Last news in Fakti

30 Април, 2019 12:09 3 775 15

Дикме: Държавата може да си върне къщите за гости

  • къщи за гости-
  • дикме-
  • корупция

Прокуратурата не може да проверява къщите за гости

Дикме: Държавата може да си върне къщите за гости - 1

Проверката на къщите за гости, построени с евросредства, не е работа на прокуратурата, а на Министерството на земеделието и на Държавен фонд земеделие. Това заяви бившият земеделски министър Мехмед Дикме пред bTV. Той изрази учудване, че двете институции все още мълчат по казуса.

По думи на Дикме идеята на европейската Програма за развитие на селските райони е прекрасна, тъй като целта е да се инвестира в слаборазвитите райони, за да се постигне икономическа ефективност и заетост. Той обясни, че програмата е стартирала през 2002 г., като тогава са се строели хотели, но след намаляването на отпусканите субсидии се е преминало към къщи за гости. В някои региони субсидиите стигат до 70%, т.е за 300 000 евро може да си направите една райска къща, обобщи бившият министър.

Според него вината в случая е не на бенефициентите, а на контролиращия орган - Държавен фонд земеделие. Не е виновен този, който е ял баницата, категоричен бе Дикме и посочи, че възможност за подобни злоупотреби дава самата Наредба.

Той заяви, че ако от ДФЗ са били направени необходимите разчети, лесно е можело да се разбере, че се строят къщи за лично, а не за обществено ползване.

Според Дикме основният проблем в случая е, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на собствениците на мнимите къщи за гости, тъй като в действителност те не са извършили престъпление. Бившият министър уточни, че става въпрос за неспазване на подписания с ДФЗ договор , тъй като обектът не се използва по предназначение. Поради тази причина той е категоричен, че субсидията трябва да бъде изискуема.

Дикме заяви, че е лесно да се разбере дали даден имот действително се използва като къща за гости, като се провери дали има платен туристически данък, осигуровки на служители или отчетен оборот в НАП.

Има десетки начини ДФЗ да направи субсидията изискуема, категоричен бе той и обясни, че има две възможности - или Фондът да си поиска субсидията обратно, и то с лихвите, или държавата да прибере въпросните имоти.

Той изрази мнение, че проверката, започната от прокуратурата чак след 5 години, е закъсняла. Моята теза е, че задължително през тези 5 години трябва да се търси отговорност защо служителите на ДФЗ не са написали доклад за тези проблеми, посочи той, допълвайки, че програмата не е функционирала именно заради мълчанието на отговорния орган. Според Дикме трябва да се провери дали има обвързаност между бенефициентите и служителите на Фонда и министърът на земеделието да излезе с ясно становище по въпроса.

За бившия земеделски министър не е учудващо, че собствениците на къщите за гости правели каквото си искат, щом няма кой да ги санкционира.

"Къде е ролята на ДФЗ като проверяващ орган?", отново запита Дикме.

Той изрази съмнение, че ще има връщане на евросредства, тъй като много от проверяваните проекти са с изминал давностен период.

По отношение на помирителната процедура с ЕК, която предвижда 13 млн. евро глоба заради установеното нарушение, Дикме изтъкна, че в случая са санкционирани всички данъкоплатци, а не тези, които не са изпълнили служебните си задължения. Той бе категоричен, че този проблем е много по-сериозен от скандала с апартаментите на властта, тъй като на практика ДФЗ директно е дал пари на някого да си направи къща.

Относно случая с къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, Дикме обясни, че там нещата стоят по различно и Манолев трябва да носи персонална и наказателна отговорност за използване на служебно положение, т.е. трябва да се намесят КПКОНПИ и прокуратурата.

Запитан как "Апартаментгейт" ще повлияе на предстоящите избори Дикме заяви, че обществото е омерзено от корупцията в страната и факта, че политиците отричат тази корупция. По тази причина той очаква изключителна апатия и ниска избирателна активност на евровота.

Участието на ДПС в изборите бившият министър определи като интересен експеримент. Доган иска да натрие носовете на т.нар. "турски региони", заяви той. Според него мястото на ДПС е в управлението. Партията обаче трябвало да бъде изцяло реформирана, тъй като с оставането си Доган по-скоро би ѝ навредил. Дикме бе категоричен, че никоя партия няма да управлява явно с ДПС, докато Доган е неин лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Усмивката

    20 6 Отговор
    Ааааа.... ясно.Те за това гербаджиите не искат да падат от власт.За това Бойко реве че идва диктатура .Щото ще излязат кражби от еврофондове за милиони...ясно
  • 2 Народна партия

    21 5 Отговор
    Измежду социалистите повечето са с къщи за гости, Вец, Фотоволтаици - ВСИЧКО С ЕВРОСУБСИДИЯ, показвайте на всеки БИЖУТАТА, с имена и снимки
  • 3 ЕВРО

    16 1 Отговор
    Може, но няма!!! Те са във властта за да КРАДАТ!!!
  • 4 ???

    8 1 Отговор
    Може,но после знаем какво ще стане.Ще кажете държавата е много лош стопанин и ще ги раздържавим на най-ниската цена за наши хора и всичко е законно,а морала да върви на майната си.
  • 5 стоян

    15 0 Отговор
    Браво за Ахмет Дикме -много точно е описал ситуацията ,дори и с дпс

    Коментиран от #11

  • 6 генчев

    8 1 Отговор
    те къщите за гости са на ТАРТОРИТЕ НА ДПС
  • 7 Дедо

    10 0 Отговор
    То по-належащо е народа да си върне държавата!
  • 8 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Мддаааа...ето за кого работи ЕСъто...Наще само използват случая и ситуацията....Все пак са ИНИЦИАТИВНИ И КРЕАТИВНИ ХОРА....РАБОТЯТ ЗА СЕБЕ СИ!!!!/помните рекламата , нали/...не за заплата....И,,наказателните,,мерки са показателни---данъкоплатецът е ВИНОВЕН и плаща...и къщите и наказанията...НЕОЛИБЕРАЛЕН капитализъм...
  • 9 БИВШ ТЮТЮНОПРОИЗВОДИТЕЛ евала на ДИКМЕ

    5 1 Отговор
    Този е много умен и честен , за това няма шанс при айдуците.
    Днес всеки търси бушони , а не специалист честен и коректен.
    Помня навремето отказа да сложи подписа си за продажба на тютюновите цигарените фабрики на .ЕЕВСКИ , с гжа ШУЛЕВА .
    Отказа защото знаеше до къде ще ги докара купувачът, и беше уволнен компанията на купувача.
    За жалост бил е прав, добре ги познавал и сега тютюневата промишленност е закрита и погребана окончателно и за винаги.
    Лицето Кой я съсипа и сега ще внасяме и ще пушим вносни цигари.
    А всяка година държавата печелеше милиони или милиарди от износ на тютюн, разбира се стотици хиляди хора се препитаваха от от тютюна.
    За жалост беше поредния закрит печеливш отрасъл, а аз се оттървах да се мъча цяла година с цялото си семейство с този тютюн.
    ДЕпесе и Бесепе са най омразните и паразитни партии са за мен.
    НИЕ НЕ ГИ ИЗБИРАМЕ , те подкупват комисията и подменят торбите с гласовете в смесените райони.
    Айди приятна вечер на всички, сега съм супер но вече съм в чужбина
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 на всички по равно

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян":

    Дикме, ще се окаже действително по-патриот от Болен Сидеров ,
    който мълчи като , комунист на разпит,в кампания на избори, Браво Мехмед !
    Машалла аркадаш ,натри им муцуните!

    Коментиран от #12

  • 12 А,де ...

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "на всички по равно":

    Та, как им викаше на българите в министерството на земеделието? Едва ли помниш. Патрот?!

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    4 0 Отговор
    То на всички е ясно ,че тези от ДФ Земеделие са замесени.Но те също така играят по заповеди на някого.Отделно ,че трябва да се уволняват трябва,но защо след като държавен служител се уличи в злоупотреба и се уволни се преназначава на друга държавна служба.Трабва да се приеме закон за всеки дисциплинарно уволнен държавен служител да има забрана да заема след това държавна служба.
  • 14 Спас безделника

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "А,де ...":

    То и аз викам на българи овце, цървули, помияри, защото има немалко случаи, когато се държат като такива. Очевадната истина, обаче е, че Мехмед Дикме беше единственият министър на Земеделието в целия преход, който не се поколеба с желязна ръка да спре горските пожари. Това не се забравя!
  • 15 Послепис

    0 0 Отговор
    Като не могат да бъдат съдени,тарикатите да върнат парите С ЛИХВИТЕ, или къщите да се прехвърлят на БТС ( по предназначение)!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове