26 Април, 2019 14:31 947 14

Патриархът: Православните да се вдъхновят от подвига на Спасителя

  • патриарх неофит-
  • разпети петък

Неофит отслужи опело Христово за Разпети петък

Патриархът: Православните да се вдъхновят от подвига на Спасителя - 1
Снимка: БГНЕС

Православните християни трябва да се вдъхновят от подвига на Исус Христос и да го имат като пример. Това послание отправи Негово Светейшество патриарх Неофит на Разпети петък.

„На Разпети петък си спомняме страданията на Господа Исус Христос и се стараем да следваме Господа в неговия трънлив път към Голгота и Възкресението. Нека да се вдъхновим от Величието на Спасителя и Неговия подвиг, за който сме честити като православни християни да го имаме като пример на живот“, обърна се патриарх Неофит към православните християни.

Преди службата за Разпети петък Неофит съобщи, че все още не е обсъждана визита в Македония, но този въпрос предстои да бъде обсъден, предаде БГНЕС.

„Засега не сме обсъждали този въпрос. Ще има обсъждания и тогава ще се реши кое как да се отрази и да се направи“, заяви българският патриарх и добави: „Сега мълчим пред страданията Господни. И на вас пожелавам много духовни настроения и светли предстоящи празници“.

На 27 април, събота, за пръв път епископ на Македонската православна църква-Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ ще пътува заедно с българския митрополит Киприан, за да вземат Благодатния огън от Йерусалим. Те ще летят с правителствения самолет.

Тази година Благодатният огън ще бъде донесен от старозагорския владика Киприан, който е и ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква-Охридска архиепископия. Решението македонски епископ да се присъедини към нашата делегация беше взето на 3 април по време на среща на митрополит Киприан с министър-председателя Бойко Борисов. За пръв път Република Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 iko

    9 1 Отговор
    А вие от какво се вдъхновявате?...От лимузини,златни ланци и ролекси ли?До Ерусалим с правителствения самолет...що не с личния?
  • 2 Ъгълъ

    3 8 Отговор
    И какъв подвиг и от какво ни е спасил това е загадката на 21 век , всеки който евентуално би имал вълшебни сили щеше да се самоспаси , само глупавото еврейче не е могъл т.е. очевидно дори римляните са били по-силни от него. По мое мнение трябва да благодарим на Пилат че ни е отървал от религиозния диктатор

    Коментиран от #5, #9

  • 3 Давид

    3 2 Отговор
    Дебелите ли ще ни вдъхновяват ? За един приятел питам .

    Коментиран от #4, #10

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дебил си

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ъгълъ":

    При това завършен
  • 6 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Редно е вярващите, а особено представителите на религията като тоя поп, да дават личен пример. Затова да не поучава останалите, ми да вземе сам да изпълнява поученията си. Освинени всички, милост към никого, но акъл дават...
  • 7 Религиозната мафия ше се облажи пак сега

    3 1 Отговор
    Одеве гледам по черни връх един поп с брада и расо кара ленд крузър на тойота нов модел беше ухилен и до него една жена явно са отивали на драгалевския манастир да тъпче шкембето
  • 8 Беше дебело отчето мазно личеше му

    2 1 Отговор
    Да пукяса дано уруда мазен крадлив
  • 9 Пилат Понтийски

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ъгълъ":

    Еврейче от Назарет не бе разпънато. Вампира Йуда и разбойника Варав бяха разпнатия.Попа не знам какво приканва. Ако е за самоубийство, то ние се самоубива е всеки ден в тази разбойнически система на обществото. Ако иска по-бързо да мрем, да ни дава цианкалий направо, не .
  • 10 Дааа показват как се дебелее

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Давид":

    С чужди пари как охолно си живеят скъпи часовници коли джипове злато любовници абе всеки бохем ше им завиди
  • 11 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    " НЕ МИ СЕ ПАТРИАРХОСТВАЙТЕ И ...ПАРТИО АРХА Е БИЛ СЪЩИЯ СОПОЛИВ БОЗАЙНИК КАТО ВАС - И СЕ Е НАПИКАВАЛ И ГО Е БИЛА УЧИТЕЛКАТА И Е ЯЛ КЮТЕК ОТ МАЙКА ,ДЯДО И БАЩА И САМО БАБА МУ ГО Е ЗАЩИТАВАЛА ОТ ТЯХ !?!?!?!?"
  • 12 Дани

    3 0 Отговор
    Виждате това което искате. Има оядени попове, има и свестни. Има назначени с връзки, има и служещи на хората. Щом се фокусирате върху парите, това ви влече и завиждате. Относно римляните и Христос, да не забравяме, че 3ти век те приемат християнството и се променят като поведение. Пак е важно като четеш, какво разбираш. Цялата картина я знаем. Ако го нямаше християнството още щеше да има роби и кланета в колизеума.
  • 13 Истински

    1 2 Отговор
    Някой може ли да ми обясни къде в Свещеното писание е казано,че трябва да се минава под маса с плащеница?Кой от апостолите е изпълнявал подобен ритуал?Библията ни казва,че трябва да се покланяме на Бог с дух и истина.Ако Божият дух е в нас,ще изпълняваме Неговите заповеди в знак на послушание,а колкото до истината,Библията е категорично ясна:Бог е истина,закона Му е истина и словото Му е истина.Всичко друго извън Божието слово,включително и ритуали,които нямат абсолютно никаква стойност са езичество!
  • 14 Не му вярвам

    1 1 Отговор
    Патриарха Агент Симеонов служи на каноните на КГБ а не на Църквата Божия дом
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове