Last news in Fakti

21 Април, 2019 21:29 1 317 11

Учени от БАН ще засадят 150 дървета в Деня на Земята

  • деня на земята-
  • бан-
  • дървета-
  • учени

Инициативата е на Националния институт по геофизика, геодезия и география и на Института за гората

Учени от БАН ще засадят 150 дървета в Деня на Земята - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Общо 150 дървета ще засадят учени и служители от Българската академия на науките за Деня на Земята, който се отбелязва на 22 април. Инициативата е на Националния институт по геофизика, геодезия и география /НИГГГ/ и на Института за гората, и се посвещава на 150-годишнината на БАН. Това съобщиха от пресцентъра на Академията.

В рамките на инициативата ще бъдат залесени зелени площи пред сградата на НИГГГ в научния комплекс на БАН на Четвърти километър. Избрани са фиданки от повече от 25 широколистни и иглолистни вида, предимно с местен произход, както и красиво цъфтящи дървета. Дървесните видове са подбрани според условията на терена, като са съобразени и със съществуващата там растителност.

Прилежащите зелени площи около НИГГГ са предварително зонирани, като засадените дървесни видове ще отговарят на условията и на конкретните нужди за подобряване на функциите на зелените системи - ограничаване на шума, облагородяване на ландшафта и допълване на парковата среда.

22 април се отбелязва като Ден на Земята от над половин милиард души по целия свят. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и за съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Залесяването ще е на 22 април, от 13.00 часа, пред сградата на Националния институт по геофизика, геодезия и география в научния комплекс на БАН на Четвърти километър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    7 8 Отговор
    Затова ли са учили нашите "учени"да засадят 150 дървета ,голем праз нема що

    Коментиран от #2, #8

  • 2 guest

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Яшко":

    Направи нещо за науката ти тогава :)
  • 3 За съжаление...

    11 0 Отговор
    ТЕ ЩЕ ЗАСАДЯТ 150, А , ЩЕ БЪДАТ
    НЕЗАКОННО ОТСЕЧЕНИ 15 ХИЛЯДИ !
  • 4 150 дръвчета от 900 дърва

    4 4 Отговор
    Браво на колектива, около всяко дръвче ще се отрудят по шест светила, само да внимават да не се сецнат или счупят някоя лопата.
  • 5 Йозеф

    5 4 Отговор
    Най-накрая да свършат нещо полезно.
  • 6 Лошо нема

    4 1 Отговор
    Хубаво е да се садят дървета! Ама кога ли ще се издигне в ранг на държавна политика засаждането на дървета. Или само сечем! Даже в Македония имат Ден на дървото и садят яко.... А тук сечем яко!
  • 7 УЖАС

    1 2 Отговор
    Дръвчетата са много за тази площ, дупките са изкопани под короните на старите плодни дървета, които в момента са в цъвтеж. Носят се слухове, че плодните дървета ще бъдат премахнати. Това е ужасно. Да не говорим, че никой няма моралното право да премахва дърво, което не е засадил.
  • 8 Едно дърво, едно дихание..

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Яшко":

    Яшко дупе да ти е ячко, покажи на тия хора как ти го моеш. Учените знаят защо садят дървета, ти защо не знаеш?
  • 9 борислав

    1 1 Отговор
    Малко са закъснели,вегитацията започна и едва ли ще се прихванат.
  • 10 Тодоров

    1 0 Отговор
    И те да свършат малко полезна работа.
  • 11 Ник Гешев

    1 0 Отговор
    ами другите като не са учили колко дървета посадих а, поне направиха едно добро дело за разлика от другите въздухари че много паплач се навъди в тая държава искат само да папкат
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове