Last news in Fakti

19 Април, 2019 10:21 1 636 18

Поскъпването на тока е неизбежно според експерти

  • ток-
  • поскъпване-
  • кевр

КЕВР успокоява, че скокът не електроенергията ще е 3%

Поскъпването на тока е неизбежно според експерти - 1

Цените на тока трябва да се повишат, за да не се обрича на фалит българската енергетика, но поскъпването няма да е драстично тази година. Това заявиха пред „Денят започва“ по БНТ енергийните експерти проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев.

Поводът е искането на трите енергоразпределителни дружества за покачване на цените.

Двамата енергийни експерти смятат, че цените на тока не бива да се задържат изкуствено, тъй като това увеличава рисковете за енергийните дружества от фалит. Те препоръчват цените да бъдат освободени, като държавата започне да подпомага хората, които не могат да си плащат сметките.

"Бедните няма да пострадат, защото те консумират по-малка енергия. От ниските цени се облагодетелстват средната класа и богатите", подчерта проф. Тасев.

Според Явор Куюмджиев българската енергетика е недофинансирана. Той е на мнение, че цената на тока не отговаря на пазарните стойности и ако продължава това, в средносрочен план всички предприятия в българската енергетика са на ръба на фалита.

Заради предстоящите европейски и местни избори тази година двамата не смятат, че поскъпването на електроенергията тази година ще е по-високо от инфлационните нива.

Припомняме, че само преди дни шефът на КЕВР Иван Иванов увери, че поскъпването на тока от 1 юли няма да бъде драстично и прогнозира около 3%.

С колко ще поскъпне тока за едногодишен период след 1 юли зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Също така в края на юни месец се очаква и окончателното решение на комисията с колко да поскъпне природния газ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    36 0 Отговор
    Събрали се шефовете на ЧРЗ, ЕВН и Енерго Про и решили, че искат повече пари, а КЕВР любезно им съдейства. Ама дали е оправдано, дали не - важното е, че ще събиратповече пари. И всички си траят. Ама виж, ако беше за цената на издръжката на бездомни кучета в приюти - 101 организации щяха да вият като девици.

    Коментиран от #9

  • 2 БАЙ ГАН4О

    30 0 Отговор
    Пълни глупости просто искат по големи печалби педерасите смотани
  • 3 гост

    37 0 Отговор
    Тази година 3%, другата 5%, следващата само 2% и хоп за 3 години 10%. И на Запад е скъп тока, но там може да видиш защо е така: вятърни генератори, биогорива, фотоволтаик получаваш на 6тата седмица след подаване на молбата, енергоефективно саниране, истинско при това. И ако погледнете статистиките ще забележите, че в Германия например при растеж на икономика и население консумацията на ток е спаднала, в Япония пък са на ниво 90те години при потреблението макар че индистрията им е на завидно ниво. Така, там се развиват, а у нас използват инвентара от комунизма и тръбят, че нямало пари. В Швейцария осъдиха едно дружество, че е продължило да взима такса амортизация макар, че амортизационният период на апаратурата е минал и употребата й е безплатна за следващите 10г. У нас кога това?
  • 4 Коментар📝

    28 0 Отговор
    2.25 Стана Бензина 2.35 Стана Дизела.ВАШАТА МАЙКА.ВДИГНЕТЕ ЛИ ОЩЕ ТОКА НА ОРЛОВ МОСТ ПРАВЯ БАРИКАДА

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    24 0 Отговор
    Незабавно трябва да изгоним тия гадни пиявици които изнасят парите от джоба ни. Вън. Наследиха изградена мрежа и ни дерът. Комунетата я построиха и нямаше подобно безчинство.
  • 6 Така е

    13 1 Отговор
    Поскъпването е неизбежно.Ако имаше тояги,щеше да е избежно,но тоягите пак ще са за тъпия потребител.Къде са примерно ония майчета,дето обикаляха площадите и недоволстваха?Ай??Няма ги,защото явно им е хубаво,гот им е,гут им е да отглеждат децата си на скъп и предстоящо по-скъп ток.Или май-май за нещо друго иде реч.....
  • 7 ПЛАЩАЙТЕ ЗАЩОТО

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Коментар📝":

    НАС НЯМА КОЙ ДА НИ НАКАЖЕ!!!!!!ПАК ЩЕ СИ НЕ ИЗБЕРЕТЕ!!!!МУХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 бл.134 в Зап. парк

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Иванчо":

    Малко са 3 % .Дайте шанс на ВЕИ , спасете Земята - нека да са 30%
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 007

    2 0 Отговор
    :( Тe щe вдигaт тока, а аз щe вдигна бaлтията и щe се paзхвъpчат мpъвки.
  • 12 Морук

    12 0 Отговор
    Неизбежно е щото тецовете са краварски,и управляващите ни са техни подлоги
  • 13 Ввв

    12 0 Отговор
    Пред народното събрание всички и тогава ще се оправят нещата,толкова малка държава,а толкова боклуци,как е възможно това не знам
  • 14 Смешни

    6 0 Отговор
    Наближават избори някой трябва да плати сметката. Нашите управници не са свикнали да си бъркат по сметките и джобовете. Не може да съкращаваш персонал и разходи и да искаш увеличение. Въпросът е рязко забогатяване или спонсорска дейност на държавната организирана групировка ГЕРБ. Която обича да хитруват и погазват законите. Ешти ШОПАРИ ВАШАТА КОЛЕДА ИДВА. НАРОДЕ СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ НЕРЕАЛНИ СМЕТКИ И ДАНЪЦИ НЯМА НЕЩО СТРАШНО ТРЯБВА ИМ ФАЛИТ И СА ДО ТАМ ОТКАДЕТО СА ДОШЛИ там да си отиват.
  • 15 Размисли и страсти

    5 0 Отговор
    Мазохистиии!!!Ревете по форума и чакате да ви го набутат отново поредното увеличение.Какво чакате?Щурм на парламента и линч на престъпниците и предателите вътре още днес,а не те да хвърлят оставки и да се менкат по изборите,а високите цени да се запазват и растът...
  • 16 Васил

    2 1 Отговор
    Давай Бойко мачкай робите от България вдигни им още тока парното и бензина че им е малко
  • 17 бббббб

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Пак ще ни изклатят ,защото регулатора корупционна структура.И по закон не може да откаже вдигане цената .Може да не разреши 67% нощна тарифа на ЧЕЗ ,но 30% ще даде.Тия постоянно излизат с номерата ,че са на загуба.Като ще ни убеждават ,колко малко е това и няма проблеми с оцеляването ни.Много хора ползват евтиния ток вечер за перални,миялни и бойлери .Винаги искат през юли ,защото хората са на почивка ,не ползват толкова ток и няма кой да протестира тогава.Но,зимата вече ще е късно за сълзи. Влизани сух и дебел . А,ние пак ще търпим ГРОБ .
  • 18 НУЖЕН ли е горещ Майдан у нас ?

    1 0 Отговор
    А какво може да промени сегашната вакханалия на властта ? Съзнание, чувство, свян, дълг, чест ? Такива въобще нява. Има билянтинови глави и коси ! Скоро и богаташи със златни бомбета може ще очакваме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове