736 5

Европейският парламент забрани двойния стандарт при храните

Докладът се прие със сериозно мнозинство

Европейският парламент гласува решение, с което наложи забрана и в бъдеще ще налага санкции на двойния стандарт на храните. Докладът бе приет със сериозно мнозинство в пленарната зала на Европейския парламент. Влизащите в сила мерки обаче са по-леки от тези, за които се бориха българските евродепутати и други техни колеги от Източна Европа. Докладът бе приет с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“. Евродепутатите Емил Радев от ГЕРБ и Момчил Неков от БСП приветстваха новината пред БНТ.

Емил Радев - ГЕРБ: Надяваме се, че тази крачка напред ще доведе до по-добро качество на храните в България. За да има наказание, трябва да има значителна разлика в качествените съставки и характеристики при храните. Никъде няма определение какво значи значително, което значи, че оттук нататък редица стоки с двоен стандарт ще могат да се промъкват.

Момчил Неков - БСП: Призовавам компетентните органи в България да въведат самата директива и да определят кой ще бъде националният орган - да кажем Комисията за защита на потребителите да следи дали се нарушават тези правила или не.

В България новината също бе приета добре, като омбудсманът Мая Манолова заяви: ''Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании“, а лидерът на БСП Корнелия Нинова написа своето приветствие за решението на Европейския парламент на своята фейсбук страница.

Публикуваме позицията на Корнелия Нинова без редакторка намеса: ''Как "антиевропейското” поведение на БСП стана европейска норма. През 2016 г. произнесох изречението “българите не сме втора ръка хора в Европа, за да ядем второ качество храна". Веднага ме връхлетя страшна буря. Платени социолози, политолози и анализатори вкупом заговориха за антиевропейското ми поведение. Чак генералният секретар на ЕНП дойде и поръча на българите - не гласувайте за БСП, те ще ви извадят от ЕС. Това не ни стресна. Внесохме предложения в българския парламент. Отхвърлиха ги. Минаха три години. Днес в Брюксел се прие закон, с който се забраняват двойните стандарти в храните. Честито, българи. И никога не се страхувайте да говорите и настоявате, че българският народ е равен на другите европейски народи''.

София / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • мутра
  Отговор
  1 11:30  18.04.19
  а кога ще вкарат двойни стандарти на цените за тока според заплатите на хората?
 • боцмана
  Отговор
  2 11:53  18.04.19
  Уж нямаше двоен стандарт при храните , а сега го забраняват , ха сега де ! Нещо да кажете за двойния стандарт на живот , или и такъв няма. Няма , няма ама скоро и него ще трябва да забранявате. Нарциса Боко няма да е винаги премиер и да ви играе по свирката , времето му изтече!
 • призив
  Отговор
  3 11:57  18.04.19
  Сега подкарайте и търговските вериги - да не прилагат дискриминационни условия към родните производители и да нямат право на отказ да се продава родна стока, вместо вносни боклуци... Щом оперират на нашия пазар, трябва да се предлага наша стока приоритетно... Така ще се вдигне стандарта на живот и доходите, икономиката трябва да работи и да произвежда!
 • лелката
  Отговор
  4 12:04  18.04.19
  Какъв кеф, евродепутат 15000 евро на месец.Политиката за глупаците да се самоизяждат.
 • Иванчо
  Отговор
  5 16:09  18.04.19
  Най-съществената част от това е, че на практика нищо няма да се промени. "Значителна разлика" означава, че разлика пак ще има и иди доказвай значителна ли е и колко е значителна. Естествено, че никой няма да се занимава да го изследва това, което означава, че нищо не се променя.

Напиши коментар:


Публикувай