Last news in Fakti

22 Април, 2019 13:10 1 924 19

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000

  • натура 2000-
  • съд-
  • ес-
  • зелени

За картирането на Натура 2000 у нас „еколозите“ са получили 9 милиона лева

Тежки глоби от ЕК заради „зеления“ хаос в Натура 2000 - 1

Наказателни процедури и тежки глоби ще наложи Европейската комисия на България, ако правителството в София не приеме промените в Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), научи в. „Труд“ от свои източници в Брюксел.

С корекциите в нормативния акт Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще сложи ред в хаоса, създаден от „еколозите“ от коалицията „За да остане природа в България“, очертали границите на Натура 2000 у нас преди 12 години.

Въпреки заплахата от тежки наказания от ЕК, промените в ЗБР вече втора седмица отлежават в Министерския съвет. Те бяха в дневния ред на заседанието от 10 април като точка 4Б. От стенограмата на правителствения сайт се вижда, че одобряването на текстовете е „отложено за доуточняване“ от премиера Бойко Борисов. С това отлагане министър-председателят вкарва България право в капана на наказателните процедури и глобите, които могат да достигнат десетки хиляди евро на ден.

Както „Труд“ съобщи, за картирането на Натура 2000 у нас „еколозите“ са получили 9 милиона лева. Но вместо да свършат реална работа, „придодозащитниците“ са очертали зоните по така наречените прогнозни методи и са вкарали 34.8% от България в екомрежата. Тоест те са подменили европейската методология, която изисква реални данни за разпространение на растителни и животински видове. Всичко трябва да е потвърдено с теренни проучвания, снимки, GPS-точки, попълнени формуляри и тракове (запис на маршрутите, по които минават екипите). Това са документи, които неоспоримо доказват наличието на вида в съответната зона. Нищо от това не е изпълнено при картирането на Натура 2000 - „еколозите“ са работели наизуст по предположения къде евентуално растителният или животинският вид би могъл да присъства.

Сега с промените в ЗБР МОСВ, ръководено от министър Нено Димов, предлага: за да бъде включена дадена зона в Натура 2000, това да става на базата на реални доказателства, че отговаря на изискванията на мрежата.

За да не бъдат разкрити как не са свършили никаква научна работа, а само са прибрали милиони, „еколозите“ се опитват да провалят промените в ЗБР.

Но в ЕК са наясно, че европейското финансиране по ос „Биоразнообразие“ отива за опазването на зони, които не отговарят на понятието „защитени“. В Брюксел от години са на мнение, че това е прахосване на парите на европейските данъкоплатци и ще започнат наказателните процедури, ако промените в ЗБР не бъдат приети.

В същото време „природозащитниците“ от „За да остане природа в България“ лъжат, че именно корекциите в нормативния акт ще ни докарат евросанкции, тъй като щели да се вадят зони от Натура 2000. Но не отговарят на въпросите защо преди 12 години са вкарали в европейската екологична мрежа военното летище край Балчик, гробището на село Топола, хвостохранилището на голяма минна компания и около 700 000 терена на 1 200 000 частни собственици.

Земята на 1.2 млн. българи е в защитени зони

Пред кабинета има още един проблем, ако корекциите в ЗБР не минат – в Натура 2000 „еколозите“ са вкарали земите на близо 1 200 000 частни собственици, които на практика не могат да се разпореждат с тях. „Труд“ научи, че тези хора вече се сдружават и скоро ще бъдат образувани хиляди дела по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

В чл. 1 алинея 1 от нормативния акт е записано: „Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност“.

Специалисти по право обясниха пред „Труд“, че хората с имоти в Натура 2000 имат правни аргументи да търсят правата си чрез този закон. На практика те не могат да разполагат със земите си. Защото през годините „еколозите“ са наложили заблудата, че в тези защитени зони не може да се извършва никаква човешка дейност. Това е лъжа, но държавата винаги се съобразява с претенциите на „природозащитниците“ и им помага за спирането на ключови инвестиции в Натура 2000. При положение, че тя заема 34.8% от територията на страната, пропуснатите ползи са за милиарди лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Неразбиращ

    8 8 Отговор
    Как така ЕК ще налага глоби на България, и затова ще са виновни "еколозите" ???
    Еколозите или МОСВ не са си свършили работата, че нещо не става ясно?
  • 2 Koko

    18 6 Отговор
    Това е, фалшивите зелени мафиоти с външни спонсори заблудиха и нормални хора дори, че имат нещо общо с природата. Дано поне те влязат в затвора, макар че у нас най-добрия имунитет срещу затвора е да нарушаваш законите системно, да крадеш нагло и безобразно и да нямаш грам морал или съзнание, че нещо не е наред.
  • 3 аз проклетника

    12 0 Отговор
    Че то исега се строи в "Натура-2000" без проблеми, стига да си "наш човек".
  • 4 Госあ

    7 0 Отговор
    Абе тоя парцал на пазара ли беше. к'во стана с оня другия- любо пъпката ?

    Коментиран от #6

  • 5 дърн дрън

    9 2 Отговор
    Дрън дрън - платена реклама!
    Не е виновен този дето яде баницата!
    То и Цецо не е виновен че са му дали евтин апартамент и то законно!
    Същото е и тука МОСВ дало пари на своите "зелени" и сега правилните зелени ще усвояват още средства или терени!
  • 6 п.п.

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    *пеевски
  • 7 Миризлив пор

    7 5 Отговор
    То да бяха само Балчик и Топола, гледайте сега какви дела ще има че 2/3 от ВЕЦ-овете трябва да се затворят, просто вземат вода от места с НАТУРА и съвсем тъъънко го прекараха в закона. Сега трябва ако имаш ВЕЦ трябва да се молиш на еколозите да ти разрешат да работиш... Много от населените места просто се обезлюдиха - няма инвестиции защото било Натура и инвеститорите не искат проблеми.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Илияна

    8 4 Отговор
    Тия зелените са за бой! Заради глупостите им държавата да плаща?! Айде нема нужда...Да не би да сме цъфнали и вързали и да имаме излишни пари?!
  • 10 a taka

    4 1 Отговор
    От всичко това разбрах ,че Булгария отново е жертва на "Хибридна атака от Путин".Друг няма виновен,това е
  • 11 Ева

    5 5 Отговор
    Само не мога да разбера докога всички ще страдаме от глупостите на "зелените", няма ли кой да ги спре....

    Коментиран от #13

  • 12 Атанасов

    4 2 Отговор
    Кой почели, кому е изгодна тази статия?
    Автор: "България".
    Чия България?
    На "обикновените българи" или на олигарсите?

    нено димов "кръв просра", за да направи промени в "Натура 2000".
    Чии интереси отстоява той? На "обикновените българи"?
    Едва ли.
    Мислете !
    Но не с трибуквието си, а с разума си!
  • 13 Госあ

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ева":

    К'во мъжо ти не е ли силен мъжкар като баце,че да ги спре. Че мутреска ми се струваш.
  • 14 Токин

    4 2 Отговор
    Нека тези глоби да бъдат плащани от феновете на "зелените" и уж "Демократична България" на Иво Прокопиев!!!
  • 15 Жечо

    1 0 Отговор
    ХАХАХХАХА, СМЕЯ СЕ ЗАЩОТО В ВЕСТНИК ТРУД СЕ ПРАВИ ОПИТ ЗА ВНУШЕНИЕ ЧЕ ЕКО ОРГАНИЗАЦИИТЕ ПРЕДИ 12 ГОДИНИ СА ОТКРАДНАЛИ 9 МИЛИОНА ЛЕВА И НИЩО НЕ СА СВЪРШИЛИ!

    ОБАЧЕ ОТ ВЕСТНИКА НЕ КАЗВА КАКВА Е ПРОЦЕДУРАТА ЗА УТВЪРЖДАВАНЕ НА ЕДИН ТЕРЕН ЗА НАТУРА 2000!

    СЪЩО НЕ КАЗВАТ ЧЕ В КОМИСИИТЕ УЧАСТВАТ И ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ, МИНИСТЕРСТВА И ДР. СЛУЖБИ!

    РЕАЛНИЯ ПРОБЛЕМ Е ЧЕ СЕГАШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА КРАДЦИТЕ ИСКАТ НОВО ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ НА НАТУРА 2000 ЗА ДА МОГАТ ДА ИЗВЪРШАТ СТРОИТЕЛСТВА В ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ, ДА ДАДАТ КОНЦЕСИИ ЗА ДОБИВ НА ПОЛЕЗНИ ВЕЩЕСТВА!

    ЗА ТОВА ИДЕ РЕЧ!

    АЗ СЪЩО ИМАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ В НАТУРА 2000 И ТОВА ИЗОБЩО НЕ МИ ПРЕЧИ ДА Я ИЗПОЛЗВА!

    НЯМА ТАКОВА НЕЩО ДА БЪДАТ ПИТАНИ СОБСТВЕНИЦИТЕ!

    ОТ ВЕСТНИК ТРУД ЛЪЖАТ!
  • 16 Жечо

    2 0 Отговор
    Последна дума по НАТУРА 2000 има Министерски съвет!

    Ще ви дам пример за р. Съзлийка в раьона на с. Бели бряг и Рисиманово Старазагорско:
    Там НАТУРА 2000 е по продължение на реката от двете страни и с широчина 10 метра от устието!!!

    СПОРЕД ВАС ЕКОЛОЗИТЕ ЛИ СА ВИНОВНИ ИЛИ ТОГАВАШНИТЕ ДЪРЖАВНИ СЛУЖБИ И МИНИСТЕРСТВА КОИТО СА ДАЛИ ТАЗИ ДИВОТИИ?
    РЕКА СЪЗЛИЙКА Е ЕДАН ОТ МАЛКОТО В БЪЛГАРИ ЯКОЯТО СЕ САМОПОЧИСТВА И Е ПРЕЗ ЗИМАТА Е МЕСТООБИТАНИЕ НА ВСЯКАКВИ ПРЕЛЕТНИ ПТИЦИ ЗАЩОТО ПРИТОЦИТЕ И В РАЬОНА СА С ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА И НЕ ЗАМРЪЗВА! ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА!

    ЦЕЛИЯ НОМЕР Е ЗАРИДА ВЪГЛИЩАТА!
  • 17 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Нормално за България, някой да вземе едни кинти а да симулира половината от работата...а другата половина да я свърши фиктивно.
  • 18 Петър

    0 0 Отговор
    Със сигурност зелените са причинили по-големи загуби на икономиката с техните престъпни действия отколкото да кажем Апартаментгейт дори.
  • 19 Макето

    1 0 Отговор
    Аман от некадърника Тома Белев и хората му. Именно те са работили по картирането на Натура 2000, за което са прибали 9 милиона лева. Дано да не се стигне до глоби, но ако това стане да плащат виновниците, които не са си свършили работата като хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове