Last news in Fakti

22 Април, 2019 09:49 5 962 30

Забъркват Каракачанов в имотен скандал

  • имот-
  • апартамент-
  • мезонет-
  • тераси-
  • красимир каракачанов

Вицепремиерът и лидер на ВМРО живеел в мезонет с огромна тераса

Забъркват Каракачанов в имотен скандал - 1

Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов е купил през 2017 г. апартамент в София на цени под пазарните. Освен това той не е декларирал тераса от 117 кв.м., досущ като шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев. Това твърди "Биволъ", като се позовава на имотната декларация на лидера на ВМРО.

Имотната придобивка е излязла на Каракачанов само по 380 евро на кв. м. По същото време апартаменти в същата кооперация са се продавали над 1200 евро на кв.м.

Жилището се намира на ул. "Осогово", която е пряка на бул. "Тодор Александров".

Проверка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър показала, че апартаментът е мезонет. Първото ниво е 149.25 кв. м, а второто - 61.02 кв.м. Така общата му площ е 210 кв.м. Освен това има и тераси с общ размер 117 кв.м.

В декларацията пред КПКОНПИ на действащия вицепремиер е описано, че Каракачанов и съпругата му, която е прокурор в Апелативен съд - София, са заменили друг мезонет с площ 164 кв. м., оценен на 114 273 лв. Освен това двамата са доплатили на фирмата по договор по 35 000 лв. Сумата на заменката и доплащането е 184 273 лв., докато декларираната цена е 264 273 лв. В Имотния регистър пък е вписана друга цена - 243 048 лв.

За тераса от 117 кв.м. няма нито дума тази декларация.

Според "Бивълъ" дори без терасите сделката за 210 кв. м. жилище на такова място и с такова местоположение - мезонет на последен етаж, няма как да струва декларираните 1150 лв. на кв.м. В същия блок, същата фирма "Софметал 07" е продала апартамент от 70 кв. м. през 2017 г. за 176 024 лв. или над двойно по-скъпо - 2514 лв. на кв.м., при това не става дума за мезонет с огромна тераса.

През тази седмица Каракачанов коментира скандалите около покупките на апартаменти от хора от властта на цени под пазарните. Според него те не са свързани с местните избори, а с битката за избора на нов главен прокурор. "Направи се опит да бъдат ударени и хора от съдебната система, за които се говореше в обществото, че са потенциални кандидати", посочи вицепремиерът.

Един от хората, за които се говореше, че може да се бори за поста на Сотир Цацаров е председателят на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев. Той обаче в момента е в подобна на Каракачанов ситуация, след като се оказа, че не е декларирал тераса от 186 кв.м, която - според собствените му обяснения - била обща част на кооперацията, макар само неговият апартамент да има излаз към нея.

Предизборно сценарийче! Така вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред сайта „Епицентър“ опитите да бъде забъркан в "Апартаментгейт". Според публикации в медиите около кръга "Капитал" той имал недекларирана тераса.

Красимир Каракачанов е в чужбина. Той каза, че от хиляда километра разстояние няма да влиза в предизборни сценарийчета. И обясни, че е декларирал имота си по нотариален акт. А като се върне в сряда, ще покаже всички документи.

"Какво да декларирам извън нотариалния акт? Няма нищо незаконно пристроявано, достроявано, правено, и т.н. Това, което съм купил от предишния собственик, е декларирано", възмути се лидерът на ВМРО.

Красимир Каракачанов обясни атаката срещу него с разгарящата се предизборна кампания и представената вече листа на войводите.

"Явно някой се притеснява от тази работа. Някой го е страх, че тяхното отборче няма да успее за сметка на ВМРО и затова е и тази атака от вчера и от днес", казва той.

"Целта на занятието е да им вляза в сценария. Нямам обаче такова намерение", отсече лидерът на ВМРО и информира, че се прибира в сряда и ще покаже документите за апартамента си.

"В нотариалния акт е описано всичко. В него са записани и разрешенията, които предишният собственик на това жилище е взел, за да направи подобрения. Ще покажа и фактурата. Тези допълнения са заплатени допълнително, платено е с ДДС. Когато човекът е правил подобренията, е взел нотариално заверено съгласие от съседите, архитектурен проект в общината. След като се изпълнява остъкляване на тези тераси, минава проверка, има си правото на ползване и т.н. Някой се опитва да ме вкара в сценарий да се оправдавам за нещо, което или не е проверил като хората, или не желае да провери, или не иска да даде цялата информация. Това е част от едно предизобрно сценарийче и аз няма да вляза в него", заключи Красимир Каракачанов, цитиран от "ПИК".

При положение, че този човек (собственикът, от когото Красимир Каракачанов е купил жилището, бел. ред.) е направил всичко законно, изрядно с всичките необходими документи. Не е хванал самосиндикално да си остъклява. Да не повтарям, но сигурно както 99% от балконите в цялата страна. Човекът е направил необходимото, за да не бъде уязвим, строителни разрешения, архитектурен проект, съкооператорите, които са дали нотариално съгласие.", твърди вицепремиерът.

"Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. С фактура с ДДС. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща. Какъв е проблемът? Няма как цената да е 400 евро, както твърдят и са си го измислили, тъй като самата данъчна оценка е 630 или 650 евро. Няма никой да ти регистрира такава сделка под данъчна оценка. Това е изсмукано от пръстите", заявява още Каракачанов.

Някой се опитва да ми говори за морал, когато законът е моралът. Моралът е въплътен в закона. Нещо, което е законно... какво значи морал?

Това заявява вицепремиерът Красимир Каракачанов пред Клуб Z след кат сайтът "Биволъ" обяви, че лидерът на ВМРО е купил луксозен имот с голяма тераса за около 400 евро на кв. м.

"При положение, че този човек (собственикът, от когото Красимир Каракачанов е купил жилището, бел. ред.) е направил всичко законно, изрядно с всичките необходими документи. Не е хванал самосиндикално да си остъклява. Да не повтарям, но сигурно както 99% от балконите в цялата страна. Човекът е направил необходимото, за да не бъде уязвим, строителни разрешения, архитектурен проект, съкооператорите, които са дали нотариално съгласие.", твърди вицепремиерът пред медията.

"Когато видите фактурата с подобренията, която е платена, ще прецените дали е евтин. Аз съм заплатил тези подобрения допълнително, извън цената за апартамента. С фактура с ДДС. И разликата - едната част съм я платил с мои пари, декларирани спестявания, другата част се изплаща. Какъв е проблемът? Няма как цената да е 400 евро, както твърдят и са си го измислили, тъй като самата данъчна оценка е 630 или 650 евро. Няма никой да ти регистрира такава сделка под данъчна оценка. Това е изсмукано от пръстите", заявява още Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    10 5 Отговор
    Местим ...
  • 2 Каракачанин

    61 3 Отговор
    Човекът си е вложил в имотче парите от продадените паспорти, какво толкова
  • 3 Бай Ганьо

    49 3 Отговор
    Що да не си вземе и каракачанката бе, да не е по-прост от герберастите ... сега им се е паднало на келепир, човещинка си е
  • 4 Давид

    50 6 Отговор
    Какъв морал да очакваме от една тлъста свиня в човешки дрехи , като Каракачанов , след като за него смърта на обикновенните хора за него е просто - мал - шанс .
  • 5 Давид

    20 4 Отговор
    Какъв морал да очакваме от една тлъста свиня в човешки дрехи , като Каракачанов , след като за него смърта на обикновенните хора за него е просто - мал - шанс .
  • 6 Манаф

    23 9 Отговор
    Всичките са в кюпа , като спечелим следващите избори кака Корнелия ще оправи всички проблеми на България
  • 7 Иванов

    25 2 Отговор
    Ами проблемът е точно в това, че в България законите се пишат от престъпници и нямат нищо общо с МОРАЛА. Ето в тава е проблемът!
  • 8 Batushka

    12 1 Отговор
    Ем прогимназия, Ем повече български граждани....е това е политик дето се буди с мисълта за майка България!
  • 9 Луд

    9 9 Отговор
    Ако имаш панелка с освен балкон в затвора.Прекаляват вече.То е ясно ,че всички имат яки къщи и мезонети.Селските кметове имат та министъра ли няма да има.
  • 10 Боклук

    11 1 Отговор
    И тоя лоятия в екарисажа незабавно
  • 11 Хубаво е, че свинчугата

    19 1 Отговор
    Влезе в оправдателно обяснителен режим. Гузен е и му личи
  • 12 гост

    16 1 Отговор
    Като кажат, че някой ги забърква горките неоплакани душици. А то просто показват къде и как си кътат недекларираните пари. Всеки сам може да си прецени какви доходи имаш след като за един луксозен начин на живот в столицата са ти необходими поне 2-3х.лв месечно без стойност на имоти, коли и др. Или за семейството отиваме на 100х.лв, отделно имоти и коли и колко трябва да има всеки политик, за да изкарва по четвърт милион годишно при заплата от 50х.лв?
  • 13 Горкия

    17 1 Отговор
    Без асансьорче.
  • 14 предатели

    16 2 Отговор
    Пълненето на гуши не е спирало.Властта е сладко нещо.Балъците нека гласуват пак за тия мошеници.
  • 15 СссереМ

    8 7 Отговор
    ГЕРБ и патриотите никога не са крали това е поредната пропаганда на опозицията! Hе забравяйте че други партии продадоха тецовете спряха белене заради тях, затвориха блок в козлодуй, величиxa цената!! Вдигнаха цените на гориватаи държавата се налагаше да тегли няколко милиарда само заради тях!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Циган

    3 1 Отговор
    Брях, Брях, Брях нимужи дъ биди,ни верьрвам
  • 18 Значи терасата е незаконна

    5 2 Отговор
    Кога ще я бутаме?
  • 19 Guest

    9 0 Отговор
    'одете пак гласувайте за гербави, червени баби, патриотари няколко броя... Вървете, вървете! Пък онези от Делиормана и Източните Родопи, и те - да не забравят, че техния Бащица порции разпределя. Да не кривнат на някъде! Те будалите май наистина вярват на маскрите.
  • 20 месара

    6 6 Отговор
    добре де, за техноимпекс защо нищо не се коментира, за разходите на едно момче в САЩ и от къде идват парите, от къде ги има тия пари испращача?!
  • 21 Аз не съм нихилист

    10 0 Отговор
    Още едно доказателство, че комунизмът не си е отишъл - голяма заплата да получаваш, плюс добавки, плюс собствен бизнес без проблеми, а за покупки от всякакъв род, било жилища или бакалски стоки, да плащаш малко.
  • 22 Чорапов

    8 0 Отговор
    Как се извъртя Прасито за сделакта съсъ самолетите? Как няма да си купи мезонетче с тераса за мини голф ? Сега чака и комисионни от хамериканците сигурно. Вън янките от Ново село !
  • 23 Той се е

    8 0 Отговор
    Самозабъркал! Ние ли сме му виновни нещо на този псевдо патриот?
  • 24 Спас от Бургас

    5 0 Отговор
    Пожелавам да му прокапи покрива и никога да не може да го стопли този мезонет, дано да му се развали асансьора и някой да го снима като качва стълбите изплезил език.
    Всички от това управление държат да бъдат съседи с господ бог, без да мислят какви недостатъци има това.
  • 25 7777

    9 1 Отговор
    От покупките които е направила властта, апартаменти на последия етаж, можем да направим извода, че господата не се отличават с много добър инвестиционен интелект. Гони ги някаква грандомания да купят много квадрати за малко пари, дори да им пробутват огромни безсмислени тераси.
  • 26 Завистлив народец

    12 0 Отговор
    Шкембак Войвода има нужда от тази тераса за да провежда военна подготовка на хайдуците от МВРО преди да обират държавната хазна.
  • 27 ДАДО

    8 0 Отговор
    Всичките оляти до ушите. Няма що трябва да си ходят. Уж патриоти и взели името на ВМРО за лично облагодетелстване.
  • 28 все ми е тая

    4 2 Отговор
    Влязоха във власта с ,,анти ДПС,, вот и ГЕРБ и ОП.
    Сега е време да си ходят пък ако е дошъл реда на ДПС да управлява......
  • 29 Мари Бел

    5 0 Отговор
    Ами той гледа от ромите,толкова много се занимава стях ,че им взе манталитета.На къде тръгна интеграцията.
  • 30 Цар Вул

    3 0 Отговор
    Ами,че той си е ВЪТРЕ с двата крака като крадлива сврака в корупционната схема на ГРОБ-арите!!!!Има една приказка:"С КАКЪВТО СЕ СЪБЕРЕШ ТАКЪВ И СТАВАШ!Ще Ви разкажа един случай в който неговите тъпунгери ми вгорчиха именния ден ЦВЕТНИЦА!Отиваме с жената на църква в Пловдив правим си обрядите и на излизане какво виждам/не вярвам на ушите си/двама господа със знаменца продават кошнички с цветя пред входа на църковния и духовен дом!!Дотам ли стигнахте бе джанъм "ПАТРИОТИ"/и то македонски/???Да просите и правите Р.А.на един от най светлите български празници!!!!Аман вече от ИДИОТИ!!Моят баща казваше/лека му пръст/:СИНЕ!РИБА,ЗАЙЦИ И ГЛУПАЦИ НЯМАТ СВЪРШВАНЕ!!КАЗАХ!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове