15 Април, 2019 15:22 8 246 14

Български тираджия с 39 глоби в Турция

  • турция-
  • глоби-
  • шофьор

Българин спестявал от таксите за магистрала

Български тираджия с 39 глоби в Турция - 1

Турските власти са спрели шофьор от Ямбол на ГКПП Капитан Андреево- Капъкуле, защото имал натрупани 39 глоби с общ размер 1132 лири, което се равнява на около 340 лева. Те са за това, че не е плащал за магистралите, по които е пътувал. Оказва се, че най-старата му е от 2016 г., пише в. „Монитор“.

Това е само един от десетките случаи на водачи, които са пътували в южната ни съседка, направили са нарушение на пътя или не са си платили тол таксата за магистрала.

Те попаднаха в капан от петък и през целия уикенд, след като турските власти започнаха обявеното две седмици по-рано събиране на глоби от нарушителите при напускане на страната. Принципът е плащаш или колата остава на митнически паркинг. Засега суровата мярка се прилага само на ГКПП при Капъкуле-Капитан Андреево, съобщиха пътуващи.

"Мъж пред мен плати 3 хиляди лири (почти 900 лева) за превишена скорост, нищо не обясняват“, оплакаха се пътуващи. Ако не платиш, задържат колата на паркинг на границата, разказаха очевидци. При изходящия контрол на Капъкуле на монитора на проверяващия се появява информация, че за напускащия автомобил има неплатени глоби и собственикът трябва да се върне на гише 41 с талона на колата за уреждане на задължението.

Новата мярка беше обявена още в края на март, но тогава никой не предполагаше мащаба на възможните потърпевши от нея. Сумите могат да се платят в брой или с карта на гише на самия граничен пункт. Фискалните документи са само на турски език и заради езиковата бариера голямата част от пътуващите не знаят точно за какво са сумите, нито как са се натрупали.

В петък вечерта в социалните мрежи на общностите на често пътуващите до Турция се появиха адресите на два сайта, където може да се проверяват наличните глоби и това даде възможност на туристите, подлежащи на санкции, засега да ги избегнат, като не минават през Капъкуле. "Казваш в КАТ, че си изгубил номера на колата, взимаш нов и край с глобите“, дават съвет в социалните мрежи находчиви българи.

Това обаче е заблуда, тъй като търсенето на глобите наистина е по номер на колата, но нарушителят фигурира в турските масиви с всичките си данни и няма как да избегне санкциите, ако се появи на границата.

Най-честите нарушения са за движение по магистрали, мостове и тунели в Турция без плащането на тол такса, което там се осъществява с електронен стикер със заредена предварително сума в турски лири. Системата е доста либерална и позволява в случай, че бързате или нямате време да заредите пари, дори преминаване без заплащане с гратисен период от 14 дни. Ако след пътуването си платите дължимата такса в двуседмичния срок, глоба няма. Ден по-късно нередовният шофьор трябва да плати четворния размер.

Електронни системи улавят автоматично и нарушителите при преминаване на червена светлина. Глобата за това от 1 януари 2019 година е 235 лири (70,34 лева). От 108 на 235 лири е повишена и глобата за говорене по мобилен телефон по време на шофиране. Неспирането на пешеходна пътека е 488 (146 лева) лири срещу 235 в края на миналата година. Дрифт и "катаджийско обръщане" с газ и спирачка се наказват официално с глоби от 5 до 10 хиляди лири, което е почти 3000 лева за тавана на глобата и спиране на колата за срок от 60 дни. За тонколони, сирени или специални лампи, монтирани върху купето на колата, глобата е 1002 лири (300 лева), толкова е и за МПС, което изпуска вредни емисии повече от допустимото. Движението в насрещното носи също глоба от 1002 лири.

За какво още може да ви глобят в Турция на общо основание: за високо пусната музика в купето, за неработещ агрегат по автомобила, за неизползване на фарове за мъгла и дъжд, когато атмосферните условия го изискват, за изхвърляне на боклук или цигара през прозореца на колата, за смяна на лента на движение без мигач и куп други.

През уикенда се оказа, че засега мярката не засяга пунктовете в Малко Търново и Лесово, както и напускащите южната ни съседка през границата с Гърция, но според турски източници било въпрос на време да свържат и сървърите на тези ГКПП със сървърите на приходната агенция и министерството на транспорта и инфраструктурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi ta ka

    26 3 Отговор
    39 глоби = 340 лева...
    тука те бръснат като говедо от 100 нагоре !!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сиси

    36 2 Отговор
    Ама така трябва и в България да бръснат чужденците. Не румънци и турци да карат като за последно без да спазват никакви правила, а тукашните полицаи да чакалят само българите. Одрусай ги яко и им задръж колите, докато не платят на границата и половината бюджет за пътища е готов, ама ние сме все "да не ги изгоним". Няма откъде да минат по път за Гърция и Турция само от тук, яко дране, докато се научат.

    Коментиран от #6

  • 4 Хасан

    6 2 Отговор
    И аз имам 120 лири ...мислех че можем гратис по гишетата
  • 5 Хасан ибн Ал козички

    8 5 Отговор
    С Онур ни глобиха по 10000 лири защото ни хванаха на един паркинг, докато се онождахме!

    Коментиран от #7

  • 6 jsfk

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сиси":

    Те катаджиите и даяджиите ги скубят, ама парите прибират в джоба, за това системата крета така от години.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Garrincha

    4 1 Отговор
    А, сега, наш'те родни милицаи, да подпукат турските тираджии с глоби - докато не платят глобите, камионите под ключ на границата ! За 6 месеца ще осигурим пари за 50 % увеличение на пенсиите !
  • 10 Яшко

    8 0 Отговор
    Бреееей имало и държави дето не можеш да минеш с рушвет и рекет
  • 11 ако имаше държава

    6 2 Отговор
    Ами правилно действие ,но трябва да се направи отдавна и у нас !
    Тук наказателният паркинг трябва да е поне 10 пъти по голям .
    Турските камиони не минават без нарушения през страната .
    Да не говорим за гастербайтерите им - турските цигани ма Европа !
    Нарушават всякакви правила , да не говорим за циганската мръсотия , която оставят по магистрала Тракия и бензиностанциите , това трябва да се санкционира жестоко !
    Дойде ли на границата , милиарди от глоби ще печелим !
    Нали се сещате колко българи минават и колко турци , ще сме поне 100 пъти на плюс !
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тираджия пенсионер

    4 0 Отговор
    Кукера и в Турция и в Европа ще си ги плати като на поп Нашите Мухльовци какво чакат и не въведат ефективно заплащане на глобите като другите държави го правят
  • 14 123

    1 0 Отговор
    това само за тирове ли се отнася
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове