1 841 14

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

Виждаме каква огромна енергия влагат френската държава и общество във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, а в същото това време нашето Министерство на културата е напълно безучастно към скандалния факт

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)
Снимки: Сдружение "Зограф"

Откритите археологически останки от уникалния и датиран от края на III век амфитеатър на римска Сердика, намиращи се на ъгъла на столичния бул. „Княз Александър Дондуков“ и ул. „Будапеща”, продължават да се рушат и съсипват от природните стихии, като се и наводняват при всеки по-силен дъжд, а в същото това време целият човешки ресурс на Министерство на културата е ангажиран и впрегнат през последните месеци само и единствено като че ли в писането и разработването на обемисти дългосрочни стратегии, алармират от сдружение „Зограф”.

Ако институциите скоро не се размърдат и не предприемат спешни действия по опазване на находките от античността, разкритите вече фрагменти на Амфитеатъра на Сердика, който е обявен за паметник на културата с национално значение, ще изчезнат напълно и вече няма да има какво да показваме от неговото великолепие на многобройните гости на столицата ни, а причината е, че в изкопите на разкопките често се събира вода и никне буйна растителност, което застрашава физическата цялост на археологическия обект, предупреждават от сдружението.

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

За съжаление на практика нищо не се прави от години от страна на МК и за отчуждаването на имотите, под които лежи амфитеатърът, като не са предприети конкретни действия и за прехвърлянето на Столична община от страна на Българския енергиен холдинг и държавата на терена на бул. „Дондуков“ до Младежкия театър, под който е една голяма част от античната сердикийска арена, отбелязват от сдружение „Зограф”. Нещо повече - от години не се отпускат средства от културното министерство и за организирането на нови археологически проучвания на територията на Амфитеатъра на Сердика, което също буди тревога, допълват от гражданското сдружение.

Виждаме каква огромна енергия влагат френската държава и общество във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, а в същото това време нашето Министерство на културата е напълно безучастно към скандалния факт, че буквално пред очите ни в центъра на столицата се рушат и изчезват останките на величествения Амфитеатър на Сердика, вместо да бъдат подходящо експонирани и консервирани в автентичния им вид, коментират с възмущение в сдружение „Зограф”.

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

Амфитеатърът се е намирал на около 200-250 метра от античния град и се е свързвал с него през Източна порта на Сердика. Арената представлява голямо съоръжение с елипсовиден план и надлъжна ос в посока изток-запад. Външните размери на амфитеатъра са 100 х 80 м, а самата арена е 60 х 40 м. Следвайки естествения терен на хълма източно от града, той е изграден от два сектора, разположени във височина, разделени към арената помежду си от широка обиколна алея. Секторите за посетители са отделени чрез радиални стълбища. Сердикийският амфитеатър се е ползвал за циркови игри и гладиаторски битки, той е изграден върху останки на по-ранен театър от II век. Сега останките от амфитеатъра се намират между улиците „Малко Търново”, „Московска”, „Будапеща” и бул. „Дондуков”, а запазени части от него могат да бъдат видени във фоайето на хотел „Арена ди Сердика”. Смята се, че Амфитеатърът на Сердика, датиран от края на III век, се е доближавал по размери до прочутия Колизеум в Рим и е бил вторият най-голям такъв в пределите на империята.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 15:16  19.04.19
  Е тва ни е държавата, е тва ни е и правителството.
 • Бацето
  Отговор
  2 15:17  19.04.19
  Трайте бре, рая непокорна ... Нали сега ще посрещам папата и трябва да му дам от парите ви за Нотр дам. Че и майстори еничари съм му обещал за реставрацията на парижката катедрала
 • БКП мафия
  Отговор
  3 15:17  19.04.19
  Ако беше античен паметник на съветската армия,нямаше да е в това състояние,нали?

  Коментиран от #5, #8


 • ссср
  Отговор
  4 15:20  19.04.19
  И Братската могила не смеят да пипнат.
 • мафиот
  Отговор
  5 15:21  19.04.19

  До коментар #3 от "БКП мафия":

  Тази мафия е в миналото, сега се преименува на ГЕРБ

  Коментиран от #6

 • Позитано 20
  Отговор
  6 15:26  19.04.19

  До коментар #5 от "мафиот":

  Хонорарите,след 18,00

  Коментиран от #7

 • мафиот
  Отговор
  7 15:29  19.04.19

  До коментар #6 от "Позитано 20":

  Ок, но първо ще мина през НДК-то - че там Цецо затваря в 17,30
 • Ха ха ха
  Отговор
  8 15:47  19.04.19

  До коментар #3 от "БКП мафия":

  Точно така, един паметник на барак Обама не се сетиха да направят, да сте доволни всичките видове джендъри!
 • snail
  Отговор
  9 16:30  19.04.19
  Бойко да събира пари и да ги праща за НОТР Дам

 • Citizen
  Отговор
  10 16:37  19.04.19
  Каква антична "Сердика",като в София е превзета от селяните?
 • Човека с Големия Салам.
  Отговор
  11 16:39  19.04.19
  По важното е Боко Тиквата да участва с Пари за Нотър Дама за да го заобича никрофила Макарон. Пък за Шипка Александър Невски и други го боли , .. нали знаете кво ? За това умната кого избирате.
 • Все още работеща
  Отговор
  12 16:40  19.04.19
  Да поискаме помощ от Франция! Да събираме капачки!Вторични суровини,ако са останали!За другите сме всеотдайни,а ьс нас самите?
 • Рашка с прашка
  Отговор
  13 20:33  19.04.19
  то Българския народ се руши , а сте тръгнали за камени боклуци да мислите
 • незнайко
  Отговор
  14 17:28  20.04.19
  Защо в ДУБАЙ няма никакви останки от миналото а цял свят иска да ходи там ??? А какви пари печелят не е истина !!!

Напиши коментар:


Публикувай