Last news in Fakti

22 Април, 2019 12:14 1 913 10

Протест срещу предаването на кюрд на Турция

  • илхан карабаг-
  • кюрд-
  • турция

От арестуването му досега Илхан Карабаг пребивава в ареста на Национална следствена служба

Протест срещу предаването на кюрд на Турция - 1

На 1 март 2019 г. полицията задържа турския гражданин от кюрдски произход Илхан Карабаг, който от 3 години живее в България и е настанен в общежитията на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в столичния квартал „Овча купел“. Причината за неговото задържане е искане на Република Турция за екстрадиция поради обвинение в членство в политическа организация, която е забранена в страната. Не е обвинен в каквото и да било друго престъпление освен членството в забранена партия. Това припомнят от Инициативния комитет за защита на Илхан Карабаг.

От арестуването му досега Илхан пребивава в ареста на Национална следствена служба (НСС) с право на свиждане само два пъти в месеца. От момента на задържането си е преминал през три дела в Софийски градски съд (СГС), като на последните две е присъствал представител на турската дипломатическа мисия в България. Според нас това е груб натиск над решенията на българския съд и има пряко влияние върху решението на СГС от 9 април 2019 г. за екстрадиция на Илхан Карабаг. Последното решение е обжалвано на 11 април 2019 г. и в момента Илхан очаква насрочване на следващо дело от Софийски апелативен съд (САС).

В решението на СГС за екстрадиция от 9 април НЕ СА посочени НИКАКВИ мотиви. Всичко това ни навежда на мисълта, че действията на българския съд не са повлияни от безпристрастна правна гледна точка, а от политически натиск от страна на турската държава чрез нейните дипломатически представители. Известни са немалобройните случаи от последните няколко години на бърза екстрадиция на турски граждани от различен етнически произход, които за съжаление не са прецедент, а по-скоро правило в действията на българската съдебна система. В този смисъл решението на СГС от 9 април за екстрадиция на турския гражданин Илхан Карабаг предоставя реална опасност за него, заплашвайки го с дългогодишно лишаване от свобода в условията на турските затвори. Всичко това ще се случи само заради политическата дейност на Илхан, без да е извършил някакво реално престъпление.

СГС излиза с мотиви за своето решение чак на 15 април. Те са, че Илхан представлява опасност за живота на други лица - това са мотивите за решението за екстрадиция. Намираме тези мотиви за абсурдни, още повече че Илхан Карабаг от 3 години живее в България, настанен в общежитията на ДАБ и не е бил арестуван нито за криминални, нито за терористични прояви.

Все по-засилващият се авторитаризъм в нашата югоизточна съседка хвърля в затворите хиляди кюрди и турци, фабрикувайки обвинения като „терористична дейност“ и „пропаганда на тероризъм“. Това е лесен начин за отстраняване на политическите противници на едноличното управление на Ердоган. В момента в затворите на Република Турция десетки политически затворници са обявили гладна стачка, а някои дори прибягват до самоубийствени действия в знак на протест срещу несправедливото им задържане. Решавайки да екстрадира Илхан Карабаг в Турция, българската държава с лека ръка праща един човешки живот в лапите на турското авторитарно правосъдие и нарушава международните конвенции за закрила на политически преследвани лица.

Делото за потвърждаване или отхвърляне на решението на СГС за екстрадиция е във вторник, 23 април 2019 г. от 9,00 ч. в Софийски апелативен съд. Затова се събираме пред сградата на Съдебна палата с искания за отмяна на решението на СГС за екстрадиция на Илхан Карабаг, неговото освобождаване от следствения арест и изчакване на делото му за международна закрила на 20 май на свобода! Настояваме и за спиране на политическите депортации в Турция като цяло!

Настояваме Софийски апелативен съд да отмени решението за екстрадиция на Илхан Карабаг! Настояваме за спиране на депортациите на всички политически активни граждани на Турция в страна, където на практика няма демократична система и където те могат да бъдат подложени на унижения и изтезания! Протестираме пред грубата намеса на турската държава в работата на българската съдебна система с цел унищожаване на своите политически противници!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    15 19 Отговор
    ”членство в забранен политическа парти..”да не е ПКК ???..”работническа партия” която убива цивилни и военни ,взривява и пали училища и болници

    Коментиран от #2

  • 2 ivan4o

    16 17 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Точно, от цел свет са признати за терористи, а наще на протест.пхахааххах
  • 3 Ами дръжте си го кюрда

    14 8 Отговор
    Даже може да ви пратим всичките 15 милиона в турция и останалите 15-20 от Иран, Ирак и Сирия
  • 4 Хасан

    11 10 Отговор
    Когато хванах Митьо Очите не беше авторитарно правосъдие ,ама ако е за терористи тогава е ”авторитарно”???

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мехмед

    7 7 Отговор
    Оххо, ще го пратят в Турция и песен ще пеят даже. Не ги гледайте, че много псуват и лаят в контарите си. Българите са послушното племе на Турция.
  • 7 бай Даньо

    5 5 Отговор
    Бойко , главанак прост , ако някой ден работите отидат на бузук с турците кюрдите ще ни са най-добрите приятели защото ние сме отгоре а те са отдолу на тая кочина Турция а ти дурак неден въртиш комшулук с Ердоган , който инак е презрян навсякъде и определено пада в другия лагер вече... Боже пази България от такива идиоти че и министър-председател....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЮМРУК

    4 2 Отговор
    турция е злото която убива цивилни жени и деца ,взривява и пали училища и болници извършва невиждан геноцид срещу гордите Кюрди/явно им завиждат на прираста/
  • 10 чалма тв

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан":

    пука ми ,да пращат и всички сигани в Турция, откъдето са дошли там да се връщат,не ни трябват тука.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове