14 Batushka

    30 1 Отговор
    По суратите ще ги познаете!
  • 15 оня с мустачките

    26 1 Отговор
    Всички бандити- политици в затвора
  • 16 арджентата

    25 1 Отговор
    Боже, какво безочие! Безгранична арогантност !
  • 17 Иван

    33 1 Отговор
    Няма как на държавен служител като него да му дадат заем за 200-300 хил.лева. Няма да му останат пари за живот(почивки в страната и чужбина, скъпи училища за децата, нови коли и тк.н.), пък не е казано, че цял живот ще е на тази позиция следователно е крадец. Така се прави в България за контрол на корупцията се слага крадец, за да не гони власт имащите.
  • 18 Ядеитн

    4 30 Отговор
    Яд ли ва е? Ей тва са големите ора - могат да прават квото им е кеф и селям на мишкарете не дават! А мишкарските босяци могат саде да са късат от завис!

    Коментиран от #25

  • 19 Трифонов

    8 25 Отговор
    Гнусните комунисти си разцъкаха цялото държавно богатство, натрупано до 1989г. После си разпарчетосаха цялата индустрия чрез "масовата приватизация", окрадоха де що имаше за крадене. Съсипаха икономиката на страната... каквато и да бе тя, все пак имаше такава - унищожиха стотици работещи предприятия, окрадоха труда на пет поколения българи, извадиха залъка от устата ни и осъдиха този народ на гибел, а държавата скоро ще се превърне в това, което представлява всяко едно българско село на север от Стара планина... Нищо не направихме. Напротив. Гласуваме, като ахмаци и си внушаваме, че по този начин правим нещо. Обаче за два апартамента и половина ще бутнем правителството... Жалък народ...

    Коментиран от #21

  • 20 Само казвам

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ставри":

    Не се отказвайте, до като не ги изхвърлим в боклука всичките ГЕРБерасти .Там им е мястото както в Румания направиха. Искате ли по добро бъдеще и спокойствие тея трябва да са по затворите и по кофите !!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бл.134 в Зап. парк

    2 14 Отговор

    До коментар #1 от "БГ истина":

    Абе , оставете човека на мира .Нека да си живее спокойно и с Цецо да си спретнат едно мачле на терасата .После може и едно барбекю да си спретнат .
    Не е ли това, мечтата на всички ни
  • 23 Каракуд

    24 1 Отговор
    Прасенцето с фамилно име на дребна рибка се скри като мишок, какво чака а не се сезира за това леке Пламен Георгиев? Имат късмет че матряла е тъп и овчедушен, в нормална държава народния гняв щеше да ги помете като ураган
  • 24 Къде е оставката?

    19 1 Отговор
    Защо още работи?
  • 25 Гонзо

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Ядеитн":

    Всичко наред ли е Наполеоне???
  • 26 Искам го мъртъв

    10 1 Отговор
    Искам да дойде един Хитмен и да го убие облякъл се като полицай. Искам да му гръмне един дали ще е с пистолет с заглушител дали ще е с попма , двуцевка , калашник или там си искам го с пръсната глава да лежи долу на земята с локва от кръв и да изгние целия в собствената си кръв.
  • 27 Така е

    16 1 Отговор
    Крадлив като стар демократ.
  • 28 ОСТАВКА кога ?

    19 1 Отговор
    Забележете обаче КОМПИРА Пламенчо, как се скатава и се надява, че може да му се размине ? Покри се отказва интервюта, да отговатя на въпроси и гледа да отърве оставката ! Същото се отнася и за ония дебелите, които го назначиха на тоя пост да им пази гърба ? Самото подаване на неверни данни е престъпление, простичко казано лъжас цел лична облага и ощетяване на трети лица или държавата !
  • 29 Шефа на КОНПИРА

    13 0 Отговор
    Няма оставка , ако изкарам записите ще трябва всичкото гербаджийска лайновоз да се изнесе със скоростта на бит пердераст
  • 30 Шефьор

    14 0 Отговор
    Бе, откъде ги намират тия. Тоя забравил, ония купувал на специални цени. Ми как е купил този апаратамент. Та той трябва да е пестил цял живот, да не яде, да не се облича, да не ходи на почивка? Този е един от групата на големите наглеци, барабар с майката на нацията и физкултурника.
  • 31 Гост

    11 1 Отговор
    Каква сган
  • 32 бай Коста

    10 1 Отговор
    всичко е ала-бала ,като дърти цигани лъжат политиците
  • 33 Простак

    7 0 Отговор
    частните банки са ваши ,ипотеката е фалшива , за заблуда на народа
  • 34 Byg

    3 1 Отговор
    Бухалката Антикорупционен фонд - Решението за вписване излиза на 3 ноември 2016 г. Малко след това току що създаденият Антикорупционен фонд получава финансова инжекция от 902 960 лева от фондация "Америка за България". Рекордният грант е по програма "Гражданско общество и демократични институции". Това е същата програма, по която се финансира Българският институт за правни инициативи, в чието създаване е участвал лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и "Икономедиа" на Иво Прокопиев.
    Какво да говорим , фирма за политически рекет
  • 35 Трикстер

    6 1 Отговор
    Абе, тука се подвизава някакакъв гейберастки трол, който цъка минуси на коментарите, явно още не е получил текста от калинките на тиквопитека и няма как да напише нещо в защита на господарите си. Изчакай троле, скоро ще ти измислят репертоар.
  • 36 Гост

    4 0 Отговор
    абе какви заплати взимат тези че кредити от рода на 200к им се дават?
    аз ако отида в банката такова чудо няма да ми дадат, а уж се води че аз плащам част от тяхната заплата...
  • 37 Нагъл апаратчик

    6 1 Отговор
    Тоя само като му видиш наглата физиономия става ясно каква работа ще свърши и за кого работи.
  • 38 Дамо заради това нагло

    3 0 Отговор
    Изказване че нямало да се занимава с компроматни глупости трябва да бъде освободен незабавно
  • 39 Сергей Михайлович

    5 0 Отговор
    Човека си мисли, че като е станал съсед с господа е недосегаем.
  • 40 sadisty

    8 1 Отговор
    поредното доказателство как ни крадат всички от герб , щото борисов им е казал ся ви се е паднало лапайте
  • 41 юрист

    3 0 Отговор
    Искаме да сме правова Държава,но затова е необходим правов Народ и правов Елит.
    Всеки иска законът за него да не важи и да не се прилага,а само спрямо другите.
    Това е причината нещата да са тикава кавито са у нас.
  • 42 Грую

    3 0 Отговор
    Ами той човекът ако не знае как да лъже кажете ми как ще хваща мошениците бре?
  • 43 Хахаха

    2 0 Отговор
    Разследващият ,, Миши Бирата" ОЩЕ НЕ ЗНАЕ , ЧЕ ИМА ТЕЛЕФОНЕН РАЗГОВОР…... ХАХАХАХАХА. Имат късмет, че БЪЛГАРИТЕ ЕМИГРИРАХА. Остана стадо овце и мутри.
  • 44 Булшитс

    1 1 Отговор
    Да си ходи тая сбирщина корумпирани тикви
  • 45 факти бг

    3 0 Отговор
    „Има желязна съдебна практика, която казва, че когато някой има достъп до покрива и само през този апартамент има достъп до покрива, това не го прави собственик и не му дава право да бъде собственик на този покрив. Причината – този покрив може по желание на съсобствениците да бъде променян, да бъде променяна термоизолацията и т.н. Поради тази причина законът е решил еднозначно този въпрос”, коментира проф. Иван Тодоров. Това е и причината този покрив да не може да се придобие в индивидуална собственост." Та в Нотариалния акт се споменава покрива-тераса, че е там, но си покрив и следователно обща собственост, която НЕ МОЖЕ да се ипотекира! Престанете да Лъжете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове