Last news in Fakti

12 Април, 2019 15:49 10 162 59

РАНД: Подготовката на пилоти за F-16 е много скъпа

  • ф-16-
  • пилоти-
  • скъпа

Що се отнася до подготовката на пилоти за транспортните самолети на ВВС, тяхната стойност не е чак толкова висока

РАНД: Подготовката на пилоти за F-16 е много скъпа - 1

Стойността на подготовката на пилоти за изтребителите F-16 е изключително висока и достига 5,6 милиона долара, изчислиха от корпорация РАНД.

Това пише Ниал Маккарти за сп. „Форбс“.

Корпорация РАНД неотдавна публикува интересен доклад, авторите на който са проучили цената на обучение на пилотите за полети на различни самолети на американските ВВС. В основата на методологията са взети няколко критерия, такива като експлоатационните и спомагателните разходи, постоянните и променливите разходи, а също така цената на един летателен час в рамките на цялата програма за обучение на пилоти, отбелязва БГНЕС.

Получените приблизителни суми за всички анализирани програми за подготовка са се оказали много високи. Цената на подготовката на пилот с базова квалификация за изтребител F-16 достига 5,6 милиона долара, за изтребител F-35A — 10,17 милиона долара, а за изтребител F-22 — 10,9 милиона долара.

Прекалено висока е и цената на подготовката на пилоти за щурмови самолети и бомбардировачи. Ако цената на обучението на пилот за щурмови А-10 достига около 5,96 милиона долара, то общите разходи за подготовката на пилот на тежък труднозабележим стратегически бомбардировач В-2 „Спирит“, който струва 2,1 милиарда долара, достига около 9,89 милиона долара.

Що се отнася до подготовката на пилоти за транспортните самолети на ВВС, тяхната стойност не е чак толкова висока – подготовката на един пилот за военнотранспортните самолети C-130J достига 2,47 милиона долара, а на пилоти за С-17 – около 1,1 милиона долара.

Анализът на цената е бил проведен на фона на тревогата във ВВС на САЩ заради недостига на пилоти. Ведомството използва специални програми (Aviation Bonus и Aviational Incentive Pay), предвиждащи допълнителни плащания и стимулиращи надбавки за военните летци и позволяващи да се повлияе на ситуацията за сметка на удължаване на договорите и запазването на числения летателен състав.

Били са повдигнати въпросите дали са достатъчно високи заплатите с оглед на зачестилото прехвърляне на военни пилоти в гражданската авиация. Освен това, в съответствие с инструкцията на Пентагона 7730.67 тези програми са станали дискриминационни, което означава, че за тези две плащания ВВС ежегодно трябва да обосновават своите бюджети. Специалистите от РАНД са достигнали до извода, че за запазването на броя на летците ще бъде по-евтино да се увеличи размерът на стимулиращите плащания и надбавки, а не да се разширява системата за подготовка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 F218

    44 4 Отговор
    Подготвят ти за още поне 1 000 000 000

    Коментиран от #17

  • 2 Лобизъм бате

    75 22 Отговор
    Излизаме на масови протести, ако подпишат договора за F-16. До дупка ще ги гоним ...

    Коментиран от #58

  • 3 Незнайко

    84 18 Отговор
    Лелии ... освен, че ще купим скъпи американски хвърчила, модел от миналия век, ами ще трябва и да се бръкнем за няколко милиона пари, и за обучение на пилоти. Това що сега ни го сервират? Оставка на Борисов 3-ти ... и никога повече 4-ти
  • 4 бббббб

    74 12 Отговор
    Хахаха уж по евтини ,ама обучението скъпо!!!Добре ни клатят политиците.
  • 5 kjl

    67 10 Отговор
    Айде, осчетоводихме още един милиард! Честито
  • 6 Бай Натю

    21 101 Отговор
    Руската измет отново в атака срещу избора на боен изстребител на българските ВВС. Няма да мирясат мерзавците докато сами не се задавят от злобата си.

    Коментиран от #45

  • 7 Само питам

    29 75 Отговор
    Обучението на пилотите е включено в цената на F-16, така, че българофобите, руски еничари да си пестят квиченето.

    Коментиран от #9, #25, #44, #49

  • 8 Оня с коня

    50 7 Отговор
    Спокоино , ще издържите и на по-високи данъци, де ще ходите?
    И тия пари за заплати и летци ще се намерят, още малко да вдигнат тока и по нови радари за скорост и готово
  • 9 само отговарям

    31 5 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Що сега реши да ходиш до тоалетната!!!

    Коментиран от #19

  • 10 Иван Гешев

    44 11 Отговор
    Никакви Ф 16 не ни трябват - стари и скъпи. Стига пиляхте парите ни за далавери и слугинаж. Една качествена ПВО отбрана е предостатъчна и за колективна защита заедно с Гърция, Румъния, Македония и да се поделят разходите.
  • 11 наско

    46 8 Отговор
    Американските самолети,като американските централи.Дупе да ни е яко.
  • 12 99999

    40 5 Отговор
    Каруцата скъпа , ма и коня гладен ...бате ?
  • 13 власт=наглост

    51 10 Отговор
    Пари за образование и здравеопазване няма, за пенсии няма, за болници и детски градини няма. Но за апартаменти, самолети, курвети, ракети ще се намерят. От къде ? от европейски помощ ? от богати изселници, или миграти ? Най-вероятно отново от висики такси, данъци, задължителни задтраховки ? Това правителство е вредно за българския народ и държава. Това е най-продажното правителство до сега. Да му бием дуспата на всичко избори !
  • 14 Hhhhhhh

    36 7 Отговор
    Оставка крокодили некъдърни начело с шлифера.
  • 15 антрашпиц

    18 8 Отговор
    Е ко кат е скъпа подготовката.?Българинът обича да му е скъпо и после да се оплаква..
  • 16 Batushka

    20 2 Отговор
    Глупости ...видях Каракачанката как вдигна тренажора и направи кобрата на Пугачов с него ...два пъти...
  • 17 цветан изтребителя

    34 8 Отговор

    До коментар #1 от "F218":

    Цветан Цветанов и "апартамент ГЕРБ групата", да ипотекират апартаментите, за да се научат, как се манипулира Българския гражданин за изтребителите ф-16.
    Щяло да е малко над, ама се оказа цената двойно и отгоре...
    лъжлива пасмен!
  • 18 Трън

    34 7 Отговор
    Като намериш патки, заливай с гореща вода и скуби. Американците си намериха.

    Коментиран от #23

  • 19 Само питам

    12 28 Отговор

    До коментар #9 от "само отговарям":

    Защото видях широко отворена русофилска уста.

    Коментиран от #21, #31, #53

  • 20 Офицер

    18 1 Отговор
    Нали разкриват военно въздушно училище с бюджет 5000000 лв. на година.
  • 21 Мммм, да

    17 7 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    Нищо смислено не успя да измислиш, та пак таласъми (русофили) ти се привиждат. Нещо като Мира Кришан, ама вместо за краставичката, все за русофили обръщаш моабета.

    Коментиран от #27

  • 22 Авиатор

    10 31 Отговор
    Много прост народ тука! Всички разходи са ключени амблок в цената на самолетите, включително и обучението на пилотите които ще ги управляват! Аман от стратези и разбирачи, дето си чешат клавиатурите.

    Коментиран от #24, #39

  • 23 Хитър Петър

    7 20 Отговор

    До коментар #18 от "Трън":

    Стига ревахте бе, в цената на самолета е включено и обучението на пилоти. Сега разбрахте ли защо ни се връзват по-скъпи самолетите от тези за държави които вече имат Ф-16 и пилоти вече обучени на тях.
  • 24 onq s konq

    9 17 Отговор

    До коментар #22 от "Авиатор":

    И що си мислиш че има "много прост народ тука" и не разбират че в цената на Ф-16 които ще закупим е включена и цената на подготовката?ПО ДОБРЕ ОТ ТЕБЕ ГО ЗНАЯТ папурчетата,ама нали трябва да се съсздадат недоволство и брожения сред населението,та БЕЛКИМ КАНДИСА ДА ДОЙДЕ ПУТИН ...да ни оправи!Не че ще се случи,но Разпореждането от Москва е "стане-не стане,ние ще опитваме до припадък":)

    Коментиран от #43

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Само питам

    4 19 Отговор

    До коментар #25 от "Гад":

    Напълно отговаряш на ника си и си пълен елементарник. Най-скъпата част от самолета винаги е била пилота, но руските подлоги никога няма да го разберете. Водещото при вас е сляпата привързаност към руската кочина и омразата към нормалния свят, част, от който се стреми да бъде и България.

    Коментиран от #50

  • 27 Само питам

    7 20 Отговор

    До коментар #21 от "Мммм, да":

    Чета колко смислени са коментарите на мръсните руски подлоги. Освен псувни и обиди нищо друго не могат да измислят поразените ви от злоба и българофобия мозъци.

    Коментиран от #56

  • 28 Коня на оня

    4 20 Отговор
    Обучението влиза в цената за всеки самолет обучен екипаж. Ремонт и поддръжка в БГ, последващо обучение в БГ. В цената влизат и 2 комплекта тренажори. Самолетите са с пълен боекомплект и резерва. Самолета е модел 2012 г. поколение 4++.

    Коментиран от #34

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Коня на оня

    5 19 Отговор
    Ф16 v само на външен вид прилича на модела от преди 40 г. Нищо общо няма с онзи самолет.
    Също както и Су35 само външно прилича на Су27. На практика двата самолета са равностойни ниво 4++, само дето F16 V има 3 пъти по голям експлоатационни ресурс и е по икономичен като разход на гориво.

    Коментиран от #37, #40

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор
    Дали затова не гръмна апартаментгейт!!!Нещо се дръпнала фъшкията на ЦеЦерон като му пляснали ,,олинклузива,, на анблок70...Дал ЛЕКО назаде и пляааас изозадже от,,приятелите,,от молитвената синия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Разнирач

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Коня на оня":

    3+++
  • 35 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    11 1 Отговор
    Охаа ква лапачка за поколения напред шапкари се очертава лелеее😂😂😂 бг ше се плаща най скъпата цена за обучения
  • 36 Л. Мартин

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "Гад":

    Защо само 8 пилота? Няма ли да обучат още няколко за резерв?
  • 37 Грух

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Коня на оня":

    Трол.
  • 38 каунь

    0 4 Отговор
    еееехеее ко си мислите Вие неграмотници половината цена на самольотчето е в обучение на кауна.
  • 39 Провинциалист

    0 8 Отговор

    До коментар #22 от "Авиатор":

    Това си е русоробски сайт, така, че не им обръщай внимание. Да си лаят. Никога повече руско робство.
  • 40 Батко

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Коня на оня":

    Това с ресурса не е вярно, освен това F изисква идеално чиста писта, а за разхода е вярно, защото е с една машина, а СУ с две.
  • 41 Смях

    5 0 Отговор
    Хора за такива безобразия трябва да има евтаназия!
  • 42 Кабагайдаров

    5 0 Отговор
    Не знам някой дали ще се съгласи с мен но искам да изкажа едно мнение. Защо трябва да купуваме американски самолети а примерно не се вземе решение от Брюксел за общи европейски сили. Европа има заводи които произвеждат и изтребители и хеликоптери и военни кораби. Но това трябва да се координира и да се финансира от Брюксел . Само искам да отбележа че ако се запушат пробойните от бюджета на Евросъюза ( защото има много пари които се дават за щяло и не щяло) пари ще има . Другото което е че ако Евросъюза се нагърби с тази задача цената на един изтребител няма да е толкова висока. В момента всичко се прави на парче и всяка държава трябва да се спасява по единично. Ако всичко се координира от Брюксел въоръжените сили ще се издигнат на по-високо ниво и това ще стане приоритет за целия Евросъюз. Така поне мисля......може и да не съм прав
  • 43 Onq s vola

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "onq s konq":

    Не че обичам Путин,ама и не знам защо все той и руснаците са ти в устата тъпчо??? Да не са забременели баба ти през ВСВ???
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Тихо бе

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай Натю":

    Тихо бе бок ук
  • 46 Стоян Минков

    0 3 Отговор
    Хем искаме добри самолети хем ако може да не плащаме!?
  • 47 България ЕС Нато

    1 3 Отговор
    Качеството струва пари Служи дълго и винаги излиза по евтино във времето от колкото евтинджос боклук

    Коментиран от #55

  • 48 България ЕС Нато

    1 3 Отговор
    Абе друзя таварищи Кой ви пита вас бе шушляци Още малко и ще им се радвате как порят гордо небето и ви пазят от вашите господари и разни Мюмюни с чалми също приятели на вашите благодетели

    Коментиран от #54

  • 49 Само отговарям

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    На заблудени душици като теб. Обучението на пилотите е включено в цената,да....но все още договор не е подписан нали..? Защо мислиш изскачат такива заглавия по сайтове и соц.мрежи. ? Пак янките с еврейски номера. Никаква яснота до сега за цената,времето когато ще доставят първия изтребител,нищо братче. Изкуствено мисля вдигат цената още преди да са седнали да „преговарят” за конкретни неща. За това не им вярват по света на янките,щото все прецакват партньорите си.
  • 50 Само отговарям

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Само питам":

    Ето съвсем културно и конструктивно ти отговарям че не си прав. Човешкия фактор в управлението на един боен самолет е важен разбира се,но ако човека е ас,да речем но лети на машина която е по-слабо маневрена,с по-малък оръжеен запас,и технически толкова чуствителна че и най-малката повреда,или авария в боен полет я правят аут от итката...ами колкото и добър пилот да е човек лети ли на такова дърво не само няма да е ефективен,ами дори трябва да е къссметлия ако оцелее и не го свалят..!
  • 51 Fermera

    3 0 Отговор
    Освен че Ф16 е архаичен като архитектура,същото е положението и с въоръжението което ще ни продадат със него.Ракетата AIM 9 AMRAAM през 2016 г. в Сирия не успя да свали СУ 22 от съветско време,заблудена от топлините капани .Наложи се Ф15 да използва AIM 120 AMRAAM.Има европейски ракети IRIS-T и METEOR.Ама ние ще дадем много пари на Рейтън за нещо което не върши работа.
  • 52 Fermera

    2 0 Отговор
    По вероятно е Ф16 да среща над Черно море , където е границата ни с Русия безпилотен самолет Охотник.Той подържа суперкруиз 1,2 МАХ с двигателя си АЛ 41 а Ф16 няма суперкруиз.Така всеки път ще пращаме двойка самолети за оглед и от бюджета на ВВС няма да има за Кугари и Спартани.
  • 53 Ух мамати гнусна

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Само питам":

    И ко реши да се одупиш на манафа, и вместо уста кожен масур
  • 54 хари

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "България ЕС Нато":

    Да падне дано някоя от тези антики върху кочината ти като сте вътре цялата продажна измет
  • 55 хари

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "България ЕС Нато":

    Колко още 50 години ли джендър
  • 56 хари

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Само питам":

    А за подлогите на мелезите нещо да кажеш щото там сте наистина ПОДЛОГИ обилно намазани с вазелин
  • 57 Ядосан

    0 0 Отговор
    Аман от фекове бе ! Вие парите за нищо ги нямате ! Не ви ли омръзна да пишете глупости ?
  • 58 Аслан бей

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лобизъм бате":

    най-много до твоята дупка...да ги гоним !
  • 59 Пугачов

    0 0 Отговор
    Що се хаби мурзилажа да риве като съдран след като обучението на пилотите е включено в цената на самолетите ? Тези от Позитано що не ви го казват та ставате за смях ? Маскари !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове