2 Май, 2019 08:57 1 807 13

Румен Порожанов: Аз поисках оставката на Мизова, след разговор с премиера

  • румен порожанов-
  • земеделие-
  • къщи за гости

Пред него заместник - директорът на фонд „Земеделие” е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, на чийто сайт се оказа качен телефонът ѝ, но след това е забравила да го махне

Румен Порожанов: Аз поисках оставката на Мизова, след разговор с премиера - 1

Аз поисках оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Това заяви министърът на земеделието Румен Порожанов в „Тази сутрин” и допълни, че решението е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Министърът на земеделието каза още, че е получил информация на 30 април, че мобилният телефон на Мизова е в туристически сайт за отдаване на къщи за гости. Пред него тя е заявила, че е искала да помогне при къщата за гости в Юндола, но след това е забравила да го махне.

„Тя работи над 20 години в ДФ "Земеделие", минала е през цялата експертна стълбица. Веднага извиках г-жа Мизова, разговаряхме по темата. Нейната хипотеза е, че е искала да помогне, оставила е телефона си там и е забравила за това нещо. Този обект функционира като къща за гости, направен е като такъв, има сайт”, заяви земеделският министър.

По думите на Порожанов, работата на чиновниците в ДФ "Земеделие" е да проверяват внесените проекти и да извършват плащанията по тях. Земеделският министър обясни, че документи за финансиране са подавани два пъти – през 2010 г. и през 2014 г. и допълни, че и в двата периода той не е бил директор на ДФ „Земеделие”.

„По мое време – 2015 г., когато за втори път влязох във Фонда, беше приключило договарянето по приема за туристическите обекти. С моя заповед направихме анализ на проектите, появиха се много нередности – имаше договорени кемпери, каравани. По рибарската програма имаше договорени яхти. Нито едно от тези превозни средства не е било разплатено”, посочи земеделският министър.

Румен Порожанов заяви, че има редица къщи за гости, за които финансирането е спряно заради конфликт на интереси.

„За периода 2011 г. – 2016 г. над 538 сигнала до прокуратурата сме изпратили. Бяха направени къщи за гости, с отделни договори, но в една ерия – около морето. Веднага се появиха индикатори като едни и същи банкови сметки, поръчители по авансите, доставчици – въпросните къщи за гости бяха разследвани и дадени на прокуратурата. Имаше опит за заобикаляне на правила”, каза Порожанов.

Земеделският министър обясни, че за 62 къщи за гости има наложени финансови корекции в размер на 10 млн. лв., като за 32 имота – собствениците е трябвало да върнат цялата сума, защото вилите не са ползвани по предназначение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преброяване на бесните язовци

    22 0 Отговор
    А твоята оставка за кога да я чакаме?
  • 2 на теб

    17 0 Отговор
    първо трябва да се поиска оставката, мазнико
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Попа

    9 0 Отговор
    ЗАВЪРНАХ СЕ, НАВСЯКЪДЕ СТУДЕНО.
    ПЕЧКАТА НЕ ПАЛЕНА С ГОДИНИ.
    СЪСЕДИТЕ МЕ ГЛЕДАТ УМОРЕНО.
    НАВРЕД ТРЪНАЦИ, ТРЪНИ И КЪПИНИ.

    ДО КЪЩАТА НИ , ВЕЧЕ НЯМА ПЪТ.
    ГОДИНИТЕ СА ПЪТЯ РАЗРУШИЛИ.
    ДЪРЖАВАТА НИ Е НА КРЪСТОПЪТ.
    ПРОДАДОХА Я ПАРТИИТЕ МИЛИ.

    ЗАЩО СЕ ВЪРНАХ? НИКОЙ НЕ МЕ ЧАКА.
    БЕЗ РАБОТА, ПРИЯТЕЛИ , БЕЗ ДОМ.
    В ДУШАТА МИ ПРИИЖДА БАВНО МРАКА.
    СГУШИХ СЕ И ПЛАКАХ МЪЛЧЕШКОМ.

    РОДИНАТА НАПУСНАХ АЗ ОТДАВНА.
    СКИТАХ ПО СВЕТА ОТ ГРАД НА ГРАД.
    ВЕЧЕ СМЕ ИСТОРИЯ БЕЗСЛАВНА.
    ЦИГАНИЯ, СМЕТИЩА И СМРАД.

    В ЕВРОПА СМЕ, НО САМО НА ХАРТИЯ .
    СЛУГУВАМЕ НА ВСИЧКИ ПО СВЕТА.
    СМЕНИХМЕ САМО СВОЯТА РОБИЯ.
    НАДЕЖДИТЕ СА ВЕЧЕ В ПЕПЕЛТА.

    РОДИНО МОЯ, КАКВО ОТ ТЕБ ОСТАНА?
    ПРЕДАТЕЛИТЕ ВЕЧНО СА НА ВЛАСТ.
    РАБОТИМ САМО ЗА ЕДНА ПРЕХРАНА.
    БЪЛГАРИЯ ТОПИ СЕ ВСЕКИ ЧАС.

    ДЕЦАТА НИ ИЗБЯГАХА НАВЕКИ.
    ТЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ РАЗБЕРЕТЕ.
    ТРЪНЯСАХА УТЪПКАНИ ПЪТЕКИ.
    ПРОГОНИХМЕ СИ НИЕ, СИНОВЕТЕ.

    Коментиран от #13

  • 5 Срам ме е от управниците ни

    7 1 Отговор
    Тоя отдавна трябваше да е подал оставка ! Но те са нагли ! Ало Банов Веждито и други куп крадци от ГЕРБ- оставка навлеци продажни и корумпирани !
  • 6 DsD

    5 0 Отговор
    Защо всеки проект за субсидия трябва да мине през "точната" посредническа агенция за да спечели субсидия? Колко пъти фермери директно го казват пред медиите, но те си мълчат угоднически. Но ако някой , някого застреля, пребие... веднага раздухват историята , че и родата до 10-то коляно му изкарат. Ако имахме истинска журналистика , но ...
  • 7 Тотално безхаберие

    4 0 Отговор
    Защо не е осъществен контрол от министъра на земеделието и каква отговорност носи той?Защо не е осъществен контрол от министъра на финансите и каква отговорност носи той? Що си трае и не коментира тежки финансови въпроси? На топа на устата на финансовия контрол у нас са само дребни риби - танцови самодейци,
    битаци, мутри...,а закорупцията - пас. До кога?

    Коментиран от #11

  • 8 Избирател

    7 0 Отговор
    Каза още, че допускал синът му да е участвал в проверките за усвояване на европари?! Бойко!!!!!!
  • 9 боцмана

    7 0 Отговор
    Мазна гад. Гледах го сутринта как се върти и усуква като мокро въже в студиото на Хекимян. В махалата на ГЕРБ никога няма виновни , те никога не са ср..и в дупката а са бутнали вътре лайн..о с клечка. Идват избори , време е за възмездие !
  • 10 Не се издържа повече

    2 0 Отговор
    Поеми си отговорността и подай оставка ти Порожанов, колко още да ти търпим корумпираната физиономия която разплака хиляди невинни хора , за да може ДФЗ БАНДАТА ДА ПЪЛНИ ДЖОБА на Борисов и Доган.Стига приказки за съкровище и принцове, хората са озверени гладни и окрадени, смачкани и презрени, изнудени
    и принудени да се проституират за оцеляването им това е истината.
    Ново начало без стари проститутки в властта.
  • 11 ДА БЪДЕ СВЕТЛИНА

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тотално безхаберие":

    Защото около този мишок Порожанов се отчитат 2-3 милиарда
    такса субсидий, нали знаеш че за да крадеш някой трябва да ти разреши а друг да те пази, в този обир на века на средствата на езропейския гражданин, е изградена система която ако я разчистиш и прибереш поне 70% ОТ ПРИСВОЕНИТЕ ПАРИ , България ще стане Швейцария.
    И ще започнем да работим ,сега само крадем и емигрираме.
  • 12 Манол

    1 0 Отговор
    Този мазен субект излезе от студиото на Хекимян като ударен с мокър парцал. Дори едва се здрависа на излизане с водещия. Просто Боко трябва пак да му светнат червени и сини лампи, че правителството му не се справя с корупцията дори то самото участва активно и създава предпоставки за корупция на всички нива.
  • 13 хайдутин

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Попа":

    Време е за хайдутлук и всички корумпирани чорбаджии , анаболни борчета и цигани които живеят като търтеи на гърба на държавата да бъдат наказани със мерки в името на народа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове