Last news in Fakti

11 Април, 2019 12:08 2 289 14

Закон за имотните сделки искат данъчните

  • нап-
  • апартамент-
  • росен бъчваров

Никой не е застрахован от данъчен контрол от страна на НАП

Закон за имотните сделки искат данъчните - 1

НАП констатира сериозни нарушения сред превозвачи, нужен е и закон, който не позволява изповядване на имотни сделки по-ниски от пазарните цени, коментира пред БНТ, говорителят на Националната агенция по приходите Росен Бъчваров.

"Никой не е застрахован от данъчен контрол от страна на НАП", обясни той и допълни, че програмата за несъответствие между имущество и доходите работи за всякакви физически лица, независимо дали са политици, или не.

Започват съвместни проверки с прокуратурата на замесените лица в скандала с имотите на властта, годишно се правят около 2000 подобни проверки.

За практиката да се изповядват имотни сделки на данъчна основа, Бъчваров прогнозира, че законодателната рамка, която в момента позволява прехвърлянето на собственост да става на по-ниска от действителната цена, да бъде преразгледана, защото така законът допуска спестяване на данъци.

Припомняме, че до този момент скандала "Апартамент гейт" струва оставките: на Цветан Цветанов от парламента; на Цецка Цачева като правосъден министър; на зам.-министър Ваня Колева; на зам.-министър Красимир Първанов; на Делян Добрев като народен представител; на зам. областния управител на София Томи Николов, изброява news.bg.

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказва засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Бе разпоредено да се проверят сигналите за апартаментите и на министъра на туризма Николина Ангелкова и депутата от БСП Валери Жаблянов.

Тече проверка и спрямо Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти.

Кампанията срещу нелегалните превозвачи показват "плашещи" данни - много хора извършват превози в страната и чужбина нелегално с лични автомобили, без регулация, обясни Бъчваров.

Предстоят още такива операции, които протичат с т.нар. таен клиент - служител на НАП. В случая с превозите до чужбина, заплащането се извършва извън България, но НАП извършва проверки в страната, допълни той.

Ако не са издадени касови бележки и билети на пътници, глобата се увеличава пропорционално, а превозното средство може да бъде спряно от движение за един месец, коментира той.

НАП осъществява наблюдение върху декларираните от работодателите доходи, като така се изключва възможността да се пропусне събирането на служебни бележки и физическите лица да влязат неволно в нарушение. Доходите могат да се проверят чрез електронните услуги на Националната агенция по приходите.

НАП стартира мобилно приложение за сканиране на касови бележки с QR код, което проверява дали тя е действителна, добави Росен Бъчваров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възмутен

    19 1 Отговор
    Намалете безумните данъци, които незнайно защо се прибират от общините за сделки, по които нямат никакво отношение и принос. Тогава никой няма да изповядва сделка на данъчна оценка!

    Коментиран от #12

  • 2 KELEPIR

    15 0 Отговор
    Потърпевши от това ще са бедните Българи,а не политиците! Незаконен транспорт е Гюрсел от Смолян ,който с буса си превозва до Германия 20-30 човека на месеца за да изкара хиляда и две-триста лева да си гледа децата,а за укрити данаци и недоказани доходи ще се глобява сестрата на Гюрсел,Сибел ,която е работила 20 години в Германия за да събере 50 000 евро с които си е купила апартамент ново стрителство,който е записала на данъчна оценка.
  • 3 Данъчното копеле

    17 0 Отговор
    Купих си мотор. При изповядване на сделката, нотариусът ми взе 2 процента за общината? Не разбрах само ...тя ли ми го плаща, или ми го пазари , та взима тези проценти ???
  • 4 emo

    16 1 Отговор
    Тогава намалете или премахнете 2.5% данък, таксите на нотариусите и за вписванията. За имот по данъчна оценка 7500 лв, цена в нотариалния акт 8000 лв. платих 700 лв - почти 10%. Един апартамент в София да речем че се пише реална цена от типа на 120 000 лв, и какво - 11 000 лв ще е таксата за прехвърляне? Няма кой да ви плаща ей така толкова пари за нищо.

    Коментиран от #9, #13

  • 5 че то е от 20 години вие сега се събъдих

    11 0 Отговор
    Добро утро, то това е обществена тайна от много, много години!
    Както и със сделките с имотите, че то всеки 2-ри човек е купувал имот не на пазарна цена.
    Само малоумник би си помислил че е друго.
    Нашите нотариуси и общините жулят такива такси и данък за покупка на един и същи имот дори и да се продаде 100 пъти?
    Как искате с такива доходи и 5-торно завишени такси и данъци за да крадете, хората да плащат? ОТКЪДЕ?
    Като това е непосилно, не нормално а нотариусите и брокерите, яко тарашат и станаха милионери, да не говоря че почти всички брокери на недвижими имоти не декларират реални доходи, а правят десетки хиляди на месец, това е истината, всичко друго е миене на очи.

    Коментиран от #14

  • 6 12345

    11 0 Отговор
    НАП да проверят Лукойл и сделките му със свързани лица ако не са пу.тки. Ама са пу.тки и няма да го проверят.
  • 7 Тоз пък

    7 0 Отговор
    Ако искат да им звъня и те да ми кажат за колко да си продам имота или колата.Тия съвсем изтъпяха....
  • 8 Guest

    6 0 Отговор
    Времето на "всички на улицата" и преустановяване на каквито и да са дейности от реалния сектор (пък бил той и сив) е презряло. Нека всичко спре за месец и заплатаджиите ще ни ядат дедовия!
  • 9 Лимбо

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "emo":

    Емо , на имот над 50 000 лв влизаш в ДДС. Тогава продавача трябва да плати 20 % на сумата която взема от теб като ДДС . Т.е - ще ти продаде апартамента с 20% повече.
    Резултатът от тези последици ще са поскъпване на имотите поне с 10% . И то много скоро...
    честито !!!
  • 10 Шляхтиц

    7 0 Отговор
    Закони имаше и се спазваха по време на диктатурата на Тодор Живков. Тогава таксите за промяна на собствеността на едно жилище бяха около 70, 80 лева и всеки можеше да си го позволи. Сега само нотариалните такси и данък на общината надхвърлят ЕДНОГОДИШЕН БРУТЕН ДОХОД на едно средностатистическо семейство. Искахте демокрация, ето ви демокрация. Ще изповядвам сделката за пет лева, за да мога да си платя и НЕВЕРОЯТНИТЕ ТАКСИ И ДАНЪЦИ, измислени вас, за да скубете народа......
  • 11 майна

    1 0 Отговор
    бедните купувачи ще се напълнят с още повече пари само адвокатите , нотариусите и чрез кредитите и банките.
  • 12 Диамантената ръка

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "възмутен":

    А тези с незаконните доходи дали няма, а?
  • 13 Диамантената ръка

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "emo":

    Че то и заплатата тогава ще трябва да ти я намалят, за какво ти е като няма да ги плащаш тия такси?
  • 14 Диамантената ръка

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "че то е от 20 години вие сега се събъдих":

    Интересно отде ги имате тия пари, за да ги купувате тия имоти? За имоти пари бол, ама за данък и такса не стигат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове