1 852 4

Падналият самолет летял 7 години без дефект

При инцидента край Пловдив загинаха двама души

Падналият самолет летял 7 години без дефект
Снимка: БГНЕС
Мария Атанасова

Двама души загинаха вчера след като малък самолет падна в землището край стадиона на пловдивското село Оризари. Там е имало демонстрация на дронове и самолетът е бил част от мероприятието. Машината е трябвало да направи заход, но по време на захода едно от крилата се чупи и тя се разбива, допълват от bTV.

Двуместният самолет е летял ниско над стадиона, трябвало е да поздрави участниците в състезанието, когато при издигане на височина машината чупи крилото си.

Падналият самолет летял 7 години без дефект

Пилотът е бил изключително опитен, любител, но с всички необходими курсове и дори имал документ за инструктор, обучил е десетки други пилоти. Машината е била сглобена от самия него, летяла е повече от 7 години без да даде никакъв дефект. Разследващите на инцидента тепърва ще изясняват каква е причината за него – това може да е и износване на материала.

Христо Христов, ръководител на разследване на авиационни събития, обясни че това са т. нар. самолети – китове. „Има правомерни хора, които да го сглобят по определени схеми, а след това се правят изпитания при определена програма, проверява се от комисия, която му дава летателна годност”, каза още той и посочи, че ще се изследва защо се е стигнало до прекършване на крилото.

Разследването е поето от Националната следствена служба, срокът, за който да се стигне до причините за инцидента е доста дълъг – една година.

Пловдив / България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • И НАЙ ПИЯНАТА УШАНКА ША СДЕЛА
  Отговор
  1 16:42  21.04.19
  НеПОТОПЯЕМА ПОДВОДНИЦА И НЕЧУПЛИВИ КРИЛА НА САМАЛЬОТ....
 • Пропуска първи клас
  Отговор
  2 19:01  21.04.19
  Та той съвсем дете!
 • Centurion
  Отговор
  3 17:33  22.04.19
  Такива хвърчила трябва да бъдат забранени, наличните иззети и натрошени на малки парчета.
 • пак ли
  Отговор
  4 17:45  23.04.19
  гаранция 7 години.

Напиши коментар:


Публикувай